Λοιπόν κάτσε ένα-ένα να τα πάρουμε. Κατ' αρχήν όλα εξαρτώνται από την κλίμακα, δεν μπορείς την ψιλή κλωστή για τα ιστιοφόρα 1/144 ή 1/200 να την χρησιμοποιήσεις σε 1/350 και 1/700, γιατί τότε τα ξάρτια θα μοιάζουν με κολόνες της ΔΕΗ υπό κλίμακα αντί για συρματόσχοινα

Κατά καιρούς έχω δοκμάσει και έχω δει από συναδέλφους τα εξής υλικά:
- Ψιλή κλωστή
- Συνθετική ίνα μονόκλωνη (μεσσηνέζα κοινώς)
- Αόρατο νήμα
- stretched sprue (πλαστικό πλαίσιο από το κιτ, ζεσταμένο και τεντωμένο σε πολύ μικρό πάχος)
- Ανθρώπινες τρίχες, κατά προτίμηση γυναικείες, είναι πιο ανθεκτικές και καλύτερα περιποιημένες

- Νήμα για ράμματα χειρουργικής

Για το κόλλημα, υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Οι περισσότεροι πάντως χρησιμοποιούν την παλιά καλή κυανοακρυλική σε πολύ μικρές ποσότητες με τη βοήθεια ψιλού σύρματος ή ανάλογου "απλικατέρ". Αν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας τοποθέτησης, αρχική τοποθέτηση με ελάχιστη ατλακόλ ώστε να γίνει ακριβής μετακίνηση επιτόπου. Είτε με αργής πήξης κυανοακρυλική και μετά accelerator.
Για το τέντωμα, ανάλογα με το υλικό. Αν έχει ελαστικότητα, αφήνεται χαλαρό και τεντώνει μετά το κόλλημα με κάποια ελεγχόμενη πηγή θερμότητας π.χ. αρωματικό στικ ή κάτι ανάλογο. Η μέθοδος δουλεύει για stretched sprue και συνθετικά νήματα. Αλλιώς πρέπει να στερεωθεί η μια άκρη με αντίβαρο ή πλαστελίνη blue tack, ως ότου κολληθεί η άλλη.
Υπάρχουν τόνοι συζητήσεων στο διαδίκτυο περί του θέματος, ένα καλό site είναι το αγαπημένο μου
www.modelwarships.com στο τμήμα Tips and tricks έχει πολύ υλικό και τεχνικές.
Ελπίζω να μην σας έπρηξα και να βοήθησα έστω ελάχιστα
Φιλικά, Γιάννης