Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια στο βάψιμο (με ακρυλικά...)  (Αναγνώστηκε 2579 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Belisarius

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
  • modelclub.gr
Βοήθεια στο βάψιμο (με ακρυλικά...)
« στις: Μαρτίου 07, 2017, 04:05:36 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!

Χρειάζομαι μια μικρή βοήθεια στο βάψιμο. Βλέπω και διαβάζω εντυπωσιακά αποτελέσματα με τα ακρυλικά (της Revell κυρίως) με πινέλο και προσπαθώ να ακολουθήσω... Πήρα λοιπόν ένα πειραματόζωο για δοκιμές. Προσπαθώ να βάψω με το 371 (Light Grey Silky mat) το οποίο είναι σχεδόν λευκό. Στο ακροπτερύγιο έχω περάσει 4 χέρια με πολύ αραιή μπογιά. Προς τα δεξιά (κάτω) έχω δοκιμάσει με λιγότερη αραίωση 1-2 χέρια μόνο, ενώ δίπλα στην άτρακτο πέρασα πρώτα ένα χέρι light grey mat (76) σαν αστάρι. Στην αριστερή πτέρυγα (2η φωτό) πέρασα πολύ αραιή μπογιά πάνω στο mat 76.
Έχω την εντύπωση ότι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι με την ιδιαίτερα αραιή μπογιά. Θα περάσω κι άλλα χεριά και στο 'ασταρωμένο' κομμάτι για να δω αν πραγματικά βοηθάει το υπόστρωμα. Με την πιο πυκνή μπογιά το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ελπίζω να μην κάνω κάτι λάθος αλλά αν υπάρχει κάποιο σχόλιο θα ήθελα να το ακούσω.

Τέλος, στα πίσω πτερύγια δοκίμασα Tamiya XF-71. Στα πάνω μέρος της της φωτογραφίας 4 χέρια, στο κάτω 2 με πιο αραιή μπογιά.. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, στα 2 χέρια η λεπτομέρεια φαίνεται πολύ καλύτερα, αλλά υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τις σκιές. Το πρόβλημα υπήρχε και στην επάνω πτέρυγα αλλά με τα 4 χέρια ατόνησε - αλλά χάθηκε η λεπτομέρεια.
Επειδή είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιώ ακρυλικά Tamiya, δοκίμασα για διαλύτη και νερό (βρύσης) και οινόπνευμα (70ο). Παίζει ρόλο; Το αποσταγμένο νερό π.χ. είναι καλύτερο; Μήπως χρειάζεται πιο καθαρό οινόπνευμα (π.χ. 94o);

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
Απ: Βοήθεια στο βάψιμο (με ακρυλικά...)
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 07, 2017, 04:45:20 μμ »
Απ' όσο γνωρίζω φίλε μου τα Vallejo είναι πολύ καλά για πινέλο.
Τα Tamiya , gunze δεν στα συνιστώ, μόνο γι αερογράφο. Διαλύονται
με το διαλυτικό τους, με καθαριστικό για τζάμια ή οινόπνευμα.
Τα ανοιχτά χρώματα πάντως έχουν θέμα με το στρώσιμο.

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΜΦΙΣΣΑ - ΦΩΚΙΔΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 09, 2017, 08:30:11 πμ »
Φίλε μου καλημέρα ,βάφω αποκλειστικά με πινέλο εδώ και 30 χρόνια περίπου αλλά ακρυλικό χρώμα να κάνει για βάψιμο σε μεγάλες επιφάνειες δεν έχω βρει ,ειδικά τα ανοιχτόχρωμα .
Όσο και αν προσπάθησα να αντικαταστήσω τα humbrol enamel (κορυφαία για πινέλο για εμένα) με ακριλικά για να γλυτώσω από τις μυρωδιές των διαλυτικών ,να καθαρίζω τα πινέλα με νεράκι και όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν τα ακρυλικά χρώματα όταν τα χρησιμοποιείς σε κλειστούς χώρους δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
Έχω δουλέψει με όλες τις μάρκες ακρυλικών αλλά με πινέλο δεν στρώνουν σωστά και θέλουν 4 με 6 χέρια αν τελικά τα προτιμήσεις.
Για μικρές επιφάνειες κάνουν αλλά αν θελήσεις να βάψεις όπως π.χ. το κάτω μέρος από ένα mirage iii που φτιάχνω τώρα με ένα ανοιχτό γαλάζιο (duck egg blue - humbrol 122) που δεν υπήρχε σε humbrol και αναγκαστικά το βρήκα σε ακρυλικό της Model Master χρειάστηκε 6 χέρια για να βάψει σωστά και βέβαια για μην εξαφανιστούν οι γραμμώσεις είχαν πριν το βάψιμο ξανά χαραχτεί για να βαθύνουν.
Εγώ πάντως όταν θα πρέπει να βάψω μεγάλη επιφάνεια με χρώμα ακρυλικό ή λευκό (δεν βάφει ούτε σε enamel) αγοράζω ακρυλικό χρώμα σε σπρέι.

Ηλίας

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 10, 2017, 11:35:51 πμ »
Ευχαριστώ Ηλία,
30 χρόνια εμπειρία δεν τη λες και λίγη! Με μικρά παιδιά στο σπίτι και όχι κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο τα enamel δεν παίζουν. Χαίρομαι όμως που ανέφερες τα σπρέι γιατί δυσκολεύομαι να βρω και ταχυδρομικά από το εξωτερικό δεν στέλνουν - δοκίμασα από UK, από eBay και από το Amazon.de. Στην Αθήνα έχω βρει Humbrol ακρυλικά σπρέι αλλά η ποικιλία είναι περιορισμένη. Εσύ από που προμηθεύεσαι σπρέι;

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 10, 2017, 12:41:39 μμ »
Λίγα χρώματα θα βρεις ,μερικά μαγαζιά που έχουν

1) http://www.fasmamodels.gr/
2)https://www.pla.gr/
3)http://www.gehobbies.gr/el/
4)http://www.e-kalfakis.gr/
5)http://www.hobbygallery.gr/
6)http://www.modelworld.gr/
7)http://www.analosis.gr/
8)http://whitetowermodels.gr/index.php
Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 27, 2017, 09:16:02 μμ »
Μπορεις να δοκιμασεις τα vallejo air τα οποια ειναι για αερογραφο, αλλα αποδιδουν πολυ καλα και με πινελο και ειναι ηδη αραιωμενα. Τα tamiya δεν αποδιδουν καλα με πινελο αλλα αν τα χρησιμοποιησεις τοτε καλο ειναι να το κανεις με το διαλυτικο τους. Εγω ειχα δοκιμασει συνταγη εναλλακτικου διαλυτικου στα gunze (με αερογραφο) αλλα, το αποτελεσμα με το δικο τους ηταν καλυτερο.

Θα πω κατι. Δεν ξερω τι θεματολογια σου αρεσει να μοντελαρεις περισσοτερο. Ισως αν ασχολεισαι με οχηματα, αρματα και λοιπα ταλαιπωρημενα, να μπορεις να κανεις δουλεια με πινελο. Αν φτιαχνεις φιγουρες τοτε σιγουρα. Αν ομως θες να φτιαχνεις θεματα που το φινιρισμα εχει σημασια ή δυσκολες παραλλαγες, φοβαμαι πως ο αερογραφος ειναι μονοδρομος. Αν το σκεφτεις με βαση το κοστος, τα σπρεη της tamiya εχουν 10 ευρω, τα humbrol γυρω στα 9. Τα ασταρια σε σπρεη της Vallejo γυρω στα 14. Οι χρησεις που θα κανεις πριν τελειωσουν ειναι περιορισμενες (σε καποια φαση θα αρχισουν να φτυνουν, θα τελειωσει το χρωμα ή το προωθητικο), βρωμαει ο τοπος και μπορεις να ψεκασεις μονο μεγαλες επιφανειες. Αν τα χρησιμοποιησεις σε μικρες, λογω της σταθερης τους δεσμης, απλα χαραμιζεις υλικο.
Δεκα σπρεη να παρεις μεσα σε ενα χρονο, εχεις βγαλει το κοστος ενος αερογραφου. Η αποψη μου ειναι, παρε ενα αερογραφο, βαφε με ακρυλικα νερου για να μην κανεις δυσκολη την ζωη στους υπολοιπους στο σπιτι και να μην αναπνεεις και δηλητηρια χωρις λογο και ολα καλα. Το κοστος του εξοπλισμου μονο θα ανεβαινει οσο περνα ο καιρος. Οσο πιο νωρις τοσο καλυτερα. O Hp+ που ειχα αγορασει εχει παρει πανω 100 ολοκληρα ευρω μεσα σε 2 χρονια.

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 28, 2017, 05:20:01 μμ »
Μπορεις να δοκιμασεις τα vallejo air τα οποια ειναι για αερογραφο, αλλα αποδιδουν πολυ καλα και με πινελο και ειναι ηδη αραιωμενα. Τα tamiya δεν αποδιδουν καλα με πινελο αλλα αν τα χρησιμοποιησεις τοτε καλο ειναι να το κανεις με το διαλυτικο τους. Εγω ειχα δοκιμασει συνταγη εναλλακτικου διαλυτικου στα gunze (με αερογραφο) αλλα, το αποτελεσμα με το δικο τους ηταν καλυτερο.

Θα πω κατι. Δεν ξερω τι θεματολογια σου αρεσει να μοντελαρεις περισσοτερο. Ισως αν ασχολεισαι με οχηματα, αρματα και λοιπα ταλαιπωρημενα, να μπορεις να κανεις δουλεια με πινελο. Αν φτιαχνεις φιγουρες τοτε σιγουρα. Αν ομως θες να φτιαχνεις θεματα που το φινιρισμα εχει σημασια ή δυσκολες παραλλαγες, φοβαμαι πως ο αερογραφος ειναι μονοδρομος. Αν το σκεφτεις με βαση το κοστος, τα σπρεη της tamiya εχουν 10 ευρω, τα humbrol γυρω στα 9. Τα ασταρια σε σπρεη της Vallejo γυρω στα 14. Οι χρησεις που θα κανεις πριν τελειωσουν ειναι περιορισμενες (σε καποια φαση θα αρχισουν να φτυνουν, θα τελειωσει το χρωμα ή το προωθητικο), βρωμαει ο τοπος και μπορεις να ψεκασεις μονο μεγαλες επιφανειες. Αν τα χρησιμοποιησεις σε μικρες, λογω της σταθερης τους δεσμης, απλα χαραμιζεις υλικο.
Δεκα σπρεη να παρεις μεσα σε ενα χρονο, εχεις βγαλει το κοστος ενος αερογραφου. Η αποψη μου ειναι, παρε ενα αερογραφο, βαφε με ακρυλικα νερου για να μην κανεις δυσκολη την ζωη στους υπολοιπους στο σπιτι και να μην αναπνεεις και δηλητηρια χωρις λογο και ολα καλα. Το κοστος του εξοπλισμου μονο θα ανεβαινει οσο περνα ο καιρος. Οσο πιο νωρις τοσο καλυτερα. O Hp+ που ειχα αγορασει εχει παρει πανω 100 ολοκληρα ευρω μεσα σε 2 χρονια.
Τα vallejo air δεν κάνουν ούτε αυτά για πινέλο αν είναι μεγάλες οι επιφάνειες ,τα έχω δοκιμάσει ,για μικρά βαψίματα πάντως είναι κορυφαία ,τώρα μιας και έχω πολλά χρόνια στα πινέλα σε αυτά που λέει ο φίλος idomeneas έχει δίκιο όπως τα γράφει είναι τα πράγματα οπότε αν έχεις το μέρος για να βάλεις ότι χρειάζετε ένας αερογράφος αγόρασέ τον με κλειστά μάτια .
Ηλίας

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 28, 2017, 05:55:24 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, καταλαβαίνω ότι ο αερογράφος είναι μονόδρομος και κάποια στιγμή ελπίζω να κάνω την κίνηση αλλά όχι ακόμα. Πρέπει να έχω κατάλληλο χώρο και κυρίως να φτιάχνω μοντελάκια που να αξίζει να βαφτούν με αερογράφο, γιατί ως γνωστόν, τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους...
Είμαι σε καλό δρόμο όμως και όταν θα είμαι έτοιμος θα το τολμήσω!

Αποσυνδεδεμένος komhs

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 28, 2017, 11:04:10 μμ »
Όλα τα μοντέλα φίλε μου αξίζουν ένα αερογράφο μιας και στο καλό αλλά και στο χρέπι θα βάλεις την ίδια τέχνη ,τον ίδιο κόπο και την ίδια αγωνία αλλά ο χώρος είναι μια πονεμένη ιστορία ...
Ηλίας

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Amiens
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 29, 2017, 08:41:19 πμ »
Ο,τι θέλεις από σπρέυ εδώ:

http://www.dominomodel.com/index.php?action=disclaimer

Στέλνει τα πάντα παντού, οδικώς.

Ακριβά μεταφορικά γι' αυτό συμφέρει μεγάλη παραγγελία.

Σταύρος

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 30, 2017, 01:20:27 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, καταλαβαίνω ότι ο αερογράφος είναι μονόδρομος και κάποια στιγμή ελπίζω να κάνω την κίνηση αλλά όχι ακόμα. Πρέπει να έχω κατάλληλο χώρο και κυρίως να φτιάχνω μοντελάκια που να αξίζει να βαφτούν με αερογράφο, γιατί ως γνωστόν, τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους...
Είμαι σε καλό δρόμο όμως και όταν θα είμαι έτοιμος θα το τολμήσω!

Δεν χρειαζεται κατι ιδιαιτερο απο χωρο. Ειδικα αν βαφεις με ακρυλικα που δεν μυριζουν. Ακομα και το ασταρωμα γινεται ευκολοτερο και οικονομικοτερο.
Παντως με καταλληλες επιλογες θεματων μπορεις να βαφεις με το πινελο. Ολοι ετσι ξεκινησαν, εγω οταν ημουν 13 ειχα το θρασσος να βαψω p-51d μεταλλικο  :lol:.

Tags: