Τελικά το μόνο βερνίκι gloss ακρυλικό που κατάφερα να βρω ήταν της microscale. Στο δοχειάκι γράφει ότι αραιώνεται με νερό και οινόπνευμα (alcohol). Ερώτηση προς φίλους μοντελιστές:
Έχει δοκιμάσει κανείς να αραιώσει με οινόπνευμα το gloss βερνίκι της microscale;;; 
:

:

:
Δημιουργείται μία κολλώδης ουσία, η οποία, όσο της βάζεις οινόπνευμα, τόσο πιο πηχτή γίνεται. Παρόλα αυτά, εγώ ο ΗΛΙΘΙΟΣ, δοκίμασα λέει να την ψεκάσω κιόλας (ναι, την έβαλα στον αερογράφο)... Προφανώς ΜΠΟΥΚΩΣΑΝ τα πάντα, μέχρι και η εισαγωγή του χρώματος. Είδα κι έπαθα να τον καθαρίσω!
Προφανώς το διαλυτικό πολυουρεθάνης δεν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα χρήσιμο. Το μόνο που κάνει είναι να μετατρέπει σε μικρά σχεδόν στερεά κομμάτια τα υπολείμματα βερνικιού...
Τώρα, αν κάποιος από εσάς μου πει ότι μια χαρά αραιώνεται με οινόπνευμα αυτό το πράγμα, θα βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο, ειλικρινά!!!

Εν πάση περιπτώσει, με κανονικό μπλε άζαξ το βερνίκι αραιώθηκε και ψεκάστηκε κανονικά. Το έχω αφήσει να στεγνώσει (μου έχτισε σε 2-3 σημεία πάνω στον Τίγρη, αλλά ελπίζω να μη φαίνεται στο τέλος - αν δω και φαίνεται, θα το ξεβάψω με άζαξ και θα ξαναψεκάσω - τα καλά των διαφορετικών υλικών) και ίσως αύριο ολοκληρώσω weathering και ψεκάσω το ματ ΣΜΑΛΤΟ (έλεος πια) βερνίκι για να τελειώνω...