Su-30MKK Flanker G 1/48 HobbyBoss - In box review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Su-30MKK Flanker G 1/48 HobbyBoss - In box review

Το καινούργιο κιτ της ΗΟΒΒΥΒΟSS Su-30MKK στην 1/48 από την οικογένεια Flanker που είχε ανακοινώσει εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια η κινέζικη εταιρεία αλλά είχε αργήσει να κυκλοφορήσει.

Su-30MKK Flanker G 1/48
HobbyBoss 81714
Inbox review
Μεταξάς Νίκος

 Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο κιτ της ΗΟΒΒΥΒΟSS Su-30MKK στην 1/48 από την οικογένεια Flanker που είχε ανακοινώσει εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια η κινέζικη εταιρεία αλλά είχε αργήσει να κυκλοφορήσει. Όντως λάτρης των ρώσικων θεμάτων και έχοντας ήδη φτιάξει το μέτριο Su-30Mk της ACADEMY στην ίδια κλίμακα θεώρησα ότι έπρεπε να αποκτήσω ακόμα ένα για να εμπλουτίσω την συλλογή μου.

Το Κιτ

Το κιτ αποτελείται από παραπάνω από 380 κομμάτια σε 21 πλάισια πλαστικού ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η πάνω και η κάτω άτρακτος όπου δίνονται μονοκόμματα με τα φτερά. Το κιτ επίσης περιλαμβάνει λαστιχένιους τροχούς και ένα κομμάτι πλαίσιο από 9 φωτοχαραγμένα τεμάχια.

Ανοίγοντας το πολύ μεγάλο ομολογουμένως κουτί βλέπει κανείς μπροστά του την κύρια άτρακτο και καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και χορταστικό κιτ. Το τελειωμένο μοντέλο έχει τελικό μήκος 47 πόντους και άνοιγμα φτερών 31,5 πόντους με αποτέλεσμα να δυσκολέψει όποιον έχει πρόβλημα χώρου. Όλα τα πλαίσια είναι μέσα σε προστατευτικά σακουλάκια και τα διαφανή κομμάτια είναι καλά προστατευμένα.

Ατρακτος

Η άτρακτος έχει μια πολύ ωραία σατινέ υφή που δεν έχω δει σε παλαιότερα μοντέλα της εταιρίας και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά. Κοιτάζοντας την χάραξη θα δει κανείς ωραία αποτυπωμένες λεπτομέρειες με σωστό βάθος αλλά ίσως με υπερβολικά πολλά πριτσίνια.

Μια πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή (dry fit) στο πάνω και στο κάτω μέρος δείχνει πάρα πολύ καλή εφαρμογή κάτι που ελπίζω να ισχύει και για τα υπόλοιπα κομμάτια. Κοιτάζοντας τις εισαγωγές διαπιστώνει κανείς ότι δίνεται η επιλογή να γίνουν μόνο κλειστές και για αυτόν το λόγο παρουσιάζονται και τελείως κενές. Εδώ πιστεύω η Hobbyboss μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά και να προσφέρει κάτι καλύτερο αν και οι γρύλιες που δίνει είναι καλές. Επίσης μέσα στις εισαγωγές υπάρχουν εκνευριστικά pin marks όπου θέλουν λίγη δουλειά για να φύγουν.

Πιλοτήριο

Κοιτώντας τα κομμάτια του πιλοτηρίου βλέπεις πολύ ωραία ανάγλυφη λεπτομέρεια που με προσεκτικό βάψιμο μπορείς να το αναδείξεις και να έχεις ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη για aftermarket προϊόντα. Το μόνο μελανό σημείο για εμένα είναι τα καθίσματα όπου θα πρέπει κανείς να προμηθευτεί after market καθώς αυτά υστερούν σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο.

Σύστημα προσγείωσης

Εδώ συναντάμε μια εικόνα πολύ καλύτερη από την ACADEMY που είχε λάθος φωλιές και μπορώ να πω ότι οι το σύνολο των φωλιών μου άρεσαν σε γενικές γραμμές αλλά έχουν περιθώρια βελτίωσης αν το θέλει κάποιος. Το μόνο αρνητικό για εμένα είναι ότι δίνονται λαστιχένιοι τροχοί και σίγουρα θα πάρω aftermarket για αντικατάσταση τους.

Εξαγωγές

Το κιτ προσφέρει ανοικτές και κλειστές εξαγωγές με λεπτομέρεια σίγουρα καλύτερη από της ACADEMY αν και λίγο χοντρές σε πάχος. Πιστεύω ότι με ένα προσεκτικό βάψιμο θα μπορεί κάποιος να τις αναδείξει. Εξάλλου θεωρώ ότι οι εξαγωγές σε όλα τα flanker είναι το σημείο αναφοράς του βαψίματος του μοντέλου. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.

Οπλισμός

Ο οπλισμός που δίνει το κιτ είναι πλούσιος και περιλαμβάνει όπλα αέρος-αέρος και κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος εδάφους αλλά απουσιάζουν τελείως οι έξυπνες βόμβες. Αναλυτικά δίνει:

  • • Πύραυλος ΑΑ R-27R x4 τεμ
  • • Πύραυλος ΑΑ R-27ΕR x4 τεμ
  • • Πύραυλος ΑΑ R-27Τ x4 τεμ (παρόλο που δεν περιέχεται στις οδηγίες)
  • • Πύραυλος ΑΑ R-27ΕΤ x4 τεμ (παρόλο που δεν περιέχεται στις οδηγίες)
  • • Πύραυλος ΑΑ R-73R x4 τεμ
  • • Πύραυλος ΑΑ R-77R x4 τεμ
  • • Πύραυλος Kh-31P x2 τεμ (αντι- AWACS και αντί-radar πύραυλος)
  • • Πύραυλος ΑG Kh-29L x2 τεμ (αντίστοιχος του Maverick αλλά με ποιο ισχυρή κεφαλή)
  • • Πύραυλος ΑG Kh-29T x2 τεμ

Η HOBBYBOSS όμως δεν ακολούθησε την τακτική της ΑΜΚ και της KINETIC που προσφέρουν οπλισμό σε ένα κομμάτι αλλά έχει μείνει στην παλιά χύτευση και θέλουν αρκετή συναρμολόγηση. Όμως η λεπτομέρεια που προσφέρει είναι αρκετά καλή και πιστεύω ότι με ένα καλό βάψιμο θα αναδειχτούν. Για τους R-27 για όσους δεν το γνωρίζουν πρέπει να βαφτούν όλο άσπροι και να μην χρησιμοποιηθούν οι μαύρες ρίγες διότι έτσι γίνονται αυτόματα εκπαιδευτικοί πύραυλοι.

Επίλογος

Θεωρώ ότι το κιτ έχει τα υπέρ και τα κατά του αλλά μπορεί να αναδειχθεί με λίγη δουλειά και καλό βάψιμο. Σίγουρα δεν έχει σχέση με τα νέα high tech κιτ που κυκλοφορούν αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το κιτ της ACADEMY σε όλους τους τομείς. Θεωρώ ότι η HOBBYBOSS προσπάθησε να κρατήσει ένα σχετικά χαμηλό κόστος για το μέγεθος του κιτ. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 60 ΕΥΡΩ με τα μεταφορικά στο e-bay.
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν το κατάφερε αλλά έχω δει και πιο ακριβά κιτ που προσφέρουν λιγότερα.

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Μεταξάς Νίκος

INFO: Μπορείτε να επισκεφθείτε τo συγκεκριμένο τοπικ στο φόρουμ του Modelclub γα περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις.

Ενημερωθείτε από το κατάστημα που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!