Modelclub.GR - Hellenic Scale modelling community
ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ => Βάψιμο, Χρώματα & Βερνίκια => Μήνυμα ξεκίνησε από: yianclout στις Ιανουαρίου 07, 2021, 02:28:02 πμ
-
Καλημέρα.
Σχετικά με τα gloss που κλείνουν πολιτικά αεροσκάφη μόνο, έχω δοκιμάσει πολλές λύσεις.
Το Gunze έχει καλύτερα αποτελέσματα, όπως και ένα gloss Αγιογραφίας που όμως δε μπορώ να βάψω με αερογράφο,λόγω προβλημάτων.
Το Gunze πολύ καλύτερο απ τα Humbrol,Testors κ.λπ. gloss ,αλλά σηκώνει την μπογιά και τα decalls,όχι σ όλη την επιφάνεια,αλλά σε κάποια σημεία, που βέβαια καταστρέφουν το κιτ.
Το έχει δοκιμάσει άλλος?
Αν και ψεκάζω από απόσταση, φαίνεται στο σταμάτημα του ψεκάσματος κάποιο υλικό όπου πάει .καταστρέφει το μοντέλο και φυσικά τον κόπο.
Αν έχετε εμπειρίες όπως ψέκασμα μετά από κάποια 'υπόστρωση' και ποια ,ή κάποια τεχνική...
Κάποιος που έχει decals μου λέει ότι δεν πρέπει να ανακατευθεί πολύ...
ίσως πρώτα ψέκασμα με Humbrol Gloss,αλλά αφού 'ανέβασε' το ίδιο δικό του υλικό της πρώτης στρώσης, δεν θα συμπεριφερθεί το ίδιο?
-
Με τι το αραιώνεις; Εάν χρησιμοποείς laquer
που είναι σχετικά δυνατό, ίσως αυτό ευθύνεται
για τη ζημιά στο υπόστρωμα.
-
Ευχαριστώ για την απάντηση ,το Gunze Clear είναι έτοιμο προς χρήση σε μεταλλικό σκεύασμα, οπότε δεν τίθεται θέμα αραίωσης.
Το υλικό είναι πολύ πιο γυαλιστερό από το Humbrol,αλλά μου κατέστρεψε 2 μοντέλα και ψάχνω τα decals για να μην πάνε χαμένα.. κρίμα ο κόπος μου.
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα απόστασης ψεκασμού,ούτε υλικού decals,αφού σήκωσε και την μπογιά από κάτω.
Για την πολιτική αεροπορία νομίζω ότι αυτό το υγρό μαζί με το άλλο της αγιογραφίας,είναι τα καλύτερα όλων αλλά αν είναι να μου σπάνε τα..μέζεα,καλύτερα με το Gloss Humbrol.
Μίλησα με τον LimaNovember της εταιρίας παραγωγής Decals που ειδικεύεται σε Σκανδιναβικά liveries και μου πρότεινε παρκετίνη...Johnson.
Θα ήθελα την γνώμη σας, μιας και απογοητεύτηκα...
-
Το Gunze Clear το έχεις σπρέι; Τα χρώματα από κάτω τι μάρκα και τύπος είναι; Τέλος πάντων, κανονικά δεν θα έπρεπε να δημιουργεί πρόβλημα αφού είναι βερνίκι αλλά συμβαίνει.
-
Εάν είναι σπρέυ, έχει ως βάση laquer κι επομένως
εάν από κάτω έχεις ήπια ακρυλικά όπως vallejo,
ενδέχεται να σου δημιουργεί πρόβλημα. Το
μοντέλο ήταν ασταρωμένο πριν την παραλλαγή;
-
Για αυτό ρώτησα, γιατί τα σπρέι της Gunze σκοτώνουν κάποια ακρυλικά, όπως τα Vallejo. Πρόσφατα παθών. Αυτό το έτοιμο για χρήση σε μεταλλική συσκευασία με υποψιάζει ότι εννοείς σπρέι.
-
Αυτό εννοείς :?:
(https://www.mchost.gr/v/57265)
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
-
Το Gunze Clear το έχεις σπρέι; Τα χρώματα από κάτω τι μάρκα και τύπος είναι; Τέλος πάντων, κανονικά δεν θα έπρεπε να δημιουργεί πρόβλημα αφού είναι βερνίκι αλλά συμβαίνει.
Τα 04/Revel,40/Humbrol και το 129..
αλλά και Valejo
-
Αυτό εννοείς :?:
(https://www.mchost.gr/v/57265)
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
Ναι αυτό.
-
Εάν είναι σπρέυ, έχει ως βάση laquer κι επομένως
εάν από κάτω έχεις ήπια ακρυλικά όπως vallejo,
ενδέχεται να σου δημιουργεί πρόβλημα. Το
μοντέλο ήταν ασταρωμένο πριν την παραλλαγή;
Ασταρωμένο με το ίδιο σπρέυ,μετά από καλό στέγνωμα των enamel,και πριν τα decals.
To τελευταίο για κλείσιμο ,'σήκωσε' και τα decals και την στρώση του βαψίματος σε κάποια σημεία,που με αναγκάζουν όμως να ...εγκαταλείψω.
Το (επαναλαμβάνω) ρεαλιστικότερο gloss για liveries ,μαζί με ένα βερνίκι που πουλάει μόνο το παλίσιο, αλλά ....δεν ...
-
Μάλλον εκεί είναι τότε το πρόβλημα. Το σπρέι έχει πολύ δυνατό διαλύτη για τα ακρυλικά άλλων εταιρειών. Όπως είπα, πριν λίγες ημέρες έβαλα Gunze Mr. Surfacer πάνω από ακρυλικά vallejo model air και μου τα κρακελάρισε (ο λόγος που έβαλα primer ήταν γιατί ήθελα να ακυρώσω το βάψιμο που είχα κάνει και έχει μεγαλύτερη καλυπτικότητα από απλό χρώμα - την τεμπελιά την πλήρωσα με τρίψιμο). Δοκίμασε κάτι που να μπορείς να το βάλεις σε αερογράφο, κατά προτίμηση ακρυλικό νερού. Για παράδειγμα το gloss βερνίκι της σειράς vallejo model air είναι, για τις δικές μου απαιτήσεις, έως υπερβολικά γυαλιστερό. Βέβαια δεν ασχολούμαι με πολιτικά οπότε δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις γυαλάδας.
-
Τα 04/Revel,40/Humbrol και το 129..
αλλά και Valejo
Στα 733/600 ,700,800 το grey των φτερών μίξη 22/40 Humbrol ,προσωπική άποψη μετά από μεγάλες και πολύωρες παρακολουθήσεις σε διάφορα αεροδρόμια.(ίσως λάθος,αλλά αυτό εκλαμβάνω).
-
Έχει κάποιος χρησιμοποιήσει Pronto /Johnson κ.λ.π. παρκετίνες? Μου το είπε κάποιο μέλος πριν καιρό και νόμιζα ότι έκανε πλάκα, μέχρι που το άκουσα απ τον Δανό.
-
Μάλλον εκεί είναι τότε το πρόβλημα. Το σπρέι έχει πολύ δυνατό διαλύτη για τα ακρυλικά άλλων εταιρειών. Όπως είπα, πριν λίγες ημέρες έβαλα Gunze Mr. Surfacer πάνω από ακρυλικά vallejo model air και μου τα κρακελάρισε (ο λόγος που έβαλα primer ήταν γιατί ήθελα να ακυρώσω το βάψιμο που είχα κάνει και έχει μεγαλύτερη καλυπτικότητα από απλό χρώμα - την τεμπελιά την πλήρωσα με τρίψιμο). Δοκίμασε κάτι που να μπορείς να το βάλεις σε αερογράφο, κατά προτίμηση ακρυλικό νερού. Για παράδειγμα το gloss βερνίκι της σειράς vallejo model air είναι, για τις δικές μου απαιτήσεις, έως υπερβολικά γυαλιστερό. Βέβαια δεν ασχολούμαι με πολιτικά οπότε δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις γυαλάδας.
Σε νοιώθω απόλυτα ..έτυχε να το κάνει σ ένα θέμα της HELIOS AIRWAYS που είχα στοκάρει από καιρό..ίσως αυτό να το έσωσα ,αλλά το άλλο δεν ....και με πείραξε.
Το gloss αγιογραφίας ,είχε την σκληρότερη απόφυση,αλλά δεν ψεκάζεται(ούτε και με το δικό του διαλύτη),μόνο με πινέλο !!!
-
Έχει κάποιος χρησιμοποιήσει Pronto /Johnson κ.λ.π. παρκετίνες? Μου το είπε κάποιο μέλος πριν καιρό και νόμιζα ότι έκανε πλάκα, μέχρι που το άκουσα απ τον Δανό.
Νομίζω σχεδόν όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει παρκετίνη. Πριν λίγα χρόνια ήταν πολύ μόδα στο μοντελισμό. Βασικά το χρησιμοποιούμε ως φθηνό υποκατάστατο ακρυλικού βερνικού. Υπάρχει τεράστια συζήτηση ποια μάρκα έχει τη σωστή σύνθεση, ή αν την έχει ακόμη (η απάντηση είναι το Future, το οποίο έχει καταργηθεί). Θα έλεγα μην μπλέξεις και χρησιμοποιήσε κατευθείαν ένα ακρυλικό γυαλιστερό βερνίκι.
Πάντως γενικά τα βερνίκια (τουλάχιστον μοντελισμού) δίνουν πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα με το πινέλο σε σχέση με τον αερογράφο, από προσωπική εμπειρία (αν και στα θέματα μου το γυαλιστερό σπανίζει).
-
Λοιπόν. Κατ' αρχάς ξέχνα παρκετίνες κλπ. υποκατάστατα. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι για πατώματα και όχι για μοντέλα. Το μόνο από αυτά τα προιόντα το οποίο ήταν εξαιρετικής ποιότητας, το Future δεν κυκλοφορεί πλέον στην Ευρώπη.
Στα πολιτικά ιδίως αεροσκάφη θέλεις τέζα γυαλιστερό αποτέλεσμα, οπότε τα lacquer βερνίκια σαν αυτό που συζητάμε ή τα αντίστοιχα της Tamiya είναι μονόδρομος. Τα χρησιμοποιούν επίσης οι αυτοκινητάδες στα μοντέλα τους.
Αυτό το βερνίκι της Gunze έχει σαν διαλύτη lacquer, πράγμα που σημαίνει πως είναι αρκετά επιθετικό ως προς τα υποκείμενα στρώματα, ακόμα και τα έναμελ. Την αιτία για αυτό που σου συμβαίνει, την περιέγραψες ήδη μόνος σου στο αρχικό σου πόστ (βλέπε κόκκινα σημεία στην παράθεση παρακάτω). Ουσιαστικά στα σημεία που χαλάνε τα υποκείμενα χρώματα σου έχει πέσει πολύ βερνίκι μαζεμένο:
...
Το Gunze πολύ καλύτερο απ τα Humbrol,Testors κ.λπ. gloss, αλλά σηκώνει την μπογιά και τα decalls, όχι σ όλη την επιφάνεια, αλλά σε κάποια σημεία, που βέβαια καταστρέφουν το κιτ.
...
Αν και ψεκάζω από απόσταση, φαίνεται στο σταμάτημα του ψεκάσματος κάποιο υλικό όπου πάει καταστρέφει το μοντέλο και φυσικά τον κόπο.
...
Προφανώς ξεκινάς και σταματάς τον ψεκασμό με το σπρέυ επάνω από την επιφάνεια του μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο του μοντέλου πάνω από το οποίο πατάς (κυρίως) ή αφήνεις το μπέκ πέφτει αρκετά μεγάλη ποσότητα βερνικιού. ʼρα στα σημεία αυτά το βερνίκι αργεί πολύ να εξατμίσει τον διαλύτη του, άρα έχει το χρόνο να σου γαμεύσει τα από κάτω χρώματα.
Δοκίμασε σε κάποιο μοντέλο-πειραματόζωο τα παρακάτω και κατά 99% θα σου λυθεί το πρόβλημα:
ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ SPRAY: Πατάμε το μπέκ πριν αυτό βρεθεί πάνω από την επιφάνεια του μοντέλου και το αφήνουμε αφού έχουμε βγεί εκτός της επιφάνειας του μοντέλου. Επίσης ενώ ψεκάζουμε δεν σταματάμε την κίνηση του χεριού μας ενώ το μπέκ βρίσκεται πάνω από το μοντέλο.
1. Αστάρωσε με κάποιο lacquer based αστάρι (ναι, αυτά που βρωμάνε σαν το εν λόγω βερνίκι).
2. ʼστο να στεγνώσει μερικές ώρες.
3. Βάψε με κάποιο χρώμα της προκοπής, δηλ. κάποιο enamel, Gunze, Tamiya, ΑΚΑΝ lacquer, MRP κλπ. (δηλ. όχι βυνιλικά).
4. ʼστο να στεγνώσει μια μέρα.
5. Ψέκασε με το Mr Color Super Clear Gloss ένα πολύ ελαφρύ πρώτο χέρι (άχνα που λένε). Σε αυτή τη φάση μην προσπαθήσεις να το κάνεις να γυαλίσει (είπαμε πολύ ελαφρύ χέρι :wink:)
6. ʼστο καμιά ώρα να τραβήξει.
7. Ρίξτου ένα δεύτερο χέρι πιο πλούσιο με το οποίο θα το glossάρεις (προσέχοντας βέβαια πάντα να μην σου τρέξει).
8. ʼστο να στεγνώσει καμιά μέρα.
9. Είσαι έτοιμος :!:
These are my 2 cents. Ελπίζω να βοήθησα :wink:
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
-
Ευχαριστώ και πάλι ,ελπίζω να μην κουράζω. .έχω βγάλει παλιότερα καλά δείγματα με πιο κλασσικά βερνίκια.
Αν μπορείτε ,βοηθάτε για το 1) το αστάρωμα.
-
Εγώ ασταρώνω με Motip γκρί ή βυσσινί αστάρι απευθείας από το σπρέυ τα άρματα, με Motip λευκό αστάρι τα αυτοκίνητα και με Gunze Mr. Surfacer 1000 (αραιωμένο με Leveling thinner) και αερογράφο τα αεροπλάνα.
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
-
Πολύ καλό αποτέλεσμα έχει και το αστάρι σε σπρέυ του Mig,
το Ammo Titans που δοκίμασα πρόσφατα σε μαύρο καθώς
και το αντίστοιχο της Vallejo ( γκρι έχω δοκιμάσει και έχει πολύ
καλή αντοχή, καλυπτικότητα και συγχωρεί λάθη overspaying ).
Το Motip είναι πολύ καλό επίσης , αλλά νομίζω ότι κάτι έχει
αλλάξει στη σύνθεσή του και δεν είναι τόσο καλό όπως το παλιό
( παρόλο που οι συνάδελφοι εδώ επιμένουν για το αντίθετο ,
ίσως είναι κάποιος δικός μου λάθος χειρισμός ). Ο Μάνος σχετικά
με τα περάσματα του βερνικιού και την γυαλάδα έχει δίκιο, δεν
πετυχαίνουμε με την 1η το αποτέλεσμα καθρέπτη. Δες κι αυτό
το βίντεο με τον απολαυστικό και αυτοσαρκαζόμενο Will Pattison. ::arrowred::
άρα έχει το χρόνο να σου γαμεύσει τα από κάτω χρώματα.
Ερωτικές διαθέσεις μεταξύ στρωμάτων :lol: :lol: :lol:
-
Στάρωμα εννοείτε πριν το πρώτο καν βάψιμο. .την πρώτη στρώση δηλαδή για να δεχθεί το χρώμα μετά.
Μήπως γι αυτό που ρωτώ, αξίζει ένα καλό σπρέι με humbrol Gloss μετά τα decals και μετά το Super clear?
Μήπως και πριν τα decals ένα λεπτό στρώσιμο με humbrol και μετά δύο χέρια Gunze Super Clear,όπως είπατε πιο πάνω?
-
Αστάρωμα εννοείτε πριν το πρώτο καν βάψιμο... την πρώτη στρώση δηλαδή για να δεχθεί το χρώμα μετά.
...
Ακριβώς! Με το αστάρι, πρώτον ελέγχουμε για τυχόν ατέλειες που μας έχουν διαφύγει στα στοκοτριψίματα και στο φινίρισμα και δεύτερον δημιουργούμε μια ενιαία επιφάνεια με καλή πρόσφυση για τα επερχόμενα χρώματα.
...
Μήπως γι αυτό που ρωτώ, αξίζει ένα καλό σπρέι με humbrol Gloss μετά τα decals και μετά το Super clear?
Μήπως και πριν τα decals ένα λεπτό στρώσιμο με humbrol και μετά δύο χέρια Gunze Super Clear,όπως είπατε πιο πάνω?
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπλέξεις τόσα πολλά υλικά στη διαδικασία, με τον κίνδυνο πιθανών αντιδράσεων μεταξύ τους με καταστροφικά αποτελέσματα. ʼσε ότι όσο πιο πολλά στρώματα υλικών πάνω στο μοντέλο, τόσο πιο πολλή εξωτερική (ανάγλυφη ή χαραγμένη) λεπτομέρεια του εξαφανίζεται.
Νομίζω ότι δύο χέρια Gunze με τον τρόπο που σου έγραψα παραπάνω πρίν τις χαλκομανίες και ένα μετά για να τις σφραγίσεις είναι επαρκή :wink:
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
-
Για αστάρωμα κάνει αυτό: CosmosLac Acrylic Paint ,Plastic Primer.
Μένω σε Νησιωτική Περιοχή και ειλικρινά έζησα άσχημες εμπειρίες με τις Courier μετά την Black Fridey,οπότε αν βρω από δω να μην περιμένω κάτι λες και απεστάλη από Πολικές περιοχές.
Να τονίσω ότι το συμβάν που περιέγραψα με το σπρέι του τίτλου ήταν δεύτερο χέρι ,δηλαδή όπως το περιγράψατε είχε προηγηθεί ένα ελαφρύ χέρι και βλέπω ότι με το δεύτερο ατυχές πόνημα, έκανε και μικρό κρατήρα εκτός το σήκωμα των στρωμάτων λευκού 04 (Revel ,επειδή πάντα το περνούσα με 2 στρώσεις το λευκό)...όλα enamel .
-
Τα αστάρια για πλαστικό συνήθως είναι διάφανα οπότε
δεν μας κάνουν. Επίσης τα Cosmolac δεν είναι τόσο
κατάλληλα για εμάς, καθώς έχουν κάπως χαμηλή καλυπτικότητα
και χρειάζονται αρκετα περάσματα με ότι αυτό συνεπάγεται
για το χτίσμο του χρώματος. Τα μεταχειρίζομαι για να βάφω
τις βάσεις μου αφού ασταρώσω πρώτα με αστάρι μετάλλου
και το τρίψω να λειανθεί κατόπιν. Δυστυχώς τα προαναφερθέντα
αστάρια είναι μονόδρομος για σωστή δουλειά.
-
Το Mr surfacer 1200 παράγγειλα ,ελπίζω να κάνει.
Βρήκα και το Motif τοπικά, αυτό λειτουργεί σαν αστάρωμα στα πολιτικά?
-
Εξαιρετικά και τα δύο :!: :!: :!:
::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ
-
Μήπως ξέρετε το Clear super βερνίκι της Gunze με τι αραιώνεται?
Στο γυάλινο μπουκαλάκι, με αερογράφο βέβαια...