Modelclub.gr Φόρουμ

ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ => Tραινα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Vanz στις Ιούλιος 25, 2019, 01:16:44 μμ

Τίτλος: Μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Vanz στις Ιούλιος 25, 2019, 01:16:44 μμ
Καλησπέρα σας. Είμαι νέος στο club και καλά καλά δε γνωρίζω το μενού του. Χωρίς να σας κουράζω, μια μικρή επισκόπηση της μακέτας μου, για να με βοηθήσετε στο χρόνιο και άλυτο πρόβλημά μου. Το 2006 ξεκίνησα την κατασκευή μακέτας 1,5 τμ, σε κλίμακα Ν, με υλικά minitrix (τροχαίο, mobile station 1, connector box, transformer 18VA, locomotives). Σύνολο τρεχουσών μέτρων γραμμών περίπου 25 μ. Συνέχισα με επέκταση car system της Faller 1,1 τμ και 5 μ γραμμών για τραμ πόλης, συνδεδεμένα με την αρχική μακέτα. Στη συνέχεια επεκτάθηκα σε μονή περιμετρική διαδρομή στον τοίχο 4,3 τμ, συνολικού μήκους γραμμών 20 μ, συνδεδεμένη και αυτή με την αρχική μακέτα. Τελικό σύνολο τρεχουσών μέτρων γραμμών περίπου 50 μ. Δεν έχω τίποτε άλλο ψηφιακό εκτός των μηχανών, λόγω κόστους. Κάποιες διακλαδώσεις και απεμπλοκές είναι με ηλεκτρομηχανισμούς και διακόπτες και ηλεκτροδοτούνται από άλλους μετασχηματιστές, όπως το car system, τα φώτα και άλλα περιφερειακά. Έρχομαι στο πρόβλημα: Από την αρχική μακέτα, ενώ οι μηχανές ανταποκρίνονταν τέλεια τους πρώτους μήνες, άρχισαν να σκοντάφτουν, να ξεκινούν με σκούντημα και τελικά να μην κινούνται καθόλου. Πήγαιναν για service στους ειδικούς και επέστρεφαν ίδιες. Η αγορά επόμενης μηχανής ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια μετά. Οι ειδικοί μού αντικατέστησαν το mobile με το 2 και με τον transformer 36VA, με τον ισχυρισμό ότι η μακέτα μου πλέον είναι τεράστια σε μήκος γραμμών και χρειάζομαι το Sentral Station με booster και επιπλέον transformers. Την "έκοψα" στα δύο και η συμπεριφορά της είναι ίδια. Δεκτές και σεβαστές οι παρατηρήσεις, αλλά γιατί σε όλα τα στάδια οι μηχανές πήγαιναν αρχικά τέλεια και στη συνέχεια παρουσίαζαν όλες τα ίδια προβλήματα; Τι μπορεί να φταίει; Απευθύνομαι σε σας, γιατί ψάχνοντας στο δίκτυο, διαπίστωσα μεταξύ σας υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και μεγάλη εμπειρία. Ευχαριστώ θερμά. Vanz
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Blitz-X στις Ιούλιος 25, 2019, 10:52:05 μμ
Καλωσήρθες στην παρέα :!:

Γραμμές και τροχούς καθαρίζεις συχνά :?:

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Vanz στις Ιούλιος 26, 2019, 09:52:50 πμ
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Ήθελα να το αναφέρω, αλλά μου διέφυγε στα πολλά που έγραψα χθες. Είμαι, πιστεύω σχολαστικός στο καθάρισμα, με λεπτό γυαλόχαρτο, αν και δεν πολυενδείκνυται, με το ειδικό υγρό της TRIX και όταν αυτό αποσύρθηκε, με ισοπροπυλική αλκοόλη. Όμοια και τους τροχούς μηχανών και βαγονιών, με μπατονέτες και ισοπροπυλική αλκοόλη, καθώς και λάδωμα και γράσωμα στα καθορισμένα σημεία των μηχανών με τα αντίστοιχα προϊόντα της TRIX. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Blitz-X στις Ιούλιος 26, 2019, 06:37:36 μμ
Έχεις δοκιμάσει σε κάποια από τις μηχανές που ρετάρουν, να αλλάξεις ID για να να δείς αν θα αλλάξει συμπεριφορά :?:
Επίσης, σε κάποια μηχανή να δοκίμαζες να αλλάξεις το step, να δείς αν θα αλλάξει κάτι :?:
Οι μηχανές είναι όλες Trix, ή και άλλες μάρκες? Οι αποκωδικοποιητές είναι όλοι ίδιοι :?:
Μήπως λόγω κάποιας ιδιομορφίας του ρεύματος που παρέχουν τα Mobile Station 1/2, για κάποιο λόγο, "κουράζονται"/"πέφτουν" τα μοτέρ των μηχανών μετά από λίγο καιρό χρήσης :?:

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Vanz στις Ιούλιος 27, 2019, 06:36:54 πμ
ID είναι η διεύθυνση που δίνουμε στον προγραμματισμό της μηχανής; Αν ναι, τον έχω αλλάξει. Αν εννοείς τα speed steps, διατηρώ τα 28, που είναι προεπιλεγμένα, αλλά να δοκιμάσω τα 14 ή τα 128. Σε ό,τι αφορά τις μηχανές, όλες είναι minitrx με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, χωρίς δική μου παρέμβαση. Τώρα, για το ρεύμα των mobile δεν έχω ιδέα. Προχθές έτρεξα ένα τέταρτο το ICE 1 και χθες οι διαδρομές που έκανε έβγαζαν μαύρη πίσσα στο πανάκι, ενώ ήταν φρεσκοκαθαρισμένες. Μου την έδωσε και αφαίρεσα τους άξονες καθαρίζοντας τέλεια, μέσα έξω τους τροχούς. Έκανα και μία δοκιμή και σήμερα θα δω αν πηγαίνει καλύτερα. Η άλλη μηχανή είναι πάλι για έλεγχο. Έκανε δύο κύκλους μετά το service και ακινητοποιήθηκε!! Να φταίει το ελλιπές καθάρισμα των τροχών των μηχανών, μια και δεν περιστρέφονται για να καθαριστούν σωστά; Δεν ξέρω τι να υποθέσω πια. Τέλος, πήρα ένα πολύμετρο, για να ελέγξω το ρεύμα σε όλη τη μακέτα, αλλά δεν κατάφερα να το καταλάβω! Θα δω στο δίκτυο. Αν γνωρίζεις σχετικά, πες μου σε παρακαλώ. Ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο. Vanz
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: sodamast στις Ιούλιος 27, 2019, 09:36:17 πμ
Καλημέρα και καλωσόρισες,


Μια έρευνα σε γερμανικά φόρα μου έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα θερμικό διακόπτη που τα φτύνει μετά από κάποιο διάστημα και χρειάζεται να βραχυκυκλωθεί ή να αλλαχτεί. Το όνομα του διακόπτη είναι Polyswitch και μπορείς να ψάξεις μ'αυτή την λέξη κλειδί το γκουγκλε.


 ::salut::
Τίτλος: Απ: μακέτα τρένου κλίμακας Ν
Αποστολή από: Vanz στις Ιούλιος 27, 2019, 01:13:03 μμ
Ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα το ψάξω.