Αποστολέας Θέμα: Τι πας να κάνεις ορέ Τούρκο στα Σάλωνα; - 1/72  (Αναγνώστηκε 15678 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
Τι πας να κάνεις ορέ Τούρκο στα Σάλωνα; - 1/72
« στις: Φεβρουαρίου 11, 2010, 10:04:20 μμ »
Ο Ανδρούτσος με τους κλεισμένους στο χάνι καρτερούσαν τη σειρά τους. Φοβερά ψύχραιμος κι ατάραχος, είπε στους συντρόφους του, «Μη ρίξει κανείς προτού αρχίσω εγώ. Αφήστε τους να ζγώσουν».  Βλέπουν όμως απ' τις πολεμίστρες να ξεκόβει ένας καβαλάρης και να έρχεται προς το χάνι. Ο Χασάν ντερβίσης ήταν γνώριμος του Οδυσσέα από τα Γιάννενα και γι' αυτό ο Ομέρ Βρυώνης τον έστειλε για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Ανδρούτσο. Σαν σταμάτησε έξω απ' το χάνι, ο Χασάν ντερβίσης σκόρπισε με το χέρι του δεξιά και αριστερά άμμο, ψέλνοντας το "ντονά" - την προσευχή του- να διαλυθούν οι εχθροί του σαν την άμμο. Ο Ανδρούτσος που παρακολουθούσε μέσα απ' την τουφεκίστρα τον χαιρέτισε τουρκικά και αντιχαιρέτισε ο ντερβίσης. Μετά τον ρώτησε πάλι, στα τουρκικά -"Ντερεγιέ γκιντερσίν;" -πού πας;-. Ο ντερβίσης απάντησε- "Σάλωνα για γκιντερίμ" -πάω στα Σάλωνα-.
Ο Ανδρούτσος πάλι τον ρώτησε "τι πας να κάνεις ορέ Τούρκο στα Σάλωνα;"
Η απάντηση ήταν "να υποτάξω ή να σφάξω τους απίστους".
Ο  Δυσσέας  απάντησε με το καριοιφίλι του, του έστειλε ένα βόλι που χτύπησε τον ντερβίση στο μέτωπο κι έπεσε ξερός απ' τ' άλογό του.
Βλέποντας νεκρό τον ντερβίση τους, οι Τούρκοι σκυλιάσανε. Αμέσως τότε ορμάνε με ιερό φανατισμό κατά το χάνι, να εκδικηθούν το αίμα του ντερβίση τους. Μα τα καριοφίλια των κλεισμένων ξερνούν φωτιά και μολύβι.
Ο Βρυώνης ξαφνιάζεται. Διατάζει δεύτερη επίθεση και προστάζει τους άντρες του να καταλάβουν το χάνι. Μα το χάνι ξερνάει κεραυνούς κι αστροπελέκια που θερίζουν τον εχθρό.....

...Έξι γιουρούσια έχουν τσακιστεί πάνω στο χάνι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πάνω από τρακόσιοι οι σκοτωμένοι και οι λαβωμένοι διπλοί και τριπλοί.
Η έφοδος ξαναρχίζει. Τούτη τη φορά παίρνουν μέρος και τ' ανίψια του Βρυώνη. Είναι η έβδομη και τελευταία επίθεση. Οι Τουρκαλβανοί ορμάνε με πάθος. Ζώνουν το χάνι απ' όλες τις μεριές. Πρώτοι απ' όλους οι μπέηδες και οι μπουλουξήδες. Ανάμεσα στους άλλους σκοτώθηκε κι ένας μπέης, ανιψιός του Ομέρ Βρυώνη. Κι αυτό το γιουρούσι πήγε χαμένο.
Ο ήλιος βασιλεύει πίσω απ' τα αντικρινά βουνά. Σε λίγο έρχεται το σούρουπο κι αποτέλεσμα κανένα....

Έτσι, ή κάπως έτσι έγινε η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς τον Μαιο του 1821.
Μετά από τις εξαιρετικές διοραματικές αναζητήσεις σε ...εξωτικούς πολιτισμούς :mrgreen:,  σε θάλασσες με χταπόδια γιγαντες :mrgreen:,  σε επικές μαχες του  Β'ΠΠ και διαφορα αλλα που τον τελαιταιο καιρό κατακλύζουν το φορουμ μας ::icon_thumright:: απο διαφορους και καταπληκτικούς συανδέλφους, αποφάσισα να καταθέσω κι εγώ την ταπεινή διοραματική μου εκδοχή :mrgreen:.
Ενα διόραμα που μου στριφογυριζε στο μυαλο εδώ και πανω απο ενα με εναμισυ χρόνο περίπου,  απο τον καιρό που εφτιαχνα την Ακρα.
Τότε λοιπόν είχα διαπιστώσει οτι μερικοί Αραβες θα μπορούσαν να γίνουν Ελληνες του 21 αλλα και Τούρκοι με καποιες μετατροπές.  Έτσι λοιπόν σιγόβραζε στο μυαλό μου η ιδέα ενός διοράματος με θεμα την Ελληνική επανάσταση του 1821 κατι που αποφάσισα να ξεκινήσω οταν τελειωσα την Ακρα.
Αφού λοιπον το έψαξα το θέμα στο ιντερνετ, αμφιταλαντεύτηκα αρκετά με ποιό από τα διάφορα γεγονότα της επανάστασης να καταπιαστώ.
Απο τη σκέψη  μου περνούσαν η μαχη της Αλαμανας με το Διακο, το Χανι της Γραβιάς με τον Ανδρουτσο, η εξοδος του Μεσσολογγίου , τα Δερβενάκια με τον Κολοκοτρώνη αλλά και το Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα.
Κάποια στιγμή μου περασε η σκέψη να φτιάξω τρια διαφορετικά διοράματα σαν μια τριλογία ή θεματική ενότητα, αλλα προς το παρόν αυτά είναι μακρινά όνειρα.
Τελικά, κατέληξα στο χανι της Γραβιάς.
Ας φτιάξουμε πρωτα αυτό, να δούμε πως θα παει, κλπ κλπ ... και βλεπουμε για τις.... τριλογιες στο μελλον.

Εδώ είμαστε λοιπόν! Το  χάνι της Γραβιάς στην αγαπημένη μου διοραματική κλιμακα1/72.

• Scale 1/35
  • *
Απ: Τι πας να κάνεις ορέ Τούρκο στα Σάλωνα; - 1/72
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 11, 2010, 10:22:37 μμ »
Ξεκίνημα με τη βάση.
Εφτιαξα μερικά σχέδια σε χαρτί για το πώς θα στηθέι το όλο σκηνικό όπως φαινονται στην φωτό.

Τελικά αποφάσισα να φτιάχω το σχέδιο 3, με 2  τοίχους απο το χάνι να σχηματίζουν μια οξεία γωνία και από δεξίά και αριστερά θα επιτίθονται οι Τουρκοι

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 11, 2010, 11:02:24 μμ »
οντως ωρε Γιωργη εχεις δικιο και μπραβο για το ελληνικο του θεματος
εκει που εμεις εχουμε κακομαθει στα ετοιμα μοντελα και αναπαριστουμε θεματα διαφορα
εσυ το παλευεις ..... καλη αρχη ::salut::

salonikios

• Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 11, 2010, 11:15:12 μμ »
για να δούμε για να δούμε  8)....πολύ ωραίο θέμα και απο αυτά που δέν γίνονται εδω μέσα... καλή συνέχεια  ::icon_thumright::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 12:17:18 πμ »
εκει που εμεις εχουμε κακομαθει στα ετοιμα μοντελα και αναπαριστουμε θεματα διαφορα
εσυ το παλευεις ..... καλη αρχη ::salut::
Εσυ ειδικά Δημητρη μονο έτοιμα θεματα δεν κανεις!  :) :)  Ετοιμο το Anacalupto?  :wink:

για να δούμε για να δούμε  8)....πολύ ωραίο ... καλή συνέχεια  ::icon_thumright::
Να προσευχηθούμε πρώτα  ::pop:: ::pop:: γιατί το που θα βγούμε...αγνωστο  :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος athor1972

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Δυτικά προάστια
  • Γιώργος Αθανασιάδης
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 01:07:50 πμ »
Καλή συνέχεια συνονόματε με το διοραματάκι σου
 :D :D :D :D

Αποσυνδεδεμένος vagelis207

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πατρα
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 09:37:57 πμ »
Πολυ πρωτοτυπο θεμα!
Καλη συνεχεια φιλε μου! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Regia Aeronautica

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα-Κρήτη
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 10:07:36 πμ »
Spoiler (hover to show)
Καλη αρχη, πολυ ενδιαφερον θεμα 8) :!: ::icon_thumright::

::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 10:21:13 πμ »
Φίλε Γιώργο (athor1972), βαγγέλη (vagelis207), κ  Regia Aeronautica Σας ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνετε.

::arrowred::  Regia Aeronautica  Δεν ξέρω αν θα γίνει σαν την Ακρα  ::dontknow:: πάντως το σίγουρο είναι οτι σε μεγεθος θα είναι αρκετά μικρότερο.
Η βάση του έχει το μεγεθος μια κόλλας Α4.

Το οποιο το ειχα δει στην εκθεση και ηταν διπλα στο δικο μου :shock: Ποπο ντροπη :oops:

Η δουλειά τος καθενά μας έιναι προιόν προσπαθειών κόπου και διαφόρων άλλων  ::painting::     και δεν έιναι δυνατόν να μας προκαλέι καμία ντροπή  ::eusa_naughty::    :wink:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 10:34:03 πμ »
υπεροχη ιδεα..... ελπίζω σύντομα να θαυμάζουμε το υπεροχο διόραμα. ::icon_thumright::

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 11:48:02 πμ »
Μπράβο Γιώργη ,καλή αρχή και από εμένα ,η επιλογή σου είναι απλά άπαιχτη.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 01:08:37 μμ »
Spoiler (hover to show)

Spoiler (hover to show)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 01:25:13 μμ »
Σταμάτη (c.nemo), dive σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά.
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 02:31:38 μμ »
Mόνο ʼραβες :?: Οι δερβίσηδες, οι γενίτσαροι δεν κάνουν και αυτοί  :?: Ζουάβοι  :?:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 02:35:45 μμ »
Mόνο ʼραβες :?: Οι δερβίσηδες, οι γενίτσαροι δεν κάνουν και αυτοί  :?: Ζουάβοι  :?:
Ακριβώς  :wink:
Οχι μονο Αραβες. Για τους Ελληνες, κατα κυριο λογο θα χρισημοποιήσω τους Zouaves .

Αποσυνδεδεμένος christos_p

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 06:51:03 μμ »
ʼντε και καλή αρχή...  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 13, 2010, 07:15:12 μμ »
Καλή αρχή!!!
Πεθαίνω να δω που θα βρεις τις φιγούρες...      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Οι μόνες σωστές που υπήρχαν στην αγορά ήταν αυτές του "ελευθερία ή θάνατος" και δεν ήταν στην 1/72....
Πάντως ειλικρινά περιμένω να το απολαύσω....   ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 13, 2010, 07:57:34 μμ »
Παιδιά, christos_p,  OANNHSEA να είστε κάλά ευχαριστώ.

Πεθαίνω να δω που θα βρεις τις φιγούρες...      :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Οι μόνες σωστές που υπήρχαν στην αγορά ήταν αυτές του "ελευθερία ή θάνατος" και δεν ήταν στην 1/72....
Πάντως ειλικρινά περιμένω να το απολαύσω....   ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αστα να πάνε.... εχει να πέσει πολλή  κοπτοραπτική και χειροργειο ::mastigio:: ::mastigio:: ::mastigio::.
Το ποσο σωστό θα είναι το αποτέλεσμα τωρα.... θα το δειξει ο χρόνος !

Αποσυνδεδεμένος nouihl

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 19, 2010, 10:04:49 μμ »
είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις ,άλλωστε το ταξίδι έχει σημασία γιούργια λοιπόν χωρίς φόβο και με πολύ πάθος :D ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 19, 2010, 10:17:19 μμ »
Αν λάβω υπόψη μου τις υπέροχες σου σταυροφορίες (kingdom of heaven) τότε λόγο και του Ελληνικού στοιχείου του θέματος, περιμένω με χαρά την συνέχεια..

Καλό ξεκίνημα φίλε George  ::icon_thumright::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 22, 2010, 10:46:18 μμ »
Φίλε nouihl, και Γρηγόρη (Greg Filos) σας ευχαριστώ να έιστε καλά.

Πριν το ξεκίνημα της κατασκευής μια επίσκεψη στη Γραβιά ::biker::  για να δω από κοντα τον τοπο της μαχης αλλα και το χανι.
Το χάνι στο οποίο κλείστηκε ο Ανδρούτσος με τους ανδρες του εγκαταλήφτηκε μετα τη μάχη και με τον καιρό καταστράφηκε. Στο χώρο που βρίσκονταν το πραγματικό οικημα σήμερα υπάρχει ενα μνημέιο. Απέναντι απο το μνημείο κτιστηκε ενα πιστό του αντιγραφο του χανιου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1999. Το σημερινό χανι λειτουργέι σα μουσείο στο οποίο ο επισκέπυτης μπορεί να δει πώς ήταν τοτε αλλα και να παρακολουθήσει σε γιγαντοθόνη ενα φιλμάικι με την εξιστορηση των γεγονότων με πολύ ωραία ηχητικά εφέ αλλα και ωραιες ζωγραφικές καλιτεχνικές απεικονείσεις της μαχης.
Τράβηξα αρκετές φωτογραφίες (walk around) οι οποίες ελπίζω να με βοηθήσουν στην κατασκεηή. Σαν μονάδα μετρησης για τις διαστάσεις του οικήματος σε σχεση με το ανθρώπινο υψος χρησιμοποιήθηκε το ετερον ύμισι  :mrgreen: :mrgreen:

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την κατασκευή της βάσης απο φελιζόλ επενδυμένο απο μπαλσα.

Αφου πειραματίστηκα αρκετά με διάφορα υλικά για το πώς θα φτάξω τον τοιχο οπως γυψο, πηλό, μπάλσα, φελό, styrofoam, κλπ αποφάσισα να χρησημοποιήσω   styrofoam στο οποίο θα κολλησω μικρά κομμάτια φελού για να αναπαραστήσω τον πλίθο. Το πετρόκτιστο της βασης του τοιχου θα γίνει απο φελο και ακανόνιστα κομενα κοματακια απο μπαλσα.

Συνεχίζεται...

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 23, 2010, 01:42:40 πμ »
ναι αλλα μη ξαναγραψεις το ονομα σου στους τοιχους :mrgreen: :mrgreen:
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

Συνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 23, 2010, 09:09:58 πμ »
Ωραία το πας Γεώργιε της ʼκκρας ::icon_thumright::, ʼντε με το καλό για να σου προσθέσω στον τίτλο "και της Γραβιάς" :mrgreen:

Για τις φιγούρες μπορώ να φανταστώ για τους Τούρκους: Ζουάβοι και Μουσουλμάνοι  (με αρκετές "εγχειρήσεις")
Οι Έλληνες όμως από Ζουάβους, πως :?: :?: :?: :?: :?: (Αν έχεις φτιιάξει κανέναν βάλε καμμιά φωτό)

::arrowred::OAHNNSEA: Οι φιγούρες του "Ελευθερία ή Θάνατος" είναι 15χιλ (περίπου 1/96) και εξαιρετικά δυσεύρετες πλέον, γιατί δυστυχώς, ο κατασκευαστής τους Σπύρος Κουμούσης, "έφυγε" ξαφνικά νεώτατος (στα 35 του) πριν από λίγα χρόνια.

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 23, 2010, 10:24:54 πμ »
ναι αλλα μη ξαναγραψεις το ονομα σου στους τοιχους :mrgreen: :mrgreen:
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
::tsekouri:: Αναρχικός ειμαι  ::glossa:: ::glossa:: και καταστρεφω τα μνημέια  ::077devil:: ::077devil:: ::077devil::

Για τις φιγούρες μπορώ να φανταστώ για τους Τούρκους: Ζουάβοι και Μουσουλμάνοι  (με αρκετές "εγχειρήσεις")
Οι Έλληνες όμως από Ζουάβους, πως :?: :?: :?: :?: :?: (Αν έχεις φτιιάξει κανέναν βάλε καμμιά φωτό)

:ΔΚ

Ετσι ακριβώς  φιλε Διμητρη 72 για τους Τουρκους.
Για τους Ελληνες, κυρίως  Ζουαβους της Emhar με.... πολλες πολλες εγχειρήσεις  ::violent1::. Επειδή παρα τις εγχειρήσεις, γιατρός δεν πρόκειται να γίνω, ευχομαι να μη γίνω Τουρκος  ::mastigoma::εγώ απο το κακό μου.  ::077devil:: ::077devil:: ::M249SAW::
Εχω ήδη ξεκινήσει καποιους πειραματισμούς, θα προσπαθήσω να μετατρεψω τις παντελόνες των Ζουαβων σε φουστανέλες με στοκο. Επήσεις πρέπει να τους προσθέσω μακριά μαλλιά και να τους κόψω τα μουσια γιατί οι πιο πολλοί αρματολοί έιχαν μουστάκες τσιγκελωτές χωρίς όμως μουσια.  :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 23, 2010, 10:29:27 πμ »
Θα μας τρελάνεις Γιώργο, καλή αρχή στην κατασκευή σου. τα κενά ανάμεσα στον φελο με τι θα τα γεμίσεις? 
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Tags: