Αποστολέας Θέμα: Πως μπορώ να τυπώσω λευκές χαλκομανίες ;  (Αναγνώστηκε 9419 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
Πως μπορώ να τυπώσω λευκές χαλκομανίες ;
« στις: Μαΐου 29, 2008, 01:03:21 πμ »
Πριν λίγο καιρό κατάφερα να βρώ σκαναρισμενες από ένα μέλος του forum τις χαλκομανίες από την εξαιρετική κόκκινη tamiya alfa romeo 155 TI που θέλω να ανακατασκευάσω.
Το κακό είναι ότι όλα τα logo της αλφα ρομέο είναι λευκά. Πως θα μπορούσα να τις αναπαράγω αφού οι εκτυπωτές δεν έχουν λευκό χρώμα?
Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Πως μπορώ να τυπώσω λευκές χαλκομανίες
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 29, 2008, 01:33:04 πμ »
Έχω δει οτι υπάρχει και λευκό χαρτί χαλκομανίας εκτός από το διαφανές.

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 29, 2008, 01:35:40 πμ »
Τα logo είναι όμως μόνο άσπρα και δεν περικλείονται από άλλο χρώμα. Είναι δηλ άσπρο και διαφανές στην ίδια χαλκομανία.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 29, 2008, 01:58:12 πμ »
 ::arrowred:: Ή θα βρεις χαρτι διαφανες για laser εκτυπωτη και πηγαινε σε ενα φωτοτυπαδικο με laser εκτυπωτη να στις εκτυπωσει αν δεν εχεις

::arrowred:: ή παρε και λευκο χαρτι χαλκομανιας και διαφανο, εκτυπωσε το σημα σε διαφανο χαρτι, κοψε απο το λευκο χαρτι χαλκομανιας ενα κομματι στις διαστασεις του σηματος της Alfa Romeo, τοποθετησε πρωτα στο μοντελο το λευκο κομματι και απο πανω τοποθετησε το διαφανο με το σημα. Προσεξε ομως να ειναι σωστες οι διαστασεις του λευκου κομματιου για να μην προεξεχει απο το διαφανες.  ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος AlexanderTheGr

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα-Μαρουσι
    • warcraft.gr
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2008, 03:30:06 πμ »
Πως θα μπορούσα να τις αναπαράγω αφού οι εκτυπωτές δεν έχουν λευκό χρώμα?

Βασικά υπάρχουν εκτυπωτές λευκού χρώμματος (Μαζί με τα υπόλιπα χρώμματα). Βεβαια είναι πανάκριβοι. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν φωτοτυπαδικα που να εκτυπόνουν λευκό σε διαφανές χαρτί.  Η λυση του felix είναι ι πιο προσιτή αλλα συχρόνως και και αρκετα πιο δύσκολη μια και απιατει αρκετα μεγάλη προσοχη στο κοψιμο.
When your life is defined by a single action, it changes the concept of time.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 29, 2008, 08:40:00 πμ »
Φτιαξε στο photoshop τις χαλκομανιες που θες με ενα κοκκινο περιγραμα.Μετα τυπωσετες σε λευκη χαλκομανια και κοψε προσεκτικα το περιγραμα/

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 29, 2008, 11:45:22 πμ »
::arrowred:: Ή θα βρεις χαρτι διαφανες για laser εκτυπωτη και πηγαινε σε ενα φωτοτυπαδικο με laser εκτυπωτη να στις εκτυπωσει αν δεν εχεις

Γιατί, οι εκτυπωτές laser τυπώνουν λευκό σε διαφανές???

Πολύ καλή η λύση με το περίγραμμα. Αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο κόψιμο.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 29, 2008, 06:12:27 μμ »
Οι λειζερ εκτυπωτες εκτυπωνουν ολα τα χρωματα και το λευκο. Ειναι ομως πανακριβοι  :( αλλα κορυφαιας ποιοτητας!!!  :wink:
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 29, 2008, 10:25:03 μμ »
Οι μόνοι εκτυπωτές που μπορούν να τυπώσουν λευκό (αλλά και μεταλικά ή φωσφορίζωντα χρώματα) είναι οι λεγόμενοι θερμικοί ή dye sublimation printers.
Οι lazer τυπώνουν όπως οι απλοί inkjet εκτυπωτές (αναμυγνύωντας Cyan, Magenta, Yellow & Black για να αποδώσουν τους διάφορους τόνους) με τη διαφορά πώς αντί για υγρά μελάνια χρησιμοποιούν σκόνες (toner). Οι θερμικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν κάτι σάν μελανοταινίες (όπως παλιότερα οι dot matrix) οι οποίες (για ορισμένα μοντέλα) βγαίνουν σε πάρα πολλες αποχρώσεις και τις οποίες αλλάζεις, αναλόγως του τί θές να τυπώσεις. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 29, 2008, 10:44:44 μμ »
Ίσως κάποιο κατάστημα που φτιάχνει επιγραφές θα μπορούσε να σου κόψει μάσκες σε βινύλιο ή άλλο αυτοκόλλητο ώστε να ψεκάσεις λευκό είτε σε διάφανη χαλκομανία είτε απευθείας στο μοντέλο... Έχω ακούσει για "τηλεκατευθυνόμενους" που φτιάχνουν έτσι αυτοκόλητα σχέδια για τα αεροπλάνα τους!

Αποσυνδεδεμένος jtrip49

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 30, 2008, 11:58:08 μμ »
Οι μόνοι εκτυπωτές που μπορούν να τυπώσουν λευκό (αλλά και μεταλικά ή φωσφορίζωντα χρώματα) είναι οι λεγόμενοι θερμικοί ή dye sublimation printers.
Οι lazer τυπώνουν όπως οι απλοί inkjet εκτυπωτές (αναμυγνύωντας Cyan, Magenta, Yellow & Black για να αποδώσουν τους διάφορους τόνους) με τη διαφορά πώς αντί για υγρά μελάνια χρησιμοποιούν σκόνες (toner). Οι θερμικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν κάτι σάν μελανοταινίες (όπως παλιότερα οι dot matrix) οι οποίες (για ορισμένα μοντέλα) βγαίνουν σε πάρα πολλες αποχρώσεις και τις οποίες αλλάζεις, αναλόγως του τί θές να τυπώσεις. :wink:

Αγαπητέ Νίκο όλες οι υποδείξεις σου σωστές, πλήν του ότι υπήρχε μέχρι πρόσφατα ΙΝKJET PRINTER (o ALPS)  που είχε 10 μελάνια σε ξεχωριστά δοχεία, τα 6 γνωστά, το 1 Λευκό και τα υπόλοιπα
3 μεταλλικά, ήταν Ιαπωνικής προέλευσης και κατασκευαζόταν στην Αμερική τιμή 800$ με όλα τα αξεσουάρ, μειονεκτήματα ότι ενώ με το Μαc συνεργαζόταν άψογα με τα Windows είχε σοβαρά προ-
βλήματα, όπως και μετα αναλώσιμα του τελικά έκλεισε το εργοστάσιο, τώρα υπάρχη ο CANON με 10 ξεχωριστά μελάνια (INKJET), 1ένα εκ των οποίων το ονομάζη λευκό αλλά δεν είναι λευκό αλλά
OFF WHITE (ζαχαρί), και κοστίζη 8500Ε, τώρα για τους θερμικούς που αναφέρης θα ήθελα εάν έχης περισσότερες πληροφορίες ποιάς εταιρείας είναι και λοιπά σε παρακαλώ πές μου, όσο για το βυνί-
λιο γίνονται και κόβονται γράμματα και σχέδια σε πολλά χρώματα μεταξύ των οποίων και λευκό άλλά μέχρι 8 χιλιοστά μίνιμουμ και αυτά με το ζόρι, και τέλος προτείνω στον φίλο μέχρι κάτι νέο να κυ-
κλοφορήση στην αγορά να βάψη ένα κομμάτι PVC λευκό 5χ5 εκατοστά με το χρώμα που θα βάψη το μοντέλλο και αφού το αφήσει να στεγώση καλά εάν δεν είναι GLOSS να το περάση δύο χέρια
βερνίκι για να πάρη το χρώμα την τελική του μορφή και αφού στεγνώση καλά να το τοποθετήσης σε ένα SCANNER και να το σκανάρης, μετά το φέρνης σε ένα πρόγραμμα γραφικών και με το φασ-
ματογράφο που περιέχη το πρόγραμμα ανακαλύπτης το 8ψήφιο νούμερο του χρώματος σε CMYK, αυτό το χρώμα τοποθετής σαν BACKGROUND και πάνω σε αυτό σχεδιάζης γράμματα ή αριθμούς
ή ότιδήποτε λευκό λογότυπο σε οτιδήποτε διάσταση θέλης και μετά το τυπώνης σε LASER ή INKJET  εκτυπωτή σε λευκό αντίστοιχο χαρτί χαλκομανίας με την προϋπόθεση η εκτύπωση με INKJET
θέλη μετά αδιαβροχοποίηση με ένα οποιοδήποτε Ακρυλικό Διάφανο Βερνίκι για αυτοκίνητα, η χρωματική διαφορά του BACKGROUND χρώματος της χαλκομανίας με το χρώμα του μοντέλου είναι γύ-
ρω στο 5% δηλαδή τίποτα, προσωπικά προτιμώ τα μελάνια από το τόνερ λόγω καλύτερης χρωματικής απόδοσης.
Χαιρετώ φιλικά   Γιάννης   Χανιά... ::salut::

IPMS Ελλάδος - Μέλος #7  (1981-1990)
ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ) - 2007.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 31, 2008, 12:54:56 πμ »
Οι ποιό γνωστοί εκτυπωτές που μπορούν να τυπώσουν λευκό είναι οι ALPS όπως αναφέρεις με τη διαφορά πώς δέν είναι inkjet!
http://sonic.net/mnitepub/pccafe/reviews/alpsprinter/alpsprinter.html
http://www.alpsink.com/alps_10605800.htm
Μέχρι το 2004 (άν θυμάμαι καλά) κυκλοφορούσε έναν αντίστοιχο και η Citizen αλλά δέν θυμάμαι λεπτομέρειες. Κατα τ'αλλα όπως λές ήταν προβληματικοί, με ακριβά αναλώσιμα και περιορισμένη "δημοφιλία" γι'αυτό και δέν περπάτησαν...
Οι θερμικοί εκτυπωτές που κυκλοφορούν τώρα ευρέως είναι οι απλοί που τυπώνουν μόνο φωτογραφίες (όπως αυτός) αλλά δέν τυπώνουν λευκό ή "ειδικά" χρώματα (μεταλικά κλπ.)
Δέν έχω υπόψιν μου τον Canon που αναφέρεις αλλά και στα χρήματα αυτά δέν νομίζω πώς ενδιαφέρει και κανένα... :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος jtrip49

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 31, 2008, 02:17:07 πμ »

ʼρα πρέπει να περιμένουμε :( με την ελπίδα ότι κάποιος θα μας σκεφθή, μέχρι τότε υπάρχη η μέθοδος που περιγράφουμε και θα πρόσθετα εγώ και μιά άλλη την μεταξοτυπία και το βυνίλιο είναι
επίσης μιά καλή λύση επειδή αυτό που έχω δή εγώ έχει το πάχος του σελοτέϊπ,  και τέλος θα επιχειρήσω να κόψω με το μηχάνημα γράμματα και σχέδια σε λευκό χαρτί χαλκομανίας βέβαια μεγαλύτερα από 8mm, σε ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σου,   Γιάννης   Χανιά... ::salut::
IPMS Ελλάδος - Μέλος #7  (1981-1990)
ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ) - 2007.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 31, 2008, 10:57:50 πμ »
 :oops: :oops: :oops: Εγω προφανως ξεγελαστηκα με το ζαχαρί γιατι θυμαμαι στην παλια δουλεια του πατερα μου ειχαν εκτυπωτη λειζερ που εκτυπωνε λογικα ζαχαρι, αλλα πανε και 10 χρονια σχεδον και προφανως τα εκανα σαλατα.  :oops:
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 09, 2008, 12:41:47 πμ »

όσο για το βυνί-
λιο γίνονται και κόβονται γράμματα και σχέδια σε πολλά χρώματα μεταξύ των οποίων και λευκό άλλά μέχρι 8 χιλιοστά μίνιμουμ και αυτά με το ζόρι, και τέλος προτείνω στον φίλο μέχρι κάτι νέο να κυ-
κλοφορήση στην αγορά να βάψη ένα κομμάτι PVC λευκό 5χ5 εκατοστά με το χρώμα που θα βάψη το μοντέλλο και αφού το αφήσει να στεγώση καλά εάν δεν είναι GLOSS να το περάση δύο χέρια
βερνίκι για να πάρη το χρώμα την τελική του μορφή και αφού στεγνώση καλά να το τοποθετήσης σε ένα SCANNER και να το σκανάρης, μετά το φέρνης σε ένα πρόγραμμα γραφικών και με το φασ-
ματογράφο που περιέχη το πρόγραμμα ανακαλύπτης το 8ψήφιο νούμερο του χρώματος σε CMYK, αυτό το χρώμα τοποθετής σαν BACKGROUND και πάνω σε αυτό σχεδιάζης γράμματα ή αριθμούς
ή ότιδήποτε λευκό λογότυπο σε οτιδήποτε διάσταση θέλης και μετά το τυπώνης σε LASER ή INKJET  εκτυπωτή σε λευκό αντίστοιχο χαρτί χαλκομανίας με την προϋπόθεση η εκτύπωση με INKJET
θέλη μετά αδιαβροχοποίηση με ένα οποιοδήποτε Ακρυλικό Διάφανο Βερνίκι για αυτοκίνητα, η χρωματική διαφορά του BACKGROUND χρώματος της χαλκομανίας με το χρώμα του μοντέλου είναι γύ-
ρω στο 5% δηλαδή τίποτα, προσωπικά προτιμώ τα μελάνια από το τόνερ λόγω καλύτερης χρωματικής απόδοσης.
Χαιρετώ φιλικά   Γιάννης   Χανιά... ::salut::

Το αυτοκόλλητο βινυλίου το σκέφτηκα αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτιάξω στενσιλ γιατί το κόψιμο σε λεπτομέρειες σε κλίμακα 1/24 είναι μεγάλο μανίκι!
Πολύ εμπευσμένο το κόλπο με το σκάννερ αλλά μην ξεχνάς ότι στην ηλεκτρονική τυπωγραφία ισχύει ότι what you see is not what you get! Θα πρέπει δηλ να κόψω σύριζα στο περίγραμμα για να μην υπάρχει κίνδυνος να είναι το χρώμα παράταιρο

Συνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 07, 2012, 10:26:06 μμ »
Καλησπέρα, ανασυρω το θεμα 3μισυ χρόνια μετά , ελπίζοντας ότι εχει προκύψει κάτι καινούριο ..

Ενδιαφέρομαι να τυπώσω γραμματοσειρά ελληνική σε λευκό χρώμα με κεφαλαία γράμματα .
Στη κατοχή μου υπάρχει ενας inkjet καλής ποιότητας αλλά ίσως βρεθεί και Lazer.

Διαβάζοντας στο φορουμ, ειδα διάφορα που κάποια με μπέρδεψαν, ενώ μερικά τα βρήκα δυσκολα για την υπομονή και τις ικανότητές μου.

Να πω ότι καπου διάβασα οτι πρεπει να σφραγιστουν οι εκτυπωμένες χαλκομανίες  με υγρό που πρεπει να ψεκαστεί καί όχι να περαστεί με πινέλο.
Εγω πάντως αερογραφο δεν έχω..

Μήπως να ξεχάσω το όλο θέμα ?

Σας ευχαριστώ..
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 07, 2012, 10:33:54 μμ »
Λευκό χρώμα δεν τυπώνεται ούτε σε inkjet ούτε σε Lazer, παρά μόνο σε ALPS.
Εφόσον δεν έχεις την υπομονή να κόψεις τα γράμματα σε λευκή χαλκομανία,ούτε αερογράφο να τα ψεκάσεις στην περίπτωση που πας να τα κόψεις σε μάσκες,θα έλεγα να το ξεχάσεις το θέμα.
Ακούω πάντως οτι αυτό που θες σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Συνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
Απ: Πως μπορώ να τυπώσω λευκές χαλκομανίες ;
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 07, 2012, 11:02:55 μμ »
Kρίμα...

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Αποσυνδεδεμένος Bandit59

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο - Σέρρες
  • Γιώργος
    • MODEL TIME
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 07, 2012, 11:29:03 μμ »
To LIQUID DECAL FILM της Microscale μπορεί να περαστεί και με πινέλο. Εχεις δοκιμάσει λευκά Letraset γράμματα? Για τί μέγεθος μιλαμε?

Συνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:06:26 πμ »
καλημέρα, δεν χω δοκιμασει letraset γιατι δεν τα βρισκω .. Το πλαισιο που ρωτησα , δεν τα φερνει πια..
Μιλάω για μέγεθος , γυρω στα 4-5 χιλιοστα.. δεν ειμαι μπροστα στο κιτ να σου πω ακριβώς..

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:22:22 πμ »
Τα λευκά letraset έχουν γίνει πια urban legend!
Ολοι τα θυμόμαστε και τα ψάχνουμε αλλά δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά...

Το μέγεθος που θες πάντως,4-5 χιλιοστά,μπορεί άνετα να το κόψει μάσκες σε αυτοκόλλητο βινύλιο ένα κοπτικό μηχάνημα εκτυπωσάδικου.Σκέψου το...

Συνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:33:44 πμ »

Το μέγεθος που θες πάντως,4-5 χιλιοστά,μπορεί άνετα να το κόψει μάσκες σε αυτοκόλλητο βινύλιο ένα κοπτικό μηχάνημα εκτυπωσάδικου.Σκέψου το...

Mισό να ρωτησω μια φιλη γραφιστρια τι σημαινει

"μπορεί άνετα να το  κόψει μάσκες σε αυτοκόλλητο βινύλιο ένα κοπτικό μηχάνημα εκτυπωσάδικου."

Spoiler (hover to show)

Αν δεν με βοηθησει η φίλη θα επανέλθω με ερωτησεις ..

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:38:35 πμ »
Τα λευκά letraset έχουν γίνει πια urban legend!
Ολοι τα θυμόμαστε και τα ψάχνουμε αλλά δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά...
Πάντως από το Πλαίσιο στην Αθήνα το 2002 σίγουρα πήρα τα τελευταία που είχε. Από τότε απλά δεν υπάρχουν, ίσως σε τίποτα ξεχασμένα βιβλιοπωλεία στα προάστεια...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Συνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:43:15 πμ »
Λοιπόν η γραφιστρια ηταν ιδιαιτερα κατατοπιστική.
Αυτοκολητα βινυλίου, α τα ξερω μου λέει, εχω γνωστο που συνεργαζομαι , πολύ εύκολο ....
Το μονο που απομένει να εξακριβώσουμε αν ειναι αρκετα λεπτά/λεία ..
Να μην κάνουν σκαλοπατάκι εν ολίγοις..
Εχει κανεις εμπειρία ?

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 08, 2012, 11:44:44 πμ »
Για που τα θες τα γράμματα;

Tags: