Modelclub.GR - Hellenic Scale modelling community

ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ => Ελικοφόρα Αεροσκάφη => Prop: Γενική συζήτηση-Reference => Μήνυμα ξεκίνησε από: AIKMAN στις Δεκεμβρίου 08, 2007, 10:24:51 μμ

Τίτλος: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: AIKMAN στις Δεκεμβρίου 08, 2007, 10:24:51 μμ
Δεν ξέρω εαν είναι σπάνια η φωτογραφία και σωστός ο τύπος του αεροσκάφους ( AVRO 621 TUTOR ) σε πρώτο φόντο αλλά πρόκειται για τον Εδεσσαίο Ανθυποσμηναγό Δημήτριο Γιάκα. Για τα αεροπλάνα κάθε πληροφορία δεκτή όπως και για τον τύπο. Εαν υπάρχει λάθος για τον τύπο του πρώτου κάθε διόρθωση δεκτή.
Παραθέτω απόσπασμα άρθρου για τον Υποσμηναγό.

(http://img156.imageshack.us/my.php?image=fotoza0.jpg)      (http://img115.imageshack.us/my.php?image=edessaiki5tifgx5.jpg)

Περιμένω τα σχόλιά σας,

ΑΙΚΜΑΝ
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Sjmygian στις Δεκεμβρίου 13, 2007, 12:15:56 μμ
Σε βιβλίο που αγόρασα σήμερα, γραμμένο από έναν πρώην πιλότο της ΠΑ, είδα μια φωτογραφία ενός AVRO TUTOR και μοιάζει πολύ με αυτό που είναι στην φωτογραφία που έβαλες εσύ.

Καλύτερο θα ήταν βέβαια, να απαντήσει κάποιος άλλος που κατέχει περισσότερο το θέμα. :)
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: xaris_the greek στις Δεκεμβρίου 13, 2007, 02:23:33 μμ
Με βάση όσα έχουμε συζητήσει σε παλιότερο topic: "Ο ευκολότερος τρόπος να ξεχωρίσεις τα 626 απο τα 621 είναι η ύπαρξη του στυλίδιου που ενώνει το επάνω με το κάτω πηδάλιο κλίσεως. Στα 621 υπήρχε ενώ στα 626 οχι."
 
 ::arrowred:: http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=3940.45

Αν και η φωτογραφία δε βοηθάει πολύ προφανώς πρόκειται για αεροσκάφος της σειράς Avro 621/626. Ιδού και δείγματα (πηγή: αρχείο ΜΙΣΠΑ)





Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: AIKMAN στις Δεκεμβρίου 13, 2007, 10:25:34 μμ
Καλησπέρα,

Από λάθος/άγνοια, η φωτογραφία και το κείμενο μπήκαν σε μικρό μέγεθος και δεν φαίνονται καλά και τα δύο αεροπλάνα. Στο δεύτερο, στο βάθος  αριστερά της φωτογραφίας, διακρίνεται στην πρωτότυπη φωτογραφία και το s/n του αεροπλάνου, το οποίο δεν γνωρίζω τί τύπος είναι. Χάρη ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Σε αυτή που έχω, στη δεξιά πλευρά του α/φους υπάρχει κάτι πάνω από το σκέλος του τροχού το οποίο δεν υπάρχει στις άλλες φωτογραφίες. Πώς μπορούν να ανεβούν με πιο μεγάλη ανάλυση;
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: xaris_the greek στις Δεκεμβρίου 13, 2007, 10:48:43 μμ
Εννοείς αυτές που έβαλα οι τις δικές σου; Γιατί αν η φωτογραφία που έχεις δεν έχει τα pixel, τότε χρειάζεσαι τον ʼη Βασίλη για να βγάλεις άκρη.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Theios Nontas στις Δεκεμβρίου 14, 2007, 12:06:24 πμ
Από λάθος/άγνοια, η φωτογραφία και το κείμενο μπήκαν σε μικρό μέγεθος και δεν φαίνονται καλά και τα δύο αεροπλάνα.
.....
. Πώς μπορούν να ανεβούν με πιο μεγάλη ανάλυση;

Αρχικά πρέπει να σκαναριστεί η φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση στο σκάνερ (πάνω απο 600dpi).
Κατόπιν όταν θα την ανεβάσεις στο imageshack φρόντισε να μην έχεις επιλεξει να γίνει αυτόματα resize.

Το αεροπλάνο που φαίνεται στο βάθος πρέπει να είναι Brequet 19.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: xaris_the greek στις Δεκεμβρίου 14, 2007, 12:12:29 πμ
Συμφωνώ ότι το πίσω είναι Brequet-19. Πιστεύω πάντως ότι για μια κανονική φωτογραφία μια ανάλυση της τάξης των 300dpi (που είναι και οι ανώτεροι που συνήθως ζητούν οι τυπογράφοι) είναι αρκετή, ακόμα και σε JPEG μορφή. Διαφορετικά θα βγει τέρας σε ΜΒ και ίσως να είναι δύσκολο να την ανεβάσει.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Theios Nontas στις Δεκεμβρίου 14, 2007, 12:46:08 πμ
 Σε πόσα dpi θα σκαναριστεί εξαρτάται και απο το μέγεθος της πρωτότυπης, όσο πιο μικρή τόσο πρεπει να τα αυξάνεις. Συνήθως οι φωτογραφίες της εποχής δεν ήταν μεγαλύτερες απο 6χ9 εκ. Σε αυτή την διάσταση τα 600 dpi θα βγάλουν περίπου εικόνα 2000χ1000 pixels, κατα τη γνώμη μου απαραίτητη για να διακρίνεις λεπτομέρειες. Και μιλάμε πάντα για jpeg γιατι να είναι tif όντως τα αρχεία έχουν τερατώδεις διαστάσεις.
 Εκ πείρας πάντως έχω καταλήξει οτι είναι καλύτερα το αρχικό σκανάρισμα να γίνεται σε όσο πιο μεγάλη ανάλυση μπορείς και μετά για πρακτικούς λόγους να την κάνεις resize.

Σε υψηλές αναλύσεις επίσης έχεις το πλεονέκτημα οτι βλέπεις λεπτομέρειες που δεν μπορείς να διακρίνεις σε χαμηλές αναλύσεις ή κοιτώντας την μικρού μεγέθους πρωτότυπη. Με αυτό τον τρόπο έχω ανακαλύψει πράγματα που με έχουν εντυπωσιάσει σε παλιές  φωτογραφίες.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: xaris_the greek στις Δεκεμβρίου 14, 2007, 01:15:27 πμ
Συμφωνώ, απλά εγώ προτιμώ tif στα 300dpi, κυριώς λόγω εμπλοκής μου με τα περιοδικά, οπότε γενικά ακολουθώ αυτό το δρόμο. Αν τα κάνω στα 600 πρέπει να γεμίσω το γραφείο σκληρούς δίσκους. Και έχει ήδη 4! Εξαρτάται βέβαια και πόσο καλά εκτυπωμένη είναι η φωτογραφία. Αυτές οι παλιές έχουν συχνά μεγάλη φθορά.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: AIKMAN στις Δεκεμβρίου 15, 2007, 05:28:09 μμ
Καλησπέρα,

Εάν θέλετε, Χάρη, Theie Nonta και Sjmygian στείλτε με pm τα e-mail σας για να σας στείλω την φωτογραφία σε πιο καλή ανάλυση γιατί δεν μπορώ να βρώ άλλο τρόπο να την στείλω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: xaris_the greek στις Δεκεμβρίου 16, 2007, 12:48:37 πμ
Ο φίλος AIKMAN έστειλε το υλικό και το δίνω με τη σειρά μου στην ανάλυση αυτή. Πιστεύω ότι πρόκειται για Avro 621 και στο βάθος βρίσκεται ένα Brequet-19 (Σ417).





Το δημοσίευμα αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο στις τελευταίες στιγμές του Υπσομηναγού Γιάκα και κατά τη γνώμη μου αποτελεί σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο. Υπάρχει μόνο μία ανακρίβεια: Ο πρώτος νεκρός Αξιωματικός της ΕΒΑ αλλά και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Β' ΠΠ ήταν ο Ανθυποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης, παρατηρητής ενός από τα δύο αναγνωριστικά Henschel Hs-126 του 3/2 Αυτόνομου Σμήνους με έδρα το Λεμπέτ Θεσσαλονίκης, που σκοτώθηκε κατά την αερομαχία δύο ελληνικών Hs-126 με αντίπαλους & διώκτες 5 ιταλικά Fiat CR.42 της 393ης Μοίρας στις 30-10-1940. Το γεγονός της θλιβερής αλλά και ένδοξης αυτής πρωτοπορίας της Π.Α. έχει παραδεχτεί επίσημα και ο Σ.Ξ., λόγω της επί χρόνια διαδεδομένης αντίληψης για τον Ανθυπολοχαγό Διάκο, ο οποίος αποτέλεσε τον Πρωτεσίλαο του Στρατού και εθεωρείτο (και από πολλούς ακόμα αλλά εσφαλμένα) ως η πρώτη απώλεια Αξιωματικού το 1940.
Σύμφωνα με το Λεύκωμα Πεσόντων του ΓΕΑ ο Υποσμηναγός Γιάκας απωλέστει με ανάλογες συνθήκες όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση αναγνωριστικής αποστολής στην περιοχή ευθύνης του ΤΣΔΜ (Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας). Κατά την έναρξη του πολέμου υπηρετούσε στην 4η Μοίρα Παρατήρησης. Πετούσε με αεροσκάφος Potez-25 με έδρα το αεροδρόμιο Κούκλαινας στην περιοχή της Βέροιας.

ʼσχετα από το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς στο θάνατο, ο ηρωϊκός αυτός πιλότος συγκαταλέγεται επάξια στις καρδιές μας όπως και οι υπόλοιποι που πετώντας με ιπτάμενους αναχρονισμούς έγραψαν ένα έπος που για πολλούς παραμένει άγνωστο.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Raw_Shooter στις Δεκεμβρίου 16, 2007, 02:00:13 πμ
Εάν μου επιτρέπετε....... την έχω "φτάσει" στα όρια της την φώτο........

Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: sotiris στις Δεκεμβρίου 16, 2007, 07:04:37 μμ
Για να συμπληρωσω τον φιλο Χαρη ο πρωτος ανωτερος Αξιωματικος που σκοτωθηκε ητανε ο Αντισυνταγματαρχης Μαρδοχαιος Φριζης.
Ο Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου, γνώρισε την αθανασία σε ηλικία 29 ετών.
Ο πρωτος νεκρος ηταν ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων υπηρετούσε ως σκοπευτής πολυβόλου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού και η θέση του ήταν στο 21ο φυλάκιο της ελληνο-αλβανικής μεθορίου. Η ώρα είναι 5.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Ελιξ-ιριος στις Οκτωβρίου 17, 2009, 12:39:00 πμ
Δεδομένου οτι τα αβρο626 ήσαν τριθέσια,κ η ενδιάμεση θέση ειχε διαφορετική διαμόρφωση απο αυτή της φωτογραφίας,πιστευω πως είναι αβρό621.Το αφος στο βάθος είναι Μπρεγκέ 19 :P
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: gpav στις Νοεμβρίου 29, 2013, 10:09:22 πμ
Καλημέρα σε όλους!
"Ξέθαψα" αυτό το θέμα για να μοιραστώ μαζί σας μια φωτογραφία ενός Avro Tutor που βρήκα στο διαδίκτυο. Ελπίζω να σας φανεί ενδιαφέρουσα!


(http://postimg.org/image/nos9svaot/)
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Theios Nontas στις Νοεμβρίου 29, 2013, 11:42:05 πμ
Πολύ καλή, ευχαριστούμε.
 ::salut::
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Ελιξ-ιριος στις Νοεμβρίου 29, 2013, 12:01:44 μμ
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αεροπλάνο είναι βαμμένο με παραλλαγή, αλλά διατηρεί τους αριθμούς στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων.....
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Thunderbolt στις Νοεμβρίου 29, 2013, 02:30:53 μμ
Πολύ σωστή η παρατήρηση του Ελιξ-ίριου: Παραλλαγή (μάλλον πράσινο/καφέ/γαλάζιο) και διακριτικά όχι μόνο στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων αλλά και στην άτρακτο. Διακρίνονται καθαρά δίπλα από το εθνόσημο (φαίνεται το μισό Ε, το κάτω μέρος του 7 και λίγο από το 4), αλλά με πιο μικρά και λεπτότερα γράμματα/αριθμούς με διατήρηση του μαύρου (?) χρώματος.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Theios Nontas στις Νοεμβρίου 29, 2013, 02:39:10 μμ
Παραλλαγή (μάλλον πράσινο/καφέ/γαλάζιο)
Εμένα μου φαίνεται οτι απο κάτω δεν ασχολήθηκαν καθόλου και παρέμεινε ασημί όπως δηλ ήταν πριν τον πόλεμο.
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Thunderbolt στις Νοεμβρίου 29, 2013, 02:48:02 μμ
Συμφωνώ. Μάλλον δεν ασχολήθηκαν!
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: Ελιξ-ιριος στις Νοεμβρίου 29, 2013, 03:33:41 μμ
Gpav, έχουμε κάποια ένδειξη ημερομηνίας για την φωτογραφία;
Πάντως λείπει μεγάλο μέρος της υφασμάτινης επιφάνειας της ράχης...Αυτό ίσως υποδηλώνει φωτιά...( ; )
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: gpav στις Νοεμβρίου 29, 2013, 04:27:58 μμ
Gpav, έχουμε κάποια ένδειξη ημερομηνίας για την φωτογραφία;

Δυστυχώς όχι  :(
Τίτλος: Απ: AVRO 621 TUTOR (ΦΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Αποστολή από: sotiris στις Νοεμβρίου 30, 2013, 09:25:57 πμ
Νομιζω οι κυριοι που ποζαρουν μπροστα απο το αεροπλανο ειναι Βουλγαροι ,οποτε μαλλον παμε για μετα τον Απριλιο του 41