Αποστολέας Θέμα: Αλιευτικό Τρεχαντήρι σε Κλίμακα 1:10  (Αναγνώστηκε 16423 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Απ: Αλιευτικό Τρεχαντήρι σε Κλίμακα 1:10
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 25, 2013, 12:10:59 πμ »
  Βασίλη καλημέρα πολύ όμορφα μέχρι εδώ . Σκέφτεσαι να το κάνεις πλεύσιμο ;

Spoiler (hover to show)
  Καλή συνέχεια  ::salut:: ::salut::
  Αντώνης

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 26, 2013, 10:43:44 πμ »
Καλημέρα Αντώνη,

Βασικά το μέγεθος προέκυψε μεγάλο λόγω κακής εκτίμησης.
Δεν θα το κάνω πλεύσιμο διότι έχω παρατήσει εδώ και λίγα χρόνια τον τηλεκατευθυνόμενο μοντελισμό, η ασχολία μου ήταν κυρίως από αεροπορικής πλευράς με κινητήρες βενζίνης και νίτρου και όχι jet λόγω κόστους, μικρότερο άνοιγμα  φτερών στα 2 μέτρα. Αγαπημένα μου τα Beechcraft T-34 Mentor, Transall C-160 και Cessna 180.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 27, 2013, 08:31:25 μμ »
Η τοποθέτηση των νομέων τελείωσε και τοποθετήθηκε το σωτρόπι με λευκή κόλλα και για περισσότερη σταθεροποίηση του έβαλα και καρφιά σε κάθε νομέα.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 03, 2013, 11:46:52 μμ »
Συνέχεια κατασκευής. Τοποθετήθηκαν οι λούροι 3 από κάθε πλευρά, στην μία πλευρά δεν έχω βάλει ακόμα τον μεσαίο (τον ξέχασα και έχω κολλήσει τα καμάρια) οπότε τώρα θα παιδευτώ λίγο παραπάνω. Πάντως όλοι οι νομείς έχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους αμφίπλευρα. Όσο αφορά την οριζοντίωσή τους δεξιά - αριστερά (με το νήμα) υπάρχει μία απόκλιση σε μερικούς νομείς της τάξεως των 1,5 με δύο χιλιοστά. Οι νομείς με την τοποθέτηση και των καμαριών έχουν πλέον σταθεροποιηθεί αρκετά και με μια δοκιμή που έκανα μπορώ άνετα με ένα ηλεκτρικό εργαλείο να σπάσω τις γωνίες στους νομείς που χρειάζονται (πλώρη και πρύμνη) ώστε οι σανίδες να πατάνε με όλη τους την επιφάνεια πάνω σ' αυτούς όπως κάνω και στα κιτ.

Χρησιμοποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα καμάρια και δεν χρειάστηκε να κόψω καινούργια.

Σας δείχνω και μια φωτογραφία του τρεχαντηριού για να το συγκρίνετε με το H.M.S. Victory. Σίγουρα το τρεχαντήρι είναι πιο επιβλητικό σε μέγεθος, το Victory τώρα πια φαίνεται μικρούλη ειδικά στο πλάτος.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 05, 2013, 01:05:20 μμ »
Μια βλακεία που έκανα η οποία και φαίνεται στις παρακάτω δύο φωτογραφίες. Δεν έχω βάλει τους λούρους όπως έπρεπε με αποτέλεσμα μόλις έβαζα μπροστά και πίσω σανίδα πετσώματος να έχω στρέψη αριστερά ή δεξιά (ανάλογα με την τοποθέτηση της σανίδας) της καρίνας και τις συστοιχίας των νομέων στους οποίου τελείωνε ο λούρος. Ευτυχώς το παρατήρησα με το τρίψιμο των γωνιών στους νομείς και βάζοντας πρόχειρα σανίδα πετσώματος για να δω πως πατάει μετά τα τριψίματα. Η μία διόρθωση έγινε εχτές (στο πλωριό σημείο) και σήμερα που δοκίμασα πάλι με σανίδα πετσώματος είδα ότι το παραπάνω πρόβλημα πλέον δεν υφίσταται. Θα διορθώσω σήμερα και τα υπόλοιπα τέτοιου είδους σημεία.

Στις παρακάτω δύο φωτογραφίες φαίνεται το τρίψιμο που έχω κάνει στους πλωριούς και πρυμνιούς νομείς ώστε οι σανίδες να πατάνε καλά επάνω στην επιφάνειά τους. Για το τρίψιμο χρησιμοποίησα πιο ενεργό εργαλείο και όχι εκείνο που συνήθως χρησιμοποιώ στα κιτ. Το εργαλείο αυτό που έδωσε την δυνατότητα μιας και οι νομείς είναι 12 χιλιοστά πάχος και όχι το συνηθισμένο 5 χιλιοστά των κιτ να τελειώσω άμεσα και ξεκούραστα χρησιμοποιώντας πάνω στο εργαλείο γυαλόχαρτο 80 βαθμών.
Το εργαλείο είναι το παρακάτω

http://www.proxxon.com/eng/html/28536.php

Μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται όλο το σκαρί μέχρι τώρα.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 05, 2013, 01:25:18 μμ »
Βασίλη να πω για 1η φορά κι εγώ καλή συνέχεια στο έργο σου.
Προτιμώ όμως να σε παρακολουθώ στις πιο "δυτικές" κατασκευές σου....
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 05, 2013, 01:57:14 μμ »
Βασίλη να πω για 1η φορά κι εγώ καλή συνέχεια στο έργο σου.
Προτιμώ όμως να σε παρακολουθώ στις πιο "δυτικές" κατασκευές σου....

Στέργιε ευχαριστώ για τις ευχές και ελπίζω να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος γιατί περιμένουν οι δύο εγγονές μου Ζωή και Αγάπη να δουν το όνομά τους γραμμένο πάνω στο τρεχαντήρι.
Να σου πω ότι η κατασκευή αυτή είναι έξω από τα νερά μου και ευτυχώς που έχω βοήθεια από γνωστούς και γνώστες του είδους, κάτι που δεν θα υπήρχε χρόνια πίσω χωρίς το internet.
ʼκόμη θέλω να τονίσω ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος η κατασκευή αυτή μου αρέσει πάρα πολύ και όταν με καιρό τελειώσουν τα κιτ θα αφοσιωθώ πλήρως με Ελληνικές πλέον κατασκευές.
Δυστυχώς έχουμε σε στοκ αρκετά ιστιοφόρα εποχής 8 στον αριθμό που περιμένουν και πρέπει να φτιαχτούν, νέοι είμαστε όμως ακόμα και ελπίζω να έχουμε χρόνια μπροστά μας, στοκαρίσαμε πριν την κρίση που έχουμε η οποία ατομικά εμένα με έχει οικονομικά διαλύσει μιας και η μία μείωση διαδέχεται την άλλη και να δούμε που θα σταματήσει και εάν σταματήσει, γιατί προβλέπω στην πορεία Cumulonimbus στην καλύτερη και ας μην αναφέρω την χειρότερη.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Το πρώτο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός ήταν το Ταξίδι, μετά την Αμφιβολία και τέλος τη Νοσταλγία
  • Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 05, 2013, 04:20:13 μμ »
Βασιλη, η φωτο που εβαλες το τρεχαντηρι διπλα στο victory ειναι ολα τα λεφτα. Φαινεται το μεγεθος, τοσο του τρεχαντηριου οσο και της δουλειας που απαιτειται.
Καλη συνεχεια να εχεις...να χαιρεσαι και τις εγγονες σου!

υ.γ. κατι ασχετο...τι φωτογραφικη μηχανη χρησιμοποιεις στις φωτο που βλεπουμε?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 05, 2013, 04:39:56 μμ »
Βασιλη, η φωτο που εβαλες το τρεχαντηρι διπλα στο victory ειναι ολα τα λεφτα. Φαινεται το μεγεθος, τοσο του τρεχαντηριου οσο και της δουλειας που απαιτειται.
Καλη συνεχεια να εχεις...να χαιρεσαι και τις εγγονες σου!

υ.γ. κατι ασχετο...τι φωτογραφικη μηχανη χρησιμοποιεις στις φωτο που βλεπουμε?

Να είσαι καλά ευχαριστώ.
Δες το παρακάτω url για την φωτογραφική μηχανή. Δεν ξέρω και δεν είμαι ειδικός περί φωτογραφίας, αλλά τι νομίζεις τραβάει καλές;

http://www.expertreviews.co.uk/digital-cameras/1283731/nikon-coolpix-l120

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 06, 2013, 11:32:57 πμ »
γιατί περιμένουν οι δύο εγγονές μου Ζωή και Αγάπη να δουν το όνομά τους γραμμένο πάνω στο τρεχαντήρι.

Να τις χαίρεσαι και να τις καμαρώνεις Βασίλη !!

ατομικά εμένα με έχει οικονομικά διαλύσει μιας και η μία μείωση διαδέχεται την άλλη

Και από δω τα ίδια φίλε μου. Δυστυχώς δεν είσαι μόνος.
Spoiler (hover to show)

Να υποθέσω οτι έβαψες τους νομείς, για να βλέπεις πόσο τους τρίβεις?
Επίσης, βλέπω οτι τους έτριψες περίπου στο μισό πλάτος. Τόσο είναι αρκετό για να ''πιάσει'' γερά η σανίδα του πετσώματος ή θα τους τρίψεις ακόμα?
Καλή συνέχεια.   ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 07, 2013, 10:16:29 πμ »
Καλημέρα Αλέξανδρε,

Αυτό το μαύρο στους νομείς δεν είναι βάψιμο, έχει προέλθει από την κοπή με το CNC.
Το τρίψιμο είναι πάντα υπό γωνία για να μην μικρύνει ο νομέας. Οι σανίδες πατάνε καλά και όπως θέλω εγώ, δεν χρειάζονται άλλο οι νομείς τρίψιμο.
Θα πρέπει να τρίβεις σιγά σιγά δοκιμάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πως πατάει η σανίδα σε όλη την εξωτερική πλευρά των νομέων και δεν τρίβεις όσο σου καπνίσει.
Μπορείς εάν θέλεις να μην το κάνεις αυτό, όμως προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό, γιατί πρώτον οι σανίδες θα πατάνε στην άκρη τους και στην γωνία των νομέων με αποτέλεσμα την όχι σταθερή κόλλησή τους και δεύτερον με το τρίψιμο οι σανίδες καμπυλώνουν πιο καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.
Νομίζω ότι αυτό λέγεται συμπελέκημα, αν κάνω λάθος με τον όρο αυτό ας με διορθώσει κάποιος για να κάνω και την απαραίτητη διόρθωση.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 07, 2013, 03:43:11 μμ »
  Καλημέρα Βασίλη παραθέτω από ένα περιληπτικό άρθρο των Νέων της Σύμης :
 ........... Με την τοποθέτηση όλων των σκαρμών στο σκαρί, τελειώνει καιη παραγείμωση και προχωρεί στην αμέσως επόμενη εργασία δηλ. στο στρώσιμο του σκαρμού με ειδικό ε ρ γ α λ ε ί ο στρωσίματος,το ρόκανο. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται σιγά και με προσοχή και λέγεται συμπελέκημα. Μετά το συμπελέκημα, τοποθετεί τομεγάλο πλατύ σανίδι, μέσα και κάτω στη βάρκα το σοτρόπι, που το στερεώνει με βίδες χοντρές σε ίσες και κανονικές μεταξύ τους αποστάσεις, περίπου 60 πόντους, ώστε να ενωθούν σοτρόπι, σκαρμός, καρένα.
 ........... Μέχρι εδώ τελειώνει η εσωτερική εργασία ενός ξύλινου σκαριού. Γυρίζουμε το ξύλινο σκαρί ανάποδα με την καρένα προς τα πάνω, κούππα και αρχίζουμε το συμπελέκημα των σκαρμών εξωτερικά. Όταν στρώσουν καλά, αρχίζουμε το πέτσωμα εξωτερικά.
  Οπότε Βασίλη είσαι πολύ σωστός και από ότι διαβάζουμε το συμπελέκημα γίνεται και εσωτερικά του σκαριού .
  Καλή συνέχεια   ::salut::
  Αντώνης .
  Υ.Γ. Καλό Τσίκνισμα

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #37 στις: Μαρτίου 07, 2013, 08:50:59 μμ »
Καλησπέρα Αντώνη,

Ευχαριστώ για την τοποθέτηση του άρθρου.
Ναι θέλουν και εσωτερικά τρίψιμο οι νομείς, ειδικά στην τοποθέτηση των λούρων που έχω βάλει.
Αυτό όμως στο εσωτερικό το έκανα με το dremel για να τελειώνω πιο γρήγορα, κάτι που δεν συνιστώ για την εξωτερική πλευρά των νομέων, είναι λίγο βάρβαρο το εργαλείο γι' αυτή την δουλειά.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασία τσικνίσματος στην θράκα από το τζάκι, και σε σένα επίσης καλό τσίκνισμα με την οικογένειά σου.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #38 στις: Ιουνίου 20, 2013, 06:37:33 πμ »
Βασιλη παρακολουθω με ιδιαιτερο ενδιαφερον την κατασκευη σου. Θα ηθελα οταν υπαρξει καποια προοδος να δουμε τις νεες φωτογραφιες σου. Θελω να κατασκευασω ενα τρεχαντηρι οπως την Χοζοβιωτισσα http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=332:trechantiri-15-rc&catid=139&Itemid=541&lang=el και νομιζω οτι το τρεχαντηρι που φτιαχνεις καθως και το αλλο που εχει ο naftotopos ειναι πολυ κοντινα σκαρια.

Για υπερκατασκευη τι θα κανεις;

ΥΓ Εχω δοκιμασει πανω απο τεσσερις πεντε φορες να πετυχω τα γραμματα του CAPTHCA. Αυτο και 6 ακομη :|
.

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
« Απάντηση #39 στις: Ιουνίου 20, 2013, 12:31:26 μμ »
ʼκόμη θέλω να τονίσω ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος η κατασκευή αυτή μου αρέσει πάρα πολύ και όταν με καιρό τελειώσουν τα κιτ θα αφοσιωθώ πλήρως με Ελληνικές πλέον κατασκευές.

Βασίλη, ακόμη και εάν όπως λες αργεί η στιγμή αυτή, η πρόθεση και η καλή διάθεση είναι αυτό που μετρά.  :D

Δεν χρειάζεται να το πω... αλλά το λέω. Στη διάθεσή σου!
ΥΓ
Εάν θυμάμαι καλά, αυτό που φτιάχνεις και το Χοζοβιώτισσα του naftotopos πηγάζουν από το ίδιο σχέδιο. Πλήν όμως στο μοντέλο του Χοζοβιώτισσα έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στην πλώρη του σκαριού (από τον Ηλία Χατζηλία τον κατασκευαστή του) ώστε να προσεγγίζει πιστότερα το "συγχωρεμένο" Χοζοβιώτισσα που το έφαγε ο Ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός!

Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα