Modelclub.GR - Hellenic Scale modelling community

ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ => Βάψιμο,Χρώματα & Βερνίκια => Μήνυμα ξεκίνησε από: Wildcat στις Νοέμβριος 02, 2017, 11:46:36 μμ

Τίτλος: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Νοέμβριος 02, 2017, 11:46:36 μμ
Το περασμένο Σάββατο 28/10/2017 στα πλαίσια των σεμιναρίων της 36ης Έκθεσης-Διαγωνισμού της IPMS Ελλάδος, παρουσιάστηκε η νέα σειρά χρωμάτων της AK Interactive “Real Colors”. Πρόκειται για μια σειρά ακρυλικών lacquer χρωμάτων που απαρτίζεται (προς το παρόν) από 114 χρώματα για στρατιωτικά οχήματα και άρματα, τα οποία όμως σύντομα θα συμπληρωθούν και με “αεροπορικές” αποχρώσεις.

Η ονομασία “Real Colors” (μτφ. “αληθινά” ή “πραγματικά χρώματα”), επιλέχθηκε για να τονίσει το γεγονός ότι οι χρωματικοί κωδικοί που αποτελούν τη σειρά, έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας ειδικών μελετητών αλλά και ανάλυσης με φασματογράφο, δειγμάτων των χρωμάτων που χρησιμοποιούνταν στα πραγματικά οχήματα. Το απαραίτητο κύρος στο εγχείρημα προσθέτουν 4 γνωστοί ειδικοί επί του θέματος, οι κ.κ Steven Zaloga, Mike Starmer, Przemyslaw Skulski και Jurgen Kiroff, οι οποίοι υπογράφουν και το βιβλίο που συνοδεύει τη σειρά. Στις σελίδες του παρουσιάζονται οι διαταγές, οι κανονισμοί που διέπουν το χρωματισμό και καμουφλάζ των οχημάτων, σχέδια, εργοστασιακά αρχεία αλλά και φωτογραφίες εποχής.

Πολυετής έρευνα έχει γίνει - σύμφωνα με την AK-Interactive και για τη σύσταση των νέων χρωμάτων. Ζητούμενο ήταν ένα προϊόν που να ψεκάζεται εύκολα, να “πιάνει” στην επιφάνεια του μοντέλου χωρίς να χρειάζεται αστάρι, να στρώνει ομοιόμορφα ακόμα και αν κατά λάθος ψεκάσουμε μεγάλη ποσότητα χρώματος, να δίνει ματ επιφάνεια ώστε να εφαρμόζονται απευθείας πάνω τους τα επακόλουθα στάδια του “λερώματος” (weathering), να είναι “εύκολα” στην αραίωση, δηλαδή να αραιώνονται με διάφορα διαλυτικά και όχι απαραιτήτως μόνο με το “δικό τους” και να αναμιγνύονται με τα ήδη υπάρχοντα χρώματα άλλων εταιρειών που ενδεχομένως βρίσκονται ήδη στο εργαστήριο των μοντελιστών.

Τα χρώματα προσφέρονται στο νέο (για την AK-Interactive!) γυάλινο μπουκαλάκι των 10ml, που αν και το χαρακτηρίζουν ως “αποκλειστικό”, παραπέμπει στην συσκευασία γνωστών Ιαπωνικών  χρωμάτων, παρόμοιας σύστασης. Σημαντική όμως διαφοροποίηση/προσθήκη προσφέρει η ύπαρξη αυτοκόλλητου με το κωδικό του χρώματος στο καπάκι, κάτι που διευκολύνει πολύ στον εντοπισμό του σωστού μπουκαλιού κατά την αναζήτηση στο ράφι ή το συρτάρι μας.


Αν και δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, ένα μπουκαλάκι έπεσε στα χέρια μου και βάλθηκα να ελέγξω τους ισχυρισμούς της εταιρείας. Όχι φυσικά όσον αφορά το “σωστό” τις απόχρωσης αλλά το κατά πόσο πετυχαίνουν τις “τεχνικές” προδιαγραφές που έθεσαν ως στόχο. Σε πρώτη φάση έγιναν αναμίξεις με χρώματα διαφόρων εταιρειών και αποδείχθηκε πως όντως τα Real Colors αναμιγνύονται, χωρίς κανένα πρόβλημα με:

Tamiya Acrylics
GSI MrHobby Aqueous Color
GSI MrColor Lacquer
AKAN laquers
AK-Interactive Acrylic Color

με τη χρήση βεβαίως του ανάλογου διαλυτικού – εγώ χρησιμοποίησα MrColor thinner για τις μίξεις με Tamiya/Gunze/AKAN και ModelMaster Acryl thinner για τα AK Acrylics. Η ανωτέρω λίστα χρωμάτων δεν αναφέρεται στα μοναδικά χρώματα τα οποία είναι “συμβατά” - είναι απλά τα χρώματα, τα οποία δοκίμασα.

Στη συνέχεια έγιναν δοκιμές ψεκασμού αλλά και αραίωσης με διάφορα διαλυτικά. Το διαλυτικό της σειράς “Real Color” δεν υπήρχε διαθέσιμο αλλά δεν έχω και κανένα λόγο να αμφισβητήσω την καταλληλότητά του! Για το τεστ χρησιμοποιήθηκαν τα:

ModelMaster Acryl thinner
Tamiya X-20A Acrylic Paint thinner
GSI MrHobby Aqueous Color thinner
GSI MrColor Lacquer thinner
Tamiya Lacquer thinner
AZAX
Νερό (με απειροελάχιστη ποσότητα σαπουνιού για να “σπάσει” η επιφανειακή τάση)

Κατά τις δοκιμές το χρώμα αραιώθηκε αρκετά και έγινε επί τούτου προσπάθεια να “πνίξω” με χρώμα την επιφάνεια και τις λεπτομέρειες, ενώ προκλήθηκαν “φτυσίματα” του αερογράφου προκειμένου να ελεγχθούν οι “self leveling” ιδιότητες του χρώματος (= “ομογενοποίηση της επιφάνειας” στα ελληνικά;). Τα συμπεράσματα που έβγαλα έχουν ως εξής:

- Με όλα τα διαλυτικά, το χρώμα “έπιανε” εύκολα στο γυμνό πλαστικό.
- Με όλα τα διαλυτικά, τα “τρεχούλια”, “φτυσίματα” και λοιπές απροσεξίες που μπορούν να συμβούν κατά τον ψεκασμό, “απορροφήθηκαν” χωρίς να μπουκώσουν την γράμμωση των επιφανειών, αφήνοντας όταν στεγνώσουν μια ομοιόμορφη στρώση χρώματος.
- Με όλα τα διαλυτικά το χρώμα στέγνωσε ματ, σε διάφορους “βαθμούς” (αν μπορώ να το περιγράψω έτσι), με τα lacquer που στεγνώνουν γρηγορότερα να δίνουν την πιο “άγρια” ματ υφή, ακολουθούν τα ακρυλικά διαλυτικά με κάπως πιο “απαλό” ματάρισμα, ενώ τα ΑΖΑΧ και νερό που στεγνώνουν αργότερα όλων, δώσανε την πιο “βελούδινη” ματ υφή.


Τελειώνοντας τη δοκιμή, ψεκάστηκε η ακρυλική έκδοση της ίδιας απόχρωσης από την ίδια εταιρεία που είχε αγοραστεί παλιότερα... Παρουσιάστηκε η συνήθης για ακρυλικά δυσκολία εφαρμογής στο γυμνό πλαστικό, εμφανές πρόβλημα με “τρεξίματα” και απουσία “self leveling” ιδιοτήτων. Σατινέ προς γυαλιστερή υφή (κάτι όχι απαραίτητα κακό – τουναντίον εμένα ως “αεροπλανά” με εξυπηρετεί περισσότερο και θεωρώ ότι οι αεροπορικές αποχρώσεις που θα ακολουθήσουν, δεν θα πρέπει να δίνονται ματ) και τέλος... διαφορά στην απόχρωση! Με δεδομένο ότι η νέα σειρά είναι η “ψαγμένη” ως προς τις αποχρώσεις, μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτή ως σωστή και να... πετάξουμε τα παλιά! Μεγάλο θέμα, με διαφορετικές απόψεις επ’αυτού, δεν είναι του παρόντος να επεκταθούμε. Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον σε αυτό το χρώμα (BSC No28 Silver Gray, μέρος της παραλλαγής Caunter των Άγγλων στην Μέση Ανατολή), η διαφορά είναι μικρή και περισσότερο τονική – το παλιό ακρυλικό είναι λίγο πιο σκούρο από το “πραγματικό” Real Color. Μένει να δούμε και τα υπόλοιπα!

(http://www.mchost.gr/v/14734) (http://www.mchost.gr/v/14731)

Ως τελικό συμπέρασμα, τα νέα χρώματα μου άφησαν πολύ καλή εντύπωση και σίγουρα θα επενδύσω σε αυτά στο μέλλον! Αφήνοντας κατά μέρος τα περί “πραγματικών” αποχρώσεων - στοιχείο που είναι από μόνο του ικανό να προωθήσει τη νέα σειρά - τα αντίστοιχης σύνθεσης χρώματα που κυκλοφορούν ήδη, ενώ είναι πολύ καλά ως υλικά, “πάσχουν” στο θέμα της γκάμας των αποχρώσεων, υποχρεώνοντας μας να καταφύγουμε σε μίξεις (αναφέρομαι περισσότερο στα Tamiya και σε μικρότερο βαθμό στα Gunze). Η AK-Interactive έχει δείξει στο παρελθόν με τα ακρυλικά της, ότι δεν έχει πρόβλημα να φορτώσει της σκαλιέρες της με εκατοντάδες κωδικούς. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τη συνέχεια!

Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Blitz-X στις Νοέμβριος 03, 2017, 09:10:02 πμ
Ευχαριστούμε Γατούλη για τον κόπο που έκανες :!:

Άρα, πολύ καλά τα μαντάτα, ιδίως για τους αρμάτάδες για την ώρα (Βππ και σύγχρονους) :twisted:

Spoiler (hover to show)

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Νοέμβριος 03, 2017, 11:12:04 πμ
...

Μιας που το έχεις το χρώμα, δεν κάνεις και δοκιμή με leveling και πολυουρεθάνης :?: :roll:

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Απο τη στιγμή που αραιώνεται με τα lacquer thinners, σίγουρα αραιώνεται και με αυτά που αναφέρεις. Μπορώ να προβλέψω και την υφή του ματαρίσματος (πιό "γλυκο" με το leveling, πιό "άγριο" με το πολυουρεθάνης) αλλά αν επιμένεις ::violent1:: θα μπορούσα να στο ψεκάσω να πειστείς! :mrgreen:
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: arcadios στις Νοέμβριος 03, 2017, 12:16:03 μμ
πολύ καλή παρουσίαση, και σε χρόνο de-te  :mrgreen: :mrgreen:

δλδ, οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες.


Υπάρχουν πληροφορίες οτι θα τα δούμε σύντομα και σε δικά μας καταστήματα μοντελισμού.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: KWSTAS στις Νοέμβριος 03, 2017, 12:17:20 μμ
Ωραίο και ενδιαφέρον ποστ. Ευχαριστούμε και θα
δοκιμαστούν-αγοραστούν εν καιρώ.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: leopard στις Νοέμβριος 03, 2017, 12:24:52 μμ
Εξαιρετική παρουσίαση!!!
Αναμένουμε την εισαγωγή τους στην Ελλάδα.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: alex83 στις Νοέμβριος 03, 2017, 02:03:38 μμ
Εξαιρετική παρουσίαση Νίκο και αρκετά ενδιαφέρουσα!
Υπάρχουν πληροφορίες οτι θα τα δούμε σύντομα και σε δικά μας καταστήματα μοντελισμού.
Άντε να τα δούμε και στο τρίγωνο αλλά και σε αεροπορικά θέματα βεβαίως βεβαίως για εμάς τους αεροπλανάδες! :mrgreen: :mrgreen: ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: jim-eta στις Νοέμβριος 03, 2017, 04:49:16 μμ
Σε ευχαριστούμε παλιόγατα για το review σου.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Blitz-X στις Νοέμβριος 03, 2017, 06:12:18 μμ
Spoiler (hover to show)

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Κώστας Α.Β. στις Νοέμβριος 03, 2017, 07:22:08 μμ
Θέλουμε βιντεάκι από τον μαυροπούλι!!!
::eusa_pray::

 ::thanks_smilie:: γατούλι για την παρουσίαση!!!

 ::lovemodel::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Νοέμβριος 04, 2017, 02:39:25 πμ
Χαίρομαι που σας άρεσε παίδες!
Βιντεάκια δεν κάνουμε γιατί στο Hollywood είναι λίγο στριμωγμένα τα πράγματα τελευταία... ::glossa::

Στο Γιουτούμπι πάντως υπάρχει κανάλι της ΑΚ οπου εχουν ανεβει καμια δεκαριά βιντεάκια σχετικά με τα νεα χρώματα.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: GIOMEF στις Νοέμβριος 04, 2017, 04:16:51 μμ
Review για το επισημο site της ΑΚ....Μπραβο Νικο.
Προτεινω να μεταφραστει στα Αγγλικα και να το προωθησω εκει που πρεπει....Ενημερωσε με εαν συμφωνεις.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Νοέμβριος 04, 2017, 06:30:55 μμ
Review για το επισημο site της ΑΚ....Μπραβο Νικο.
Προτεινω να μεταφραστει στα Αγγλικα και να το προωθησω εκει που πρεπει....Ενημερωσε με εαν συμφωνεις.
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν το θέλουνε στο μεταφράζω
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: HEL(las) στις Νοέμβριος 04, 2017, 10:47:50 μμ
Πολυ κατατοπιστικη παρουσιαση, αλλα πολυ προπαγανδα υπερ των αρματαδων ακουω ::glossa::...να δουμε αν η ΑΚ θα εχει πελατες  και  τους αεροπλαναδες
 ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: arcadios στις Νοέμβριος 04, 2017, 10:53:14 μμ
Μέχρι το Πάσχα λένε ότι θα βγάλουν άλλους 100 περίπου κωδικούς σε αεροπορικά θέματα.

για να δούμε
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: them στις Νοέμβριος 04, 2017, 11:19:32 μμ
Πολυ κατατοπιστικός λέμε!!!  Άψογος Νικο πολυ καλή παρουσίαση!!! ::thumbleft:: ::thumbleft::
Ερώτηση θα βγάλουν και τίποτα κωδικούς για βαπόρια??? :mrgreen:
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: GIOMEF στις Νοέμβριος 05, 2017, 08:37:50 πμ
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν το θέλουνε στο μεταφράζω
Οκ
 Οκ στείλτο οπότε είσαι ετομος
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Stavros στις Νοέμβριος 05, 2017, 08:48:23 πμ
Ενημερωτικά ...σε περίπου 15 μέρες, θα μπορούμε να βρίσκουμε ΟΛΗ τη νέα Σειρά της ΑΚ στο Τρίγωνο της Ιπποκράτους .
 ::salut::
Σ.Σ.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: alex83 στις Νοέμβριος 05, 2017, 10:11:31 πμ
Ευχάριστα νέα αυτά!

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: B737Mech στις Νοέμβριος 30, 2017, 08:57:18 πμ
Πολύ χρήσιμη παρουσίαση όχι μόνο ως προς τα νέα χρώματα, αλλά για το πώς αλλάζει απόχρωση ένα χρώμα βάζοντας διαφορετικό διαλυτικό :roll:
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Βαγγέλης στις Νοέμβριος 30, 2017, 10:48:15 πμ

 Γνωρίζουμε που τα βρίσκουμε στην Αθήνα ?
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: alex83 στις Νοέμβριος 30, 2017, 03:15:53 μμ
Γνωρίζουμε που τα βρίσκουμε στην Αθήνα ?
Αν δε κάνω λάθος νομίζω την προηγούμενη βδομάδα παρελήφθησαν στο τρίγωνο στο plastimodellismo. :wink:
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Βαγγέλης στις Νοέμβριος 30, 2017, 03:19:31 μμ
 ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: arcadios στις Νοέμβριος 30, 2017, 04:05:21 μμ
μπολικα μπολικα...  :mrgreen: :mrgreen:

(http://www.mchost.gr/v/15771)
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wild Bill στις Δεκέμβριος 26, 2017, 12:23:34 μμ
Ένα video riview για τα χρώματα απο τον florymodels που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της εταιρίας και φυσικά της παρατηρήσεις του Wildcat  ::thumbleft::Πολύ χρήσιμη παρουσίαση όχι μόνο ως προς τα νέα χρώματα, αλλά για το πώς αλλάζει απόχρωση ένα χρώμα βάζοντας διαφορετικό διαλυτικό :roll:

Βλέποντας τις φωτογραφίες δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Απλά όπως έχει γράψει και ο Αγριόγατος το διαλυτικό (ο χρόνος εξάτμισης του) επηρεάζει την υφή του χρώματος όταν αυτό στεγνώνει οπότε έχουμε αυτό το οπτικό αποτέλεσμα. Αν στο πειραματόζωο του αγριόγατου ψεκαστεί ένα χέρι βερνίκι λογικά η όψη των διάφορων patch θα είναι η ίδια.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: spits22(Panayotis Dim.) στις Ιανουάριος 01, 2018, 11:52:21 μμ
Τα νέα δεν είναι κ τόσο καλά όσον αφορά την πιστότητα αρκετών αποχρώσεων.Ένας εκ των συμβούλων της εταρειας,ο Μike Starmer ανέφερε σε ποστ του ότι πολλα χρώματα είναι εντελως λαθος.. :evil:
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: spits22(Panayotis Dim.) στις Ιανουάριος 02, 2018, 12:32:49 πμ
(http://www.mchost.gr/v/17561)
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: sgt-major στις Ιανουάριος 02, 2018, 01:11:33 πμ
Αφου ηταν συμβουλος τι εκανε;Δεν ειδε τα δειγματα πριν την κυκλοφορια τους;Γιατι δεν γινεται να ηταν και να μην τα ειδε.

Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Ernst Barkman στις Ιανουάριος 02, 2018, 06:13:08 μμ
Τα νέα δεν είναι κ τόσο καλά όσον αφορά την πιστότητα αρκετών αποχρώσεων.Ένας εκ των συμβούλων της εταρειας,ο Μike Starmer ανέφερε σε ποστ του ότι πολλα χρώματα είναι εντελως λαθος.. :evil:

Δεν γνωρίζω τι προθέσεις ούτε αν ο κυρ Starmer έχει τελικά καλές σχέσεις με την ΑΚ αλλά γνωρίζω οτι έχει τεράστιες γνώσεις για τα άρματα του Νησιού κι επηρεάζει χιλιάδες μοντελιστές ανά τον κόσμο.Η τοποθέτηση του,ανεξάρτητα για ποιόν λόγο έγινε τελικά,είναι γερό χτύπημα στην αξιοπιστία των χρωμάτων οπότε λέω να παραμείνω πιστός στα White Ensign μου και...βλέπουμε...   :wink: ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: spits22(Panayotis Dim.) στις Ιανουάριος 02, 2018, 07:27:45 μμ
Δεν γνωρίζω τι προθέσεις ούτε αν ο κυρ Starmer έχει τελικά καλές σχέσεις με την ΑΚ αλλά γνωρίζω οτι έχει τεράστιες γνώσεις για τα άρματα του Νησιού κι επηρεάζει χιλιάδες μοντελιστές ανά τον κόσμο.Η τοποθέτηση του,ανεξάρτητα για ποιόν λόγο έγινε τελικά,είναι γερό χτύπημα στην αξιοπιστία των χρωμάτων οπότε λέω να παραμείνω πιστός στα White Ensign μου και...βλέπουμε...   :wink: ::salut::
Προθέσεις,παρεξηγήσεις γενικά παρασκήνιο μου είναι παντελώς αδιάφορα.Αυτό που έχει σημασία νομίζω είναι να διορθωθούν οι αποχρώσεις σε μια δεύτερη μεγάλη παρτίδα.Για μένα είναι αργά καθώς προμηθευτηκα σχεδόν όλες τις βρετανικές αποχρώσειςτων Real colors ηδη.Αλλά για άλλους μοντελιστες που δεν έχουν επενδύσει ακομα θα ήταν καλό να προχωρήσουν σε μια γενική διόρθωση.Αν διατίθενται να το κανουν βέβαια
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Ernst Barkman στις Ιανουάριος 02, 2018, 07:36:09 μμ
Προθέσεις,παρεξηγήσεις γενικά παρασκήνιο μου είναι παντελώς αδιάφορα.Αυτό που έχει σημασία νομίζω είναι να διορθωθούν οι αποχρώσεις σε μια δεύτερη μεγάλη παρτίδα.Για μένα είναι αργά καθώς προμηθευτηκα σχεδόν όλες τις βρετανικές αποχρώσειςτων Real colors ηδη.Αλλά για άλλους μοντελιστες που δεν έχουν επενδύσει ακομα θα ήταν καλό να προχωρήσουν σε μια γενική διόρθωση.Αν διατίθενται να το κανουν βέβαια

Έτσι είναι αλλά ο καταναλωτής-μοντελιστής φορτώνεται όλο το καβγά στη πλάτη και στη τσέπη του.Όπως έγραψα δεν γνωρίζω τι έχει μεσολαβήσει κι αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στο αν θελήσει η ΑΚ να παραδεχτεί το λάθος της κι αν διορθωθούν τα χρώματα ή όχι.Το γεγονός οτι ο Starmer βγήκε κατευθείαν να κράξει δημόσια στα fora αντί να "συμβουλέψει" πρώτα εσωτερικά,όπως υποτίθεται οτι είναι και ο ρόλος του,δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας...  :?
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Theios Nontas στις Ιανουάριος 02, 2018, 08:31:28 μμ
Παιδιά μην γίνεστε θύματα του μάρκετινγκ.
-κάθε φορά που κάποιος ισχυρίζεται οτι έβγαλε το "τέλειο" δεν είναι ανάγκη να τον πιστεύουμε κιόλας  :mrgreen:
-the latest its not always the greatest  :wink:

Καμία εταιρεία που βγάζει χρώματα για μοντελισμό δεν πρόκειται ποτέ να βγάζει 100% ακριβείς και σταθερές αποχρώσεις. Καμία εταιρεία πόσο μάλλον βιοτεχνία δεν πρόκειται να έχει τμήμα ποιοτικής εξασφάλισης και ελέγχου προδιαγραφών ποιότητας και ακρίβειας αποχρώσεων για είδη hobby, (δηλ. παιχνίδια για "μεγάλα παιδιά").
Μέ λίγα λόγια οτι βγάλει κάθε φορά η "καζανιά" μπαίνει στα μπουκαλάκια και πουλιέται, σιγά μην την πετάξουν στην ανακύκλωση επειδή το FS19037 τούς βγήκε FS19038 ή το RAL7009 βγήκε 7008.
Αν υπήρχε έλεγχος προδιαγραφών βιομηχανικού στάνταρ το μπουκαλάκι θα κόστιζε 10 ευρώ το ένα.
Δεν είναι βέβαια όλα τα χρώματα λάθος, τις περισσότερες φορές τα πετυχαίνουν αλλά δεν υπάρχει ποτέ σταθερότητα στις αποχρώσεις από παρτίδα σε παρτίδα.

Μπορεί ο Starmer να έδωσε το σωστό δείγμα αλλά επειδή κάποιες χρωστικές να είναι πανάκριβες/μή διαθέσιμες ή επειδή ο φασματογράφος αυτού που "μαγείρεψε" το χρώμα να ήθελε καλιμπράρισμα βγήκε αυτό που βγήκε.
 
Λύσεις υπάρχουν από:
-βάζουμε ότι υπάρχει διαθέσιμο για την απόχρωση που θέλουμε, μοντελάκια φτιάχνουμε δεν τρέxει και τίποτα...
-διαλέγουμε από αυτά που κυκλοφορούν αυτό που μας φαίνεται πιο σωστό
-διαβάζουμε, πειραματιζόμαστε, εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας και φτιάχνουμε μόνοι μας την ιδανική απόχρωση κάνοντας συνδυασμούς.
διαλέγετε και παίρνετε... 


Καλή Χρονιά σε όλους!!
 ::salut::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Voroshilov στις Ιανουάριος 02, 2018, 08:45:57 μμ
Μπορεί ο Starmer να έδωσε το σωστό δείγμα αλλά επειδή κάποιες χρωστικές μπορεί να είναι πανάκριβες/μή διαθέσιμες ή επειδή ο φασματογράφος αυτού που "μαγείρεψε" το χρώμα να ήθελε καλιμπράρισμα βγήκε αυτό που βγήκε.

Μάλλον αυτό παίχτηκε και για να μην εκτεθεί, προτίμησε να ρίξει την ρουκέτα...
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Ιανουάριος 02, 2018, 11:36:33 μμ
Μάλλον αυτό παίχτηκε και για να μην εκτεθεί, προτίμησε να ρίξει την ρουκέτα...
Πιθανό αλλα εγω εχω μάθει όπου μπαίνει η υπογραφή μου να ελέγχω το τελικό προϊόν ΠΡΙΝ κυκλοφορήσει και γίνω ρεζίλι αν δεν είναι όπως πρέπει...
Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου οτι οι Ισπανοί στον χώρο είναι μεγάλοι... παπατζήδες! :mrgreen:
Τουλάχιστον τα Real Colors είναι ποιοτικά σαν χρώματα οπότε - όπως έγραψε ο @Theios Nontas - κρατάμε τις αποχρώσεις που μας αρέσουν και πάμε αλλού γι'αυτές που δεν!
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Wildcat στις Ιανουάριος 02, 2018, 11:43:26 μμ
Ένα video riview για τα χρώματα απο τον florymodels που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της εταιρίας και φυσικά της παρατηρήσεις του Wildcat  ::thumbleft::Βλέποντας τις φωτογραφίες δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο. Απλά όπως έχει γράψει και ο Αγριόγατος το διαλυτικό (ο χρόνος εξάτμισης του) επηρεάζει την υφή του χρώματος όταν αυτό στεγνώνει οπότε έχουμε αυτό το οπτικό αποτέλεσμα. Αν στο πειραματόζωο του αγριόγατου ψεκαστεί ένα χέρι βερνίκι λογικά η όψη των διάφορων patch θα είναι η ίδια.
Ακριβώς! ::thumbleft::
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: StathisP στις Δεκέμβριος 01, 2018, 03:36:12 μμ
Η ΑΚ εβγαλε οπως αναμενοταν στην σειρα των real colors και χρωματα για αεροπορικα θεματα βππ και συγχρονα 133 το συνολο.

http://www.themodellingnews.com/2018/12/133-new-colours-in-ak-interactive-air.html
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Hunter1978 στις Δεκέμβριος 05, 2018, 11:05:49 πμ
Η ΑΚ εβγαλε οπως αναμενοταν στην σειρα των real colors και χρωματα για αεροπορικα θεματα βππ και συγχρονα 133 το συνολο.

http://www.themodellingnews.com/2018/12/133-new-colours-in-ak-interactive-air.html

Επιτέλους!!!

Να υποθέσω ότι είναι νωρίς ακόμα για τα Ελληνικά ράφια των καταστημάτων;;;
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: KWSTAS στις Δεκέμβριος 05, 2018, 06:06:26 μμ
Έχει αποχρώσεις που προσωπικά με καλύπτουν.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: B737Mech στις Δεκέμβριος 05, 2018, 06:21:32 μμ
Από αεροπορικά - και σε σχέση με τα Gunze - έχουν τα FS36251 της Ghost & το 35109 Aggressor blue που προσωπικά με ενδιαφέρουν.
Βέβαια θα ήταν ένα καλό τεστ να δοκιμάζαμε και τα τρία χρώματα της ghost χωρίς ξανοίγματα και άλλες επεμβάσεις, να βλέπαμε πόσο REAL είναι.
Θα ήθελα και εγώ να μάθω ποιο κατάστημα θα τα φέρει στην Ελλάδα και κατά προτίμηση στην Αττική.
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Voroshilov στις Δεκέμβριος 05, 2018, 06:26:39 μμ
Όλα τα προϊόντα της AK  τα φέρει ο Ergoscale (https://www.ergoscale.gr/?utm_source=modelclub&utm_medium=banner&utm_campaign=Ergoscale), δηλαδή ο δικός μας @midasIDF !! 
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: tsigalkos στις Απρίλιος 21, 2019, 10:38:21 πμ
Πρόσφατα προμηθεύτηκα κάποια χρώματα της σειράς και προσπάθησα να βάψω με πινένο
Τα αραίωσα με άζαξ και μετά με τα νερό αλλά με δυσκόλεψε πολύ στο βάψιμο.

Έχει κάποιος εμπειρία με βάψιμο με πινέλο με αυτά τα χρώματα;
Να προμηθευτώ το αντίστοιχο Thinner της εταιρίας ή υπάρχει κάτι πιο οικονομικό;
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: KWSTAS στις Απρίλιος 21, 2019, 10:58:20 πμ
Τέτοιου είδους χρώματα ( laquer ακρυλικά όπως Gunze , Tamiya )
ενδείκνυνται γι αερογράφο λόγω της πολύ καλής συμπεριφοράς τους.
Για πινέλο θα πρότεινα ακρυλικά νερού όπως Vallejo, AK κλπ, ή
τα all time classics που προσωπικά μεταχειρίζομαι έτσι, τα σμάλτα
( Revell - Humbrol - Molac - Modelmaster ).
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: tsigalkos στις Απρίλιος 21, 2019, 12:59:59 μμ
δυστυχως δεν με παίρνει προς το παρόν να πάω προς αερογράφο.
τα περισσότερα που έχω είναι vallejo, απλά πήρα κάποια από AK για να συμπληρώσω κάποια RLM που μου λείπαν
θα δοκιμάσω με κάποιο thinner και βλέπω
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Blitz-X στις Απρίλιος 21, 2019, 02:41:42 μμ
Πάρε αυτό (https://www.plaisio.gr/zografiki-diy/zografiki/voithitika-xromata-ylika/Winsor-and-Newton-Blending-Medium-75ml-3022863-3021760.htm) και πρόσθετε 1-2 σταγόνες κάθε φορά στο χρώμα που βάφεις (όχι στο μπουκαλάκι του αλλά σε κάποιο κυπελάκι).

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: nick2 στις Απρίλιος 21, 2019, 03:44:02 μμ
Πάρε αυτό (https://www.plaisio.gr/zografiki-diy/zografiki/voithitika-xromata-ylika/Winsor-and-Newton-Blending-Medium-75ml-3022863-3021760.htm) και πρόσθετε 1-2 σταγόνες κάθε φορά στο χρώμα που βάφεις (όχι στο μπουκαλάκι του αλλά σε κάποιο κυπελάκι)

Τί ακριβώς κάνει αυτό το υλικό στα ΑΚ?
Γράφει πως παρατείνει το στέγνωμα. Το κάνει και πιο διαχειρίσιμο με το πινέλο??
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: Blitz-X στις Απρίλιος 21, 2019, 06:41:58 μμ
Τί ακριβώς κάνει αυτό το υλικό στα ΑΚ?
Γράφει πως παρατείνει το στέγνωμα. Το κάνει και πιο διαχειρίσιμο με το πινέλο??
Ακριβώς Νίκο. Μπορεί να μη το κάνει... Humbrol, αλλά σίγουρα τα Γκουνζοταμιγιορίαλ δουλεύονται αρκετά ικανοποιητικά με πινέλο :wink:

 ::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ
Τίτλος: Απ: Real Colors by AK - Test Drive!
Αποστολή από: KWSTAS στις Απρίλιος 22, 2019, 12:29:29 πμ
Βάλε αγγελία αυτά που πήρες για να μην παιδεύεσαι
και πάρε πιο κατάλληλα για πινέλο, αφού δεν θα τα
χρησιμοποιήσεις προς το παρόν με αερογράφο. Έτσι
δεν θα έχεις πολλή χασούρα.