Φίλοι μου καλησπέρα.
Μετά από πολύ αεροπλανικό επιστρέφω στα αγαπημένα μου πλοία .
Εχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο και ομολογώ οτι μου έλειψαν ....
Το κατάλαβα την ωρα που άνοιξα το κουτί από ένα που έχω εδώ και πολύ καιρό προχωρήσει!
Δε θα σας κουράσω πολύ .......artbox λίγα ιστορικά και συνέχεια με την κατασκευή!
Πρόκειται λοιπόν για το παλιό κιτ της Airfix στην 1/600 σε καινούργια φυσικά συσκευασία ,αλλά
χωρίς καποιά νέα προσθήκη σε πλαστικό!!!

Λιγα Ιστορικά για το υπέροχο αυτό σκάφος ,έτσι για να μπούμε λιγο στο κλίμα της ένδοξης και μακρόχρονης ιστορίας του!!!
Το HMS IRON DUKE ήταν ένα θωρηκτό σχεδίασης dreadnought ,του Πολεμικού Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας
και πρώτο της ομώνυμης κλάσης.
Οναμάστηκε έτσι προς τιμή του Arthur Wellesley 1st Duke of Welligton.
Φτιάχτηκε στα ναυπηγία του Portsmouth και οι εργασίες άρχησαν το Γενάρη του 1912.Καθελκύστηκε 10 μήνες αργότερα.
Τοποθετήθηκε στο Μητροπολιτικό στόλο το Μάρτη του 1914 και έγινε η ναυαρχίδα του.
Ηταν εξοπλισμένο με δέκα πυροβόλα των 13,5 ιντσών (340mm) και είχε μέγιστη ταχύτητα τους 21,25 Κόμβους (39.36Km/h -24,45 mph).
Το Iron Duke υπηρέτησε ως ναυαρχίδα του Μέγα στόλου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και έλαβε
μέρος στη ναυμαχία της Γιουτλάνδης .Στη διάρκεια της οποίας ,τα πυροβόλα του προξένησαν σοβαρότατες ζημιές στο
Γερμανικό θωρηκτο SMS Konig .
Mετά τον πόλεμο το πλοίο επιχείρησε στη Μεσόγειο ως ναυρχιδα πάλι ,του Στόλου της Μεσογείου.
Ελαβε μέρος στην ανάμιξη των συμμάχων στο Ρωσικό εμφύλιο με επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα .
Επίσης βοήθησε στη μετοφορά Ελλήνων προσφύγων κατά την εκκένωση της Σμύρνης...
Το 1926 μετατέθηκε στο στόλο του Ατλαντικού και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικό πλοίο .
Το πλοίο έμεινε στην ενεργό δράση για λίγα χρόνια ακόμα καθώς ήταν το μόνο από τα αδελφά της κλάσης του
που δε βυθίστηκε ή διαλυθηκε !
Γυρω στα 1930 μετατράπηκε σε πλατφόρμα εκπαιδευσης πυροβολικού.Αρκετά από τα πυροβόλα αλλά και η θωράκιση του πλοίου αφαιρέθηκαν!
Εμεινε ετσι μέχρι και το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκόσμιου το Σεμπτεμβρη του 1939 που πλέει για το Scapa Flow για να γίνει οπλισμένο αγκυροβόλιο!
Τον Οκτωβρη του ιδιου έτους παθαίνει σοβαρές ζημιές από Γερμανικά βομβαρδιστικά και δένεται από το έδαφος ώστε να μη βουλιάξει .
Συνεχίζει να υπηρετεί ως αντιεροπορική πλατφόρμα καθόλη τη διάρκεια του πολέμου .Εν τέλη ξαναεπισκευάζεται και ξαναπλέει για να γίνει η
διαλυσή του τα τέλη της δεκαετίας του 40'....

Συνεχίζεται με το κατασκευαστικό!