Φιλόδοξη κατασκευή! Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα και θα προσπαθήσω να βοηθήσω.
Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, τα βυθισμένα αεροπλάνα που έχω δει από κοντά ο ίδιος (κανά δυό δηλαδή) ήταν εντελώς καλυμμένα με τη γλίτσα. Φυσικά ήταν σε μικρό βάθος, το ένα που είδα πρόσφατα στην Ηρακλειά (Arado και αρκετά κατεστραμμένο-λεηλατημένο), το άλλο όταν ήμουν μικρός, νομίζω, στη Λέρο. Τα αεροσκάφη του Lexington βρίσκονται στα 3.000 μέτρα βάθος, οπότε ίσως εκεί δεν ευδοκιμεί τόσο πολύ η γλίτσα (έλλειψη φωτός, πίεση νερού κλπ.)
Πώς θα βάλεις τη γλίτσα; Υπάρχουν διάφορα έτοιμα προϊόντα γλίτσας αλλά ίσως δεν έχουν το κατάλληλο χρώμα γιατί είναι για γλίτσα στη γη από την υγρασία (πρασινίζουν αρκετά). Θα χρησιμοποιούσα κάποιο προϊόν όπως το
moss της AK Interactive με Ατλακόλ (ή άλλη ακρυλική βάση) για να δώσω τον όγκο ενώ το χρώμα θα το έδινα στο βάψιμο. Εναλλακτικά μπορείς να τρίψεις αυτό το αφρώδες υλικό που χρησιμοποιούν στα ενυδρεία, ή οτιδήποτε μπορεί να δώσει λίγο όγκο (πχ. γρασίδι και άμμο διοραμάτων).
Για τη ρητίνη είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν δύο ειδών: οι εποξικές ή πολυεστερικές που είναι δύο συστατικών και οι ακρυλικές που είναι ενός. Και οι δύο θέλουν αλλεπάλληλα λεπτά στρώματα λίγων χιλιοστών για να μπορέσουν να στεγνώσουν αλλά και να μην κάνουν φυσαλίδες. Οι πρώτες, επιπλέον, σκληραίνουν με εξώθερμη χημική αντίδραση, που σημαίνει ότι αν βάλεις πολύ με τη μία θα ανεβάσει πολύ υψηλή θερμοκρασία και θα σου διαλύσει το πλαστικό (και δεν θα στεγνώσει και σωστά). Οι δεύτερες αν βιαστείς και βάλεις χοντρό στρώμα (τα πέντε χιλιοστά θεωρούνται χοντρό), δεν θα στεγνώσουν ποτέ και θα θαμπώσουν. Θέλει προσοχή και να είναι ρητίνη που να μην κιτρινίζει με τον καιρό (να είναι UV proof), γιατί την έχω πατήσει και η θάλασσα από γαλάζια έγινε πρασινωπή μετά παό καιρό. Αυτά είναι τα υλικά που γνωρίζω και έχω δουλέψει. Θα κοιτάξω λίγο αν υπάρχει καμία καλύτερη λύση σε ρητίνη για τη συγκεκριμένη εφαρμογή (αμφιβάλλω).
Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσεις σε τι βάθος και σε τι θάλασσα θα είναι βυθισμένο το αεροσκάφος που θέλεις να αναπαραστήσεις και να βρεις τις ανάλογες φωτογραφίες για οδηγό. Αυτές θα σε βοηθήσουν να βάλεις την ποσότητα και την ποιότητα της γλίτσας για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Αυτά για αρχή και θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο γίνεται.