Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια σε αρχάριο ..  (Αναγνώστηκε 3261 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
Βοήθεια σε αρχάριο ..
« στις: Ιανουαρίου 04, 2011, 03:21:50 μμ »
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα, καλή χρονιά σε όλους.
Να αναφέρω ότι είμαι εντελώς άσχετος με τον μοντελισμό γενικά αλλά με όλα αυτά που διαβάζω κ βλέπω  μου περάσατε το μικρόβιο, :D  :D  :D !!!

Την περασμένη εβδομάδα όπως καθάριζα το υπόγειο του σπιτιού μου, βρήκα μερικά πραγματάκια τα οποία μου τα ειχε πάρει ο πατέρας μου αρχές της δεκαετίας του 70 ,μια παλιά μηχανή, μερικά βαγόνια, ένα μετασχηματιστή 220v A.C (total power 16.6 VA  ,power available for dc working 4-12 VOLT at 0.8amps, AC at14 and 0,5 Amps ) και μερικές γραμμές όλα είναι LIMA .Δυστυχώς απ ότι διάβασα στο forum η LIMA δεν υπάρχει πλέον,oπότε χρειάζομαι την βοηθειά σας να μπορέσω σιγά σιγά να τα στήσω, εάν αυτο ειναι δυνατόν ...
Πρώτα θ ρωτήσω για τον μετασχηματιστή που, μπορώ να βρω αντίστοιχο ή να επισκευάσω αυτόν που έχω.
Δεύτερο τι γραμμές μπορώ να πάρω (αυτές που έχω είναι πλάτους 16,5mm ).
Ανεβάζω κ μερικές φωτογραφίες τις μηχανής, του μετασχηματιστή όπως κ του σχεδίου που σκέφτομαι να φτιάξω.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αποσυνδεδεμένος Dimmu Borgir

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια-Αθηνα
  • Klein Mein
Απ: Βοήθεια σε αρχάριο ..
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 04, 2011, 03:25:26 μμ »
Καλησπέρα!Η Lima υπάρχει και είναι εταιρία του ομίλου Hornby!Κυκλοφορούν διάφορα κομμάτια και εισαγωγέας είναι ο Κ.Καλφάκης (210-3642889 Ιπποκράτους 63) ::icon_thumright::
I ride my fate with all my hate!!!

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 10:27:28 πμ »
κ κατι μηπως μπορει καποιος να μου πει το μοντελο που εχω τι κλιμακα ειναι ,οι γραμες εχουν διαμετρο 16,5mm
ευχαριστω..

Αποσυνδεδεμένος mantos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καβάλα
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 10:50:42 πμ »
Καλημέρα κι από μένα και καλώς όρισες.
Η κλίμακα σου είναι η HO (δηλαδή 1:87) όπως των περισσότερων από μας εδώ μέσα.
Γραμμές σ ' αυτήν την κλίμακα θα βρείς άπειρες να ταιριάζουν με τις lima που έχεις (πχ Fleischmann, Roco, Pico,  κλπ)
αν καταλαβαίνεις και λίγα γερμανικά πήγαινε στο ebay. de και θα βρεις εκεί  χιλιάδες μεταχειρισμένες (αλλά και καινούριες) από ό,τι μάρκα θες.
Προσωπικά επέιδή είσαι στην ίδια φάση που ήμουν εγω πέρυσι, μην ασχοληθείς με Lima αλλά με σοβαρότερες εταιρείες. Οι γραμμές της Lima σκεβρώνουν , σκουριάζουν δεν έχουν καλή αγωγιμότητα και γενικά σπάνε νεύρα. Προσωπικά,  στην επόμενη μακέτα που θα κάνω θα χρησιμοποιήσω τις  Fleischmann modellgleis.
Καλώς ήρθες και περιμένουμε  φωτογραφίες από τη μακέτα σου.....    :wink:

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 08:23:23 μμ »
Σε ευχαριστω πολυ, να ρωτησω εχω ακουσει για ασημενιες ραγες οι οποιες πρεπει να καθαριζονται καθε 2 ωρες λειτουργιας
και χρυσες οι οποιες δεν χρειαζονται καθαρισμα,τι μου συστηνετε.??

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 10:39:15 μμ »
ʼκου οτι θές για χρυσές,ασημένιες ,χάλκινες και ................τσίγκινες  ,αλλά ράγες τραίνου που δεν καθαρίζονται πρώτη φορά ακούω.
Οχι μόνο θέλουν καθάρισμα τακτικά-ανάλογα με το πόσο τις χρησιμοποιείς - αλλά θέλουν καθάρισμα και οι ρόδες και οι επαφές ρευματοληψίας.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ, (αλήθεια πές μας απο που τα άκουσες)  είναι .............................  :oops:π@π@ριές καμαρωτές.
Πάρε τις γραμμές που σ'αρέσουν και αντέχει η τσέπη σου.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 10:30:18 πμ »
Μου το είπαν σε γνωστό μαγαζί στο κέντρο τησ Αθήνας το οποίο επισκέφτηκα για να γνωρίσω απο κοντά το μοντελισμό κ για να αρχίσω σιγά σιγά να στήνω (για ευνόητους λογούς δεν αναφέρω το μαγαζί) κ απ ότι μου λες με είδαν δεν γνωρίζω κ ήθελαν να μου πουλήσουν όλες τις   :oops: π@π@ριές τους....

Αποσυνδεδεμένος mantos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καβάλα
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 10:51:34 πμ »
Σε ευχαριστω πολυ, να ρωτησω εχω ακουσει για ασημενιες ραγες οι οποιες πρεπει να καθαριζονται καθε 2 ωρες λειτουργιας
Αδερφέ μου είπαμε ότι το χόμπι μας είναι ακριβό αλλά, αν η γυναίκα μου μαθαινε ότι αγοράζω χρυσές γραμμές γαι το τρενάκι .......μάλλον θα τις έπαιρνε και θα τις φορούσε στο λαιμό της......  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 11:23:51 πμ »
Συγνωμη για νικελομενες ραγες μου ειπε οχι για χρυσες εγω λογο τις ασχετοσινης μου σας εδωσα να καταλαβετε λαθος..

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 04:35:58 μμ »
Μου το είπαν σε γνωστό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας το οποίο επισκέφτηκα για να γνωρίσω απο κοντά το μοντελισμό κ για να αρχίσω σιγά σιγά να στήνω (για ευνόητους λογούς δεν αναφέρω το μαγαζί) κ απ ότι μου λες με είδαν δεν γνωρίζω κ ήθελαν να μου πουλήσουν όλες τις   :oops: π@π@ριές τους....
Κακώς , πρέπει να ξέρουμε για να μαθαίνουμε .( ΟΧΙ οτι δεν ξέρουμε :mrgreen: )

Για γραμμές piko peco roco .........................  :lol:πόκο :lol: πίκο  :lol:πάκο  :lol:τάκο :lol: κλπ κλπ κλπ  πάρε οτι σ'αρέσει και αντέχει η τσέπη σου ΑΦΟΥ πρώτα αποφασίσεις το σχέδιο.Δεν έιναι μόνο η Ιπποκράτους που έχει γραμμές αλλά και μεμονωμένα καταστήματα πχ e-rail στα Πατήσια , αλλά και internet-κατα Γερμανία μεριά ( lokshop.de - Modellbahn Kramm - Eisenbahntreffpunkt ) μερικά ενδεικτικά.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 07, 2011, 03:33:15 μμ »
Ευχαριστω για τις συμβουλες σου, οσο για το καταστημα θα μου επιτρεψεται να μην αναφερω ονοματα..
Σημερα προσπαθησα να δωσω ρευμα στην μηχανη..αλλα δυστηχως δεν παιρνει μπρος, φταιει ο μετασχηματιστης
φταιει η μηχανη,ιδου η απορια???
εχει κανεις καμια ιδεα για το τι φταιει κ πως μπορω να το ανακαλυψω.????

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 07, 2011, 04:25:20 μμ »
Α> Δοκιμάζεις το μετασχηματιστή με ένα λαμπάκι 12-18V . Αν δουλεύει πάμε στο ..........Β
Β> Συνδέεις σωστά στίς γραμμές . Αν δουλεύει πάμε στο ............Γ
Γ> καθαρίζεις τα λαμάκια ρευματοληψίας στη μηχανή και τις ρόδες(προσεκτικά μη τα διαλύσεις). Αν δουλεύει ..........ΤΕΛΟΣ

Αν σε κάποιο στάδιο δεν δουλεύει ,πολεμάς να το κάνεις να δουλέψει. Υποθέτω οτι δεν έιναι ψηφιακό.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 07, 2011, 08:30:00 μμ »
οχι δεν ειναι ψηφιακο οταν λες τα λαμάκια ρευματοληψίας στη μηχανή και τις ρόδες ποια ενοεις ιατι δεν βλεπω λαμακια εγω εβαλα ρευμα στις γραμμες κ προσπθησα μετα στις ροδες ..Ο μετασχηματιστης δουλευει οκ..

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 07, 2011, 10:22:58 μμ »
Αν δώσεις ρεύμα στίς ρόδες και δουλέψει ,ΟΛΑ καλά. Αν οχι , πολύ πιθανόν , απο τη μέσα μεριά της ρόδας-ισως οχι σε όλες τι ρόδες- στο στεφάνι δηλαδή, υπάρχει ,ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει,  ενα λαμάκι  που μεταφέρει το ρεύμα στο μοτέρ. Αυτό εννοώ.
Συνήθως δεν φαίνεται εύκολα και μπορεί να χρειαστεί να λύσεις τη μηχανή, π ρ ο σ ε κ τ ι κ ά.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 02:50:49 μμ »
δυστηχως δεν δουλευ ,μαλλον θα παω σε start set. εψαξα κ βρηκα ενα ψηφιακο της roco

http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Roco%2C+Art.-No.+41303/1-4-002001-54733-002001-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/produkt.html

Πως σας φαινετε για αρχη κ θα παρω εξτρα γραμουλες συμφωνα με το σχαιδιο που εχω
Εαν παρω αυτο το σετ μπωρει η γραμμες οπως και οι διακλαδωσεις να ειναι αλλης μαρκας πχ: piko ???

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 02:55:57 μμ »

εννοω τιςι συμπληρωματικες γραμμες ...

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 03:47:53 μμ »
Καλό είναι να μείνεις σε μιά μάρκα γραμμών και να κάνεις συγκεντρωτική παραγγελία, ώστε να γλυτώσεις πολαπλό κόστος μεταφορικών και ασφάλισης . Οι διακλαδώσεις-κλειδιά- της ΡΙΚΟ δεν είναι και οτι το καλύτερο , να ξέρεις.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 03:54:33 μμ »
Καλό είναι να μείνεις σε μιά μάρκα γραμμών και να κάνεις συγκεντρωτική παραγγελία, ώστε να γλυτώσεις πολαπλό κόστος μεταφορικών και ασφάλισης . Οι διακλαδώσεις-κλειδιά- της ΡΙΚΟ δεν είναι και οτι το καλύτερο , να ξέρεις.
απλως ειναι πιο φθηνες  :lol:  :lol:  :lol:

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 04:09:13 μμ »
Το φθηνό είναι πάντα πιο ακριβό μακροπρόθεσμα. Αν θές απλά παιχνίδι , ΝΑΙ δαγκωτό ΡΙΚΟ. Αν θες κάτι πιο ποιοτικό,τότε ROCO.Αν θές κατι πραγματικά καλό ,αλλά ακριβό ,τότε PECO.
Οτι πάρεις όμως (αρχικό σετ εννοώ)κοίτα να είναι ψηφιακό,γιατί έχω ακούσει και γραμμές ψηφιακές ::violent1::.
Eσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και τη πίτα.
Πρόσεχε τις διαστάσεις και τις ακτίνες των γραμμών,κλειδιών. Μπορεί να μην ταιριάζουν και να χρειαστεί να κάνεις κοπτοραπτική. Καλωσόρισες στη "μαγεία" του τραινομοντελισμού

ΥΓ: Γιατί δεν πάιρνεις και αρχικό σετ ΡΙΚΟ αν είναι πιο φθηνό?

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 04:44:58 μμ »

ΥΓ: Γιατί δεν πάιρνεις και αρχικό σετ ΡΙΚΟ αν είναι πιο φθηνό?

Εχεις τιποτα προηγουμενα με το ανθρωπο;;; Παρτον και στο γαμο σου να σου πει και του χρονου   ::glossa::

Τωρα, προσωπικα δεν θα επαιρνα piko για να γλυτωσω 50 ευρω.Το μεγαλυτερο μειονεκτιμα της ειναι το Dcc συστημα της, κανει μονο για να αλλαζεις τα καναλια στην τηλεοραση, να το πετας στη γατα που ανεβηκε στον καναπε, και στον Παγκαλο που λεει οτι μαζι τα φαγαμε...
Οι γραμμες της Peco δεν ειναι και τοσο ακριβες σε σχεση με την roco. Παντως οτι και να παρεις παρε χωρις πλαστικα υποστρωματα, ωστε οταν και αν φτιαξεις μακετα να μπορεις να τις χρησιμοποιησεις, και ειναι και πιο φτηνες.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 08, 2011, 10:49:45 μμ »
1ον : Συγνώμη ,αλλά δεν ανέφερα εγω τιμή.
2ον : Ούτε εγω θα έπαιρνα ΡΙΚΟ για 50 Ε λιγώτερο,ούτε και για 100 στα 270 που έχει το σετ που αναφέρει.
3ον: Συμφωνώ , χωρίς τα πλαστικά υποστρώματα οι γραμμές.
4ον: Αν αλλάζει κανάλια στη τηλεόραση το σύστημα της ΡΙΚΟ δεν ξέρω.Ξέρω οτι για παιχνίδι είναι απλά καλό.ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
..........................................και τέλος αν και οχι το πιο ασήμαντο
Στό Πάγκαλο δεν κάνει τίποτα το PIKO digifern.Αυτός θέλει τη καμπάνα της Μητρόπολης ή το πύργο του Eiffel απο πίσω.Και .......ασάλιωτο.
Συγνώμη αλλά και πάλι λιγα είναι. Ισως το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ κάνει κάτι .Τι κλίση , τι κλύσμα......................ΟΥΦ ,τα'πα και ξαλάφρωσα.

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 10:42:49 πμ »
Στό Πάγκαλο δεν κάνει τίποτα το PIKO digifern.Αυτός θέλει τη καμπάνα της Μητρόπολης ή το πύργο του Eiffel απο πίσω.Και .......ασάλιωτο.
Συγνώμη αλλά και πάλι λιγα είναι. Ισως το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ κάνει κάτι .Τι κλίση , τι κλύσμα......................ΟΥΦ ,τα'πα και ξαλάφρωσα.
σωστός....

Αποσυνδεδεμένος stavrosg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 10:51:36 πμ »
3ον: Συμφωνώ , χωρίς τα πλαστικά υποστρώματα οι γραμμές.
Παιδια κατεληξα στο start set που εχω αναφερει, το μονο του μειονεκτημα ειναι οτι οι γραμμες
απο τις οποιες συνοδευεται εχουν πλαστικά υπόστρωμα.
μηπως μπορω να το ξηλωσω απο τισ κυριως γραμμες..?

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 11:45:07 πμ »
το υπόστρωμα στις geoLine βγαίνει, αλλά μόνο στις απλές γραμμές, δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο στα ψαλίδια...
δες και εδώ... http://www.modeltrain.gr/files/modellism%20for%20kids_PartB.pdf
Επίσης ρίξε και μια ματιά σε όλη τη σελίδα.... http://www.modeltrain.gr είναι του συμφορουμίτη μας zevgolis

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 12:11:40 μμ »
Πολύ καλή επιλογή το set της Roco, αλλά κυρίως ορθή επιλογή (την οποία θα "εξαργυρώσεις" μακροπρόθεσμα) να πας σε DCC και να μην αγοράσεις "ποιοτικό μπομπινόφωνο.... :lol:" σε AC.

Το υπόστρωμα στην Roco μπορεί να αφαιρεθεί και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις γραμμές γυμνές.
Τα κλειδιά (όπως και όλα τα παρελκόμενα αναλόγως κλίμακος) ταιριάζουν από εταιρεία σε εταιρεία.Μπορείς δηλαδή να συγκεράσεις υλικά όλων των εταιρειών αρκεί να είναι ΗΟ και DCC και όχι Maerklin (τρίγραμμο).

Οι περιορισμοί , που έχεις στις γραμμές είναι τριών ειδών.
Πρώτον το προφίλ των γραμμών της Roco με άλλων εταιρειών μπορεί να είναι μικρότερο.Εάν δηλαδή συνδέσεις γραμμές Roco με Piko , οι τροχοί του rolling stock σου θα περνάνε μεν ,θα "βρίσκουν" δε. Αυτό λύνεται με ειδικούς συνδετήρες joiners, που "ανυψώνουν" κατά τι τις γραμμές με το μικρότερο προφίλ, ώστε να καταστούν ισοϋψείς με τις άλλες.
Δεύτερον , κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές ακτίνες στις στροφές.Πριν αρχίσεις να κάνεις τα "δικά σου" σε πατέντες και κόλπα (πράγμα ,που σε εμάς τους τραινομοντελλιστές γίνεται άμεσα και επιτακτικά....), καλό είναι να μείνεις σε μία εταιρεία για τις κούρμπες προς το παρόν.Το ίδιο συμβαίνει και με τα κλειδιά, κυρίως για να διασφαλίσεις σωστή γεωμετρία στην παράλληλη κίνηση των συρμών.
Τρίτον και λιγότερο σημαντικό (ελπίζω για την αρχή , διότι στο μέλλον θα πρέπει να σε απασχολήσει ως μοντελιστή.... -ειδάλλως θα επέλεγες Maerklin :mrgreen:, όπου οι μηχανές είναι μεταλλικές και η εταιρεία είναι πολύ παλαιά.....-), είναι το γεγονός , ότι κάθε εταιρεία έχει διαφορετικούς στρωτήρες (ξύλα) και η ανομοιομορφία , είναι εμφανής.

Τέλος κάτι για τους εμπόρους . Είναι επαγγελματίες και ζούνε από αυτό. Κατά συνθήκη η καλύτερη εταιρεία είναι αυτή που έχουν....(για όσο την έχουν ή όσο υπάρχει η εταιρεία...)

Επειδή δε στην Ελλάδα με ένα μαγικό τρόπο όλα είναι πρώτα στον τομέα τους.....(ίσως διότι εφευρίσκουμε εξηνταπέντε τομείς.....για να είναι όλοι ευχαριστημένοι...), να είσαι επιφυλακτικός.   

Tags: