ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1940-41 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1940-41

Ένα νέο βιβλίο το "ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1940-1941" έρχεται να αναπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο κενό για τον εξοπλισμό, τις δραστηριότητες εφοδιασμού, αλλά και τις καταρρίψεις των χειριστών, πληρωμάτων Αέρος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, δραστηριότητες οι οποίες απέβησαν σωτήριες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων 1940-41.

Το σύγγραμμα αυτό που πήρε μορφή υλοποιήθηκε από την πέννα ενός στελέχους των ΕΔ τον Σημαιοφόρο (ΠΝ) Νικόλαο Χριστοφίλη, με την αμέριστη υποστήριξη του Σάββα Δ.Βλάσση και των ποιοτικών εκδόσεων Δούρειος Ίππος.

Η μελέτη που αποτελεί μια μακροχρόνια εις βάθος έρευνα του Νικόλαου Χριστοφίλη, αποσαφήνισε το τοπίο του οπλισμού και των σκοπευτικών όλων των αεροπλάνων Διώξεως Bloch MB-151, Gladiator Mk.I, PZL-24F/G, Avia Bk-534 Βομβαρδισμού Potez-633B2G, Fairey Battle Mk.I, Avro Anson Mk.I και Bristol Blenheim Mk.I, Παρατηρήσεως Ηs-126Κ-6, Do-22KG, Fairey IIIF και των Εκπαιδευτικών Avro-621, 626. Η έρευνα αυτή αφορά και τον τρόπο πού λειτουργούσαν τα σκοπευτικά εκείνης της εποχής, ένας τομέας πού αφορούσε μόνο τον Ιπτάμενο, αναπληρώνοντας τον από την ειδικότητα του Ναυτίλου στα τριθέσια αεροσκάφη της ΕΒΑ, αλλά και τον Ιπτάμενο πολυβολητή για τα μέσα και ελαφρά βομβαρδιστικά της ΕΒΑ. Το υλικό έχει διανεμηθεί κατάλληλα και διακοσμηθεί με αποσπάσματα από τα ημερολόγια των Μοιρών Διώξεως εκείνης της εποχής, θυμίζοντας έντονα την ποιότητα αντίστοιχων ξένων συγγραμμάτων Μοιρών της RAF και της USAAF.

Άγνωστο σε πολλούς είναι το γεγονός ότι προπολεμικά η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία είχε εφοδιαστεί με διαφορετικό είδος οπλισμού στα αεροπλάνα Henschel-126Κ-6, Dornier Do-22Kg, Potez-633, Battle, Avro Anson Mk.I των Μοιρών Ελαφρού Βομβαρδισμού. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ιωάννη Μεταξά η ΕΒΑ άρχισε να υπεισέρχεται σε μια άλλη νοοτροπία με διαφορετικό εξοπλισμό όπως και της Φώτο-Αναγνώρισης. Η περιγραφή των επιχειρήσεων συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο υλικό από προσωπικά αρχεία. Περί τις 27 παντελώς άγνωστες φωτογραφίες, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συνοδευόμενες από σχεδιαγράμματα των κυριοτέρων τύπων της τότε ΕΒΑ.

Από τη μεριά μας ευελπιστούμε να δούμε αντίστοιχες εργασίες στο μέλλον έτσι ώστε όλοι εμείς οι νεότεροι, αεροπόροι, ερευνητές, μοντελιστές αλλά και φίλοι της μαστιζόμενης αεροπορικής ιδέας να γνωρίζουμε όσο γίνεται περισσότερα για την ιστορία, τον ηρωισμό των χειριστών, και τις αποστολές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εν καιρώ πολέμου.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους εμπλεκόμενους αυτού του συγγράμματος. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αναφερθεί η συνδρομή από την κα.Τριανταφυλλιά Καισάρου-Πανταζοπούλου, ιστορικού της Υπηρεσίας Ιστορίας της ΠΑ. Πρέπει να μνημονευθεί όμως και η συμβολή των ιδιωτών ερευνητών πού αναπληρώνουν τα υπηρεσιακά αρχεία. Οι ενδιαφερόμενοι για αυτό το βιβλίο θα πρέπει να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 6937937539, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Συγγραφεας: Νικόλαος Χριστοφίλης, Ημ. Εκδ.: Ιανουάριος 2011, ISBN: 978-960-88355-8-0, Σελ.: 160

 

Κυριάκος Παλουλιάν
Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd