Αποστολέας Θέμα: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ  (Αναγνώστηκε 29318 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

 • Ignorantia juris non excusat.
 • Διαχειριστης
 • Scale 1/35
 • *****
 • Μηνύματα: 7343
 • Age: 50
 • Τόπος: Athens-Downtown
  • MC Hellenic Modelling Community
Ενα ποστ οδηγός για τα εργαλεία που θα χρειαστούν.

 :arrow: by Spook

1. Μαχαίρι-λαβή
Click to see the original size.

2. Λεπίδες No 11
Click to see the original size.

3. Κόφτης. Μπορούν να βρεθούν και σε καταστήματα μοντελισμού, καταστήματα με εργαλεία, Praktiker, supermarket κλπ. Χρησιμοποιείται για την ασφαλή κοπή των κομματιών από τα πλαίσια χωρίς να προκαλείται αλλοίωση του σχήματος όπως όταν κοπεί το κομμάτι με το χέρι στριφογυρίζοντάς το.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

4. Ντουκόχαρτα :!: Προσοχή ΟΧΙ γυαλόχαρτα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για μοντελιστική χρήση σε πλαστικό. Τα ντουκόχαρτα είναι συνήθως μαύρου χρώματος ενώ τα γυαλόχαρτα πορτοκαλοκόκκινα.Χαρακτηρίζονται από διάφορους βαθμούς. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός, τόσο πιο λεπτόκοκκο είναι το ντουκόχαρτο και άρα τόσο πιο λεία επιφάνεια δίνει και το αντίστροφο. Μπορούν να βρεθούν σε μοντελιστικά καταστήματα αλλά και σε χρωματοπωλεία πολύ πιο φθηνά και με μεγαλύτερο μέγεθος. Προμηθευτείτε από 400-500 έως 1200-1500 βαθμούς. Αναλόγως τις απαιτήσεις αργότερα μπορείτε να βρείτε και λιγότερων βαθμών αλλά και πολύ περισσότερων.

5. Υγρή κόλλα
Ενδεικτικά:
Humbrol Liquid Poly, Tamiya, Gunze Mr. Cement
Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

6. Λευκή κόλλα Ατλακολ(ξυλόκολλα) ή Humbrol Clearfix για κόλληση διάφανων μερών.
Click to see the original size.Click to see the original size.

7. Κυανοκρυλική κόλλα (superglue) για κολλήσεις μη πλαστικών υλικών. πχ μέταλλο ή βαμμένα κομμάτια.

8. Βελτιωτικό χαλκομανιών:
Ενδεικτικά: Gunze Mr. Mark Setter + Mr. Mark Softer, Microscale Micro Set + Micro Sol
Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

9. Μοντελιστικός στόκος (Ενδεικτικά: Tamiya Putty, Gunze Mr. White Putty, Humbrol Model Filler, Squadron Green/White Putty) ή ακρυλικός στόκος από χρωματοπωλείο.
Click to see the original size. Click to see the original size.Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.
Περισσότερες πληροφορίες για μοντελιστικούς στόκους μπορείτε να βρείτε εδώ .

10. Μικρή σπάτουλα για άπλωμα στόκου από καταστήματα μοντελισμού.

11. Ταινία μασκαρίσματος (Ενδεικτικά: Tamiya, 3M).  :!: Προσοχή ΟΧΙ οποιαδήποτε κολλητική ταινία γιατί μπορεί να αφήσει κατάλοιπα ή να σηκώσει χρώμα. Καλύτερα προτιμήστε καθαρά μοντελιστικά προιόντα. Περισσότερες πληροφορίες για μασκάρισμα μπορείτε να βρείτε εδώ .

12. Λίμες μεταλλικές από μοντελιστικά καταστήματα πλακέ/καμπύλες/τριγωνικές.
Click to see the original size.

13. Λίμες μανικιούρ (μαλακές) από καταστήματα καλλυντικών/Hondos Center.
Click to see the original size.

14. Τσιμπίδες/λαβίδες από καταστήματα μοντελισμού. (μυτερές με μακριά λαβή)

15. Ψαλιδάκι

16. Μεταλλικός χάρακας από κάποιο βιβλιοπωλείο. (10-15cm)

17. Σταγονόμετρα για την μεταφορά χρωμάτων/διαλυτικών. Μπορούν να βρεθούν σε φαρμακεία ή από παλιά μπουκαλάκια καλλυντικών/φαρμάκων.

18. Οδοντογλυφίδες/καλαμάκια από σουβλάκια για ανάμειξη χρωμάτων. Μπορούν εύκολα να βρεθούν σε κάποιο supermarket.

19. Πινέλα Με ή χωρίς αερογράφο τα πινέλα είναι αναπόσπαστα εργαλεία του hobby μας οπότε για αρχή καλό είναι να προμηθευτείτε πλακέ και στρογγυλά πινέλα διαφόρων βαθμών ώστε να είστε καλυμμένοι και για μικρολεπτομέρειες αλλά και για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών. Καλό είναι να προσέχετε να έχουν μαλακή και ελαστική τρίχα. Μερικά θέματα μέσα από το forum σχετικά με πινέλα .
Πλακέ: Νο 2,4,6
Στρογγυλά: Νο 4,5 για μεγάλες επιφάνειες - Νο 2 για μεσαίες δουλειές - Νο 0, 2/0, 4/0, 10/0 για λεπτομέρειες. Όσα περισσότερα μηδενικά αναφέρονται στον βαθμό του πινέλου τόσο πιο λεπτό είναι.
Υπολογίστε και ένα επιπλέον πινέλο λεπτό (πιο λεπτό από αυτό που έρχεται με το μπουκαλάκι της κόλλας) και όχι καλής ποιότητας για χρήση με την υγρή κόλλα. Έτσι θα έχετε περισσότερο έλεγχο στην εφαρμογή της και λιγότερες πιθανότητες να τρέξει πάνω στα κομμάτια.

20. Χρώματα Ένα μεγάλο κεφάλαιο για το hobby μας. Έρχονται σε 2 κυρίως τύπους (χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτούς βέβαια): σμάλτα (enamel) και ακρυλικά (acrylics). Τι χρειάζεστε; Αυτό θα το δείτε με τον καιρό αφού τα χρώματα έχουν διαφορετικές συμπεριφορές και ο κάθε ένας μπορεί να βολεύεται με κάτι διαφορετικό. Επιπλέον κάθε τομέας του μοντελισμού, κάθε θεματική/χρονική ενότητα έχει τις δικές τις αποχρώσεις οπότε εν ολίγοις......επιλέγετε κιτ και στη συνέχεια προμηθεύεστε τα ανάλογα χρώματα, αρχικά με βάση αυτά που αναφέρουν οι οδηγίες και αργότερα με βάση έρευνα που θα έχετε κάνει και πραγματικές φωτογραφίες του θέματος που σας ενδιαφέρει. Εφόσον όμως υποθέσουμε ότι ξεκινάτε με πινέλα και χωρίς αερογράφο καλύτερα είναι να επιλέξετε χρώματα σμάλτου τα οποία στρώνουν καλύτερα με πινέλο. Τα πιο διαδεδομένα με μεγάλη γκάμα και αρκετά πιο φθηνά από άλλες μάρκες είναι τα Humbrol. Ενδεικτικά επίσης υπάρχουν τα Model Master, White Ensign, Molak, Xtracolor. Ακρυλικά μπορείτε να βρείτε από την Tamiya, την Gunze, Lifecolor, Vallejo, Humbrol, Italeri, Model Master, Xtracolor(Xtracrylics).  Ως βάση προμηθευτείτε: μάυρο, λευκό, γκρι, κόκκινο, κίτρινο, aluminum, steel, gun metal, olive drab/khaki green. Προτιμήστε matt χρώματα από gloss.

21. Διαλυτικό χρωμάτων Για τα χρώματα σμάλτου προμηθευτείτε White Spirit από χρωματοπωλεία. Για τα ακρυλικά μπορείτε να αραιώσετε με Azax (λευκό μπουκάλι), καθαρό οινόπνευμα, νερό (ανάλογα με την μάρκα). Φυσικά υπάρχουν και τα διαλυτικά των ίδιων των εταιρειών χρωμάτων.

22. Βερνίκια Gloss και Matt. Κυκλοφορούν από πολλές εταιρείες μοντελιστικές και μη και χωρίζονται σε enamel και ακρυλικά. Μεγάλος και σημαντικός παράγοντας σε μια κατασκευή και καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω θέματα για οτιδήποτε απορίες.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

 • Scale 1/32
 • *
 • Μηνύματα: 10046
 • Τόπος: Boavista
Επίσης πάντα μα πάντα κοντά μας όταν δουλεύουμε έχουμε μπατονέτες και ρολό χαρτί κουζίνας. Αυτό μας επιτρέπει να περιορίζουμε την έκταση της ζημιάς σε περίπτωση που ξαφνικά μας χυθεί χρώμα ή κάτι άλλο. Καλό βέβαια είναι να μην αφήνουμε τίποτε ανοικτό αν δεν το χρησιμοποιούμε εκείνη την στιγμή...  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

 • ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
 • Scale 1/32
 • *
 • Μηνύματα: 8219
 • Age: 52
 • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Επίσης να συμπληρώσω, πως χρήσιμη θα σας φανεί μία επιφάνεια κοπής ή αγγλιστί Cutting mat όπως η παρακάτω

Click to see the original size.

Έρχονται σε διαστάσεις ανάλογες των τυποποιημένων μεγεθών του χαρτιού (Α4,Α3,Β5 κλπ) και θα τις βρείτε σε μοντελιστικά καταστήματα και καταστήματα με είδη σχεδίου/ζωγραφικής. Έτσι θα γλυτώσει τις χαρακιές το γραφείο/τραπέζι σας και εσείς από πιθανές παντοφλιές από μητέρες/συζύγους :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος PanosG

 • 1/48 και πινέλο!
 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 649
 • Age: 38
 • Τόπος: Κέρκυρα/Corfu
Επίσης, εκτός από αμιγώς μοντελιστικά υλικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλά τα οποία προορίζονται για οικιακή/γενική χρήση και επί το πλείστον συναντώνται σε κάθε σπίτι ή μπορούν να προμηθευτούν στην εγχώρια αγορά.
1. Καθαριστικό πατώματος, γνωστό και ως παρκετίνη (ενδεικτικά η Long Shine), το οποίο χρησιμοποιείται εναλλακτικά ως βερνίκι
2. Καθαριστικό φούρνου (π.χ. Fornet, Mr Muscle κ.α.) για ξέβαμμα χρωμάτων σμάλτου
3. Απλή χλωρίνη (με νερό σε αναλογία 1/10) για επίσης ξέβαμμα χρωμάτων σμάλτου, κυρίως για τα διάφανα μέρη (π.χ. καλύπτρες)
4. Γυαλιστικό πλαστικών μερών αυτοκινήτου (π.χ. Armor All) ή κρέμα γυαλίσματος ασημικών ή οδοντόκρεμα, για γυάλισμα των διάφανων μερών   

"Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν."
Ιωάννης Καποδίστριας

Αποσυνδεδεμένος PanosG

 • 1/48 και πινέλο!
 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 649
 • Age: 38
 • Τόπος: Κέρκυρα/Corfu
Επίσης, για βάψιμο μικρών κομματιών και λοιπών μικροεργασιών, μια λάμπα γραφείου με μεγεθυντικό φακό, θα ήταν χρήσιμη ή τα λεγόμενα helping hands για οικονομικότερη λύση.


Μικρά δοχεία χρωμάτων τα οποία κλείνουν αεροστεγώς και είναι διαθέσιμα σε μοντελιστικά μαγαζιά ή βιβλιοπωλεία, ή ακόμα και βαζάκια από ατομικές μερίδες μαρμελάδας, είναι κατάλληλα για ανάμειξη χρωμάτων πού καταλήγουν σε νέες αποχρώσεις και θέλουμε να τα διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Για απλές αναμείξεις με διαλυτικό, χρήσιμα είναι και τα διάφορα καπάκια από εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και οι ατομικές μερίδες γάλακτος.
   
"Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν."
Ιωάννης Καποδίστριας

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 893
 • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
Παίδες συγγνώμη, έτσι ξεκινήσατε εσείς και αγαπήσατε το χόμπι;
Εξοπλισμένοι για κυνήγι μετεωριτών;
Αυτά που γράφεται τρομάζουν, παρά δείχνουν το δρόμο σε ένα νέο προς το χώρο άτομο...

Τα δύο εργαλεία που θα χρειαστεί ένας νέος στο χώρο είναι μόνο ένα κοπίδι μικρό από ένα χαρτοπωλείο και μία κόλλα από εκεί που θα πάρει και το μοντέλο!!!

Θέλετε να κάνετε κάτι πιο απλό;
Βάλτε το χρειαζόμαστε σε βήματα...
Πρώτο μοντέλο (άβαφο) αυτά....
Δεύτερο μοντέλο (βαμμένο βασικά) αυτά...
Και πάει λέγοντας...
Όχι και να τρομάζουμε τους νέους μοντελιστές τέτοιες εποχές, νομίζοντας ότι μπήκαν σε στέκι για συλλέκτες διαμαντιών!!!

ΥΓ
Γιατί δεν φτιάχνουμε μία σειρά, "φτιάχνοντας το πρώτο σας", αλλά με εξέλιξη στις τεχνικές;
Π,χ, στο πρώτο μοντέλο θα χρησιμοποιείται όπως έγραψα μόνο κόλλα - τίποτα άλλο.
Έτσι θα ξέρει ο νέος μοντελιστής εάν του αρέσει πραγματικά το χόμπι πριν δώσει μία περιουσία σε υλικά και μοντέλα - από αυτές που δεν βρίσκονται πλέον...

Αποσυνδεδεμένος SnakeEye

 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 936
 • Age: 49
 • Τόπος: Κομοτηνή
 • Si vis pacem para bellum

Όχι και να τρομάζουμε τους νέους μοντελιστές τέτοιες εποχές, νομίζοντας ότι μπήκαν σε στέκι για συλλέκτες διαμαντιών!!!


Με έκανες και γέλασα αλλά εδώ που τα λέμε υπάρχουν συλλεκτικά μοντέλα που αξίζουν όσο μικρά διαμαντάκια. 

Αποσυνδεδεμένος sirius

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 47
Παίδες συγγνώμη, έτσι ξεκινήσατε εσείς και αγαπήσατε το χόμπι;
Εξοπλισμένοι για κυνήγι μετεωριτών;
Αυτά που γράφεται τρομάζουν, παρά δείχνουν το δρόμο σε ένα νέο προς το χώρο άτομο...

Τα δύο εργαλεία που θα χρειαστεί ένας νέος στο χώρο είναι μόνο ένα κοπίδι μικρό από ένα χαρτοπωλείο και μία κόλλα από εκεί που θα πάρει και το μοντέλο!!!

Θέλετε να κάνετε κάτι πιο απλό;
Βάλτε το χρειαζόμαστε σε βήματα...
Πρώτο μοντέλο (άβαφο) αυτά....
Δεύτερο μοντέλο (βαμμένο βασικά) αυτά...
Και πάει λέγοντας...
Όχι και να τρομάζουμε τους νέους μοντελιστές τέτοιες εποχές, νομίζοντας ότι μπήκαν σε στέκι για συλλέκτες διαμαντιών!!!

ΥΓ
Γιατί δεν φτιάχνουμε μία σειρά, "φτιάχνοντας το πρώτο σας", αλλά με εξέλιξη στις τεχνικές;
Π,χ, στο πρώτο μοντέλο θα χρησιμοποιείται όπως έγραψα μόνο κόλλα - τίποτα άλλο.
Έτσι θα ξέρει ο νέος μοντελιστής εάν του αρέσει πραγματικά το χόμπι πριν δώσει μία περιουσία σε υλικά και μοντέλα - από αυτές που δεν βρίσκονται πλέον...
Πολύ σωστός

Αποσυνδεδεμένος dimitristsilis

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 28
 • Age: 31
 • modelclub.gr
Εξαιρετική ιδέα στο υστερόγραφο! Άντε εσείς οι έμπειροι, πιάστε δουλειά  ::glossa:: Να μάθουμε κι εμείς τίποτα!!!

Αποσυνδεδεμένος xristosstergiou

 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 437
 • Age: 34
 • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Θεωρώ χρήσιμη και εύστοχη την παρουσίαση! Καθώς επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει ώς λυσάρι αποριών για τον νέο μοντελιστή και όχι σαν οδηγό αγορών.

Ο νέος μοντελιστής ο οποίος μπορεί να διαβάσει τις οδηγίες ενός μοσχομυριστού νέου κίτ θα δεί τι του χρειάζεται σε πρώτη φάση (κόλα, κοπίδι, χρώματα, πινέλα), φροντίζουν οι εταιρίες για αυτό που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, και θα προσαρμόσει τις αγορές του. Από εκεί και πέρα, εάν έχει σωστή κριτική στάση απέναντι στο τι του χρειάζεται πραγματικά, στο τι θέλει να καταφέρει την εκάστοτε "μοντελιστική του περίοδο" και αν πιστεύει στην σταδιακή εξέλιξη του χόμπι του θα καταλάβει τι υλικά του χρειάζονται πραγματικά ανάλογα με το που βρίσκεται!

Αλλιώς τα παίρνεις όλα από την αρχή, σπαταλάς ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, δεν μπορείς να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, που συνήθως παρουσιάζονται από masters του είδους, τα παρατάς όλα και πάς για ψάρεμα! :D

 ::salut::
Οι βιτρίνες αποδεικνύονται πάντα μικρές...!

Αποσυνδεδεμένος korman709

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 144
 • Age: 38
 • Τόπος: Βόλος
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 14, 2012, 11:15:28 πμ »
Συγχαρητηρια,ενα ακομα βοηθημα για αυτους που ξεκινανε τωρα και οχι μονο και μπαινουν στον θαυμαστο κοσμο του μοντελισμου!

παραθετω τον χωρο που δολευω προσωπικα ως δειγμα χωρου εργασιας.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

 • Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
 • MC crew
 • Scale 1/35
 • *****
 • Μηνύματα: 6676
 • Age: 55
 • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
 • IPMS 1099 / MC 369
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 14, 2012, 12:15:29 μμ »
Ωραίο τόπικ ώστε να βοηθηθεί κάποιος νέος στο χώρο, για το τι θα χρειαστεί από άποψη εργαλείων και υλικών σε πρώτη φάση.

Ξεκινά με τα άκρως απαραίτητα τα οποία δεν είναι πολλά και δεν στοιχίζουν ιδιαίτερα ακριβά και συνεχίζοντας αλλά και μπαίνοντας σε πιο "βαθιά νερά" εξοπλίζεται καλύτερα, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και αυτό το παλαιότερο ξεχασμένο θέμα  ::arrowred::  http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,563.0.html

Αποσυνδεδεμένος arcadios

 • Ignorantia juris non excusat.
 • Διαχειριστης
 • Scale 1/35
 • *****
 • Μηνύματα: 7343
 • Age: 50
 • Τόπος: Athens-Downtown
  • MC Hellenic Modelling Community
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 14, 2012, 12:29:15 μμ »
....
, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και αυτό το παλαιότερο ξεχασμένο θέμα  ::arrowred::  http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,563.0.html

αυτο ειναι... τελικα ολα υπαρχουν στο φορουμ... αρκει να ψαξεις με όρεξη και υπομονή  ::salut::   ::salut::

Αποσυνδεδεμένος korman709

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 144
 • Age: 38
 • Τόπος: Βόλος
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 14, 2012, 01:35:45 μμ »
αντι για λιμες-...θα μπορουσα να χρησιμοποιησω εργαλειο τυπου dremel με γυαλοχαρτο επανω?

Αποσυνδεδεμένος antegia

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 49
 • Age: 52
 • Τόπος: χαλκιδικη
 • Χρηστος Παγκαλος
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 14, 2012, 01:46:20 μμ »
θεωρητικά θα μπορούσες αλλα δεν θα έχεις τον ελενχω του πλαστικού που τρώει το dremel..
με αποτέλεσμα να σκάβεις και να χρειάζεσαι περισσότερο στοκάρισμα μετά..

εκτός εάν θέλεις να αναπαραστήσεις φθορές το οποίο μάλλον επιβάλλεται.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

 • Xrepi Model Collector
 • Scale 1/35
 • *
 • Μηνύματα: 6026
 • Age: 54
 • Τόπος: Αθήνα
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 14, 2012, 01:54:13 μμ »
αντι για λιμες-...θα μπορουσα να χρησιμοποιησω εργαλειο τυπου dremel με γυαλοχαρτο επανω?
OXI :!: :!: Γυαλόχαρτο σε πλαστικό μοντέλο δεν χρησιμοποιούμε. Ταχυτροχούς για απλά τριψίματα επίσης δεν χρησιμοποιούμε. Απλές λίμες και βρεγμένα ντουκόχαρτα υπερεπαρκούν.
Eχε υπόψη σου οτι ένα σετάκι μαλακές λίμες και ψαλιδάκι ή λαβίδα, κοστίζει το φοβερό ποσό των 3 ευρώ στα καταστήματα καλλυντικών. Ενα σετ μεταλλικές λίμες κοστίζει ένα ευρώ.

Αποσυνδεδεμένος marinos.a

 • Scale 1/72
 • *
 • Μηνύματα: 223
 • Age: 46
 • Τόπος: Λευκωσία
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 14, 2012, 02:34:44 μμ »
χρήσιμο ειναι και ενα pin vice απαραίτητο αν για τις φιγούρες τουλάχιστον

http://www.myhobbystore.co.uk/sites/1000/images/product_images/large/7066.jpg

Αποσυνδεδεμένος panspy

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 3
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 14, 2012, 04:07:37 μμ »

καλησπερα!

παραθετω ενα link απο το ScaleModelGuide.com οπου σιγουρα θα βοηθησει καποιον που ξεκιναει να ασχολειται με το hobby μας...

http://www.scalemodelguide.com/guide/construction/your-first-build/

Αποσυνδεδεμένος acewwi

 • Scale 1/144
 • *
 • Μηνύματα: 122
 • Age: 59
 • Τόπος: Patra - Volos
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 14, 2012, 07:30:10 μμ »
Ομοίως παραθέτω και εγώ ένα σύνδεσμο από έναν Αυστραλό μοντελιστή.
http://www.ww1aircraftmodels.com/page16.html
Το site του είναι κατατοπιστικό για τους λάτρεις του Μεγάλου Πολέμου.

Αποσυνδεδεμένος μιχαλης τζομπανακης

 • Scale 1/72
 • *
 • Μηνύματα: 235
 • Age: 26
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ,ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
 • modelclub.gr
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 12:54:56 πμ »
παιδια μια κολλα (φθηνη) γενικης χρησης υπαρχει?
su-27/30/33/34/35/37/47/50 rulezzzz

Αποσυνδεδεμένος stathis_am

 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
 • Scale 1/48
 • *
 • Μηνύματα: 439
 • Age: 37
 • Τόπος: Xalandri 4
 • ΑΘΗΝΑ
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 01:06:21 πμ »
Ap'οταν αρχισα πηρα τα παντα.. εκτος απο Βελτιωτικο χαλκομανιων... και Μοντελιστικο στοκο...


Με βολευει ακομα ο ακρυλικος για σπατουλαρισμα τοιχου!!

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

 • Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
 • MC crew
 • Scale 1/32
 • *****
 • Μηνύματα: 9126
 • Age: 47
 • Τόπος: Πειραιάς
 • Μοdelling is just fun!
  • ModelClub.GR
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 02:05:27 πμ »
παιδια μια κολλα (φθηνη) γενικης χρησης υπαρχει?

Εξαρτάται από το τι θέλεις να κολλήσεις. Για τα κιτ θα σου πρότεινα μία υγρή κόλλα. Μία κόλλα για όλες τις δουλειές και να κάνει και σωστά την δουλειά της, δεν υπάρχει. Κάθε πράγμα θέλει και την αντίστοιχη κόλλα.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

 • Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
 • Εκπρόσωποι Συλλόγων
 • Scale 1/32
 • ***
 • Μηνύματα: 8953
 • Age: 54
 • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
 • save the last kit for me
  • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #22 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 07:43:55 πμ »
Ap'οταν αρχισα πηρα τα παντα.. εκτος απο Βελτιωτικο χαλκομανιων... και Μοντελιστικο στοκο...


Με βολευει ακομα ο ακρυλικος για σπατουλαρισμα τοιχου!!

ο μοντελιστικός στόκος, εχει διαλυτικό και "κολλάει" καλύτερα στο πλαστικό
ο ακρυλικός είναι πιο εύπλαστος αλλά δεν "κολλάει" καλά στο πλαστικό
για περιπτώσεις που χρειάζεται τρίψιμο, ο πρώτος είναι απαραίτητος και αναντικατάστατος (κατα 90%)

 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος μιχαλης τζομπανακης

 • Scale 1/72
 • *
 • Μηνύματα: 235
 • Age: 26
 • Τόπος: ΑΘΗΝΑ,ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
 • modelclub.gr
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #23 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 10:39:04 πμ »
ακριβως αλεξ,μια κολλα για να κολλαω τα κιτ thanx ::salut::
su-27/30/33/34/35/37/47/50 rulezzzz

Αποσυνδεδεμένος dionisis79

 • Scale 1/35
 • *
 • Μηνύματα: 1444
 • Age: 45
 • Τόπος: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • IPMS 1317 Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας!!!!!
Απ: Είμαι νέος και θέλω να μάθω τι εργαλεία και υλικά θα χρειαστώ
« Απάντηση #24 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 12:53:31 μμ »
Καλημέρα σε όλους . Να πω ότι δεν θεωρώ υπερβολικά αυτά που αναφέρει ο arkadios σαν εργαλεία για την κατασκευή ενός μοντέλου . Άλλωστε αγοράζοντας μόνο μια κόλλα και έναν κόφτη δεν πρόκειται να προχωρήσεις ιδιαίτερα ένα μοντέλο γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το βάψεις . Επίσης πολλά υλικά υπάρχουν στο σπίτι ήδη ή μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα . Όταν ξεκίνησα το πρώτο μου μοντέλο το 1990 δεν υπήρχαν πολλά από αυτά τα υλικά αλλά σίγουρα προμηθεύτηκα κόλλα ( υγρή και σωληνάριο ) , κόφτη , ντουκόχαρτα , στόκο , χρώματα και πινέλα . Το θέμα είναι να πάρεις αρκετά υλικά ώστε να μπορέσεις να ολοκληρώσεις ένα μοντέλο και να το δεις βαμμένο στο ράφι σου . Μπράβο στον arkadio για την ταξινόμηση των υλικών γιατί όταν ξεκίνησα υπήρχε μόνο ένα άρθρο του modelling ή του Μοντέλου για τα βασικά υλικά . Συμπέρασμα : Δεν θέλω πανικό . Σιγά σιγά ψωνίζουμε υλικά και εργαλεία και ανάλογα με τις ικανότητές μας και τις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας .