Έχοντας πλήρη σειρά χρωμάτων Humbrol, Revell και, τελευταία, enamel της White Ensign, να αναφέρω και τη δική μου εμπειρία.
Πολλά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω από συναδέλφους -- κόκκοι, αργό στέγνωμα, ενοχλητικές «κλωστές» σαν ιστός αράχνης κ.λπ. -- τα αντιμετώπισα κι εγώ, κυρίως με τα σμάλτα της Revell. Είναι αρκετά δύστροπα χρώματα και σίγουρα δεν μπορείς να πετύχεις καλό αποτέλεσμα αν τα αραιώσεις με white spirit. Προσωπικά, ούτε με το διαλυτικό της εταιρείας μένω απόλυτα ικανοποιημένος.
Για μένα, το «μυστικό» είναι το διαλυτικό πολυουρεθάνης. Με αυτό πετυχαίνω πολύ καλή ροή χρώματος από τον αερογράφο, με οποιοδήποτε σμάλτο κι αν χρησιμοποιήσω. Έχω καταφέρει μάλιστα να ανακατέψω σμάλτα διαφορετικών εταιρειών, κυρίως Humbrol με Revell, που αλλιώς διαχωρίζονταν. Τα White Ensign τα θεωρώ καλύτερα και από τα τρία, με εξαιρετική συμπεριφορά στο στρώσιμο και χωρίς να μου βουλώνουν ποτέ τον αερογράφο.
**Προσοχή:** όπως έχει τονιστεί πολλές φορές στο φόρουμ, η πολυουρεθάνη είναι άκρως τοξική. Πάντα βάφω φορώντας γάντια (αν έρθει σε επαφή με το δέρμα προκαλεί κάψιμο και κοκκινίλα -- προσωπική εμπειρία), μάσκα με φίλτρα και σε καλά αεριζόμενο χώρο. Επίσης, πρέπει να ελέγχεται αν ο αερογράφος περιέχει υλικά που μπορεί να καταστραφούν από αυτό το ισχυρό διαλυτικό.
Όσο για τα ακρυλικά της Humbrol, τα δοκίμασα μία φορά και δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος -- ίσως να μην τα χειρίστηκα σωστά. Τα ακρυλικά της Revell δεν τα έχω χρησιμοποιήσει, αλλά απ' όσο γνωρίζω, είναι σχετικά δυσεύρετα στην Ελλάδα.