Modelclub.GR - Hellenic Scale modelling community
ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ => Αερογράφοι & Air Compressors => Μήνυμα ξεκίνησε από: TomahawK στις Σεπτεμβρίου 24, 2011, 01:46:41 μμ
-
Θα ηθελα να μου προτεινεται αναλογία διαλυτικου-χρωματος σε χρωματα σμάλτου για βάψιμο με αερογράφο γιατι η 2-1 που κανω βγαζει καλο αποτελεσμα αλλα θελει πολλα περασματα! :D :?:
-
Μιας και βάφω με σμάλτα τελευταία και το ψάχνω και εγώ, έχω να σου πω ότι είναι ανάλογα την εταιρία και μερικές φορές και το ίδιο το χρώμα ή η απόχρωση.
Πχ, Η Revell προτείνει 3 μέρη χρώμα συν 2 μέρη διαλυτικό (60%-40%) το οποίο δουλεύει καλά μιας και μόλις το δοκίμασα και μάλιστα σε άσπρο.
Η Humbrol προτείνει 1 έως 2 μέρη χρώμα προς 1 μέρος διαλυτικό. (50-50 έως 70-30), αλλά νομίζω μια αναλογία 60-40 όπως της Revell ή ακόμα και 50-50 θα είναι καλύτερα. Ειδικά τα Humbrol θέλουν ΠΟΛΥ καλό ανακάτεμα γιατί πήζουν στον πάτο, κάτι που δεν παρατήρησα με τα Revell. (http://www.humbrol.com/hints-and-tips/painting-and-varnishing/airbrushing-tips/)
Αν ψάξεις στο Internet θα βρεις πολλές και διάφορες γνώμες από διάφορα forum.
Και αυτό που κάνουμε όλοι λάθος (οι νέοι μοντελιστές τουλάχιστον). Καλύτερα περισσότερα λεπτά χέρια παρά λιγότερα πηχτά.
Γιώργος
-
Μόλις πριν από λίγο αυτό έκανα, Humbrol + 50% διαλυτικό, όποιο διαλυτικό, ακόμα και white spirit (ναι, για προχειροδουλειές μια χαρά είναι!). Αραίωση κατ' όγκο με το σταγονόμετρο, αλάνθαστη συνταγή. Αν απαιτηθεί να κάνω post shading ή τίποτα μυστήριες λεπτομέρεις, τότε μέχρι και 80% διαλυτικό και για καπνιές-βρωμίσματα-λερώματα 90% διαλυτικό με το χρώμα να καλύπτει σιγά σιγά δίνοντας απόλυτο έλεγχο επί της διαδικασίας. Ιδού και το το αποτέλεσμα της θεωρίας, Α-1Η βαμμένο με το δύστροπο FS36440 χωρίς αστάρι, κατ' ευθείαν πάνω στο πλαστικό της Hasegawa. Αραίωση 50%, αρχικά πέρασμα το κέντρο των panels και μετά απαλά χέρια, μπορεί και 10, μέχρι να καλυφθεί το pre shading όσο θέλω.

-
Τα white ensign τα διαλύω με 1/1 αναλογία (παντα με πολυουρεθάνη).Αλλά δεν υπάρχει ακριβής απάντηση,ο μόνος τρόπος είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις,πως να το κάνεις,τι δυαλιτικό θα χρησιμοποιήσεις και φυσικά πειραματισμός :wink:
::salut::
-
Ευχαριστώ πολυ! Η βοηθεια σας ειναι πολύτιμη. :wink:
-
Διάλυση 1/1 με πολυουρεθάνη. Οι σταγόνες κατευθείαν στο κύπελλο με πιπέτα για την πολυουρεθάνη και ένα παλιό sprue για το χρώμα. Ανακάτεμα με πινέλο, έλεγχος να τρέχει σαν γάλα και ξεκινάς.
-
Τι ειναι το sprue :?:και που μπορω να βρου πιππετες γιατι μεχει σιγμης δουλεωο με συρριγγες! :?:
-
Τι ειναι το sprue :?:και που μπορω να βρου πιππετες γιατι μεχει σιγμης δουλεωο με συρριγγες! :?:
sprue :arrow: εννούμε ανοίγοντας το κουτί, τα πλαστικά πλαίσια που περιέχει το κίτ (συμβολίζονται π.χ. A,B,C,D....) που πάνω τους βρίσκονται αριθμημένα τα κομμάτια...
πιππέτες :arrow: συνήθως τις βρίσκεις στα φαρμακεία
::welcome_model::
-
Τι ειναι το sprue :?:και που μπορω να βρου πιππετες γιατι μεχει σιγμης δουλεωο με συρριγγες! :?:
Εγώ ανακατεύω το χρώμα μέσα στην σύριγγα,έτσι ελέγχω πολύ εύκολα την αναλογιά που θέλω αλλά γλιτώνω και το καθάρισμα :twisted: