Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για μακέτα  (Αναγνώστηκε 2451 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Netherlands
  • modelclub.gr
Βοήθεια για μακέτα
« στις: Μαΐου 27, 2015, 12:00:43 μμ »
Καλημέρα από το συννεφιασμένο ʼμστερνταμ.
Δεν είμαι μοντελιστής (καθόλου)
Λατρεύω τα τρένα και σύμφωνα με το ρητό "ποτέ δεν είναι αργά" στα 53 μου ξεκινάω.
Αφορμή ο κουμπάρος μου και ο (κατάλληλης ηλικίας) γυϊός μου (5 ετών).
Στην αρχή αγορά τηλεκατευθυνόμενου για μένα (που έγινε άμεσα δικό του). Μελέτη μακέτας στο δωμάτιό του (να μην εμποδίζει, να φαίνεται μεγάλη, να έχει εναλλαγές, να είναι εμπλουτισμένη και να ανανεώνεται γιατί τα παιδί μαθαίνουν εύκολα και βαριούνται)
Και μετά εγώ. 1η επίσκεψη στο μαγαζί Marklin 2 μήνες πρίν (ακολούθησαν άλλες 2), εγγραφή (και συμμετοχή) σε ιστοσελίδα δημοπρασιών.
Αποτέλεσμα: 3 μηχανές, 40 εμπορικά βαγόνια, 28 επιβατικά βαγόνια, 19 σηματοδότες και φώτα και ένας καταπληκτικός σταθμός. Και τώρα τι?
Η αρχική σκέψη για πίστα 2.10 Χ 1,00 πάει. Μια διάσταση 2,70 Χ 1,50 νομίζω οτι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες (που εγώ θέτω) για 4 ταυτόχρονους συρμούς.
Σημειωτέον οτι ουδεμία γνώση για ηλεκτρονική συνδεσμολογία και προγραμματισμό. Αγόρασα ένα χειριστήριο με 4 θέσεις (μου έχουν ήδη προγραμματίσει τις 3 που έχω και μένει η αγορά της 4ης). Ούτε ξέρω πως θα τα λειτουργήσω όλα αυτά.
Παρακολούθησα (ψάχνοντας να βρώ τι με αντιπροσωπεύει) αρκετές μακέτες στο you tube (οι περισσότερες για μένα υπερβολικές-ζαλιστικές). Τη μόνη που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την παραθέτω
(μόνον το κομμάτι με τις εφημερίδες). Ουδέτερο φόντο (άσπρες εφημερίδες), φαρδιά τούνελ (3-4 γραμμές ταυτόχρονα) πολλαπλές διασταυρώσεις κλπ. Δηλαδή αυτή την λογική που θέλω να ακολουθήσω. Κυρίαρχο θέμα το ίδιο το τρένο (με πολλές παράλληλες γραμμές), ο σταθμός (μαγικά κτίρια), οι σηματοδότες, οι γέφυρες (μεταλλικές αν είναι δυνατόν να βρώ ή να κατασκευάσω) και τα τούνελ (όσο περισσότερα τόσο πιο ενδιαφέρον). Καθόλου αυτοκίνητο, ανθρώπους, χόρτα, νερά. Δηλαδή λιγότερο ρεαλισμός περισσότερο μινιμαλισμός.
Ζητώ την πιθανή γνώμη-βοήθεια σας στα εξής
Πρόγραμμα σχεδιασμού συρμών (βιβλιοθήκη μόνον γραμμών, όχι δέντρα, όχι σπίτια, όχι αυτοκίνητα) ποιό και πού μπορώ να αγοράσω
Πρόταση για μία ακόμη μηχανή (ποιό μοντέλο θα ταίριαζε σε κάποια βαγόνια που φωτογραφίες τους σας παραθέτω παρακάτω)
ʼν κάποιος ζεί στην Ολλανδία θα μπορούσε να με βοηθήσει όταν θα προσπαθώ να συνδέσω και να τα λειτουργήσω (δεν ξέρω καθόλου τι εξυπηρετεί και που μπαίνει το κάθε σήμα και το κάθε φώς).
Αν κάποιος μπορεί να μου υποδείξει και άλλες φωτογραφίες ή βίντεο με πιο μίνιμαλ μακέτες
Ευχαριστώ για την φιλοξενία       

Αποσυνδεδεμένος dm

• Scale 1/144
  • *
Απ: Βοήθεια για μακέτα
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 27, 2015, 09:47:44 μμ »
Καλησπερα,
καλως ηρθες στο club  :D
εδώ  https://www.maerklin.de/mm/gleisplan_downloads.php 
θα βρεις έτοιμά σχέδια μπορει κατι να σε ενδοιαφερει
Για σχεδιασμό μπορεις να χρησιμοποιησεις το wintrack, υπάρχουν όμως και δωρεάν προγράμματα.
Όσον αφορά τη σύνδεση, τι ακριβώς θέλεις να συνδέσεις γραμμές, σήματα, decoders, τι φώτα;
εδω μαλλον θελει διαβασμα
 Τι χειριστήριο έχεις;

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 28, 2015, 07:18:02 μμ »
Ευχαριστώ για την απάντηση
Κατ΄αρχάς από που μπορώ να κατεβάσω το σχεδιαστικό χωρίς να κινδυνεύω (όπως και έγινε προσπαθώντας μόνος μου) να μου κολλήσει κάποιο ανεπιθύμητο πρόγραμμα (δεν έφευγε και δεν με άφηνε να κλείσω τον υπολογιστή και αναγκάστηκα να τραβήξω την πρίζα)
Όσον αφορά το τι θέλω να συνδέσω (μελλοντικά βέβαια αφού δεν έχω ξεκινήσει την μακέτα) σου παραθέτω παρακάτω τις φωτο με το χειριστήριο τον μετασχηματιστή, τα φώτα και τα διάφορα σήματα που έχω αγοράσει και δεν ξέρω ακριβώς τα σημεία στα οποία τοποθετούνται (δηλ. σε διακλαδώσεις, σταθμούς τούνελ ευθείες κλπ) και το ακριβές έργο που επιτελούν (αν υπάρχει κάπου να τα διαβάσω συμπυκνωμένα χωρίς να χαθώ στο ίντερνετ θα ήταν ευχής έργο).
Το χειριστήριο το πήρα από το μαγαζί καινούριο και οι μηχανές είναι ψηφιακές και ήδη προγραμματισμένες (από τους ανθρώπους του καταστήματος) για τις 3 από τις 4 θέσεις που διαθέτω. Δεν έχω καταλάβει άν ο προγραμματισμός είναι δυνατόν να γίνει και από εμένα (εφ΄όσον δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις) ή θα πρέπει κάθε μηχανή που αγοράζω (πχ από το ίντερνετ) να πηγαίνω να μου την προγραμματίζουν.Έχω αγοράσει και ένα χειριστήριο για 4 διακλαδώσεις (υποθέτω οι 2 μη ψηφιακές διακλαδώσεις που έχω αγοράσει κάνουν). Σε ποιές περιπτώσεις κάποιος αγοράζει ψηφιακές διακλαδώσεις? Παίζει ρόλο το χειριστήριο του τραίνου, ή τίποτε άλλο?
Συγνώμη γιατί μπορεί να ακούγονται λίγο άσχετα αυτά αλλά επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ μπορώ να μάθω πολύ γρήγορα. Αρκεί, είπαμε να μην αποβλακωθώ μπροστά στην οθόνη μέσα σε ιστοσελίδες.
Επίσης παραθέτω παρακάτω μία μηχανή που μου αρέσει και θέλω να αγοράσω να μου πεις αν είναι συμβατή με τον επιβατικό συρμό των 5 λαδί βαγονιών που έχω βάλει την φωτό στο πρώτο μου μήνυμα.
Ευχαριστώ ούτως ή άλλως
Περιμένω να δώ που βρίσκομαι

Αποσυνδεδεμένος dm

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 28, 2015, 09:52:10 μμ »
Καλησπερα,
Για τα σηματα δες εδω
http://www.marklin.com/tech/SignalManual.pdf

Το "καινούριο" χειριστηριο νομιζω οτι ειναι λιγο "αρχαιο"
και μαλλον ξεσαβουρωσαν, αν οι μηχανες ειναι ψηφιακες
νομιζω πως μ΄αυτο δε θα δουλευουν οι λειτουργιες τους (καπνος, ηχοι, κτλ)
με αυτο νομιζω μονο φωτα μπορεις να δουλεψεις.

Για τη μηχανη δεν ξερω αν ειναι συμβατη γιατι δεν ψαχνω συμβατοτητες
στην καθε μηχανη βαζω τα βαγονια που μου αρεσουν, αν ψαχνεις απο τωρα πως θα
ταιριαξεις μηχανες με βαγονια χαθηκες, ορεξη να εχεις να ψαχνεις και να διαβαζεις

Αν θες μια συμβουλη που μου εχει δωσει και μενα καποιος απο εδω μεσα (jimmyK)
πρωτα δες τι φτιαξεις και μετα ψωνισε γιατι θα μαζεψεις πραγματα που δε θα χρειαστεις
και πριν ψωνισεις διαβασε γιατι θα την πατησεις (αυτο ειναι δικο μου)

μπες και εδω

https://www.marklin-users.net/forum/

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2015, 04:52:29 μμ »
σχεδιαστικο δεκακαθαρο και free (το demo του)
anyrail

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 29, 2015, 06:09:46 μμ »
Μεγάλε ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσα. Μ' έπιασες αμέσως, μάλλον επειδή είσαι της ηλικίας μου.
Σ' ευχαριστώ τα μάλα.
Ελπίζω και σε νέες άμεσες και στοχευμένες απαντήσεις σου σε πιθανά ερωτήματά μου. Είσαι και απ' την πόλη της γυναίκας μου...

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 02, 2015, 08:02:40 μμ »

Το πρώτο (δουλεμένο αρκετά με αρχική ιδέα από το βιβλίο της Μέρκλιν) ολοκληρωμένο σχέδιο συνδιασμού γραμμών με το Anyrail.

Ποιός μπορεί να μου πεί  ποιό είναι ένα καλώς αποδεκτό (και λειτουργικό) ποσοστό κλίσης και ποιό είναι το μάξιμουμ?

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 03, 2015, 02:06:37 μμ »
Απο οσο ξερω ειναι αρχη και τελος το 3%
Αγγελος

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 07, 2015, 03:39:30 μμ »
DM

Κατ' αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον όποιο κόπο σου να απαντήσεις και να με ενημερώσεις για όλα αυτά.
Σίγουρα με βοήθησαν (όχι τόσο στο να τα διαβάσω σε πολύ βάθος αλλά) στο να έχω μια κατ' ιδίαν συνομιλία με έναν από τους ανθρώπους του καταστήματος (εννοείται και ο ίδιος μοντελιστής) ο οποίος προσπάθησε να μου εξηγήσει τι επιλογές έχω (και κατ' επέκταση τι απ' αυτές θα ήθελα να έχω). Χωρίς να θεωρώ οτι τα έχω καταλάβει όλα (τελικά είναι πάρα πολλά) εν τούτης μπορώ να πώ οτι προσανατολίστηκα κάπως.
Το πρόβλημά μου (θα μπορούσε να το πεί κάποιος, εγώ δεν το βλέπω τόσο πρόβλημα) είναι οτι έχω να συνδυάσω αναλογικά σήματα και φώτα με ψηφιακές (και 1 αναλογική) μηχανές.
Όλα αυτά τα έχω αγοράσει από δημοπρασίες και με γνώμονα πάντα την αισθητική τους.
Αν πάρω έναν ακριβό ψηφιακό κοντρόλερ  (600 ευρώ πχ) απαλλάσομαι από επί μέρους κοντρόλερς διακλαδωτών ή φωτών αλλά για να δουλέψουν τα αναλογικά φώτα θα πρέπει να τα συνδέσω με εξτρα συσκευή για να γίνουν συμβατα. Αν δουλέψω με τον άλλον θα πρέπει να επιβαρυνθώ με τους επι μέρους κοντρόλερς των διακλαδώσεων και σημάτων (και έχω προβλέψει πάρα πολλά).       
Σαν ρεζουμέ για να μην σε ζαλίζω με λεπτομέρειες συμφώνησα μέσα μου οτι το καλύτερο για αρχή (που δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει) να το λειτουργήσω με χειροκίνητες επιλογές και στο απώτερο μέλλον να κάνω (αυτό που και ο τύπος κάνει και μου άρεσε) ένα συνδιασμό κάποιων συρμών αυτοματοποιημένων με πρόγραμμα και κάποιους χειροκίνητους.
Όσον αφορά τις τιμές για τους παλιούς Μέρκλιν κοντρόλερς μου είπε οτι έχω δίκιο αλλά οι τιμές τους δεν πέφτουν με τον καιρό (μάλλον το brand name Marklin τις κρατάει εκεί κάτι σαν τα I phon) Βρήκα πάντως από το κατάστημα μεταχειρισμένο 6021 με 95 ευρώ (για 5-6 νομίζω μηχανές και 5 λειτουργίες) και κοντρόλερ σημάτων ή διακλαδώσεων ή φώτων (για 14 σημεία) με 40 ευρώ και σκέφτομαι να επιστρέψω τον άλλον για να τα πάρω. Ο μετασχηματιστής που έχω αγοράσει μου είπε να τον κρατήσω γιατί μου εξήγησε (δεν το πολυκατάλαβα με ποιόν τρόπο) οτι μου εξασφαλίζει επιπλέον δύναμη στο σύστημα όταν την χρειάζομαι   
Εν κατακλείδι κάτι αρχισε να κινείται...θέλω να πιστεύω.  Ευχαριστώ και οποιαδήποτε σκέψη δεκτή.

Αποσυνδεδεμένος ThanosP

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 19, 2015, 10:11:13 μμ »
Μετά από μαζεμένη απασχόληση 2 μηνών (αγορές, σχεδιασμούς, γνώμες κλπ) ήλθε η ώρα για εφαρμογή.
Το σχέδιο (μετά την αρχική έπαρση) ήλθε σε πιο αρμονική (και ρεαλιστική) διάσταση. Πολλές εργατοώρες απασχόλησης σχεδιαστικής που πολλές φορές απαιτούσε αλλαγές ακόμη και μετά από κάποιες αγορές (πχ οι καταπληκτικές μεταλλικές γέφυρες, στροφές και ευθείες της σειράς Μ) με προσθήκη αντάπτορων (μόνον 18 εκ) για σύνδεση Μ και C γραμμών.
Πρέπει να λειτουργήσουν όλα αυτά τα καταπληκτικά φώτα και σήματα που είναι αναλογικά και χρειάζεται η μεσολάβηση decoders για την λειτουργία τους.
Κοντρόλερ για πολλούς ταυτόχρονα συρμούς και 5 τουλάχιστον λειτουργίες τους, κοντρόλερ για κλειδιά και σήματα...
Στην αρχή όλα χειροκίνητα και μετά βλέπουμε.
Ξεκίνημα τον Αύγουστο την κατασκευή (μετά την επιστροφή από διακοπες στην Ελλάδα) και ο θεός βοηθός...
Κάθε φορά που θα κολλάω θα θέτω ερωτήματα.
Καλό καλοκαίρι

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 20, 2015, 01:51:24 μμ »
Απ' ότι φαίνεται η όρεξη να φτιάξεις δε σου λείπει.
Καλή αρχή και περιμένουμε την εξέλιξη.

Tags: Ôñáßíá