Αποστολέας Θέμα: Airfix 1/72 Mitsubishi A6M2 Type 0 Model 21 Zero  (Αναγνώστηκε 3856 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Airfix 1/72 Mitsubishi A6M2 Type 0 Model 21 Zero
« στις: Οκτωβρίου 19, 2013, 10:26:08 μμ »
Κάπως έπρεπε να ηρεμήσω από τα υπερευαίσθητα ελικοπτερα και τα ρημάδια τα σήματα του Kfir που παιδεύουν τις ματάρες μου. Μη έχοντας κάτι που να αρέσει την περίοδο αυτή σε Hobby Boss, και με μηδενικό προϋπολογισμό, έπεσα στα υπάρχοντα και ανέσυρα  το Zero της Airfix, νέο καλούπι παρακαλώ. Και το ξεκίνησα.

Χαραγμένη γράμμωση, αν και κάπως πιο έντονη από το υπέροχο P-51D της ίδιας εταιρείας, πολύ καλή λεπτομέρεια στο cockpit, διαστάσεις που δείχνουν σωστές, ένας πολύ όμορφος κινητήρας Nakjima Sakae και διαφανής και χωρίς οπτικές παραμορφώσεις καλύπτρα στα θετικά. Μεγάλες ενώσεις των κομματιών με τα πλαίσια και κάπως στραβωμένα μισά της ατράκτου στα αρνητικά. Αλλά μη φανταστείτε μεγάλα προβλήματα, ίσα για να σε κρατάνε σε εγρήγορση.

Πολύ σύντομα τα πράγματα προχώρησαν με το ίδιο το κιτ να βοηθάει με τη σωστή σχεδίαση των κομματιών. Το cockpit περάστηκε Mitsubishi interior green (και το Humbrol 74 μια χαρά είναι), wash με Florymodels black wash, λίγο dry brush με Humbrol 56, κάποια κουμπιά/κουτιά περάστηκαν ακρυλικό μαύρο Humbrol 33, ζώνες γκρί (Humbrol 140) και νά το!

Click to see the original size.

Λίγο μετά, έκρηξη ρεαλισμού και ακραίου μοντελισμού ::glossa:: Τα δύο καφέ σημαδάκια τα βλέπετε; Είναι οι ξύλινες λαβές των μοχλών όπλισης των πολυβόλων Type 97 τα κλείστρα των οποίων έμπαιναν μέσα στο cockpit. Οχι παίζουμε!

Μπήκε και το cockpit στη θεση του και όλα κούμπωσαν με απίστευτη ακρίβεια, μπράβο Airfix.

Click to see the original size. Click to see the original size.

Για να κλείσει η άτρακτος απαιτήθηκε λίγο βία αλλά και πάλι όλα κουμπώνουν όμορφα χωρίς σκαλοπάτια.

Σύντομα ελπίζω η συνέχεια...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
Απ: Airfix 1/72 Mitsubishi A6M2 Type 0 Model 21 Zero
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 19, 2013, 11:09:25 μμ »
Το καθισματάκι νομίζω ότι ήθελε λίγο τρίψιμο ή
καινούργιο από Φ.Π. 
Ωραίο βάψιμο στο κόκπιτ.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 20, 2013, 08:53:03 μμ »
Το καθισματάκι νομίζω ότι ήθελε λίγο τρίψιμο ή
καινούργιο από Φ.Π. 
Εχεις απόλυτο δίκιο αλλά τι συγκεκριμένο κιτ παίζει το ρόλο ηρεμιστικού... αν μπλέξω με βελτιώσεις, και με δεδομένες τις ικανότητες στο σκρατσάρισμα, μόνο ηρεμία δε θα κερδίσω. Ασε που θα έπρεπε ότι φιάξω νά ταιριάξει στις 4 ρεαλιστικές ράβδους που δίνει η Airfix, οι οποίες ήταν στερεωμένες σε ένα μεταλλικό πλαίσιο το οποίο ανεβοκατέβαινε με τη βοήθεια ενός μοχλού στα δεξιά του πιλότου, μοχλό που και αυτό δίνει η Airfix όπως και τις τροχαλίες πίσω και πάνω από το κάθισμα. Οχι ηρεμία, τα νεύρα κλωνές θα μου έκανε!

Ωραίο βάψιμο στο κόκπιτ.  ::salut::
Ευχαριστώ.

Εν τω μεταξύ προχώρησε λίγο και τώρα περιμένει τη δεύτερη δόση στόκου να στεγνώσει (όχι πολλά πράγματα, μικροδιορθώσεις που ξέφυγαν την πρώτη φορά)

Η μηχανή μου αρέσει πολύ. Κάποια στιγμή φλέρταρα με την ιδέα να της περάσω και λίγα καλώδια αλλά μετά προσγειώθηκα και την άφησα ήσυχη.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 12:19:16 πμ »
Ρε σίγουρα είναι 1/72 ;;;
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 21, 2013, 12:46:58 πμ »
Πολύ όμορφο Γιώργο...

Αποσυνδεδεμένος johnza

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 09:28:13 μμ »
Πολύ ωραία και "καθαρή" δουλειά. Πάντως τα καινούργια κομάτια τις airfix είναι πολύ προσεγμένα και στέκονται καλά στον συναγωνισμό. Τι χρώμα θα το κάνεις; πράσινο ή γκρι;
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 09:44:08 μμ »
Πολύ ωραία και "καθαρή" δουλειά. Πάντως τα καινούργια κομάτια τις airfix είναι πολύ προσεγμένα και στέκονται καλά στον συναγωνισμό. Τι χρώμα θα το κάνεις; πράσινο ή γκρι;
Λέω για το κλασσικό ανοικτό γκρι από κάτω και από πάνω με λακ πράσινο και να το ξεσκίσω. Λέω ε! μην το πάρεις και της μετρητοίς, θα δούμε... σκπεύω να καταλήξω με κάτι σαν την κλασσική φωτογραφία από το Zero του Nishizawa.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 10:18:51 μμ »
Α ρε τέτοια μου κάνεις και μετά τρέχω να αγοράσω τα ίδια! ::glossa::

Προσεγμένη και ωραία δουλειά ως τώρα. Να θυμίσω ότι τα καθίσματα των ζέρο έμοιαζαν με ελβετικό τυρί στην πλάτη από τις τρύπες (ορθοπεδική για τους πιλότους?), αλλά κι έτσι μια χαρά είναι.  Η κλίμακα το κρύβει...

Για το χρώμα τώρα. Αν το κάνεις έκδοση του στρατού το πράσινο πάνω και το γκρι  είναι σωστά, αλλά μην ξεχνάς και το τρελό ξεφλούδισμα των χρωμάτων ειδικά των αεροσκαφών που επιχειρούσαν από νησάκια του Ειρηνικού. Οπότε έχε στο νου σου και το αλουμίνιο  :wink:

Spoiler (hover to show)
::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 10:23:38 μμ »
Α ρε τέτοια μου κάνεις και μετά τρέχω να αγοράσω τα ίδια! ::glossa::
Oρμάτε, τι διάβολο, ποσοστά παίρνω ::glossa::

Προσεγμένη και ωραία δουλειά ως τώρα. Να θυμίσω ότι τα καθίσματα των ζέρο έμοιαζαν με ελβετικό τυρί στην πλάτη από τις τρύπες (ορθοπεδική για τους πιλότους?), αλλά κι έτσι μια χαρά είναι.  Η κλίμακα το κρύβει...
Παρακαλώ, τις έχω κάνει τις τρύπες οι οποίες ήταν για ελάφρυνση!!!

Για το χρώμα τώρα. Αν το κάνεις έκδοση του στρατού το πράσινο πάνω και το γκρι  είναι σωστά, αλλά μην ξεχνάς και το τρελό ξεφλούδισμα των χρωμάτων ειδικά των αεροσκαφών που επιχειρούσαν από νησάκια του Ειρηνικού. Οπότε έχε στο νου σου και το αλουμίνιο  :wink:
Θα τα πουμε για το χρώμα σε λίγες μέρες.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 06:26:30 μμ »
Να μοντελάρουμε και λίγο...

Χρώμα λοιπόν. Κατ' αρχήν να πω πως ένα Α6Μ2 που την έχει βγάλει καθαρή μέχρι το 1944, έχει δει ΠΟΛΥ δράση, ειδικά στο Ν. Ειρηνικό που τοποθετεί το μοντέλο της η Airfix. Αρχικά ήταν βαμμένο με το γνωστό ανοικτό γκρι του ναυτικού (ame-iro ή κάπως έτσι, στα ιαπωνικά έκανα κοπάνα...). Οταν η αεροπορική υπεροχή πέρασε στα χέρια των συμμάχνω, τα αεροσκάφη έπρεπε να αποκτήσουν παραλλαγή για να μπορούν να κρυφτούν όντας στο έδαφος, και τι πιο βολικό από ένα πράσινο χρώμα μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Το πράσινο αυτό περάστηκε πάνω από τα υφιστάμενα χρώματα με το μέσο υπήρχε μη αποκλειομένων ταβανοβουρτσών, στουπιών και λοιπών πατεντών της στιγμής. Και φυσικά ξέβαφε/έφευγε/ξεφλούδιζε ΠΟΛΥ.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, το Zero (Α6Μ3) του άσσου Hiroyoshi Nishizawa (87+ καταρρίψεις) έχει υποστεί παρόμοια μεταχείριση. Το πράσινο φεύγει από μεγάλες πειοχές της ατράκτου ανώ το cowling, εργαστασιακά βαμμένο με όλα τα αστάρια του, εμφανίζει ελάχιστον chipping.

Click to see the original size. Click to see the original size.

Κάτι τέτοιο πάω να πετύχω. Λέμε τώρα... αν δε βγεί καλό θα περαστεί πρόχειρα ένα άσπρο, θα προσθέσω τους πράσινους σταυρούς της συνθηκολόγησης και ελπίζω και πάλι να το σώσω.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 06:56:06 μμ »
Καλά, μιλάμε στην καλύπτρα δεν έχει μείνει πράσινο χρώμα... Μούρλια... Αχ και θέλω να το ξαναφτιάξω το μηδενικό... Αλλά στην 1/48...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 07:00:18 μμ »
Γιώργο τι σκέφτεσαι για ξεφλούδισμα ,λακ -αλάτι ;Κολλητική ταινία;

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 07:03:00 μμ »
Το χρώμα δεν έχει ξεφλουδίσει στην άτρακτο, είναι βαμμένο με πιστόλι πρόχειρα σε επίπεδο μονάδας,
προσέξτε πως καλύπτει τα όρια του εθνόσημου και κάποια από τα ψηφία του κωδικού στην ουρά.

Η καλύπτρα δεν έχει ξεβάψει, απλά δεν έχει καλυφθεί εξαρχής με το επιπλέον χρώμα.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 07:10:54 μμ »
Ω ναι τώρα που το λες μάλλον έτσι είναι .,Ευγένιε ! ::salut::...Γιώργο ωραίο θέμα φίλε ....το μόνο που θα χρειαστείς τελικά θα είναι ψιλή δέσμη στον αερογράφο !Καλή συνέχεια !!!
Ας μοντελίσουμε φίλε ,είναι το πιό υγιεινό κομμάτι του μοντελισμού!!! ::salut::

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 07:15:44 μμ »
Γιώργο τι σκέφτεσαι για ξεφλούδισμα ,λακ -αλάτι ;Κολλητική ταινία;
Λακ. Και ότι βγει...

Το χρώμα δεν έχει ξεφλουδίσει στην άτρακτο, είναι βαμμένο με πιστόλι πρόχειρα σε επίπεδο μονάδας,
προσέξτε πως καλύπτει τα όρια του εθνόσημου και κάποια από τα ψηφία του κωδικού στην ουρά.
Ανάμεσα στις 2 φωτογραφίες η αριστερή είναι πιο πρόσφατη και το χρώμα δείχνει πιο ταλαιπωρημένο. Τελικά θα γινόταν όλο σώβρακο αν δεν το ξαναπερνούσαν. Και μην ξεχνάμε πως είναι το αεροσκάφος του Nishizawa, ίσως να το πρόσεχαν λίγο παραπάνω. Το Zero που μόλις φαίνεται πίσω του δείχνει ακόμα πιο χάλια...

Η καλύπτρα δεν έχει ξεβάψει, απλά δεν έχει καλυφθεί εξαρχής με το πράσινο χρώμα.
Ναι, και εγώ πιστεύω πως δεν έχει περαστεί ποτέ με πράσινο.

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Mουσείο Π.Α.,Τατόι
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 09, 2013, 07:25:04 μμ »

Η καλύπτρα δεν έχει ξεβάψει, απλά δεν έχει καλυφθεί εξαρχής με το επιπλέον χρώμα.
Σωστοοοοοοοοοοοος! :wink:

Η ιστοσελίδα μου..https://www.facebook.com/Pankoub22

Αποσυνδεδεμένος johnza

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 13, 2013, 09:17:11 πμ »
Χωρίς να θέλω να γίνω κακός από τις φωτογραφίες που ανέβασες μου δινεται η εντύπωση ότι στο συγκεκριμένο δεν έχει γίνει chipping - ξεφλούδισμα ή όπως αλλιώς το λένε, αλλά μία προσπάθεια για καμουφλαζ με το πράσινο πάνω στο γκρί. Τα παραπάνω χωρις κάποιο βαθμό βεββαιότητας ωστόσο αν το έχεις ψάξει πάω πάσο. Καλή συνέχεια!
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 05, 2014, 09:28:53 μμ »
Επεσε και λίγο χρώμα, η γνωστή συνταγή, preshading με μαύρο και μετά Tamiya XF-12 IJN gray.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Τώρα στεγνώνει. Επεται παρκετίνη, σήματα, λακ, πράσινο πρόχειρα, λίγο chipping και βλέπουμε...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 06, 2014, 02:47:47 μμ »
Επεσε ένα χέρι παρκετίνη, έμεινε όλο το βράδυ για να τραβήξει, μετά λακ και μετά Tamiya XF-11 IJN green, ξανοίγματα κατά τα γνωστά και έφτασε εδώ.

Ακολούθησε επίθεση με ζεστό νερό και παλιό πινέλο και το ξέσκισα. Ομορφα. Και τώρα πάει για fornet αν δε φύγει από το μπαλκόνι.

Και ιδού ο λόγος, τον είδα παρατηρώντας τις φωτογραφίες που τράβηξα μετά τη λακ. Η λακ λοιπόν (Johnson) σήκωσε ΚΑΙ την παρκετίνη ΚΑΙ το υποκείμενο Tamiya XF-12. Τέλεια. Σας έχει ξανατύχει; :evil:

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 06, 2014, 02:57:41 μμ »
Ένα χέρι παρκετίνη είναι λίγο...
Περαστικά, καλό φορνέτ, μην το πετάξεις..

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 06, 2014, 03:03:30 μμ »
Και ιδού ο λόγος, τον είδα παρατηρώντας τις φωτογραφίες που τράβηξα μετά τη λακ. Η λακ λοιπόν (Johnson) σήκωσε ΚΑΙ την παρκετίνη ΚΑΙ το υποκείμενο Tamiya XF-12. Τέλεια. Σας έχει ξανατύχει; :evil:
Εδώ πάει το όσο πιο φτηνή τόσο πιο καλή (για τη δουλειά μας).  Η επώνυμη ήταν υπερβολικά καλή φαίνεται μιας και σκοπός της λακ είναι να κρατάει το μαλλί πέτρα ακόμα και με αέρα άλλα να έχει καλή κολλητική ικανότητα.
Αν δεν έχεις φτηνή πέρνα να σου δανείσω την φτηνιάρικη του Lidl...  ::glossa:: :mrgreen:
Κρίμα, γιατί αν ήταν μόνο το ξέσκισμα θα σου έλεγα να το αφήσεις και το πολύ πολύ να "πάτσαρες" πράσινο από πάνω σε στυλ επισκευής επί τόπου.

Αποσυνδεδεμένος maverick74

• "ΑCES HIGH"
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 06, 2014, 09:07:27 μμ »
Πολυ καλο αποτελεσμα...μπραβο...καλα τελειωματα....!!!
"CHASING THE ANGELS"

Tags: a6m A6M2 Model 21 zero