Αποστολέας Θέμα: Airbus A320 British Airways (Ξεκίνησε για Cyprus...Revell 1/144)  (Αναγνώστηκε 2992 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Airbus A320 British Airways (Ξεκίνησε για Cyprus...Revell 1/144)
« στις: Αυγούστου 17, 2013, 06:11:35 μμ »
Αρχικά έλεγα να μην ανοίξω θέμα για αυτή την κατασκευή.

Αν έχεις δει μια κατασκευή A320 τις έχεις δει όλες... Σχεδόν...
Η διαφορά είναι ότι αυτό το Α320 φοράει διαφορετικούς κινητήρες και μιας και αυτοί που είχα έτοιμοι τελικά έχουν γίνει χάλια,
Click to see the original size. Click to see the original size.
αναγκαστικά θα φτιάξω άλλους οπότε είπα να δείξω πως κάνω το μεταλλικό φινίρισμα.
Το μοντέλο βασικά έχει βαφτεί και περιμένει τους κινητήρες και τις χαλκομανίες του.  Και μιας και δεν είναι καιρός για έξοδα, οι χαλκομανίες σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν στο σπίτι.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Η τεχνική έχει βασιστεί πάνω σε αυτό το άρθρο απλά έχω κάνει μερικές προσωπικές αλλαγές με βασικότερη ότι δεν χρησιμοποιώ τα Mr Metal αλλά τα Humbrol Metalcote.
Τα υλικά για το μεταλλικό χρώμα είναι τα εξής:
Μεταλλικά χρώματα Humbrol Metalcote Ή παρόμια, πχ Gunze Mr Metal, Model Master Metalizer κλπ
Παλιά (ή και καινούργια που θα γίνουν παλιά) μαλακά πλακέ πινέλα που θα χρησιμοποιείτε μόνο για αυτή τη δουλειά.  Συνιστάται ξεχωριστό πινέλο για κάθε χρώμα.
Ανακατεύουμε καλά το χρώμα, το ανοίγουμε και παίρνουμε με το πινέλο ότι έχει στο μέσα μέρος του καπακιού.  Δεν χρειάζεται να βουτήξουμε το πινέλο στο χρώμα παρά μόνο αν το χρώμα από το καπάκι δεν είναι αρκετό.  Στραγγίζουμε το πολύ χρώμα και αμέσως περνάμε απαλά το χρωματισμένο πινέλο σε χαρτί κουζίνας ακριβώς όπως κάνουμε όταν ετοιμαζόμαστε για στεγνό πινέλιασμα...
Αφήνουμε το πινέλο στην άκρη για κανένα 15λεπτο να στεγνώσει ακόμα λίγο.  Έπειτα με απαλά περάσματα, κυρίως, και υπομονή περνάμε την επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε. Στην αρχή δεν θα βλέπετε καμία διαφορά και μάλιστα μπορεί κάθε πέρασμα να βγάζει/χαλάει το προηγούμενο. Δεν πειράζει, συνεχίζετε να περνάτε απαλά το πινέλο.  Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι θα αρχίσει να γυαλίζει αλλά μπορεί να φαίνεται ακόμα το πλαστικό από κάτω:
Click to see the original size.
Εσείς συνεχίζεται ακάθεκτοι.  Αν χρειαστεί και στεγνώσει πολύ βάζετε λίγο ακόμα χρώμα στο πινέλο και το αφήνεται και πάλι 10-15 λεπτά να στεγνώσει.  Κατόπιν επιμένετε πάντα με απαλά σχετικά περάσματα.
Το αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα θα σας αποζημιώσει:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.
Συνεχίζεται μέχρι να είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Εάν χρειαστεί να το ξεβάψετε για να αρχίσετε από την αρχή, χρησιμοποιήστε το ανάλογο διαλυτικό.
Spoiler (hover to show)
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
Απ: Airbus A320 Cyprus Airways (Revell 1/144)
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 27, 2013, 04:12:09 μμ »
Για όσους το πρόσεξαν, ναι, αυτή τη φορά τρύπησα και την εξαγωγή των V2500...

Το οποίο αποδείχτηκε... λάθος... :oops: Έτσι κι' αλλιώς όμως οι κινητήρες αυτοί δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί έγιναν χάλια. :evil:

Δυστυχώς όμως... Το αεροπλάνο ή θα πάει για reset ή θα το κάνω κάτι άλλο μονότονο... όπως Lufthansa έτσι όπως είναι βαμμένο.
Ο λόγος... ότι οι οικιακές χαλκομανίες έχουν τους περιορισμούς τους και εδώ δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά. ::eusa_wall::
Ενώ στο χαρτί φαίνονται έτσι:
Όταν μπουν πάνω στη μπλε επιφάνεια φαίνονται έτσι:
δηλαδή... Καθόλου! ::violent1::
Όπως είναι γνωστό κανένας εκτυπωτής, με εξαίρεση κάτι Alps κόστους 3000+ (που δεν ξέρω καν να κυκλοφορούν ακόμα), δεν μπορούν να τυπώσουν άσπρο.  Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το άσπρο του χαρτιού για τον σκοπό αυτό.
Έτσι, ενώ στο χαρτί φαίνεται μια χαρά το σχέδιο, στην πράξη δεν φαίνεται τίποτα.
Θα μπορούσα βέβαια να τυπώσω σε άσπρο χαρτί χαλκομανιών αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να τυπωθεί και το μπλε μαζί αλλιώς το εσωτερικό του σήματος θα είναι άσπρο και κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι μπλε θα βγει από τον εκτυπωτή...

Κρίμα, και ήθελα ένα A320 με ΙΑΕ V2500 κινητήρες μιας και όλα όσα έχω φτιάξει μέχρι τώρα είναι με CFM...
Αν έχετε καμιά ιδέα για livery κατά προτίμηση να έχει μπλε ουρά και κινητήρες, πείτε μου... (ζητάω πολλά...)  :mrgreen:
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος karld76

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα-Aθήνα
  • Κάρολος Δαρκαδάκης
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 27, 2013, 07:03:16 μμ »
  Γιώργο καλησπέρα να ρωτήσω κάτι,επειδή το πρόβλημα απ'ότι κατάλαβα είναι μόνο το κίτρινο σήμα και μιάς και το σχέδιο του είναι ίσιες γραμμές δεν θα μπορούσες να το παλαίψεις,με πολύ περισσότερο κόπο βέβαια,βάφοντας το με κατάλληλο μασκάρισμα.Είναι κρίμα αφού έχεις κάνει τόσο κόπο και σου αρέσει και το συγκεκριμένο livery να το πας για reset. ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 27, 2013, 08:02:23 μμ »
  Γιώργο καλησπέρα να ρωτήσω κάτι,επειδή το πρόβλημα απ'ότι κατάλαβα είναι μόνο το κίτρινο σήμα και μιάς και το σχέδιο του είναι ίσιες γραμμές δεν θα μπορούσες να το παλαίψεις,με πολύ περισσότερο κόπο βέβαια,βάφοντας το με κατάλληλο μασκάρισμα.Είναι κρίμα αφού έχεις κάνει τόσο κόπο και σου αρέσει και το συγκεκριμένο livery να το πας για reset. ::salut:: ::salut::
Στη ουρά ίσως να γίνεται αυτό.  Προσεκτικό σαδομαζοχιστικό μασκάρισμα και βάψιμο.
Αλλά στο τοσοδούλικο σήμα στους κινητήρες δυστυχώς αυτό δεν παίζει με τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 27, 2013, 08:21:40 μμ »
Γιώργο, αν εκτυπώσεις κίτρινες λωρίδες σε λευκό decal χαρτί και μετά αρχίσεις τα κόψε ράψε;
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 27, 2013, 08:27:45 μμ »
Γιώργο, αν εκτυπώσεις κίτρινες λωρίδες σε λευκό decal χαρτί και μετά αρχίσεις τα κόψε ράψε;
Και πάλι το πρόβλημα είναι το μικρό έμβλημα στους κινητήρες...

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 27, 2013, 09:33:50 μμ »
Παράθεση
Αν έχετε καμιά ιδέα για livery κατά προτίμηση να έχει μπλε ουρά και κινητήρες, πείτε μου... (ζητάω πολλά...)
Με V2500 μπλέ κινητήρες/ουρά
http://www.shopdrawdecal.com/ProductDetails.asp?ProductCode=44-A3N-18
Mε CFM μπλέ κινητήρες/ουρά
http://www.shopdrawdecal.com/ProductDetails.asp?ProductCode=44-A3N-31

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:17:39 μμ »
Ωραίες προτάσεις.  Ειδικά της JetBlue.
Δεν μπορώ όμως να τυπώσω τέτοιες χαλκομανίες καθώς περιέχουν άσπρο.  Και για αγορά, ούτε λόγος.
Και η Airtours είχε V2500 και μπλε ουρά και κινητήρες αλλά και αυτή έχει κίτρινο...  ::cry2:: ::cry2:: ::cry2::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:25:18 μμ »
Τύπωσέ το σε λευκό χαρτί χαλκομανίας. Αν δεν έχεις ειδοποία που λένε και στο χωριό μου. Μετά βάλε τα πιο κολοσιαία γυαλιά και κόψε το σήμα. Τύπωσε 10 σήματα και από καθένα από αυτά παίρνε και ένα κομμάτι, το πιο εύκολο κάθε φορά καταστρέφοντας το υπόλοιπο. Παίζει!

ΥΓ
Αν θες σου κανονίζω και 5-6 φορές ισόβια ::glossa::

ΥΓ2
Δεν πιστεύω να έχεις πίεση! Γιατί μετά από αυτό θα έχεις... ::brancard::

ΥΓ3
Αν θες να πνίξεις κάποιον συγγενή σου, είναι η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία.

ΥΓ4
Αν δε μου ξαναμιλήσεις, σε καταλαβαίνω. Πάντως το κόλπο δουλεύει, το έχω δοκιμάσει με σήματα 5mmX5mm, υπομονή χρειάζεται αλλά τι διάβολο, παντρεμένοι είμαστε!

ΥΓ5
Σταματάω εδώ... :oops:
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:29:29 μμ »
Κοίτα, άμα είναι να καταλήξω στη φυλακή, με πίεση, καρδιακό επεισόδιο, σχεδόν τυφλός ΚΑΙ χωρισμένος... Ε, δεν βάφω την κοιλίτσα γκρι, να φτιάξω και τάκα-τάκα τους CFM κινητήρες, να πετάξω και ένα άσπρο στα φτερά, να βάλω και το στρογγυλό κίτρινο.... Μπααααααα...
ʼμα είναι, ξεβάφω την ουρά, τυπώνω Alitalia και τέλος... Απλά... Πάλι CFM θα είναι.  Τελικά μου φαίνεται μόνο οι εταιρίες με Αγγλική επιρροή επέλεξαν τους V2500... Όλες οι άλλες CFM έχουν.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:31:43 μμ »
Eίπες αγγλική επιρροή και κάτι σκέφτηκα. British airways???

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:34:25 μμ »
Eίπες αγγλική επιρροή και κάτι σκέφτηκα. British airways???
Και πάλι έχει άσπρο... Εκτός αν βρεθεί κανείς που να έχει φτιάξει το Α319 και το έχει κάνει German Wings οπότε περισσεύουν οι χαλκομανίες της ΒΑ...

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:48:25 μμ »
Και πάλι έχει άσπρο... Εκτός αν βρεθεί κανείς που να έχει φτιάξει το Α319 και το έχει κάνει German Wings οπότε περισσεύουν οι χαλκομανίες της ΒΑ...
Aυτός ο κάποιος είμαι εγώ  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 27, 2013, 10:56:04 μμ »
Aυτός ο κάποιος είμαι εγώ  :mrgreen:
Και γιατί δεν το λες από την αρχή και με παιδεύεις;  Είμαι σε κρίσιμη ηλικία και δεν αντέχω τις συγκινήσεις...  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
Απ: Airbus A320 British Airways (Revell 1/144)
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 30, 2013, 04:55:34 μμ »
Αφού λοιπόν δεν μας έκατσε το Κυπριακό λογότυπο, και με την πολύ ευγενική χορηγία του ramfighter των χαλκομανιών των Βρετανικών Αερογραμμών, το μοντέλο έπρεπε να ετοιμαστεί για την αλλαγή.
Οι κινητήρες είναι ακριβώς οι ίδιοι ακόμα και στο χρώμα οπότε δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα εκεί.
Η ουρά όμως έπρεπε να γίνει άσπρη από μπλε που είχε βαφτεί και η κοιλιά στην άτρακτο μπλε.  Το 2ο είναι το εύκολο, αν εξαιρέσω ότι θα πρέπει να κάνω μαγικά για να ΜΗΝ σπάσω το ΣΠ που έχω βάλει ήδη στη θέση του...
Η ουρά όμως ήθελε προεργασία καθώς αν έριχνα το άσπρο κατευθείαν πάνω στο μπλε θα ήθελα 8 χέρια και ένα ολόκληρο μπουκαλάκι για να μην φαίνεται το μπλε από πίσω.
Έτσι, με την βοήθεια ενός αυτοσχέδιου χειρουργικού σεντονιού από χαρτί κουζίνας, η ουρά ψεκάστηκε με Η308 γκρι.

Αφού στέγνωσε, ψέκασα σήμερα τα 2 χέρια άσπρο που χρειάστηκε. Έλα όμως που η τονικότητα είναι διαφορετική.  Υποθέτω λόγο του ότι η υπόλοιπη άτρακτος είχε ήδη περαστεί με παρκετίνη η οποία σκουραίνει λιγουλάκι τα χρώματα.

Όταν στεγνώσει θα περάσω και εκεί παρκετίνη και λογικά θα έρθει στα ίσα του... Αν όχι, τι έχετε να προτείνετε; Τι θα κάνατε σε παρόμοια περίπτωση λαμβάνοντας υπ' όψιν το λευκό χρώμα;

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
Απ: Airbus A320 British Airways (Ξεκίνησε για Cyprus..., Revell 1/144)
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 30, 2013, 10:03:14 μμ »
δεν θα χρησιμοποιούσα παρκετίνη από την αρχή..
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 30, 2013, 11:16:16 μμ »
δεν θα χρησιμοποιούσα παρκετίνη από την αρχή..
Αν εννοείς πριν το βάψιμο της ουράς με άσπρο, αυτό δεν το ήξερα ότι θα γίνει οπότε όλο το αεροπλάνο είχε περαστεί με παρκετίνη και είχα αρχίσει ήδη να περνάω τις χαλκομανίες και προέκυψε...

Αν τώρα εννοείς γενικά να μην χρησιμοποιούσα παρκετίνη, αυτό είναι προσωπική επιλογή.  Δεν έχω βρει ακόμα κάτι άλλο που να με καλύπτει και χρηστικά και οικονομικά.
Εξάλλου, η χαμηλότερη τονικότητα είναι επιθυμητή.  Το άσπρο των πολιτικών δεν είναι εκθαμβωτικό όπως φαίνεται σε αρκετές φωτογραφίες λόγο του φωτισμού.  Είναι ολίγον off-white αλλά όχι τόσο όσο το Insignia white.  Οπότε με την παρκετίνη σπάει και λίγο η λευκότητα το οποίο είναι ζητούμενο επί της προκειμένης.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 31, 2013, 12:23:28 πμ »
Μπορείς να "σφραγίσεις" το Σ/Π και να περάσεις όλο το υπόλειπο με Mr.Muscle?
Αν ναι κάντο...Πλήρες ξέβαμα και βάψιμο ξανά.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 31, 2013, 02:00:02 μμ »
Μπορείς να "σφραγίσεις" το Σ/Π και να περάσεις όλο το υπόλειπο με Mr.Muscle?
Αν ναι κάντο...Πλήρες ξέβαμα και βάψιμο ξανά.
Πάνο, αυτό το σενάριο δεν παίζει με τίποτα.  Δεν αξίζει τον κόπο αυτό το κιτ το οποίο ήταν εξ αρχής το χειρότερο κιτ Airbus που είχε πέσει στα χέρια μου.  Και έχω φτιάξει ήδη 4 μέχρι στιγμής.
Ο σκοπός είναι να διασκεδάζω με το χόμπι μου όχι να αγχώνομαι αν μου βγει τέλειο, αν και υποσυνείδητα αυτό γίνεται και προσπαθώ να το απορρίψω...

Έτσι λοιπόν, αφού φασκιώθηκε το μοντέλο ψεκάστηκε το μπλε στην κοιλιά.
Φυσικά δεν είμαι άξιος ούτε ένα δίχρωμο να βάψω σωστά οπότε από μερικά σημεία που ξεκόλλησε η ταινία μπήκε λίγο overspray στο άσπρο, ενώ και στη μούρη δεν μου βγήκε εντελώς ίσιο παρόλο που έτσι φαινόταν... Χρειάζομαι καινούργια γυαλιά σίγουρα!
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Ότι μπορέσω θα (προσπαθήσω) διορθώσω με πινελάκι.  Δεν το πειράζω όμως πολύ γιατί είμαι σίγουρος ότι θα το κάνω χειρότερο.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2013, 10:24:50 μμ »
Το βασικό livery περάστηκε, μένουν καμιά 40αριά stencil...
Οι χαλκομανίες στην ουρά δεν έπεσαν και πολύ καλά, αλλά δεν πειράζει... Λες και το υπόλοιπο είναι εντάξει...  ::glossa:: :roll:

Ένα ακόμα ευχαριστώ στον ramfighter για τις χαλκομανίες του livery. ::salut::

Tags: