Οκ ξερω οτι το θεμα κινεζικοι αερογραφοι, εχει συζητηθει πολυ. Ξερω επισης οτι πολλοι (οχι αδικα ισως) οταν ακουνε για κινεζικο αερογραφο κανουν σαν βαμπιρ που τους ριχνεις αγιασμο. Ξερω ολες τις παροιμιες τυπου ''το φθηνο κρεας το τρωνε οι σκυλοι'', ''οτι πληρωσεις παιρνεις'' κτλ και εν πολλοις συμφωνω. Ομως επιτρεψτε μου να βαλω μια αλλη οπτικη του θεματος.
Εστω λοιπον οτι καποιος εχει ενα ποιοτικο αερογραφο, αλλα θελει εναν δευτερο ή τριτο για να περνα χοντρα χρωματα, βερνικια, κολλες, να τον κανει πειραματοζωο κτλ χωρις να φοβαται και κυριως χωρις να ξοδεψει πολλα χρηματα. Διοτι πολυ ωραιες οι παροιμιες αλλα αν για τον φθηνοτερο μαρκε αερογραφο πρεπει να δωσεις καμια 80αρα περιπου, τοτε κανε μια ετσι δωσε αλλο ενα πενηνταρι να παρεις ενα μεσαιο μοντελο καλης φιρμας. Βεβαια με αυτον τον τροπο το σκεπτικο ''να κανω φθηνα την δουλεια μου'' φευγει απ το παραθυρο.
Ετσι περναμε στο ζουμι αυτης της δημοσιευσης. Ενω οι περισσοτεροι αντιδρουν πολυ στις κινεζιες, υπαρχει μια σχετικη ανοχη στους graphotech, οι οποιοι απ' αυτα που γνωριζω ειναι κινεζικες κοπιες των badger και iwata, ομως υποστηριζονται απο καποια καταστηματα (οχι μονο στο τριγωνο) και τιμωνται κατα μεσο ορο και προτυπο αντιγραφης γυρω στο 60αρι-70αρι+. Ερχομαι λοιπον εγω ο καθολου περπατημενος στην αερογραφια και ερωτω. Τι διαφορα εχουν οι κινεζικοι graphotech απο τους υπολοιπους κινεζικους με καποια υποτυπωδη φιρμα πχ veda, spraymaster κτλ? Για παραδειγμα ειδα σημερα στο Ebay εναν ''veda'' o oποιος ειναι αντιγραφη iwata προς 27.5 ευρω και κυριως με πληρη υποστηριξη σε ανταλλακτικα απο καταστημα στην Αγγλια. Απο σετ μετατροπης, μεχρι τσιμουχακια, σκανδαλες, βελονες κτλ κτλ. Δηλαδη οτι υποστηριξη σε υλικα εχεις για εναν graphotech, artesania, fegda εχεις και για εναν veda ή spraymaster oι οποιοι κοστιζουν 2-3 φορες λιγοτερο. Υπαρχει καποια ουσιαστικη ποιοτικη διαφορα για καποιον που θελει για χ ψ λογους εναν μη πραγματικα επωνυμο αερογραφο, ή η διαφορα εγκειται στις αναγκες των καταστηματαρχων της Ελλαδος?