Αποστολέας Θέμα: To πρώτο μου μοντέλο-ελπίζω όχι & το τελευταίο!  (Αναγνώστηκε 3420 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
To πρώτο μου μοντέλο-ελπίζω όχι & το τελευταίο!
« στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:08:25 πμ »
Καλημέρα σε όλους!!

Είναι το πρώτο μου πόστ, και ασχολούμαι με το πρώτο μου μοντέλο! Ένα F - 15 A/B EAGLE MCDONNELL DOUGLAS, κλίμακας 1:72. Είναι παλιό κιτ, το είχα αγοράσει πρίν 8 χρόνια και είχε μείνει να σαπίζει στις σκόνες. Ώσπου αποφάσισα να ασχοληθώ. Μέχρι στιγμής έχω κάνει μικροπραγματάκια, και μπορώ να περηφανευτώ μόνο για τον πιλότο. Θα σας ανεβάσω ίσως το απόγευμα φωτό. Δουλεύω με πινέλα και βερνίκια humbrol. Εχω αρχίσει από τη βαφή πάνω στους ιστούς, ώστε όταν τελειώσω να αρχισω την συναρμολόγηση.

Το θέμα είναι ότι εδώ και 2 εβδομάδες μελετάω διάφορα ποστ του φόρουμ, και συναντώ λέξεις/τεχνικές που θέλω να μάθω τι είναι! Πχ weathering, preshading κτλ... Το πρώτο πρέπει να είναι οι φυσικές φθορές και το δεύτερο ένα σκίασμα μάλλον πριν τη βαφή (φιάβασα με μαρκαδόρο-πρέπει να το κάνω κι εγώ;;). Διάβασα για κάτι τρικ με λακ κ.α. πολλά που με αγχώσανε γιατι πραγματικά δεν έχω ιδέα πώς γίνονται αυτά. Θα ήθελα από εσάς κάποιες βασικές σιμβουλές για αρχάριους, ώστε να χτίζω σιγά σιγά τις γνώσεις μου στο στατικό μοντελισμό, αν και ξέρω πώς αυτό θα γίνει μόνο με την πρακτική!

Οποιαδήποτε συμβουλή/καθοδήγηση καλοδεχούμενη! Θα επιστρέψω και με φωτογραφικό υλικό!

Αποσυνδεδεμένος Palanadine

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Παναγιώτης-Δημήτριος Γρηγορίου
Απ: To πρώτο μου μοντέλο-ελπίζω όχι & το τελευταίο!
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:22:07 πμ »
 Καλωσορισες φιλε μου, και καλη αρχη!

Οποτε θελεις ανεβασε τις φωτο, δεν υπαρχει βιασυνη. Που βαφεις καποια κομματια πριν τα κοψεις απο τα πλαισια, δεν ειναι κακο, γιατι μερικα απο τα μικροτερα κομματια ειναι δυσκολο να βαφτουν μετα - εκτος και αν τα βαψεις ως συνολο, πχ σκελη συστηματος προσγειωσης.

Για τις διαφορες τεχνικες, μην αγχωνεσαι, δεν ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησεις τα παντα, παρα μονο οτι κρινεις οτι θελεις να προσθεσεις για να αναδειξεις το μοντελο σου. Σιγα σιγα θα μαθεις και οχι μονο θα χρησιμοποιεις, αλλα θα προσαρμοζεις κιολας τις διαφορες τεχνικες στα μετρα σου. Στην αρχη δοκιμασε τις 'ευκολες' οπως για παραδειγμα wash, στεγνο πινελο, pastel και pre-/post-shading.

Καθως η εμπειρια σου θα μεγαλωνει, θα 'ξεκλειδωνεις' και νεα υλικα, τεχνικες, κλπ. Κι αν δεν σου πετυχει ενα μοντελο, μην το βαζεις κατω, το επομενο θα ειναι παντα καλυτερο - και μην πετας καποιο 'στραπατσαρισμενο' θυμα, καθως ειναι ιδανικο για να δοκιμασει μια νεα τεχνικη  :wink:
 Αναμενουμε updates!
"We cannot direct the winds, but we can adjust the sails"

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:33:37 πμ »
"Στην αρχη δοκιμασε τις 'ευκολες' οπως για παραδειγμα wash, στεγνο πινελο, pastel και pre-/post-shading. "

Τώρα με στόλισες! Νιώθω σαν ελληνίδα στην κίνα, που όλοι μιλούν κινέζικα!! Δυστυχώς αυτές οι τεχνικές είναι παντελώς άγνωστες για μένα! Μου φαίνεται θα το κάνω τελείως απλό!

Αποσυνδεδεμένος FOX-3

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:39:55 πμ »
 καλη αρχη φιλε περιμενουμε φωτο

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:41:58 πμ »
Ξεκίνα με τα βασικά, αυτά που σου λένε και οι οδηγίες και σιγά σιγά. Ό,τι βλέπεις εδώ και νομίζεις ότι σε βοηθάει το εφαρμόζεις. Ό,τι σε μπερδεύει το αφήνεις. Απαραίτητες τεχνικές είναι μόνο αυτές που εσύ πιστεύεις ως μοντελιστής ότι θα σε βοηθήσουν.

Α, και να βάλεις φωτό του μοντέλου ώστε να σου πούμε καμιά ιδέα για βοήθεια. Όλοι άσχετοι νιώθουμε (κοιτώντας τα μοντέλα των οποίων το επίπεδο θέλουμε να φτάσουμε...)

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:45:57 πμ »
Φίλη vf αν θέλεις τη γνώμη μου άρχισε ακριβώς 'οπως λένε οι οδηγίες σε κατασκευή και βάψιμο.....ακριβώς οπως αρχίσαμε όλοι δηλαδή.Ολα τα άλλα θα έρθουν σιγά σιγα.Κανένας δεν γεννήθηκε μαθημένος και κάτοχος τεχνικών.
Σημασία έχει να μεταμορ΄φωσεις τα κομμάτια του κιτ στο ΠΡΩΤΟ ΣΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ.΄Καλή διασκέδαση είσαι στον πιό κατάλληλο χώρο για να βοηθηθείς.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:51:18 πμ »
Καλή αρχή.  Βάλε φωτογραφίες να πάρουμε μάτι και να σε βοηθήσουμε περισσότερο. Αν θες κατέβασε και αυτο το βιντεάκι

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,10030.msg201357.html#msg201357

είναι άκρως κατατοπιστικό.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Nicolas_mk2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΦΡΑΠΕΔΟΥΠΟΛΗ (Θεσ/νίκη)
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 08, 2010, 11:51:53 πμ »
Wellcome to the club και απο μένα! ::salut::
ʼδικα αγχώνεσαι με τις προχωρημενες τεχνικές,πρωτο μελημα σου τωρα θα είναι να μάθεις να κολλάς και να στοκάρεις/τρίβεις σωστά ωστε να υπάρχει σε πρώτη φάση ένα όμορφο αποτέλεσμα χωρις να φαίνονται ενώσεις και ''σκαλοπάτια'',αργότερα-αφου είσαι οκ με αυτά-θα προχωρήσεις σε πιο προχωρημένες τεχνικές(φωτοσκιάσεις,φθορές κτλ.)....Μην αγχωνεσαι απο τώρα,ξεκίνα με αυτά,προχωρα με το βάψιμο και τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγα-σιγα  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 08, 2010, 12:30:12 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για το καλωσόρισμα! Και για το βιντεο! Όσο για το στοκάρισμα - προφανώς εννοείτε τις συγκολήσεις... εγώ αγόρασα μια κόλλα με βελόνα. Μετά όταν κολλήσω βαμμένα κομμάτια, και τρίβω τις ενώσεις μεταξύ τους (και γιατί να τις τρίψω;;), δεν θα φύγει το χρώμα;

Αποσυνδεδεμένος Nicolas_mk2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΦΡΑΠΕΔΟΥΠΟΛΗ (Θεσ/νίκη)
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 08, 2010, 12:58:54 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για το καλωσόρισμα! Και για το βιντεο!Όσο για το στοκάρισμα - προφανώς εννοείτε τις συγκολήσεις... εγώ αγόρασα μια κόλλα με βελόνα. Μετά όταν κολλήσω βαμμένα κομμάτια, και τρίβω τις ενώσεις μεταξύ τους (και γιατί να τις τρίψω;;), δεν θα φύγει το χρώμα;
Όσο για το στοκάρισμα εννοούμε το....στοκάρισμα!  :mrgreen:
Όταν θα ενωθούν 2 κομματια είναι πολύ πιθανον αναμεσα τους να διμιουργηθει ένα κενό,το κενό αυτό αν είναι πολύ μικρό μπορείς να βάλεις λίγη μοντελιστική κόλλα-η οποια εχει την ιδιοτητα να λιωνει τα πλαστικα για να τα κολλησει-και αφου στεγνωσει να την τριψεις με ενα ντουκόχαρτο και η χαραμαδα θα εξαφανιστεί αλλά αν είναι μεγάλη σε μέγεθος εκει θα χρειαστεις μοντελιστικό στόκο για να γεμισεις το κενό-ρίξε μια ματια στο αντίστοιχο τόπικ κα ιθα καταλαβεις τι γίνεται.....Επίσης τα κομμάτια δεν τα βάφουμε πριν κολληθουν,μόνο ισως τα πολυ μικρά που δεν μπορουν να βαφτούν μετα το κόλλημα,το μοντέλο βάφεται αφού κολληθεί στοκαρισθεί/τριφτεί-δες το βιντακι του Δημητρη κα ιθα καταλάβεις!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 08, 2010, 01:47:12 μμ »
Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες, με τη σειρά της βαφής τους. Μετά από τις οδηγίες σας, τα μεγαλύτερα κομμάτια θα τα βάψω αφού τα ενώσω.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 08, 2010, 02:22:24 μμ »
Καλώς όρισες φίλε μου... Η πρώτη συμβουλή, βλέποντας τις φώτο σου,μ είναι ότι πρέπει να κόβεις τα κομμάτια από το πλαίσιο, πριν τα βάψεις. Επίσης όπως θα είδες στα τμήματα αυτά, υπάρχει μια γραμμή από το καλούπι και αρκετές φορές υπόλοιπο πλαστικό που έχει μείνει. Και τα δύο τα αφαιρούμε, ή με λίγο τρίψιμο, ή με τη λεπίδα μας...

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 08, 2010, 02:32:14 μμ »
Οκ!
Να ρωτήσω κάτι άλλο; Εγώ τα χρώματα δεν τα αερώνω με δυαλυτικό. Πειράζει; Με το διαλυτικό μου γίνονταν πολύ αραιά. ʼσε που το διαλυτικό δεν μπορώ νο ανοίξω με τίποτα.. Υπάρχει κάτι άλλο  εκτός του δυαλυτικού που μπορώ να χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τα πινέλα μου; Κάτι πιο οικονομικό;

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 08, 2010, 02:36:31 μμ »
Με τι χρώματα βάφεις, οπότε και να δώσουμε τις αντίστοιχες οδηγίες. Επίσης απαντώντας σε ερώτησή σου πιο πριν, πολλά κομμάτια, πρέπει να κολληθούν μεταξύ τους πριν βαφτούν, οπότε και εκεί (πριν το βάψιμο χρειάζονται στοκάρισμα και τρίψιμο). Καλό πάντως θα ήταν στην αρχή και μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργεί η σειρά της δουλειάς σου, να ακολουθείς ακριβώς τις οδηγίες του κιτ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 08, 2010, 02:39:52 μμ »
Οκ!
Να ρωτήσω κάτι άλλο; Εγώ τα χρώματα δεν τα αερώνω με δυαλυτικό. Πειράζει; Με το διαλυτικό μου γίνονταν πολύ αραιά. ʼσε που το διαλυτικό δεν μπορώ νο ανοίξω με τίποτα.. Υπάρχει κάτι άλλο  εκτός του δυαλυτικού που μπορώ να χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τα πινέλα μου; Κάτι πιο οικονομικό;
Για θέματα αραίωσης χρωμάτων και συναφών προβλημάτων, δες και αυτό το video, από τους ίδιους δράστες με το προηγούμενο...

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,15345.msg324223.html#msg324223
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 08, 2010, 02:56:42 μμ »
Βάφω με βερνίκια της humbrol. Με  πινέλα από διάφορα πάχη...

Αποσυνδεδεμένος Speedst3r

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιάννης
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 08, 2010, 05:28:10 μμ »
Υπάρχει κάτι άλλο  εκτός του δυαλυτικού που μπορώ να χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τα πινέλα μου; Κάτι πιο οικονομικό;
Αν έχεις Praktiker ή χρωματοπωλείο κοντά σου πάρε ένα διαλυτικό νίτρου και ένα white spirit.Είναι αμαρτία να χρησιμοποιείς διαλυτικό για μοντελιστικά χρώματα ως καθαριστικό.Κυρίως το white spirit θα χρησιμοποιείς για καθαρισμούς πινέλων απλά αφου πας που πας,πάρε και ένα νίτρου,θα σου χρειαστεί και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις (εν συντομία είναι πιο ισχυρό από το white spirit).Επίσης μην ξεχνάς μετά το καθάρισμα των πινέλων σου,να τα πλένεις και με σαπουναδίτσα.Και να μην ξεχνάς πως όταν χρησιμοποιείς διαλύτικα κάθε είδους πρέπει να είσαι προσεκτικός -στο να αερίζεται ο χώρος  - στο να μην υπάρχει πηγή φλόγας κοντά ,και τέλος  -να μην έχεις το μοντέλο σου κοντά προς αποφυγήν ατυχημάτων (δεν θέλει και πολύ για να φάει αγκωνιά το μπουκαλι του διαλυτικού και να σου χυθεί το μισό πάνω στο μοντέλο σου.)

Καλή συνέχεια φίλε μου  ::icon_thumright:: ::salut::

Never ride faster than your angel is able to fly...

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 08, 2010, 05:43:22 μμ »
Kρίμα και μου αρέσει η μυρωδιά!! Παίζει κάποιο ρόλο που βάφω με βερνικια κια οχι με ακρυλικα;

Αποσυνδεδεμένος Speedst3r

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιάννης
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 08, 2010, 06:03:29 μμ »
Παίζει κάποιο ρόλο που βάφω με βερνικια κια οχι με ακρυλικα;
Δες τα βίντεο εδώ με την σειρά όπως σου είπε και ο gkontog προηγουμένως.Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις άρα σε ένα βίντεο μιλάμε για τρισεκατομμύρια λέξεων ::glossa:: .Επίσης τα παιδιά γι αυτό έκαναν αυτή την προσπάθεια,για να βοηθήσουν όλους εμάς που έχουμε τέτοιες απορίες. ::icon_thumright::

http://www.youtube.com/user/MODELCLUBGR#p/u/8/CpwSkMm9JuA

Never ride faster than your angel is able to fly...

Αποσυνδεδεμένος Orestis_T

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Θεσσ/νικη
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 08, 2010, 07:12:01 μμ »
ΡΕ ΟΡΝΙΑ!!! ΚΟΠΕΛΑ ΕΙΝΑΙ!!!
Φιλε μου και φιλε μου!!! δειτε νυχακι στις φωτο!!!  :lol: :lol: :lol:
Ειπε ελλινΗδα στιν κινα! Αλλαξε το φυλλο στο προφιλ και εσεις το χαβα σας φιλε μου και αδερφε!
Μακαρι να σου αρεσει το αποτελεσμα και να εχουμε και μια θυλικη παρουσια σε αθτο το φορουμ! Αν και υπαρχουν αλλες 2-3!
Εκπληξη μου εκανε ο πιλοτος πολυ ωραια βαμενος φενετε οτι ειναι προσεγμενη δουλεια!!! ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Καλη συνεχεια περιμενουμε φωτος!

ΥΓ. Αξεστοι ολοι σας εδω μεσα... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 08, 2010, 07:19:20 μμ »
Κατι ακομα σχετικο με το παραπανω ποστ μου!
Ντροπιασατε τον Ελληνικο μοντελισμο!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΙΣ ΜΗΔΕΝ!!!
Οταν καποιος δεν εχει μασκαρει σωστα την καληπτρα ξερετε να λετε... ::glossa::
Παντω η παρατιρητικοτητα μου δειχνει οτι εχω εξελιξη σαν μοντελιστης!
Και εγω σχετικα καινουριος ειμαι...

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 08, 2010, 07:21:47 μμ »
Καλή αρχή από εμένα και πιστεύω θα την απολαύσεις την παρέα του modelclub αλλά και το χόμπι... ::salut::

Και πολύ ωραία επιλογή αεροπλάνου... ::icon_thumright::

Ορέστη, μας φαντάζεσαι να γράφαμε μπράβο φιλενάδα; Μου κάτι κάτι σε metrosexual.... ::glossa:: ::glossa::

Οπότε δεν... Σκέτο μπράβο...

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 08, 2010, 07:54:10 μμ »
Γέλασα πολύ με τα σχόλια περί φύλου!!! Όσο για το λινκ για τα χρώματα πολυ κατατοπιστικό! Ευχαριστώ πολύ! ʼλλη μια ερώτηση (για σήμερα): Στους πυραύλους, σε κάποια σημεία έχει κάτσει το χρώμα και έχει ζαρώσει. Πώς μπορώ να το διορθωσω; Αν το ξύσω με ντουκόχαρτο και μετά το ξαναβάψω, δεν θα χαλάσω και τη γύρω περιοχή; Ή μήπως να το τρίψω με δυαλιτικό;

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 08, 2010, 08:01:15 μμ »
Γέλασα πολύ με τα σχόλια περί φύλου!!! Όσο για το λινκ για τα χρώματα πολυ κατατοπιστικό! Ευχαριστώ πολύ! ʼλλη μια ερώτηση (για σήμερα): Στους πυραύλους, σε κάποια σημεία έχει κάτσει το χρώμα και έχει ζαρώσει. Πώς μπορώ να το διορθωσω; Αν το ξύσω με ντουκόχαρτο και μετά το ξαναβάψω, δεν θα χαλάσω και τη γύρω περιοχή; Ή μήπως να το τρίψω με δυαλιτικό;
1ον Ζαρωσε μαλλον γιατι το παρακανες με το χρωμα!
2ον η πιο περιπλοκη αλλα αποτεσματικη λυση ειναι να λουσεις τον πυραυλο με Fornet Καθαριστικο για φουρνους να το αφησεις ενα 24ωρο μεσα στην σακουλα και μετα με μια παλια οδοντοβουρτσα να το τριξεις και το χρωμα θα φυγει! Αλλα για πρωτο μοντελο νομιζω οτι να το τριξεις με ντουκοχαρτο ειναι η πιο βολικη λυση!

Αποσυνδεδεμένος vf

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 08, 2010, 08:09:09 μμ »
Ναι του έβαλα μπόλικο χρώμα, ήταν η πρώτη μου απόπειρα, με λευκό χρώμα και μου φαινόταν υπερβολικά ωραιό οπότε το στούμπωσα... Ελπίζω να φτιάξει. Όσο για το στόκο, υπάρχει και υγρός (ή μόνο υγρός;);; Λογικά στο μοντελιστικό μαγαζί θα μου δώσουν το κατάλληλο.

Tags: