Αποστολέας Θέμα: Ελληνικά F-104G και πυρηνικά...  (Αναγνώστηκε 3239 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ(Ι)ΚΑΚΑΛΟΣ

• at Ormond VOR, radial 260, 3500ft...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Daytona Beach
  • Παντέλας
    • http://www.airclub-larissa.gr
Ελληνικά F-104G και πυρηνικά...
« στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 08:57:49 μμ »
Το καλοκαίρι όταν επισκέφτηκα τον οφθαλμίατρο μου πιάσαμε κουβέντα περί αεροπορίας μιας και ο ίδιος υπηρέτησε στην Τανάγρα τότε που έδρευε εκεί η 335ΜΚ με F-104G. Μου είπε πως γινόταν τότε η φόρτωση των πυρηνικών βομβών στα αεροσκάφη, ξεκινούσε μια τεράστια συνοδεία από φορτηγά με οπλισμένους στρατιώτες, πυροτεχνουργούς και οχήματα τεθωρακισμένα, υπήρχαν 2 αεροσκάφη στην άκρη του διαδρόμου με 4 δεξαμενές καυσίμου, βιετνάμ παραλλαγή και μπροστά από αυτά ήταν σχεδιασμένη μια γραμμή την οποία την περνούσαν μόνο αμερικάνοι με κλειδιά για το όπλο και νομίζω και ένας Έλληνας... :roll: Αφαιρούσαν προσεχτικά το ήδη φορεμένο πυρηνικό και έβαζαν ένα άλλο ιδίου τύπου, είχαν λευκό χρώμα. Δεν θυμάμαι περισσότερες λεπτομέρειες... Μάλιστα εκείνη την ώρα που γινόταν η όλη διαδικασία μέχρι και την λήξη της, όλοι ήταν υποχρεωτικά εντός κτηρίων (επικρατούσε και μια μυστικότητα... :roll: )

Κατόπιν σύσκεψης με τον γνωστό παπάτζα :mrgreen: μου είπε ότι το όπλο αυτό ήταν η βόμβα Mk.61 ::arrowdown::
http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Weapons/B61.html
το οποίο φέρεται μάλιστα από το F-104G.

Αν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει περισσότερα ας γράψει κάτι και καμιά φωτό (τι λέω κι εγώ τώρα ε??? ::lol18::) δεν βλάπτει... :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Ελληνικά F-104G και πυρηνικά...
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 09:25:41 μμ »
Χμμμμμμ... Κάτι δε μου αρέσει. 300 κιλοτόνοι στη Mod 7 απαιτούν στη χαμηλή ρίξη αρκετή ευελιξία από το φέρων αεροσκάφος αν δε θέλει να γίνει φέτες, κάτι που το F-104 σίγουρα δε διέθετε. Και ρίψη από μεσαίο - μεγάλο ύψος με ακριβές bomb run για ακρίβεια, ήδη από το 1967 που μπήκε η βόμβα σε υπηρεσία ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

Πιθανόν εδώ να είχαν μόνο τακτικές κεφαλές, Mod 3-4-10. Αλλά πάλι ποιος ο λόγος να τηρείς απόθεμα τέτοιων κεφαλών τόσο μακρυά από τα πιθανά μέτωπα;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/35
  • *
  • Παντέλας
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 09:43:09 μμ »
Κατ'αρχήν τα στοιχεία για το τι έφεραν τα δικά μας εκείνη την εποχή (τύπος βόμβας) δεν είναι ευρέως γνωστά, για την ώρα υποθέσεις κάνουμε... :roll: Επακριβώς τι κεφαλές έφεραν τα δικά μας όταν φορτώνονταν αποτελεί επίσης κάτι άγνωστο (για την ώρα ίσως...). Το αεροσκάφος φορέας σε πραγματική αποστολή ενδεχομένως να μην επέστρεφε και να το παίρνανε τα... σκάγια.
Για τον λόγο που ψάχνεις Γιώργο ask the Americans :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 09:46:03 μμ »
Γιώργο,Β-61 είχαμε για τα 104 και ΜΚ-7 για τα F-84F...
Κάπου είχαμε αναφερθεί παλιότερα αλλά δεν το βρίσκω...
Επίσης σε κάποια Αναχαίτιση,είχε αρθράκι για τα 104 με πυρηνικά
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 09:55:58 μμ »
Το αεροσκάφος φορέας σε πραγματική αποστολή ενδεχομένως να μην επέστρεφε και να το παίρνανε τα... σκάγια.
Ναι, εδώ έχεις δίκιο, οπότε δικαιολογείται η χρήση του F-104.

Για τον λόγο που ψάχνεις Γιώργο ask the Americans :mrgreen:
Παίρνω συνεχώς τηλέφωνο αλλά τρέχουνε με τη χρηματοπιστωτική κρίση τώρα και δε θέλω να τους πιέσω, έχουν που έχουν πρόβλημα... ::glossa::

Γιώργο,Β-61 είχαμε για τα 104 και ΜΚ-7 για τα F-84F...
Κάπου είχαμε αναφερθεί παλιότερα αλλά δεν το βρίσκω...
Επίσης σε κάποια Αναχαίτιση,είχε αρθράκι για τα 104 με πυρηνικά
Καλώς! Και αν μάλιστα τα F-84F αποτελούσαν φορείς, τότε μάλλον έιχει δίκιο ο σμήναρχος, οι φορείς ήταν αναλώσιμοι... Σιγά μην επιζούσε το F-84F!

Πάντως κάτι τέτοια θα μείνουν για πάντα στη σκιά πιστεύω και ποτέ δεν θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%. Και στην Ισπανία έλεγαν πως δεν έχουν πυρηνικά, και πιθανότατα δεν είχαν αποθηκευμένα, μόνο που τα Β-52 πέρναγαν φορτωμένα αβέρτα από πάνω μέχρι που ένα άφησε μερικές στο Palomares ([wiki=]Palomares hydrogen bombs incident[/wiki]). Πολύ σκοτεινή περίοδος και ευτυχώς που πέρασε. Αν και κάνουν ότι μπορούν για να τη επαναφέρουν :(

Οσο για τον αν είχαμε/έχουμε αποθηκευμένα πυρηνικά έχω και εγώ ακούσει πως υπήρχαν και μάλιστα πως τα τελευταία αποσύρθηκαν το 2001 :shock: ύστερα από 40 χρόνια σε υπηρεσία.

Αποσυνδεδεμένος MAGIK

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 11:40:44 μμ »
Eίναι ετσι όπως τα λέει ο φίλος Κάκαλος.........πράγματι υπήρχαν πυρηνικά στην Τανάγρα και για F-84 αλλά και για F-104...........οι διαδικασίες φόρτωσης και όπλισης ήταν παρόμοιες απο ότι εχω ακούσει......ο χώρος που γίνονταν αυτό ήταν στα σημερινά ρέντινες της 332 (γι αυτό και το συρματόπλεγμα).......αποθηκέυονταν στον χωρο των πυρομαχικων της Τανάγρας σε ειδικό χώρο (με διπλή σειρά πανύψηλων συρματοπλεγμάτων και υπέρ ενισχυμένες αποθήκες )  που φυλάσσοταν αποκλειστικά από Αμερικανούς και δεν έμπαινε Ελληνας μέσα...

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 11:49:20 μμ »
Παντελή,μια απορία...
Απ όσο γνωρίζουμε,στην Τανάγρα τα 104 ήταν άβαφτα, και ελάχιστα ADC Grey...
Αφού πήγαν στον ʼραξο και αρκετά χρόνια μετά,βάφτηκαν σε την SEA παραλλαγή...
Ποια ημερομηνία υπηρέτησε?
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

• Scale 1/35
  • *
  • Παντέλας
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2008, 11:56:12 μμ »
Γιώργο δεν θυμάμαι πότε υπηρέτησε, μου το είχε πει αλλά δεν το θυμάμαι... :oops: Όταν τον ρώτησα τα χρώματα της παραλλαγής μου είπε πως ήταν πράσινο-καφέ και άσπρη κοιλιά. Η βόμβα λευκή. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2008, 01:17:36 πμ »
Αλλά πάλι ποιος ο λόγος να τηρείς απόθεμα τέτοιων κεφαλών τόσο μακρυά από τα πιθανά μέτωπα;
Γιώργο φίλε μου όταν βρεθούμε απο κοντά με το καλό  ::icon_thumright:: θα σου πώ κάποια πράγματα απο την θητεία....(sorry αλλά δεν ξέρω αν "δημόσια" μπορώ να αναφέρω κάτι  :roll: )...
Πάντως μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα οτι ακόμα και πριν κάποια χρόνια υπήρχαν πυρηνικά "υπόλοιπα"........

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
    • http://acig.org
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2008, 08:05:03 μμ »
Το τελευταίο Αμερικανικό Απόσπασμα Ειδικών Πυρομαχικών αποσύρθηκε από τον ʼραξο το 2001. Τα πρώτα F-104 βάφτηκαν Βιετνάμ γύρω στο 1968...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2008, 10:02:41 μμ »
Χμμμμμμ... Κάτι δε μου αρέσει. 300 κιλοτόνοι στη Mod 7 απαιτούν στη χαμηλή ρίξη αρκετή ευελιξία από το φέρων αεροσκάφος αν δε θέλει να γίνει φέτες, κάτι που το F-104 σίγουρα δε διέθετε. Και ρίψη από μεσαίο - μεγάλο ύψος με ακριβές bomb run για ακρίβεια, ήδη από το 1967 που μπήκε η βόμβα σε υπηρεσία ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

Πιθανόν εδώ να είχαν μόνο τακτικές κεφαλές, Mod 3-4-10. Αλλά πάλι ποιος ο λόγος να τηρείς απόθεμα τέτοιων κεφαλών τόσο μακρυά από τα πιθανά μέτωπα;

Ο βαθμός ανόδου, η επιτάχυνση και η τελική ταχύτητα των F-104G μπορούσε να αφήσει πολλά αεροσκάφη της 3ης γενιάς και όλα τα γνωστά 2ης γενιάς στην περιοχή μας μετεξεταστέα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2008, 10:29:38 πμ »

Ναι αλλά 300 κιλοτόννοι από χαμηλά δεν αφήνουν και πολύ χρόνο πιστεύω παρά μόνο αν στρίψεις και αντίθετα από τη βόμβα, ότι έκαναν και τα Β-29.

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2008, 01:21:59 μμ »
Τι να σου πώ φίλε, δε μπορώ να γνωρίζω τους περιορισμούς και πως πρέπει να κινηθεί ένα αεροσκάφος για να αποφύγει τις συνέπειες του "μανιταριού". Πάντως η απαιτούμενη ακρίβεια είναι συμβολικός όρος, όταν πρόκειται για όπλα τέτοιας ισχύος, τα οποία προφανώς δε μπορούν να έχουν αποκλειστικά τακτική αξία χωρίς να επηρεαστεί η περιοχή  σε μεγάλη ακτίνα, δε γνωρίζω όμως λεπτομέρειες.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2008, 01:41:39 μμ »
Τι να σου πώ φίλε, δε μπορώ να γνωρίζω τους περιορισμούς και πως πρέπει να κινηθεί ένα αεροσκάφος για να αποφύγει τις συνέπειες του "μανιταριού". Πάντως η απαιτούμενη ακρίβεια είναι συμβολικός όρος, όταν πρόκειται για όπλα τέτοιας ισχύος, τα οποία προφανώς δε μπορούν να έχουν αποκλειστικά τακτική αξία χωρίς να επηρεαστεί η περιοχή  σε μεγάλη ακτίνα, δε γνωρίζω όμως λεπτομέρειες.
Εχεις δίκιο, πέρα από εικασίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα άλλο.

Οσο για την ακρίβεια, η Mod 11 έχει κατασκευαστεί, αν γνωρίζω καλά, για να διατρύει το έδαφος και να καταστρέφει υπόγειες εγκαταστάσεις, οπότε μία σχετική ακρίβεια της τάξης των μερικών εκατοντάδων μέτρων είναι απαραίτητη.

Τέλος πάντων, το ευχάριστο είναι πως τα μάζεψαν και τα πήγαν σπίτι τους. Ελπίζω να το έμαθε και η άλλη πλευρά και να μας διαγράψει από τη λίστα στόχων...

Αποσυνδεδεμένος Κωνσταντινος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαλάτσι/Αθήνα
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2008, 10:15:54 μμ »
Αναχαιτιση Τευχος 14 (ειναι το τευχος μετα την πτωση του Ηλιακη στην Καρπαθο) εχει αφιερωμα για τα F-104. Συμφωνα με το αρθρο τα πυρηνικα που επαιρνε το -104 ηταν διαφορετικα απο το -84F. To ena ηταν Β-28 (60 κιλοτονων)και το αλλο Β-57 . Στο ιδιο αρθρο περιγραφει και καποιες διαδικασιες φορτωσης.

Tags: f-104