Αποστολέας Θέμα: Laverda 750 SFC by Heller 1/8  (Αναγνώστηκε 4915 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος KonstantinF

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Κλίμακα 1/12 και άνω...
Laverda 750 SFC by Heller 1/8
« στις: Ιουλίου 26, 2016, 07:52:43 μμ »
Επιστροφή στην 1/8 λοιπόν με την Laverda 750 SF της Heller.

Η ιστορία της Laverda αρχίζει το 1873 με την κατασκευή αγροτικών μηχανημάτων. Η πρώτη μικρή μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε το 1947. Το 1967 η Laverda παρουσιάζει την δικύλινδρη 750 SF (Super Freni), έργο κι αυτή του μηχανικού Luciano Zen. Ωστόσο, καθώς παράλληλα με τις μηχανές τουρισμού, που είχαν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά ραφιναρίσματα, η εταιρία ασχολείται και με την αγωνιστική πελατεία, από το 1970, η 750 SF θα συμπληρωθεί με μια εκδοχή για πελάτες αγώνων, αποκλειστικά για ιδιώτες πιλότους: την 750 SFC (Super Freni Competizione).

Εφοδιασμένη φυσικά με τιμόνι με βραχιόλια, σπορ επένδυση και σέλα με υποστήριξη μέσης, έχει κυρίως μπρος και πίσω τεράστια φρένα ταμπούρα Laverda 230 mm με διπλό έκκεντρο για να μπορούν να απορροφούν την επιπλέον ενέργεια που απέδιδε ο τροποποιημένος κινητήρας. Οι βαλβίδες είναι μεγαλύτερες, ορισμένα κομμάτια είναι γυαλισμένα και ελαφρωμένα. Πάνω από 500 κομμάτια ήταν διαφορετικά. Η 750 SFC κερδίζει όλους τους αγώνες εντούρο στην Ευρώπη ανάμεσα στο 1970 και το 1974, εκτός από το "Bol d'or", όπου ωστόσο τερματίζει τρίτη το 1970 και δεύτερη το 1971.

Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, γερτός κατά 25' προς τα μπρος. Ο εκκεντροφόρος επί κεφαλής κινείται από μια αλυσίδα Duplex ανάμεσα στους 2 κυλίνδρους. Οι ημισφαιρικές κεφαλές των κυλίνδρων είναι ενσωματωμένες σ' αυτούς. Οι κύλινδροι είναι μονομπλόκ από ελαφρό κράμα, ο στροφαλοφόρος στηρίζεται σε 4 κουζινέτα και ένα ρουλεμάν από την πλευρά της μετάδοσης κίνησης. Η λίπανση γίνεται υπό πίεση μέσω μιας αντλίας γραναζιών. Το κάρτερ, χωρητικότητας 2,5 λίτρων, χρησιμεύει και σαν ρεζερβουάρ λαδιού. Η τροφοδότηση με καύσιμο γίνεται από ένα καρμπιρατέρ Amal 'concentrics' με ψεκαστήρα διαμέτρου 36 mm. Το ρεζερβουάρ χωράει 23 λίτρα. Το σύστημα ανάφλεξης είναι Bosch, η μπαταρία 12 V, 32 Α, η εκκίνηση ηλεκτρική.

Η κύρια μετάδοση κίνησης γίνεται με αλυσίδα τρίπλεξ των 318, η δευτερεύουσα με αλυσίδα 5/8". Ο συμπλέκτης πολλαπλών δίσκων είναι μέσα στο λάδι, το κιβώτιο έχει 5 ταχύτητες και οι άξονες στηρίζονται σε ρουλεμάν.

Το πλαίσιο αποτελείται από σωληνωτές δοκούς και είναι χαμηλωμένο κατά 3 cm, πλησιάζοντας έτσι το κέντρο βάρους προς το έδαφος. Φυσική συνέπεια είναι ότι οι δύο εξατμίσεις από τις δύο πλευρές της μηχανής πρέπει να υπερυψωθούν. Η ανάρτηση είναι με τηλεσκοπική περόνη Cériani και υδραυλικά αμορτισέρ μπροστά και ταλαντευόμενη περόνη Cériani και υδραυλικά αμορτισέρ πίσω. Τα φρένα μπρος και πίσω έχουν διπλά έκκεντρα ενώ οι σιαγόνες κινούνται από μικρούς διωστήρες. Οι ζάντες αλουμινίου Borrani φορούν μπροστά λάστιχο 3,25 x 18 και πίσω 4,00 x 18.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά είναι 70 ίπποι στις 7500 στροφές, μεγίστη ταχύτητα 220 χμ/ω, βάρος 210 κιλά, μήκος 2120 mm, πλάτος 640 mm, ύψος 1190 mm, μεταξόνιο 1490 mm, απόσταση από το έδαφος 170 mm, ύψος της σέλας 820 mm.

Η Laverda πουλήθηκε το 2004 στην Piaggio, η οποία αποφάσισε να μην συνεχίσει την παραγωγή υπό αυτό το όνομα.

Το κιτ της Heller στη συνηθισμένη εξαιρετική ποιότητα του πλαστικού (χαρακτηριστικό το μικρό πάχος των κομματιών για να πλησιάσει και ως προς αυτή τη διάσταση την κλίμακα 1/8) περιέχει κοντά 300 κομμάτια και ανήκει στη σειρά Prestige Collection. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται πλήρες με όλα τα αναγκαία χρώματα, την κόλλα, και το πινελάκι (!), κάτι που είναι βολικό μεν για τον αρχάριο αλλά δεν συνάδει με τη δυσκολία του κιτ. Περισσότερα για τις τυχόν παγίδες του κιτ κατά την διάρκεια του WIP. Εδώ οι συνήθεις φωτογραφίες από το κουτί και τα περιεχόμενα του:

Καθώς είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με μηχανή, παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την άγνοια στην χρήση της κατάλληλης ορολογίας στην παραπάνω εισαγωγή και σ' αυτά που θ' ακολουθήσουν και ζητώ από τους ειδήμονες των μηχανών (π.χ. τον Ηλία) υποστήριξη και συμβουλές.

• Scale 1/35
  • *
Απ: Laverda 750 SFC by Heller 1/8
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 08, 2016, 01:01:18 μμ »
ʼλλο πράγμα λοιπόν η καλοκαιρινή μουργέλα!!! Ελάχιστη πρόοδος, η οποία και κατατίθεται εδώ: Ο σκελετός, οι πολλαπλασιαστές με τα μπουζοκαλώδια, η μπαταρία και τα πίσω αμορτισέρ.

Κατά τα άλλα η ποιότητα της λεπτομέρειας είναι πολύ καλή σε αντίθεση με τις οδηγίες που είναι κακοτυπωμένες, ελλιπείς, σε πολλά σημεία πρωθύστερες και μεμονωμένα έως και λανθασμένες. Ίδωμεν...

Καλή συνέχεια σε όσους είναι διακοπές!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 08, 2016, 01:56:32 μμ »
Ολη αυτή τη λεπτομέρεια τη δίνει η Heller;!!!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 08, 2016, 02:00:39 μμ »
Ολη αυτή τη λεπτομέρεια τη δίνει η Heller;!!!
Και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση!!
Κωνσταντίνε δεν σου κρύβω οτι σκέφτομαι και εγώ να πιάσω μία μηχανή στην 1/9.Θα σε παρακολουθώ...! :wink: ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 08, 2016, 06:20:49 μμ »
Τω όντι παίδες, η Heller έχει πολλή λεπτομέρεια στην 1/8. Και είναι (σχετικά) φτηνή: Γύρο στα 70 Ευρώ (χωρίς ταχυδρομικά). Έχει βέβαια και τα στραβά της, αυτά εν καιρώ.

Αποσυνδεδεμένος Giorgosv78

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 08, 2016, 10:01:27 μμ »
Ωραίο θέμα έπιασες πάλι!Καλή συνέχεια!

Αποσυνδεδεμένος Faethonas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens/Greece
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 13, 2016, 10:52:41 πμ »
Να μαι και εγω.  Με μεγάλη χαρά βλέπω έπιασες Κωνσταντίνε ένα θέμα που με ενδιαφέρει επίσης. 
Το να κανεις να φαίνονται τα κολλήματα της συγκόλησης πανω στον σωληνωτό πλάισιο/σκελετό, πως σου φαίνεται σαν ιδέα. 
Το σκέφτομαι για τα 1/6 της Tamiya που ακόμα έχω σε φάση dry fit, το κάνουν νομίζω με κολλητήρι ηλεκτρολογικό. ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 16, 2016, 07:55:18 μμ »
Να μαι και εγω.  Με μεγάλη χαρά βλέπω έπιασες Κωνσταντίνε ένα θέμα που με ενδιαφέρει επίσης. 
Το να κανεις να φαίνονται τα κολλήματα της συγκόλησης πανω στον σωληνωτό πλάισιο/σκελετό, πως σου φαίνεται σαν ιδέα. 
Το σκέφτομαι για τα 1/6 της Tamiya που ακόμα έχω σε φάση dry fit, το κάνουν νομίζω με κολλητήρι ηλεκτρολογικό. ::salut::

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον Κυριάκο! Όσο για τα σημάδια της κόλλησης τα αφήνω για το επόμενο... Δηλαδή τώρα επικεντρώνομαι να φτιάξω αυτό το μοντέλο στα βασικά του, κι αν πετύχει (οπότε θα καταπιαστώ και με τις υπόλοιπες μοτό της Heller) θα προχωρήσω και σε βελτιώσεις. Αλλά ηλεκτρολογικό κολλητήρι πάνω σε πλαστικό μου φαίνεται λίγο ριψοκίνδυνο...  :?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 24, 2016, 07:57:28 μμ »
Σπαρίλας συνέχεια και ενασχόληση με τους τροχούς. Προλαμβάνω τις ενστάσεις για το πολύ χρώμιο, είμαι εν γνώσει του ότι οι ζάντες ήταν αλουμινίου, αλλά βλέπε τα περί σπαρίλας και μουργέλας... Ας πούμε ότι ο ιδιοκτήτης του δικού μου κομματιού ήταν λάτρης του φανταχτερού  ::glossa:: .

Ιδού άνευ ετέρου μερικές φωτό:

Μερικά μπουλόνια πάνω στα αμορτισέρ πρέπει να ξαναπεραστούν με χρώμιο, θα γίνει μετά το μοντάρισμα του συστήματος πάνω στο τιμόνι. Η συνέχεια πρός το τέλος του Σεπτέμβρη, καθώς επίκεινται διακοπές (και οι συνταξιούχοι έχουν ψυχή...)  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2016, 02:10:03 μμ »
Μετά τις διακοπές έγινε η συναρμολόγηση του τιμονιού με τη ρόδα και με το πλαίσιο. Ιδού οι φωτογραφίες χωρίς σχόλια από μένα. Συνέχεια με τον πίσω άξονα από βδομάδα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2016, 09:47:06 πμ »
Τις μέρες που πέρασαν ασχολήθηκα κατ' αρχήν με τον πίσω άξονα και την πίσω ανάρτηση. Η αλυσίδα από εύκαμπτο ελαστικό (που δίνεται χωριστά και όχι χυτή όπως συνήθως στην 1/12) βάφτηκε με metalcote polished steel. Ιδού το αποτέλεσμα:

Στη συνέχεια σειρά είχε ο κινητήρας: Το σώμα των κυλίνδρων "χτίστηκε" πτερύγιο προς πτερύγιο, με αρκετή προσοχή ώστε να έρθουν στα ίσια τους οι στρογγυλές εγκοπές στα δύο πλαϊνά:

Η συναρμολόγηση του κιβωτίου του στροφαλοφόρου και των δύο καρμπιρατέρ ήταν πολύ πιο straight forward και χωρίς δυσκολίες:

Τέλος συναρμολογήθηκαν όλα τα κομματια του κινητήρα:

Ζητώ συγγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών, τις χαλάει κυρίως η κόκκινη επιφάνεια εργασίας (που συνειδητοποιώ ότι κάποια στιγμή χρειάζεται αντικατάσταση...). Προσεχώς η ανάρτηση του κινητήρα στο πλαίσιο.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Modeling Greek man

• Scale 1/144
  • *
  • Απόλλων Κωτούλας--Κλίμακα 1/24 & 1/16
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 14, 2016, 06:19:15 μμ »
Καταπληκτική δουλειά Κωνσταντίνε σου εύχομαι τα καλύτερα

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 18, 2016, 01:01:36 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Απόλλωνα! Οι δικές σου κατασκευές πώς πάνε;

Αποσυνδεδεμένος Modeling Greek man

• Scale 1/144
  • *
  • Απόλλων Κωτούλας--Κλίμακα 1/24 & 1/16
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 18, 2016, 07:57:14 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Απόλλωνα! Οι δικές σου κατασκευές πώς πάνε;

Εχω φτιαξει και φωτογραφισει αρκετα μοντελα αλλα λογω προβληματος ιντερνετ στο κομπιουτερ δεν μπορω να ανεβασω φωτο ( μονο απο το κινητο μπορω να στελνω μηνυμα)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 19, 2016, 06:53:33 μμ »
Μετά την επιστροφή από τις φθινοπωρινές διακοπές, μονταρίστηκε ο κινητήρας στο πλαίσιο και να το αποτέλεσμα:

Στο μεταξύ στέγνωσαν για τα καλά τα χρώματα στο ντεπόζιτο, το φάιρινγκ και τις επικαλύψεις καθώς και στις εξατμίσεις.

Ακολουθεί τρίψιμο με micromesh και αλοιφές και έπεται το μοντάρισμα των εξατμίσεων πριν περάσουμε στο τιμόνι με φρένα, γκάζια κλπ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 23, 2016, 10:42:38 πμ »
Μικρό Κυριακάτικο update με φορεμένες τις εξατμίσεις και το τιμόνι και τοποθετημένη την καλωδίωση, αν και κάπου 10% από τις άκρες δεν έχουν ακόμα συνδεθεί. Ιδού οι φωτό:

Για την καλωδίωση χρησιμοποίησα (με εξαίρεση τα γκάζια) τα "καλώδια" από μαλακό λάστιχο που δίνει το κιτ. Είναι λίγο χοντροκομμένα, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι έρχονται με καλουπωμένα τα βύσματα και τα ακροφύσια τους. Αλλά, όπως είπαμε, αυτή είναι μια κατασκευή ΟΟΒ για αναθέρμανση της σχέσης με τη Heller. Σε επόμενες κατασκευές θα υπάρξουν πιθανώτατα βελτιώσεις, χάρη και στις μέχρι τώρα παρατηρήσεις σας.

Την επόμενη βδομάδα παύση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Τα λέμε στην έκθεση...

Αποσυνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 23, 2016, 11:14:11 πμ »
Τώρα που μονταριστηκε άρχισε να δείχνει πολύ όμορφη Κωνσταντινε! Ποιο πορτοκαλοκόκκινο χρησιμοποιησες ; ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 23, 2016, 01:50:38 μμ »
Ευχαριστώ Αλέξανδρε! Το πορτοκαλί είναι το #18 Gloss Orange της Humbrol.

Αποσυνδεδεμένος Faethonas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens/Greece
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 23, 2016, 03:08:58 μμ »
Καλησπέρα και απο εμένα, ακόμα δεν έχω βρει τον χρόνο να θαυμασω το παρον καλά, αν θυμάμαι καλά δεν βάζεις αερογράφο Κωνσταντίνε?  Σε σπρευ τα δίνει αυτά ο Αγγλος? περάσες και καποιο βερνίκη ή με τις αλοιφες ειναι το αποτελεσμα αυτο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 23, 2016, 07:51:43 μμ »
Καλησπέρα Κυριάκο!
Τω όντι δεν δουλεύω με αερογράφο και επομένως το πορτοκαλί είναι σε σπρέι. Οι εικόνες από τα πορτοκαλιά κομμάτια είναι σκέτο σπρέι. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει τη βελτίωση μετά το γυάλισμα με micromesh (το δεξί κομμάτι). Το τρίψιμο με αλοιφές δίνει ακόμα περισσότερη γυαλάδα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 29, 2016, 07:09:27 μμ »
Περιμένοντας να τελειώσω οσονούπω τη Laverda διστάζω ως προς την κατασκευή που θα ακολουθήσει και που θα γεμίσει τον χειμώνα 2016-17. Έχω στο στοκ μου τρία κιτ, που αφορούν σε τρία ενετλώς διαφορετικά οχήματα, εκφράζουν τρεις διαφορετικές εποχές, είναι σε τρεις διαφορετικές κλίμακες, και προέρχονται (ουσιαστικά) από τρείς διαφορετικούς κατασκευαστές:
  • Mercedes 500K, δεκαετία του 1930 από την (παλιά) Pocher σε κλίμακα 1/8
  • Caterham Super Seven BDR, δεκαετία του 1980, από την Tamiya σε κλίμακα 1/12
  • Ducati Superbike 1299 Panigale S, δεκαετία του 2010, από την (καινούργια) Pocher-Hornby σε κλίμακα 1/4
Η επιλογή δεν είναι εύκολη. Όλα τα κιτ είναι δύσκολα, καθένα με τις ιδιαιτερότητες του. Σας καλώ λοιπόν να εκφράσετε τις προτιμήσεις σας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου σ'αυτό το thread και σας υπόσχομαι να τις λάβω σοβαρά υπ'όψη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας και σαν ορεκτικό, σας παραθέτω τις φωτογραφίες από τα τρία κουτιά:

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 29, 2016, 07:41:18 μμ »
Ducati 1299 Panigale S δαγκωτό!! Είναι έρωτας!!!! ʼντε ετοιμάζομαι, για οφθαλμόλουτρο!
Αν πάς για αμάξι τότε σαφώς Caterham.... Αλλά είπαμε, Panigale!

Στο παρών, πολύ ωραία μέχρι εδώ, όπως πάντα παρακολουθώ με ενδιαφέρον!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 29, 2016, 08:05:09 μμ »
Ευχαριστώ Γιώργο και για τη συμμετοχή (είσαι ο πρώτος ψηφίσας...) και για το ενδιαφέρον σου. Περιμένω κι εγώ να δω την επόμενη κατασκευή σου (ελπίζω να την πάρω χαμπάρι γιατί δεν κυκλοφορώ πολύ στις εκτός αυτοκινήτων κατασκευές).

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 29, 2016, 08:49:21 μμ »
Όταν βάζεις όμορφα θέματα δεν μπορώ να μην δηλώσω προτίμηση!Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε δεί και άλλη panigale στο forum. ʼντε να παίρνω και ιδέες για την δικιά μου (tamiya 1199)

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 29, 2016, 11:29:58 μμ »
Φυσικά panigale ειδικά με αυτά τα χρώματα: Click to see the original size. είναι full racing, αλλά που να βρείς decals στην 1/4 :(. Περιμένω και εγώ τη δικιά μου 1199 της Tamiya, μάλλον και με το βελτιωτικό της hobby desigh με αλυσίδα, γρανάζια, δισκόφρενα, βίδες κ.λ.π. Βρες και το rosso ZP-1273 της Zero Paints: Click to see the original size. και είσαι και στην σωστή απόχρωση. Αντε και καλή αρχή. ::salut::

Tags: