Αποστολέας Θέμα: 1/35 VW TRANSPORTER T3 DOUBLE CAB ΠΝ - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ  (Αναγνώστηκε 4000 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Use the Force
1/35 VW TRANSPORTER T3 DOUBLE CAB ΠΝ - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ
« στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 02:49:14 μμ »
Θα περιγράψω την κατασκευή του οχήματος του ΠΝ όχι τόσο για την κατασκευή όσο για να μοιραστώ τις τεραστιες δυσκολίες και ατυχίες που συνάντησα κατά τη διαρκειά της που επιβεβαίωσαν 100% το νόμο του Μερφυ «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, σίγουρα θα πάει»

Ιστορικό
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου το μακρινό 19ΧΧ (άστα να μην τα λέμε     ) στο Ναύσταθμο Κρήτης είχα την τύχη να έχουμε στη μονάδα ένα VW Transporter T3 Double Cab που αποκαλούσαμε «καμιονέτα» Ηταν το βασικό όχημα της μονάδας μας Το όχημα για όλες τις δουλειές. Κυκλοφορούσε όλη μέρα στο ναύσταθμο, και όχι μόνο, με διαφόρους οδηγούς μεταφέροντας υλικά στα συνεργεία, προσωπικό στα πλοία, έβγαινε για ψώνια στην πόλη, παραλάμβανε προσωπικό από το πολιτικό λιμάνι, μετέφερε σκοπούς στις απομακρυσμένες σκοπιές, αξιωματικούς στον οικισμό, υλικά και προσωπικό σε άλλες μονάδες εκτός ναυστάθμου. Μια σβούρα που έφτανε αργά το βράδυ να σταματήσει να κινείται και να το παρκάρουν όχι στον χώρο που βρίσκονταν το σύνολο σχεδόν των οχημάτων του Ναυστάθμου αλλά στην είσοδο της υπηρεσίας. Πέραν της αναμφισβήτητης καθημερινής προσφοράς του  είχε αυτό το «κάτι» που το έκανε συμπαθητικό σε όλους από τους οδηγούς του το πολιτικό προσωπικό αλλά και το στρατεύσιμο προσωπικό.
Πάντα είχα την πρόθεση να φτιάξω σε μοντέλο αυτό το μικρό τερατάκι Ιδανικά  το ίδιο αν έβρισκα τα κατάλληλα στοιχεία  αλλά όχι απαραίτητα Σίγουρα  κάποιο της σειράς που είχε το ΠΝ Είχα μάλιστα σκεφτεί κάποτε να το φτιάξω μετασκευάζοντας ένα κλειστό transporter στην 1/24 Δύσκολο εγχείρημα δεν το επιχείρησα Και ξαφνικά εμφανίστηκε το κίτ της ΤΑΚΟΜ 1/35  Εδώ λέω είμαστε Θα κολλάει και με το Mercedes του ΠΝ που έχω φτιάξει Τέλεια !!!!
Αρχισε η αναζήτηση των στοιχείων Για κάποιο μυστήριο λόγο μου είχε κολλήσει ότι η καμιονετούλα μας είχε φάρο Ισως το μπέρδευα με το ασθενοφόρο ίσως ενδομυχα θα ήθελα να έχει  Ρώτησα φίλους που συνυπηρετήσαμε Οι περισσότεροι μου έλεγαν πως όχι αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος (είναι πολλά τα χρόνια Αρηηη) Οι φωτογραφίες από μια της ΔΕΝ που είχα βρει σε ένα Athens week ελεγαν και αυτές ότι δεν είχε αλλά το μυαλό κολλημένο εκεί. Ετσι η ξεροκεφαλιά ίσως και η ενδόμυχη επιθυμία να έχει φάρο έβαλαν το όλο προτζεκτ στον πάγο. Από καιρό σε καιρό ερχόταν πάλι η επιθυμία  αλλά η «δήθεν βεβαιότητα» με έκαναν να συνεχίσω το ψάξιμο Κάποια μέρα αποφάσισα να απευθυνθώ σε φίλους μοντελιστές μέσω ενός Forum στο διαδίκτυο Ανάμεσα στις απαντήσεις που λάμβανα μου απάντησε και ένας πολύ ευγενικός κύριος ο οποίος μου είπε 
-   « Σαν το όχημα που περιγράφετε έχουμε στο ΝΚ και σας διαβεβαιώ ότι δεν έχει φάρο»
-   «Έχει ακόμα καμιονέτα στο ΝΚ ; !! Μην μου πείτε ότι είναι της ΔΤ»
-   «Βεβαίως, θα σας στείλω και φωτογραφία»
Και μου έστειλε Και τότε το μυαλό φωτίστηκε Και τα θυμήθηκε όλα Και τον σταυρό στο καθρέφτη και την βούλα μπροστά που της την είχε κάνει ένας βλάκας οδηγός και πηγαίναμε και βάζαμε το χέρι μας να δούμε τη ζημιά, και την κεραία που ήταν κολλημένη και δεν άνοιγε ΟΛΑ!!! Ναι ήταν η καμιονετούλα μας !!!! Και το θηρίο υπήρχε ακόμα !!!! Και τώρα είχα και ένα επιπλέον εξαιρετικό στοιχείο (πέραν του ότι αποδεδειγμένα πια η συγκεκριμένη που είχα στο μυαλό μου δεν είχε φάρο)  Τον ΑΡΙΘΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ της 
 Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο  !!!!  Ας είναι καλά ο άνθρωπος 
Και έτσι ξεκίνησε η οδύσσεια κατασκευής της 

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
Απ: 1/35 VW TRANSPORTER T3 DOUBLE CAB ΠΝ - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 05:25:53 μμ »
Τα προβλήματα ξεκίνησαν με το που άνοιξε το κουτί Το κιτ είχε ένα πλαστικό σε χρώμα ανοιχτό πράσινο και μια παράξενη υφή. Δεν ήταν λείο (όπου χρειαζόταν ) αλλά ήταν σαν να το έχεις ψεκάσει με αερογραφο που «φτύνει» το χρώμα Εντάξει λέω ο Κινέζος δεν έβαλε και την καλύτερη ποιότητα Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε ένα δυο σημεία που ακουμπούσαν τα ελαστικά με κομμάτια της καρότσας Στα σημεία αυτά το πλαστικό είχε λειώσει σαν να το είχε ακουμπήσει καυτό σίδερο
Στα σημεία εκείνα αφαιρέθηκε όλο το σαθρό και μαλακό σημείο Μάλιστα έσκαψα το πλαστικό μέχρι του σημείου να συναντήσω σκληρό κομμάτι Αισθάνθηκα λίγο σαν γιατρός που κανει εγχείρηση  Τα κομμάτια αυτά αφέθηκαν για καιρό ώστε να βεβαιωθώ ότι η μόλυνση δεν θα επεκταθεί κι άλλο Αφου λοιπόν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση τα κομμάτια στοκαρίστηκαν τρίφτηκαν ενώ όπου χρειάστηκε συμπληρώθηκε με φυλλο η μήκος πλαστικού

Πήρα την απόφαση ότι τα ελαστικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε καμιά περίπτωση Ξεκίνησα μια διαδικασία αντιγραφής τους με λαστιχο και μετά αντίγραφο ρητίνης Διαδικασία ειδικά στη φάση των αντιγράφων ρητίνης επίπονη που κατέληξε να φτιαξω 5 λαστιχα τα οποία καταφερα με δυσκολία να βάλω στις ζάντες του κιτ και αφέθηκαν στην ακρη για να χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα τους Με ΕΚΠΛΗΞΗ μετά από καμιά 15αριά μέρες παρατήρησα ότι οι πλαστικές ζάντες άρχισαν να βγάζουν ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ !!!!! από μαλακό πλαστικό σαν τσίχλα Τόσα χρόνια τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί όσα χρόνια ασχολούμαι ακόμα και μοντέλα που έχουν ηλικία κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δικιά μου

Ευτυχώς υπήρχε μια εταιρία που εβγαζε σε ρητίνη ολόκληρο το συγκρότημα της ροδας (λαστιχο και ζάντα) Το θέμα είναι ότι όταν ήρθε με έκπληξη παρατήρησα ότι
α) ήταν απλώς αντιγραφή αυτών που είχε το Κιτ
β) το σημείο έκχυσης της ρητίνης ήταν τεράστιο έτσι ώστε όταν θα αφαιρούνταν να έπρεπε να ξαναχαραχτει ένα τμήμα του πέλματος του λάστιχου καθώς ακόμα και εάν αυτό το κομμάτι το εβαζα να πατάει στο δρόμο ήταν τόσο μεγάλο ώστε σίγουρα θα φαινόταν αν δεν γινόταν η επαναχάραξη
Τι να γίνει όμως άλλη λύση δεν υπήρχε

Συνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 05:28:27 μμ »
Δεν σε πάει με τίποτα.

Μάλλον ο τίτλος ΟΔΥΣΣΕΙΑ θα βγει αληθινός.

Καλό κουράγιο.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 21, 2024, 08:49:46 μμ »
Δεν σε πάει με τίποτα.

Μάλλον ο τίτλος ΟΔΥΣΣΕΙΑ θα βγει αληθινός.

Καλό κουράγιο.
Το έχω τελειώσει
Απλώς θα γράψω σιγά σιγά το τι πέρασα να κλάψουμε όλοι μαζι 
Αυτό είναι μόνο η αρχη

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 07:32:10 πμ »
Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια!!!

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 08:29:22 πμ »
Θες να μας κρατάς σε αγωνία; Δεκτόν, θα παρακαλοθούμε γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον το προτζεκτ σου.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 10:59:26 πμ »
Θες να μας κρατάς σε αγωνία; Δεκτόν, θα παρακαλοθούμε γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον το προτζεκτ σου.

Οχι καλε Είναι θέμα χρόνου Δεν μπορώ να γραψω τον Γολγοθα με την μία Το γράφω για να βοηθήσω όποιον θελήσει να φτιάξει κατι παρόμοιο και να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 11:58:07 πμ »
 ::thumbleft:: :grin: :grin:

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 12:02:01 μμ »
Ξεκινάμε λοιπόν
Οι οδηγίες ξεκινάνε από τις ρόδες και το σασί Τις ρόδες τις ειχα παραγγείλει και περίμενα οπότε το σασί έδειχνε καλό ξεκινημα Κοβω τα κομμάτια κανω dry fitting  καλή εφαρμογή έχουν (τι διάολο όχημα είναι αυτό έλλειπε να μην έχει) και πάω να δω ποιο βαφεται τι για να δω πως θα οργανώσω το βάψιμο κοιτάω από δω τις οδηγίες  κοιτάω από εκεί βρε αμάν βρε ζαμάν οδηγίες βαψίματος ΤΙΠΟΤΑ Μόνο ένα έγχρωμο προφίλ (το έγχρωμο σου έλλειπε άθλιε Κινέζε) για τα εξωτερικά και αυτό ήταν Μετά από την πρώτη κρυάδα αρχισα το ψάξιμο στο διαδίκτυο και όπου αλλού μπορούσα (ναι ο τρελός που έσκυβε στα πεζοδρόμια κάτω από τα transporter ήμουν εγώ) Χάος τι να καταλάβεις Όσες φωτογραφίες βρήκα στο διαδίκτυο είτε ήταν ένα ενιαίο «βρωμί» και σε καποια σημεία που η σκόνη ήταν λιγότερη διακρινόταν  είτε το χρώμα της καρότσας είτε ένα σκουρο γκρί Σε καποια δε ανακατασκευασμένα που έβρισκα φωτογραφίες από κάτω και ήταν πεντακάθαρα ο καθένας είχε κανει ότι ήθελε μέχρι και πισάρισμα οπότε δεν μπορούσα να δώσω βάση Είπαμε είχα αποφασίσει να κάνω την καμιονετούλα πεντακάθαρη και εργοστασιακή Εκεί λοιπόν που έβριζα τον Κινέζο και ευχόμουνα να του πέσει Logo στα τσίνορά του μου ήρθε μια ιδέα Το transporter της Revell στην  1/24 που είχα κανει ασθενοφόρο του ΠΝ Η ιδέα ήταν καλή Η Revell πιστη στην ποιότητα που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια είχε πολύ αναλυτική περιγραφή των χρωματων και γενικά και ανα κομμάτι Υπέροχα !! Παρ όλα αυτά μου φάνηκαν περίεργα δύο χρώματα Το χρώμα που έδινε στο καπάκι της ρεζέρβας μπροστά (λευκό) και το γενικό χρώμα  που έδινε από κάτω (σκουρο γκρι) Το πρώτο επιβεβαιώθηκε εύκολα Κατι φαινόταν στην φωτό από την Κρήτη μπήκα και σε ένα site με ανταλλακτικά και βρήκα το ανταλλακτικό Ο κύβος ερίφθη Ασπρο Το υπόλοιπο; Παίρνω ένα φίλο και μοντελιστη που δουλεύει στη VW
«Ελα βρε κακούργε μπες στο σύστημα σας μπας και μου βρείς τι χρώμα βαζανε από κάτω στα transporter για να βάλω στην καμιονετούλα» 
«Δεν χρειάζεται»  μου λέει «ξέρω Τα περνάγανε με ένα προστατευτικό χρώμα σκούρο γκρι»
Η Revell είχε δίκιο !!!  Διάλεξα το 126 της humbrol και το πέρασα και για τα υπόλοιπα μηχανες εξατμίσεις αμορτισερ ελατήρια (κοκκινα η μπλε ακου διαστροφη μπλε αλλα επιβεβαιωνμένα με φωτό) ακολούθησα τις οδηγίες της
Στο μεταξύ ήρθαν και οι ρόδες Τα είπαμε για αυτές παραπάνω χρειάστηκε να ξαναχαράξω σε καποιο σημείο τα λάστιχα Εβαψα την ζάντα το χρώμα της καρότσας και με chrome silver της Alclad το τάσι
Η μπαρα της κρεμαγιέρας όταν τοποθετήθηκε ήθελε ευθυγράμιση γιατι μετα την τοποθέτησή της οι ρόδες πήγαιναν όπου ήθελαν Εννοείται ότι με την πρώτη προσπάθεια έσπασε η βαση στηριξης της στην ρόδα Εγινε νεα βάση με καρφίτσα έσπασε η βαση της μπάρας Εφαγα πολλες ωρες να κολλάω να φτιάχνω να κάνω scratch διαφορα στο σημείο Μετά την 1675 φορά που κατι έσπαγε ξεκολλουσε στο σημείο καθ όλη τη διαρκεια της κατασκευής και αφου καποια στιγμη προς το τέλος εσπασε (καλο πλαστικό είπαμε) όλο το ψαλίδι το πήρα απόφαση και τις κολλησα τις ρόδες να μην γυρνάνε και ησύχασα (μετα το σχετικό μπινελίκι στον Κινέζο εννοείται )
Στο τέλος μια και από πάνω θα ήταν πεντακάθαρη από κάτω πέρασα ένα χεράκι με asphalt road dirt και λίγο dark earth pigments της ΑΚ να δώσει έτσι μια αίσθηση πραγματικότητας     

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 12:30:51 μμ »
και μια και το θυμήθηκα γιατι θα το ξεχάσω και θα νομίζετε ότι βρίζω χωρίς λογο τον Κινέζο (γιατι ακόμα δεν άρχισα καλα καλά) Οταν επικοινώνησα μαζί τους τους έστειλα φωτογραφίες και ρώτησα
"ρε παιδια τι γίνετε το πλαστικό σας λιώνει μόνο του να συνεχίσω τη συναρμολόγηση  ή θα μου γίνει τσίχλα όλο;"
μου απάντησαν "ευχαριστουμε που επικοινωνήσατε μαζί μας" 

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 03:34:17 μμ »
Ο πολυμερισμός των ελαστικών με το πλαστικό συμβαίνει μόνο
στα military οχήματα. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο στα
πολιτικά θέματα και ίσως είναι θέμα εταιρείας και ποιότητας υλικών.

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 03:48:22 μμ »
Ο πολυμερισμός των ελαστικών με το πλαστικό συμβαίνει μόνο
στα military οχήματα. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο στα
πολιτικά θέματα και ίσως είναι θέμα εταιρείας και ποιότητας υλικών.
Όντως,επειδή κατέχω αρκετά πολικά οχήματα και καποια μάλιστα είναι αρκετών χρόνων,δεν έχω παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο παρόλο που εχω ακούσει και άλλες τέτοιες ιστορίες αλλά πάντα σε military οχήματα όμως  :wink:  :? :?
Πάντως ωραίο βγήκε,εγώ το είδα στο FB και μπορω να πω πως τα κατάφερες μια χαρά!
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 06:17:00 μμ »
και μια και το θυμήθηκα γιατι θα το ξεχάσω και θα νομίζετε ότι βρίζω χωρίς λογο τον Κινέζο (γιατι ακόμα δεν άρχισα καλα καλά) Οταν επικοινώνησα μαζί τους τους έστειλα φωτογραφίες και ρώτησα
"ρε παιδια τι γίνετε το πλαστικό σας λιώνει μόνο του να συνεχίσω τη συναρμολόγηση  ή θα μου γίνει τσίχλα όλο;"
μου απάντησαν "ευχαριστουμε που επικοινωνήσατε μαζί μας"
Πολύ σωστούς τους βλέπω! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 08:17:09 μμ »
Όντως,επειδή κατέχω αρκετά πολικά οχήματα και καποια μάλιστα είναι αρκετών χρόνων,δεν έχω παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο παρόλο που εχω ακούσει και άλλες τέτοιες ιστορίες αλλά πάντα σε military οχήματα όμως  :wink:  :? :?
Πάντως ωραίο βγήκε,εγώ το είδα στο FB και μπορω να πω πως τα κατάφερες μια χαρά!
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Σίγουρα είναι κάποια αστοχία του υλικού Ίσως να οφείλεται στο υλικό που βάζουν για να χρωματισουν το πλαστικό και γι αυτό ίσως να συμβαίνει σε στρατιωτικά θέματα Πάντως έχω δει νεώτερη έκδοση του συγκεκριμένου κιτ σε γκρι πλαστικό Ίσως αυτό να εξηγεί και το τι προκαλεί το πρόβλημα

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 22, 2024, 10:35:01 μμ »
Οι οδηγίες υποδείκνυαν ως επόμενο βήμα το σαλονι Δεν φαινόταν άσχημη επιλογή έτσι την ακολουθησα Σαλόνι λοιπόν Πρώτο πρόβλημα Το συνηθισμένο Χρώματα Καλά τα καθίσματα ήταν γκρι ο ουρανός η γνωστή μπεζ διάτρητη δερματίνη  που είναι κοινή σε πολλά οχηματα και όχι μονο της VW Αλλά το πάτωμα; Μέχρι ενός σημείου ήταν η γυμνη λαμαρίνα και μετά μια μοκέτα; Ένα πλαστικό δάπεδο; Αλλά που σταματούσε η λαμαρίνα που ξεκινούσε η μοκέτα και τι χρώμα είχαν; Βουτιά και πάλι στο διαδίκτυο Το μυαλό θυμόταν ένα πλαστικό δάπεδο τα στοιχεία έδειχναν μοκέτα και τα δύο συμφωνουσαν σε ένα γκρι σκούρο σχεδόν μαυρο (που μπορεί να ήταν μαυρο απ την αρχή αλλά με τις πρώτες πατημασιες να γινόταν γκρι) αρα το πρόβλημα λύθηκε Γκρι σκούρο με άφθονο dry brushing  Οκ τι έμενε; ταμπλό τιμόνι αξονας τιμονιού χειροφρενα λεβιέδες μαυρα  Ταπετσαρία στις μπροστινες πόρτες το ίδιο χρώμα με τα καθίσματα Πίσω όμως; Η καμιονετούλα έχει μία μόνο πίσω πόρτα Στα δεξιά Από την άλλη μεριά ενώ η πόρτα είναι χαραγμένη δεν είναι κομμένη Στο εσωτερικο και των δύο πλευρών υπάρχει ένα πεπιεσμένο χαρτόνι αρκετά ανθεκτικό σχετικά λείο που καλύπτει από τη μια μεριά το μηχανισμό της πόρτας από την άλλη για λόγους ομοιομορφίας την καμπύλη που κάνει η καρότσα Αυτά τα δύο όμως δεν έχουν το ίδιο χρώμα με την δερματίνη της ταπετσαρίας που έχουν οι μπροστινές πόρτες Για καλή μου τύχη έχουν το ίδιο χρώμα σε όλα τα transporter που είδα Εκτίμησα ότι το χρώμα μοιάζει πολύ με το FS 36307 και το έβαλα τσιμπώντας μισή σταγόνα grass green 
Αφου τα ξεδιαλύναμε τα χρώματα ξεκίνησε η συναρμολόγηση Πρώτα πρώτα κλείστηκαν με φύλλο πλαστικού οι τέσσερις βάσεις που πάνω τους καθεται το πίσω κάθισμα Αυτό βάφτηκε με το βασικό χρώμα της καρότσας Με το ίδιο χρώμα βάφτηκε το διαχωριστικό που βρίκεται πίσω από τα μπροστινά καθίσματα και κολλήθηκε στη θέση του Με δεδομένο ότι θα ήταν δύσκολο να μπεί το πίσω καθισμα μετά βαφτηκε και μπήκε στη θέση από την πρώτη στιγμή Ο άθλιος Κινέζος σκέφτηκε τα εσωτερικα της πίσω πόρτας και το απεναντί του να είναι ξεχωριστά από την καρότσα και να κολλιούνται στο πάτωμα και μετά να έρχεται η καρότσα και να δένουν στη θέση τους Με ένα μονο Pin στο πάτωμα και κανένα οδηγό στο εσωτερικό της καρότσας Εεε λέω δεν μπορεί ο άνθρωπος θα έχει τόσο καλή εφαρμογή που σου λέει δεν χρειάζεται κανένας οδηγός Θα κάτσει σωστά Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τις υποδείξεις των οδηγιών 
«Ω!!  σφαλμα ασυγχώρητον, Ω!!!  επιπολαιότης απροσμέτρητως, συντελόντι  ειπείν ύψος βλακείας δυσθεώρητον»  που λέει και ο Μιχαλακόπουλος στο «Ενας ιππότης για τη Βασούλα»

Τεράστο σφάλμα που θα το δούμε αργότερα τι πρόβλημα δημιούργησε
Κατά τα άλλα σε εκείνη τη φάση αφου βαφτηκε το πάτωμα πρώτα με το χρώμα της καρότσας και μετά στα σημεία που είδα από τις φωτογραφίες το πλαστικό δαπεδα ή η μοκέτα Δεν τοποθετήθηκαν ούτε τα μπροστινά καθίσματα ούτε το ταμπλό πολύ περισσότερο οι  λεβιέδες και τα πετάλια Αυτά είχα την ελπίδα να μπουν μετά 

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 24, 2024, 11:57:35 μμ »
Και φτάσαμε στην καρότσα Την κορωνίδα του Γολγοθά Εκ πρώτης όψεως και αφού είχαν σκαφτεί συμπληρωθεί σοκαριστεί τριφτεί τα λιωμένα σημεία κατι φαινόταν να μην πηγαίνει καλά Μια προσεκτικότερη ματιά μου έδειξε ότι το πάνω μέρος της καρότσας ας το πουμε ο ουρανός της καμπίνας ήταν στραβός μαζί με τα κολωνάκια του παρμπριζ προς τα δεξια Λίγο μεν στραβά δε Και πώς να τα διορθώσω; Η κατάσταση του πλαστικού σύμφωνα και με τις δοκιμές που έγιναν στα δέντρα του κιτ έδειχναν ότι ήταν σχετικά άκαμπτο και έσπαγε ξαφνικά όταν του ασκούσες πίεση χωρίς πριν να έχει εμφανιστεί το φαινόμενο να ασπρίζει στο σημείο θραύσης λιγο πριν σπάσει Επέλεξα να μην το ζορίσω αμέσως αλλά σταδιακά κολλώντας το πίσω μέρος της καμπίνας με το παράθυρο Ξεκίνησα λοιπόν και κόλλησα το πίσω μέρος πρώτα στην πλευρά που είχε τη λιγότερη παραμόρφωση Χρησιμοποίησα τη γνωστή κολλα για τα πλαστικά ώστε να λιώνει τοπικά το πλαστικό βοηθώντας ετσι να πάρει την σωστή καμπύλη που έδινε το κομμάτι με το παράθυρο και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με μανατλάκια λαστιχάκια και ότι άλλο εύρισκα κρατουσα τα δύο κομμάτια ενωμένα Όταν τελείωσα την μια πλευρά συνέχισα με τον ουρανο και μετά την άλλη Εδώ το κολλημα γινόταν χιλιοστό χιλιοστό, κρατιονταν με τα μανταλάκια αφηνόταν να στεγνωσει μια δυο μέρες και πάμε παρακάτω Η μέθοδος αποδείχτηκε αρκετά καλή έφερε σε μεγάλο βαθμό την καρότσα στη θέση της Μικροεπεμβάσεις κυρίως στα μπροστινά κολωνάκια έγιναν με τη χρηση πολύ πολύ πολύ πολύ προσεκτικά σεσουάρ αφού ασκούσα πίεση με μανταλάκια και λαστιχάκια για να έρθουν στη σωστή θέση Όμως μιλάμε για μικροεπεμβάσεις Η πολλή  δουλειά είχε γίνει με το σταδιακό κόλλημα του κομματιού στην καρότσα 
Αφού στοκαρίστηκε τρίφτηκε όλη η καρότσα και αφαιρέθηκαν καποια εξογκώματα μικρά τα όποια έχουν τα γερμανικά οχήματα (μαλλον για να αγκιστρώνουν τέντες) και δεν έχουν τα δικά μας το όλο συγκρότημα περάστηκε με ένα 126 της humbrol που το είχα πρόχειρο για primer τρίφτηκαν τυχόν ανωμαλίες και σκουπιδάκια που είχαν καθίσει στο χρώμα   
Μετά από το σημείο αυτό βάφτηκε στο εσωτερικό με ένα μπεζ ανοιχτό ο ουρανός μασκαρίστηκε και μετά και με το βασικό χρώμα περάστηκε το εσωτερικό της καρότσας. Όσοι βάφετε αυτοκίνητα ξέρετε ότι το γυαλιστερό χρώμα είναι ιδιαιτέρα επίπονο Οποιαδήποτε φτύσιμο του αερογράφου η σκονίτσα που θα καθήσει στο χρώμα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να διορθωθεί τοπικά αλλά απαιτείται αφού τριφτεί το σημείο να ξαναβαφτεί ολόκληρο η τέλος πάντων αν όχι ολόκληρο να βρούμε σημεία να κάνουμε «κοψίματα» ακριβώς όπως γίνεται με την βαφή του αυτοκινήτου . Ετσι λοιπόν η όλη διαδικασία ως προς το χρώμα στο εσωτερικό επαναλήφθηκε 2-3 φορες Πταίσμα μπροστά σε αυτά που θα επακολουθούσαν   
Στο σημείο αυτό έπρεπε να πάρω καποιες αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί το προτζεκτ Ετσι λοιπόν αποφάσισα:
Να μην βαψω την καροτσα και να την ενώσω μετά με το σασί αλλά να τα κολλήσω από πριν και να μασκάρω το σασί κατά τη διάρκεια του βαψίματος για μην έχω προβλήματα και να μην χαραχτεί η να  χαλάσει το χρώμα αργότερα όταν θα προσπαθούσα να τα κολλήσω καθώς κατά το dry fit αυτό γινόταν με δυσκολία
Αν και είχα αποφασίσει να κάνω τις πόρτες κλειστές σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να βαφτούν ξεχωριστά και να κολληθούν στο τέλος για να έχω χώρο να μπορέσω να βάλω τα μπροστινά καθίσματα από το άνοιγμα των πορτών και το ταμπλό και γενικά να έχω τη δυνατότητα εύκολης επέμβασης στο εσωτερικό Έγινε dry fit των πορτών στην καρότσια πριν χωρίς όμως να έχει κολληθεί το κομμάτι με την εσωτερική ταπετσαρία (πάμε το τραγουδάκι μας «Ω!!  σφαλμα ασυγχώρητον, Ω!!!  επιπολαιότης απροσμέτρητως, συντελόντι  ειπείν ύψος βλακείας δυσθεώρητον» )
Εχοντας ένα γενικό τρόμο με τον χειρισμό των  διαφανών κομματιών αποφάσισα να μην τα τοποθετήσω αλλά να μασκάρω με ταινία τα ανοίγματα από μέσα με την σκέψη ότι θα τα ξεμάσκαρα με ευκολία από τις πόρτες με μια λαβίδα και θα τοποθετούσα τα διαφανή κομμάτια όσο το δυνατόν προς το τέλος  Παμε παμε «Ω!!  σφαλμα ασυγχώρητον, Ω!!!  επιπολαιότης απροσμέτρητως, συντελόντι  ειπείν ύψος βλακείας δυσθεώρητον»
Ξεκινάω λοιπόν να βαζω την καρότσα στο σασί Με την πρώτη προσπάθεια τα πίσω πλαινα ξεκολάνε φυσικά χα χα χα Ωραία λέω θα τα βάλω μετά Βαζω την καρότσα προσπαθώ με καμία δύναμη Όταν τα ακουμπούσα εφταναν πολύ ψηλά κάλυπταν  σχεδόν μέχρι το 1/3 του ανοίγματος του παραθύρου Ξαναβγάλε την καρότσια Θα τα κολλήσω λέω στην καρότσα Τα κολλάω με Logo (είπαμε βαμμένο το εσωτερικο) Ξεκολλάνε Ξανά Σφηνώνουν στο διαχωριστικό Το ξεκολλάω και αυτό Να μην κάθεται το σασί στη θέση του με τίποτα Το πιέζαν τα πλαινά που ήταν κολλημένα Για να μην σας τα πολυλογώ ξεκόλλησα τα πλαινά Εφαγα το κατω μερος τους Εφαγα το πατωμα έφαγα τα χερια μου και τελικά το σύστημα καθησε ανεκτά.
Όπως είναι φανερό από το μπασε βγάλε κολλα ξεκόλα τρυψε ξετρύψε το χρώμα μεσα είχε γίνει να μην σας πω πως Καθαρισα με ένα πινέλο από τα γρέζια Έβαψα το πάτωμα με το πολύ σκουρο γκρι με πινέλο και μασκαρισα ουρανό πίσω καθισμα και πάτωμα μπρος πίσω και πάμε πάλι βαψιμο το εσωτερικό Όλα αυτά για να μην ξεχνιόμαστε από τα ανοίγματα του παρμπριζ και των πορτών

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 25, 2024, 12:04:50 πμ »
Η απορία μου είναι γιατί δεν το παράτησες το ρημάδι από την αρχή

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 25, 2024, 01:22:22 πμ »
Η απορία μου είναι γιατί δεν το παράτησες το ρημάδι από την αρχή
Η συγκεκριμένη καμιονετα είναι φετιχ Ήταν η μασκωτ της υπηρεσιαςΤην οδηγούσαν όλοι Ήταν το όχημα που έφερνε το φαγητό μας μας πήγαινε στις σκοπιες στη ζούλα στην έξοδο στα Χανια μας κατέβαζε κανενας γνωστός να γλυτώσουμε το λεωφορείο Δεν μπορώ να σου εξηγήσω γιατί μου προκαλούσε και προκαλεί τέτοια αισθήματα Φαντάζομαι ότι είναι τα ίδια αισθήματα που έχει κάποιος με το πλοιο που υπηρέτησε το αυτοκίνητο που είχε και καταστράφηκε κλπ κλπ  Ετσι λοιπόν ήταν σίγουρο ότι θα την εφτιαχνα κάποια στιγμή ακόμα και με σπιρτοξυλα ʼλλωστε είχα βάλει στο μυαλό μου να την κάνω μετασκευαζοντας το tranporter της Revell  Αλλά η πλήρης αδυναμία να βρω στοιχεία ειδικά εκείνη την εποχή που το διαδίκτυο ήταν στα σπαργανα του με σταματησε (Τελικά τότε έκανα το ασθενοφόρο του  Ναυσταθμου που μπορούσα να βρω στοιχεία από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που ειχαν την ιδια εσωτερικη διαμορφωση) Η εμφάνιση του μοντέλου της ΤΑΚΟΜ αναζωπυρωσε την επιθυμία μου να την φτιάξω Από τη στιγμή δε που έμαθα ότι 30+  χρόνια μετά η απίθανη αυτή μηχανή συνεχιζε να δουλεύει θεώρησα χρέος να το φτιάξω και κατα συνεπεια να το τελειώσω πέραν των γλυκών αναμνήσεων που μου έφερνε ως ένδειξη τιμής στον ακούραστο αυτό  και αφανη εργάτη του Στόλου

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 25, 2024, 07:56:21 πμ »
 ::thumbleft:: ::thumbleft:: ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 25, 2024, 05:14:57 μμ »
Είμαστε τωρα σε μια κρίσιμη φάση. Το εσωτερικό έχει θεωρητικά βαφτεί και προχωράω να βαφτει η καρότσα Κατ αρχήν μασκαρίστηκε το σασί που ουσιαστικά είχε τελειώσει. Στην καμπίνα αφου γεμιστηκε με χαρτοπετσετα από τα ανοιγματα των πορτών και στα ανοίγματα των παραθύρων από την μεσα πλευρά μπήκε ταινία μασκαρίσματος σκουπίστηκε μπήκε σε αποστειρωμένο περιβαλλον και ετοιμάστηκε για βαψιμο. Μια και είμαι της πολύ παλιας σχολής βαφω με σμάλτα και ξέρω όλα τους τα τερτίπια Είπα όμως και με την παρότρυνση φίλων και συνμοντελιστών να χρησιμοποιήσω ακρυλικά (το ΤΑΜΙΥΑ Χ-3 εν προκειμένω)  μια και το γρήγορο στέγνωμά τους θα επιταχυνε την διαδικασία. Όπως εχουμε πει και όπως όσοι φτιάχνουν αυτοκίνητα πολιτικά ξερουν πολυ καλά το γυαλιστερο χρώμα θέλει καθαρή δουλειά και κάθε σκουπιδάκι που θα κατσει απαιτεί τουλάχιστον τριψιμο και ξαναβαψιμο. Χρώματα όπως το συγκεκριμένο, αποχρωση για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει, δεν είναι κινήσιμα  στα καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι μένοντας πολύ καιρό στο ραφι δημιουργούν ισχυρά κατακάθια. Ανακατεύοντας τα κατακάθια αυτά όσο καλά και να τα χτυπήσεις μενουν πολύ μικρά κομματάκια και τα ψεκάζει ο αερογράφος δημιουργώντας στίγματα στην γυαλιστερη επιφάνεια του χρώματος Αυτό το ανακάλυψα  με το hard way που λένε και οι φιλοι και σύμμαχοι Αμερικανοί Μετά το 4ο ολικο βάψιμο όταν κατάλαβα τι συμβαίνει και αφου είχα καθαρίσει μεχρι αηδίας τον αερογράφο αποφάσισα να περνάω το χρώμα πριν βάψω από ψιλή σίτα Το πρόβλημα μειώθηκε σημαντικά αλλά δεν εξαλείφθηκε Τέλος πέταξα το χρώμα και πήρα καινούριο Το πέρασα από την σίτα από την αρχη όλο το ανακάτεψα χωρίς να σηκώσω τα κατακάθια εγλυψα τον αερογράφο και ξαναξεκίνησα Πια μια και το πρόβλημα μηδενίστηκε το μόνο πρόβλημα που έμενε ήταν σκόνη που κυκλοφορούσε στο χώρο αντε και καμια τριχα από τους γάτους (3 ζωη να έχουνε) που καιροφυλακτούσε σε καποιο ρούχο Ετσι αποφάσισα τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονταν να τα τρίβω τοπικά να μασκάρω κομμάτια σαν φαναρτζής και να βαφω κομμάτια και όχι ολόκληρη την καρότσα Για καποιο μιστήριο λόγο που φανταζομαι ότι ήταν η επίδραση του διαλυτικου (στην αρχη χρησιμοποιουσα το leveling thinner της gunze) στην κολλα της ταινίας όταν έβγαζα την ταινία είχε επηρεαστει το χρώμα από κάτω Δεν ήταν απλώς η κολλα από την ταινία που είχε μείνει αλλά ηταν το χρώμα που είχε γίνει σαν να είχε κακοβαφτεί Και δεν ήταν από χρώμα που είχε τρέξει γιατι συνέβαινε και σε σημεία που ηταν αδύνατο να φτάσει χρώμα και ακουμπούσε μόνο η ταινία Π α ν ι κ ό ς !!!!! Αποφάσισα λοιπόν να μασκάρω με χαρτι που κρατουσα στα σημεία που έβαφα με το χέρι Γλύτωσα από τις αλλοιώσεις του χρώματος αλλά περνούσε overspray κατω από το χαρτι σε καποια σημεία Λύση σε αυτό το πρόβλημα βρηκα χρησιμοποιώντας την polishing compound της Tamiya που εβαζα στα σημεία και έτριβα με μπατονέτα Λύση ωραιότατη όσο μαλιστα ήταν και φρέσκο το χρώμα ούτε που καταλαβαινες τι είχε γίνει
Καποια στιγμη κοιτάω τις πόρτες που όπως είπαμε δεν είχαν κολληθεί στην καρότσα και βαφονταν ξεχωριστά και μου φάνηκαν πιο γυαλιστερες από την υπολοιπη καρότσα Μπα μου φαίνεται λέω Τις ακουμπάω στη θέση τους ξεχώριζαν σαν να ήταν από άλλο όχημα Καρδια και εγκεφαλικό μαζί Τις ξαναβάφω (εννοειται δυο τρεις φορες για να μην έχουν σκόνη) Τα ίδια και χειρότερα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Μετά από τόσες ώρες και τόση δουλειά και είμαι πάλι στο μηδέν Μαζεψα τα κομμάτια μου και αποφάσισα να ακουμπήσω τις πόρτες στη θέση τους να τις στηρίξω με maskol και να ξαναβάψω την καρότσα όλη μαζί Για να μην πολυλογώ μεχρι το τέλος της κατασκευής χρειαστηκε να βαφτει η όλη καρότσα μερικά η ολικά πάνω από 40 φορες
Φτανω λοιπόν που η καρότσα και οι πόρτες είναι όπως πρέπει και πάω να ξεμασκαρω το εσωτερικό Λίγο overspray ενταξει δε με ανησυχεί θα καθαρίσει με οινοπνευματάκι μια και τα υπόλοιπα ήταν βαμμένα με σμάλτα αλλα... μόλις επιχείρησα να βγάλω τις ταινίες που κάλυπταν τα παράθυρα  το φαινόμενο με την κολλα της ταινίας επαναλήφθηκε στα εσωτερικά βαμμένα σημεία του κυρίως χρώματος ειδικά στο πίσω μερος πάνω από τα καθίσματα Βαψιμο πάλι ΑΠΟΚΛΕΙΟΤΑΝ Αφησα το μοντέλο καμια 10αρια μέρες να δεσει το χρώμα και άρχισα με τις αλοιφες της Tamiya να βαζω και να τρίβω με μπατονέτες πάντα από τα κενα για τα παράθυρα και τις πόρτες Ηρθε αρκετα ομαλοποιηθηκε αρκετά καλά μετά από πολλές ώρες δουλειας Σκοτάδι εχει στην καμπίνα η αίσθηση ήταν αρκετα καλή Αποφασισα  enough is enough
Πιάνοντας όμως το μοντέλο για όλες αυτές τις δουλειές στο εσωτερικό τι συνέβη; Όπως το ψυλιαστήκατε αγαπητοι φίλοι Χάλασε το εξωτερικό χρώμα Και πως χαλασε; Αν και έπιανα το μοντέλο με πανάκι αλλά και με χειρουργικά γάντια το πανι αφησε ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στο χρωμα και από την πιεση του χεριου (ελαφρα μην φανταστειτε τίποτα τρελλο) είχε μείνει ένα αποτυπωμα βαθούλωμα σε ένα σημείο
Α Π Ο Γ Ν Ω Σ Η ! ! ! ! !
Ηταν η πρώτη φορά που σκεφτηκα να το παρατησω Δεν είχα κουραστεί πιο πολύ ούτε όταν εφτιαχνα από το μηδεν τη φρεγατα μου και χρειαζόταν να κανω ένα πραγμα 5 - 6 φορες για να βγει όπως έπρεπε

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 26, 2024, 10:48:50 πμ »
Καλά το ξαναβάψιμο δεν το συζήταγα Αλλά τι είχε συμβεί άραγε ώστε να μην ξανασυμβεί; Πιθανό κάποιο στρώμα δεν είχε στεγνώσει καλά ήρθε το άλλο από πάνω στεγνωσε αλλά το από κατω στρωμα τσουλουσε ή υποχωρούσε όταν του ασκούσες μια μικρή πίεση ειδικά στην περιοχή του ουρανού.
Αποφάσισα τώρα να ακολουθήσω νέα τακτική Να προστατεύσω το εσωτερικό βάζοντας τα τζάμια και να βγάλω το χρώμα από το εξωτερικό της καμπίνας και τις πόρτες
Τα τζάμια που όπως είπαμε έχω πάντα ένα φόβο να μην χαλάσουν συνηθίζω να τα κολλάω με clear fix Δεν προκαλεί προβλήματα στα τζάμια και στα χρώματα γενικά Οι κολλήσεις βέβαια δεν είναι αντοχής αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα Αφού κολληθήκαν τα τζάμια για να γλυτώσουν από το ξέβαμα και το επερχόμενο βάψιμο προστατεύτηκαν με το maskol της gunze
Το ξέβαμμα ξεκίνησε με οινόπνευμα και αμέτρητες μπατονέτες ώστε να είναι ελεγχόμενο και όπως είπαμε περιορίστηκε στην περιοχή της καμπίνας Αφου ξεβαφτηκε μετα τρίφτηκε με 1000αρι ντουκόχαρτο και μετά τριφτηκε με μαλακό πανι για να αποκτήσει ομαλό υποβαθρο και να κατσει καλά το νέο χρώμα  Επέλεξα να αλλάξω διαλυτικό και να χρησιμοποιήσω το αυθεντικό της Tamiya που όμως είχε σαν αποτέλεσμα να βγαίνει το χρώμα πιο θαμπό χωρίς να προσφέρει τίποτα περισσότερο ουτε στο παχος του χρώματος ούτε στον χρόνο στεγνώματος Μετά από δυο χέρια και αφου ξαναχρησιμοποιησα το διαλυτικό της gunze το αποτέλεσμα κρίθηκε αξιοπρεπές και αφέθηκε να στεγνωσει καλα για να προχωρήσω στο εσωτερικό

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 26, 2024, 04:56:57 μμ »
ΗΡΩΑΣ !  ::salut::

ερωτηση κι αν θελεις την απαντάς.. εκει που λες οτι κρατούσες το χαρτι με το χέρι για να μασκάρεις, αλλα περνούσε χρώμα από κάτω ...και το έσωσες με τη γυαλιστιή της ταμίγια.. δεν το κατάλαβα καθόλου.. και μάλιστα με βαμένο χρώμα που δεν είχε στεγνώσει... ;

πώς γκένειν αυτό ;

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 26, 2024, 05:29:52 μμ »
ΗΡΩΑΣ !  ::salut::

ερωτηση κι αν θελεις την απαντάς.. εκει που λες οτι κρατούσες το χαρτι με το χέρι για να μασκάρεις, αλλα περνούσε χρώμα από κάτω ...και το έσωσες με τη γυαλιστιή της ταμίγια.. δεν το κατάλαβα καθόλου.. και μάλιστα με βαμένο χρώμα που δεν είχε στεγνώσει... ;

πώς γκένειν αυτό ;

Κοίταξε να δεις κρατουσα με το ένα χερι καλα πατημένο το χαρτι συνήθως κομμάτι απο σελίδα Α4 Η ακρη του έφτανε μεχρι το σημείο που θα είχα βαλει ταινία αν μπορούσα Για παραδειγμα μέχρι την γραμμή της πόρτας Όπως θα "εκοβε" και ο φαναρτζής ¨ και φυσικά πάντα ψέκαζα από το χαρτι προς το αβαφο κομμάτι ώστε η πίεση του αέρα να μην σηκωνσει την σελίδα ουτε να σπρώχνει το χρώμα απο κατω της Παρ όλα αυτά μια άχλη του χρώματος περνουσε σε σημεία που δεν μπορούσα να πατήσω με τα δάχτυλά μου Μην φανταστείς χρωμα να κανει σκαλοπάτι Εκείνο που έβλεπες ήταν σε εκείνο το σημείο και σε πολυ μικρή έκταση το χρώμα να έχει θαμπώσει Οφειλόταν ακριβώς σε άχλη χρώματος Αυτο λοιπόν αφού στεγνωνε το χρώμα καλά στο σημείο εκείνο που είχε ξεφύγει έβαζα την γυαλιστικη αλοιφη επειδή αυτο οφειλοταν σε λιγη ποσότητα χρωματος που κατα βάση έφτανε στην επιφάνεια ξεραμένο και δεν είχε αποκτήσει καλή πρόσφυση ήταν και πάνω σε γυαλιστερο χρώμα  εφευγε αμέσως μολις έτριβα την αλοιφή με την μπατονέτα
Ελπίζω να σε βοήθησα ευχαρίστως εαν θελεις να ρωτήσεις κατι άλλο 

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 26, 2024, 08:09:32 μμ »
Κατά τα μεγάλα διαστήματα που αφέθηκε το χρώμα να στεγνώσει ασχολιόμουν με την κατασκευή της κουκούλας Πρόβλημα 1ο πως ήταν η βαση που πάνω της στεκόταν η κουκούλα; Θεώρησα ότι το όχημα ήρθε από Γερμανία κατευθείαν με την κουκούλα του και δεν φτιάχτηκε εδώ Όσο η μνήμη μου με βοηθούσε και απ ότι είδα από τις φωτογραφίες που έψαξα στο διαδίκτυο μαλλον αυτό είναι και το σωστό Βρήκα μια φωτογραφία που η βάση ήταν γυμνή και έτσι με μηκη evergreen πολύ εύκολα έφτιαξα τη βάση Μάλιστα σε βαθος χρόνου έφτιαξα και ένα δεύτερο για να δοκιμάζω την τέντα
Πρόβλημα 2ο με τι υλικό θα έφτιαχνα την τέντα; Ας σημειωθεί ότι από τις φωτογραφίες φαινόταν μονοκόμματη χωρίς ραφές και ενώσεις κατι που δυσκολευε το εγχείρημα  Ακουσα πολλές απόψεις Εφάρμοσα πολλές από αυτές Όλες είχαν τα καλά και τα κακά τους
Ξεκίνησα με χαρτομάντηλο Αποδείχτηκε ότι πολύ ευαίσθητο και στην προσπάθεια να το περάσω με αραιωμένη Ατλακόλ ώστε να κοκκαλώσει και να καθεται φυσιολογικά στη βαση κοβόταν η εκανε τρύπες.
Συνέχισα με μωρομάντηλο Ωραίο καθόταν σωστά στη βάση αλλα ... η υφή του δεν ήταν σωστή Οι τριχες της κατασκευή του το έκαναν να φαίνεται μάλλινο και αν και έβαλα παρα πολύ ατλακολ μπας και τις κρύψει δεν τα κατάφερα
Ωραία καθόταν και το ψιλό αλουμινόφυλλο όμως θα υπήρχαν προβλήματα στο βαψιμο του με πιθανότερο να φευγει το χρώμα κυρίως στα σημεια που θα καμπύλωνε έντονα Απορρίφθηκε και αυτό
Δοκίμασα με πολύ ψιλό φυλλο πλαστικού και προσπάθησα να το στραβώσω με θερμό αέρα Δεν καθόταν φυσιολογικά στη βάση αλλά και από την ζέστη επηρεάστηκε η βάση και χρειάστηκε να επισκευαστεί
Μετά δοκίμασα με μουσαμά από ένα παλιο τραπεζομάντηλο που αποδείχτηκε όμως πολύ άκαμπτο για την κλιμακα
Ικανοποιητικό αποτέλεσμα έδωσε υλικό από πλαστικη σακούλα παλια καλή παραδοσιακη από αυτές που δεν πολυμερίζονται από το χρόνο
Επίσης καλό αποτέλεσμα έδωσε και φυλλο από εφημερίδα που περάστηκε με πολύ αραιωμένη ατλακόλ για να κάτσει σωστά στη θέση του
Μεταξύ λοιπόν των δύο τελευταίων αποφάσισα να επιλέξω την πλαστική σακούλα μια και ενώ έστρωνε λιγότερα πειστικά από την εφημερίδα είχε τελικη υφη πιο κοντα σε αυτή του πραγματικού και (πολύ βασικο) είχε καλυτερη αντοχή
Αφου η μεταλλικη βαση βαφτηκε με ένα αλουμίνιο της humbrol  πάνω της με χαρτι δημιουργήθηκε το πατρον για να κοπεί με βαση αυτό το πλαστικό που θα αναπαριστούσε την τέντα Η τέντα λοιπόν βαφτηκε πριν κολληθεί Επέλεξα να χρησιμοποιήσω  Ατλακολ ώστε να έχω τη δυνατότητα να μετακινω την τέντα πάνω στην βαση να βαζω βάρη σε καποια σημεία ώστε να πάρει την σωστή κλήση ειδικά επάνω και φυσικά κολληθηκε τμηματικά αφήνοντας καποια κομμάτια με το βαρος επάνω να δημιουργήσουν τις σωστες καμπύλες να κολλήσουν καλά πριν προχωρήσω στο επόμενο κομμάτι
Όταν τοποθετήθηκε στην καρότσα στο τελος τελος της όλης κατασκευή και κολλήθηκαν και οι άκρες στα παραπέτα της καρότσας κολλήθηκαν και οι ιμάντες που κρατουσαν το πίσω μέρος (επιλεχτηκε να γινει μαζεμένο) Οι ιμάντες που έδεναν γυρω γυρω την τεντα στην καρότσα και μεταξύ της είχαν φτιαχτει με αλουμινόφυλλο από Nes café που είχε κοπεί σε λουρίδες και γυρίσει ανάλογα είχαν φτιαχτεί ταυτόχρονα με την τέντα βαφτηκαν όμως και μπήκαν στο τέλος και αφου αυτή είχε κολληθεί στην καρότσα.
Ένα άλλο ακομα πρόβλημα ήταν και το χρώμα της τέντας Το μυαλό θυμόταν ένα γκρί Ο κατάλογος της Humbrol εχει 30 των RAL 50 και των FS 100 ποιο από όλα όμως Ενας καλός φίλος και μοντελιστής το κυριότερο που μπορεί να νοιώσει τον πονο μας που έχει γνώση του θέματος μου είπε να δοκιμάσω το RAL7000. Το δοκίμασα αγοράζοντας το REVELL 57 Αξιοπρεπέστατο δεν κλώτσησε στο ματι και στη μνήμη μου και το υιοθέτησα Βαφτηκε όλη η τέντα στα σημεία που ακουμπάει στην βάση από την πάνω πλευρά κυρίως τονιστηκαν τα σημεία με ξανοιγμένο το χρώμα και τέλος περάστηκε από ένα wash με γκρί σκούρο Η τέντα είναι και ένα από τα λίγα σημεία που εγινε λελογισμένη φθορά Είπαμε η καμιονετούλα θα γινόταν «καθαρή» όπως την θυμόμουνα και καλύτερη.

Αποσυνδεδεμένος C3PO

• Scale 1/72
  • *
  • Use the Force
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 27, 2024, 11:26:28 πμ »
Επιστρέφουμε λοιπόν στα βαψίματα. Το βάψιμο φαινομενικά τελείωσε Εβγαλα τις πόρτες που είχα βαλει στη θέση τους προσωρινά με maskol Εσωτερικά δεν φαινόταν να υπάρχει πρόβλημα Τα τζάμια είχαν σφραγίσει την περιοχή Εφτιαξα με λωρίδες από αλουμινόφυλλο τις ζώνες ασφαλείας στα μπροστινά καθίσματα μαζί με τις βασεις ασφάλισης τους και τα κολλησα όλα στη θέση τους Ακόμα μπήκε το ταμπλό το τιμόνι και τα πετάλια που είχαν βαφτεί πολύ νωρίτερα
Το πρότζεκτ φαινόταν να παίρνει το δρόμο του Όταν ο μοντελιστής κάνει σχέδια ο διάβολος του πλαστικού και ο άθλιος Κινέζος βοηθός του γελάει Βαφω την εσωτερικη ταπετσαρία των πορτών την κολλάω και πάω να κολλησω την πόρτα του συνοδηγού Ενώ πριν εμπαινε έβγαινε άνετα τώρα ζοριζόταν ελαφρά Αθλιε Κινέζε λέω τι έκανες πάλι λαθος και δεν κλείνει σωστα η πόρτα; Τη βγάζω τρίβω λίγο τις γωνίες από την ταπετσαρία τελικά μπαίνει Ωραίαααα!!! Παμε τώρα στην άλλη Με τίποτα Πέραν της δυσκολίας έμενε και 1,5 χιλιοστό έξω Μπα που να σου γυρίσουν οι φτέρνες άθλιε Κινέζε και αντι να πηγαίνεις να έρχεσαι τι διάολο εχεις κάνει Τη βγάζω Τριβω λίγο πάνω τρίβω λίγο κάτω ζόρι ακόμα Όλα βαμμένα έτοιμα δεν ξεχνάμε έτσι; Σπρώχνω λίγο να μπει στη θέση του ΤΣΟΥΠ !!!!!! Πετάγεται η άλλη πόρτα που είχα κολλήσει Τα σκυλια της γειτονιάς με κοίταζαν που ούρλιαζα στο μπαλκόνι και ούρλιαζαν για συμπαράσταση Ήταν φανερό το εσωτερικο από τις πόρτες ήταν αρκετα χοντρο ώστε να χτυπάει στα εσωτερικά της καμπίνας στο ταμπλό και τα καθίσματα  ʼρχισα να τρώω τα εσωτερικά και τα άκρα του ταμπλό Τα έφαγα σε τετοιο σημείο που χρειάστηκε καπου να επαναχαράξω την ταπετσαρία. Χρειάστηκε ακόμα να φάω και καποιες γωνίες από τα καθίσματα. Και πάλι όμως οι πόρτες εξείχαν ʼλλη λύση δεν μου έμεινε Κολλημα οι πόρτες και τρίψιμο εξωτερικά Και τι σημαίνει αυτό; ΞΑΝΑΒΑΨΙΜΟ !!!!!! 

Tags: