Προσωπικά και εγώ πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό να γίνει preshading με πινέλο. Είτε γιατί θα φύγει ή έστω θα καλυφθεί τελείως το χρώμα είτε γιατί το πινέλο αφήνει οπωσδήποτε πιοπαχύ χρώμα από τον αερογράφο και είναι πιθανό να φαίνεται "σκαλοπάτι" στα τελειώματα.
Οσον αφορά τις λύσεις μαρκαδόρου - μολυβιού, εμπειρικά θα σου πω ότι ο μαρκαδόρος σε χαραγμένη γράμμωση κάνει δουλειά αλλά το τελικό αποτέλεσμα εμένα δεν με ικανοποιεί κάτω από την 1/48. Η γράμμωση φαίνεται, κατά την άποψη μου, εξωπραγματικά έντονη στην 1/72 και πιο κάτω. Αντίθετα ένας πολύ λεπτός ασημί μαρκαδόρος (νομίζω έχει η PILOT και η PELICAN) είναι εξαιρετικά χρήσιμος, ανεξάρτητα από κλίμακα, για φθορές σε σημεία που λόγω εντατικής χρήσης συνήθως φεύγει το χρώμα.
Το μολύβι επειδή αφήνει πιο αχνό ίχνος είναι καλύτερο αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσεις μολύβι ζωγραφικής και όχι τα συνηθισμένα μολύβια. Ό λόγοις είναι ότι ένα κοινό μολύβι (πχ το Νο2 της FABER) έχει πολύ σίδηρο με αποτέλεσμα να αφήνει μια μεταλλική γυαλάδα που δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει στις γραμμώσεις. Ισως είναι κατάλληλο για άλλες χρήσεις (πχ κινητήρας, πυροβόλα κλπ) με βασικό το gun metal.
Μια πολύ ασφαλής λύση για wash, ειδικά αφού χρησιμοποιείς σμάλτα, είναι η γνωστές "σχολικές" τέμπερες. Κάθονται πολύ καλά και το περίσευμα εκτός γράμμωσης αφαιρείται πανεύκολα με βρεμένη μπατονέτα, εννοείται σχεδόν στεγνή και προσεκτικά μη "σηκώσει" και τη γράμμωση. Επίσης αναγκαίο είναι το μοντέλο να έχει περαστεί με gloss ή έστω satin βερνίκι πριν το wash γιατί τα ματ χρώματα είναι πορώδη και σχεδόν σίγουρα δεν θα μπορεί να αφαιρεθεί όλο το περίσευμα.
Οσο για τα ξηρά παστέλ επειδή τα χρησιμοποιώ αποκλειστικά για dry brush έχω την άποψη ότι ένα ανοιχτό γκρι κατ' αρχήν κάνει εξαιρετική δουλειά σε οτιδήποτε αφού κατά την άποψή μου αποδίδει εξαιρετικά τη σκόνη. Από κει και πέρα δοκίμασε καφέ ή ανακατεμένη σκόνη περισσότερων χρωμάτων ανάλογα με το τι θέλεις να αποδώσεις.