Figure Modelling Vol.1 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Figure Modelling Vol.1

Ένα νέο μοντελιστικό βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα ράφια των καταστημάτων της Αθήνας και διατίθεται από το διαδίκτυο (www.mrblackpublications.com).

Ένα νέο μοντελιστικό βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα ράφια των καταστημάτων της Αθήνας και διατίθεται από το διαδίκτυο (www.mrblackpublications.com). Εκδότης η νέα εταιρεία Mr Black Publications, ιθύνων νους της οποία είναι ο γνωστός μοντελιστής, πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού Model Expert, Στέλιος Δεμηράς, γνώστης του αντικειμένου, που εφάρμοσε κι εδώ τη γνωστή επιτυχημένη συνταγή από παλαιότερες αντίστοιχες προσπάθειές του.
Συγκέντρωσε δηλαδή μερικούς πολύ καλούς μοντελιστές, τους ζήτησε να γράψουν για τη δουλειά τους, συνόδευσε τα κείμενα με φωτογραφίες από τις ολοκληρωμένες φιγούρες και αν είναι δυνατόν από τα στάδια κατασκευής και … έτοιμο το βιβλίο. Ξεφυλλίζοντας τις 50 έγχρωμες σελίδες του μέγεθος Α4, από καλής ποιότητας χαρτί, συναντάμε τα εξής κεφάλαια, το καθένα αφιερωμένο σε διαφορετικό θέμα και με διαφορετικό σκοπό :

1 Το μπούστο ενός Σέλευκου Στρατηγού (Seleucid General) στα 200χιλ. (1/9, Pegaso Models) του Ernesto Reyes Stalhuth. Παρουσιάζεται η προετοιμασία και το αναλυτικό βάψιμο του μπούστου με έμφαση στα δύσκολα σημεία όπως τα μάτια, οι φωτοσκιάσεις και οι επιμέρους λεπτομέρειες, με πολύ κατατοπιστικές φωτογραφίες βήμα – βήμα, σε 6 σελίδες.

2 Τη φιγούρα ενός Ρωμαίου Λεγεωνάριου του 180 μ.Χ. από τη Γερμανική εκστρατεία (Roma Victor, Germania 180 A.D.) στα 75χιλ. (1/24, Pegaso Models) του Γρηγόρη Μαρματάκη. Περιγράφεται η μετατροπή της φιγούρας της Pegaso σε Ρωμαίο Λεγεωνάριο με χειμερινή εμφάνιση εμπνευσμένη από την ταινία «Gladiator», το βάψιμο και η τοποθέτησης της σε βάση με χιονισμένο τοπίο σε 4 σελίδες. Η συγκεκριμένη φιγούρα έχει παρουσιαστεί ξανά σε περιοδικό.

3 Τη φιγούρα ενός Σάξωνα πολεμιστή του 5ου αιώνα μ.Χ. (Hero Saxon Warrior, 5th Century A.D.) στα 54χιλ. (1/32, Latorre Models) του Χρήστου Κατσέλου. Παρουσιάζεται το βάψιμο της φιγούρα της Pegaso, δυστυχώς σε μόλις 2 σελίδες.

4 Μια βινιέτα (μικρό διόραμα με δύο φιγούρες σε σκηνικό) με θέμα το παραστατικό διάλογο μεταξύ δύο ανδρών το 19ο αιώνα (“The old servant tells his Tale”, early 19th century) στα 54χιλ. (1/32, ιδιοκατασκευή) του Radek Pituch. Το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με το συγγραφέα είναι εμπνευσμένο από ένα βιβλίο (δεν το κατονομάζει) και αποτελεί μέρος μια σειράς με παρόμοιες βινιέτες, όλες προερχόμενες από το προαναφερθέν βιβλίο. Περιγράφεται η κατασκευή (σκάλισμα με εποξικούς στόκους) και το βάψιμο των δύο φιγούρων που έχουν ιδιαίτερο ύφος κι εμφάνιση και του σκηνικού που περιλαμβάνει τη γωνία ενός οικήματος, το δρόμο και τμήμα του κήπου, με photo-etched αναρριχώμενα φυτά κλπ.

5 Τη φιγούρα ενός Βασιλικού Σωματοφύλακα (Commandant des Mousquetaires du Roi) στα 75χιλ. (1/24, Alexandros Models) του Alexander Cortina Bonastre. Εδώ δίνεται πολύ εκτενής ιστορική περιγραφή του θέματος και περιγράφεται το περίτεχνο βάψιμο για την απόδοση της υφής, διαφορετικών υφασμάτων, υλικών και στολιδιών της στολής της φιγούρας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο γνωστός Master Αλέξανδρος Κορτίνα (τον οποίο θαυμάσαμε από κοντά με τα έργα του και την επίδειξη βαψίματος στις δυο τελευταίες εκθέσεις του Star Club της Αθήνας) χρησιμοποιεί χρώματα σμάλτου (Humbrol enamels) και λάδια (Artist Oil Paints). Δυστυχώς μόνο σε 6 σελίδες και με κάποιες φωτό με λίγο φλου (ευτυχώς σε «αδιάφορα» σημεία).

6 Τη μετατροπή αλόγου στα 54χιλ. (1/32, Metal Modeles) του Chris Tasker. Αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας, των τεχνικών και των υλικών που χρειάζονται για τη μετατροπή μεταλλικών αλόγων χρησιμοποιώντας τμήματα από έτοιμα κιτ, με πολύ αναλυτικές φωτογραφίες των επιμέρους σταδίων σε 10 σελίδες.

7 Τη φιγούρα ενός Γερμανού Αξιωματικού των Αλεξιπτωτιστών του Β’ ΠΠ (Oberleutnant, 1st Fallschirmjager Division) στα 50χιλ. (1/35, Mantis Miniatures) του Artur Miniszewski. Πολύ αναλυτική περιγραφή του βαψίματος της πολύ ενδιαφέρουσας φιγούρας και της τοποθέτησης της σε μικρή βάση, σε 4 σελίδες. Χρησιμότατο για όσους ασχολούνται με την «αρματική – διοραματική» 1/35 και θέλουν να πλαισιώνουν τα μοντέλα και διοράματα τους με όμορφα βαμμένες φιγούρες.

8 Τη φιγούρα ενός Πολεμιστή των Μάγια του 15ου Αιώνα (Maya Warrior Middle Ages, XV Century) στα 75χιλ. (1/24, Pegaso Models) του Pietro Balloni. Περιγράφεται το βάψιμο της γνωστής, εκπληκτικής, πολυβραβευμένης, εντυπωσιακότατης φιγούρας του γνωστού Master, με έμφαση στις μεγάλες εκτεθειμένες επιφάνειες του γυμνού σώματος και της δύσκολης φορεσιάς και των στολιδιών του. Όλα σε 4 μόλις σελίδες. Και αυτή η φιγούρα έχει παρουσιαστεί ξανά σε περιοδικό.

9 Τη φιγούρα ενός Σκωτσέζου Πολεμιστή του 12ου-13ου Αιώνα (Highland Warrior, 12th-13th Century) στα 75χιλ. (1/24, Pegaso Models) του Pietro Balloni. Και εδώ παρουσιάζεται το βάψιμο μιας εξαιρετικής φιγούρας του γνωστού Master, με έμφαση στο πολύ εντυπωσιακό και εξαιρετικά βαμμένο, καρώ ύφασμα στα ρούχα του. Εδώ λίγο μεγαλύτερο κεφάλαιο από το προηγούμενο, σε 5 σελίδες.

Συνολικά, το βιβλίο είναι πολύ κατατοπιστικό και οι κατά κανόνα καλές και καθαρές φωτογραφίες του, βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τη δουλειά που έχει γίνει ή ότι περιγράφεται. Πιστεύω θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν ήταν περισσότερες οι φωτογραφίες step by step (συνολικά – έστω και εάν θα μειώνονταν τα κεφάλαια) καθώς μερικά θέματα δεν έχουν καθόλου τα επιμέρους στάδια και παρουσιάζουν μόνο το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Θεωρώ το πρώτο step by step (στο μπούστο), το 6ο (μετατροπές αλόγων) και το 7ο (ο 35άρης Γερμανός), τα πιο χρήσιμα του βιβλίου λόγω του πολύ αναλυτικού τρόπου παρουσίασής τους. Το ίδιο θα ήταν και τα δυο τελευταία θέματα που δείχνουν μεν δύο εξαιρετικά βαμμένες φιγούρες αλλά σου μένουν απορίες για το «πως το έκανε» διότι μόνο το κείμενο δεν επαρκεί. Το αυτό, για τον εκπληκτικό Σωματοφύλακα του Bonastre (5o θέμα) που έχει κάποια φλου σε μερικές φωτογραφίες, ευτυχώς όχι στα εξαιρετικά «βελούδα» της στολής.

Ως πρώτη προσπάθεια Mr Black Publications, τη βρίσκω πολύ καλή και τη συνιστώ σε όσους θέλουν να θαυμάσουν μερικές πολύ όμορφες δουλειές φιγούρας από γνωστούς και καταξιωμένους μοντελιστές και ταυτόχρονα να μάθουν πως έγιναν. Πρόκειται τόσο για βιβλίο «μοντελιστικού πάγκου» (ως οδηγός για κάποια κατασκευή) όσο και για να περάσεις ευχάριστες μοντελιστικές στιγμές ξεφυλλίζοντας το. Συνιστάται και για τα δύο, χωρίς επιφύλαξη, με όσα επισημάνθηκαν παραπάνω.

Στην Ελλάδα, το βιβλίο διατίθεται στο Real Models (τηλ.210-3629552), στο Plastimodellismo (τηλ.210-3613011) και στην Ελεύθερη Σκέψη (τηλ. 210-3630697) καθώς και στην ιστοσελίδα www.mrblackpublications.com

Τις ευχαριστίες μας στην MrBLACK Publications που μας παραχώρησε το βιβλίο με σκοπό να γίνει review και να παρουσιαστεί στο ModelClub.gr.

- Σταύρος Σουλής
Μοιραστείτε το άρθρο
 
Our website is protected by DMC Firewall!