Β-25C Mitchell 1/48, Accurate Miniatures build - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Β-25C Mitchell 1/48, Accurate Miniatures build

Β-25C Mitchell 1/48, The Dirty Dora. 499BS/325BG, 1944, Port Moresby, South West Pacific.

Β-25C Mitchell 1/48
Accurate Miniatures 3431
Γιάννης Κρασσάς

Αποτέλεσε το βασικό μεσαίο βομβαρδιστικό της Αμερικανικής αεροπορίας και των πεζοναυτών στον Β' ΠΠ ειδικά στο θέατρο του Ειρηνικού. Ο λόγος για το Β-25 Mitchell της North American Aviation Company. Το Β-25 πήρε το όνομα του από τον στρατηγό William Mitchell ο οποίος ήταν βασικός υποστηρικτής της ιδέας των βομβαρδιστικών και ότι αυτά θα μπορούσαν να βυθίσουν θωρηκτά του ναυτικού, κάτι που του κόστισε την καριέρα του. Το Mitchell έκανε την πρώτη του πτήση στις 19 Αυγούστου του 1940 και απο τότε μέχρι και το 1945, 9.816 Β-25 κατασκευάστηκαν από τα εργοστάσια της ΝΑΑ στην Καλιφόρνια και το Κάνσας.

16 Μitchell εκτέλεσαν και μιας καθοριστικής σημασίας αποστολή τον Απρίλιο του 1942, γνωστά και ως Doolittle Raiders. Κατάφεραν για πρώτη φορά να πλήξουν στόχους στο Τόκυο έχοντας απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο Hornet. Αυτά τα πλήγματα, αν και είχαν μη σημαντικές υλικές επιπτώσεις, επέφεραν σημαντικό πλήγμα ηθικό και κυρίως ανάγκασαν τους Ιάπωνες να διατηρήσουν σημαντικές δυνάμεις στην ενδοχώρα για άμυνα. Στο κύριως μέτωπο του Ειρηνικού τα Β-25 αποτέλεσαν σημαντικά αεροσκάφη κρούσης και βομβαρδισμού ειδικά μετά από μετατροπές. Οι μετατροπές αυτές έγιναν υπό τον συνταγματάρχη Paul “Pappy” Gunn που προσθέτοντας 8 50ρια πολυβόλα στο μπροστινό μέρος του Β-25C το έκανε ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος κρούσης. Αυτό είναι και το θέμα του 48ριου μοντέλου που παρουσιάζεται παρακάτω, ένα Β-25C του 499 σμήνους / 325 μοίρα βομβαρδισμού στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό και συγκεκριμένα στο Port Moresby. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο κατάφερε μέχρι το 1944 να εκτελέσει επιτυχώς 175 αποστολές. Χαρακτηριστική η γαλάζια νυχτερίδα που διακοσμεί το ρύγχος του που ήταν και σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου σμήνους.

Σχετικά με το μοντέλο, χρησιμοποιήθηκε σαν βάση το κιτ της Accurate Miniatures. Πάνω σε αυτό έγιναν αρκετές βελτιώσεις και διορθώσεις. Ενδεικτικά, διορθώσεις σε πιλοτήριο, πυργίσκο, ατρακτίδια κινητήρων (λάθη σε θέσεις / ύψη / σχήματα κτλ). Βελτιώσεις σχεδόν σε όλα τα εμφανή και μη σημεία του μοντέλου είτε με χρήση επιλεκτικά aftermarket λύσεων είτε με scratch κατασκευές / προσθήκες. Από έτοιμες λύσεις χρησιμοποιήθηκαν κάνες της Karaya, ταινίες πυρομαχικών και ζώνες πρόσδεσης της Eduard, καθίσματα της Pavla και τροχοί της True Details. Το πάχος του πλαστικού έγινε προσπάθεια να λεπτύνει σε πόρτες καταπακτής βομβών, πόρτες συστήματος προσγείωσης, χείλη εκφυγής, καθώς και στις έλικες. Οι θυρίδες επιβίβασης του πληρώματος αντικαταστάθηκαν με βελτιωμένες από το κιτ της Monogram. Τέλος όλο το αεροπλάνο πριτσινώθηκε βάσει σχεδίων.

Σήματα χρησιμοποιήθηκαν αυτά του κιτ, συν τα πολύ καλά cockpit placards / instruments της Airscale καθώς και ανάγλυφα rivets της Archer. Για το βάψιμο χρησιμοποιήθηκαν χρώματα της Gunze & Alcad και βερνίκι Tamiya, με αρκετές διαφοροποιήσεις στις αποχρώσεις προκειμένου να αποδοθεί το κουρασμένο χρώμα του πραγματικού. Επιπλέον φθορές έγιναν με λάδια ζωγραφικής, παστέλ, και weathering sets της Tamiya.

Εν κατακλείδι, ήταν μια απαιτητική κατασκευή σε σημεία που δεν το περιμένει κανείς μερικές φορές, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει βλέποντας το σχήμα του Β-25 να καταλαμβάνει χώρο στην βιτρίνα σου.

Πληροφορίες και σχόλια

Συζήτηση για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με την κατασκευή στο φόρουμ του Modelclub

Κατασκευή μοντέλου, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Γιάννης Κρασσάς
Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!