Μικρό update από το βάψιμο του βασικού που έγινε χθες.
Πρώτα όμως θα μου επιτρέψετε να φλυαρήσω λίγο επί του θεωρητικού - ιστορικού.
Ξέρω ότι ανοίγω μεγάλο θέμα τώρα, αλλά πρέπει να πω ότι με προβλημάτισε πολύ το χρώμα και ο τόνος που έπρεπε να έχει το Panzer grey. Και αυτό γιατί το pz grey των γερμανικών αρμάτων στα πρώτα στάδια του πολέμου ήταν σκουρότερο από το ανοικτότερο τονικά που έφεραν αργότερα.
Βασικό χρώμα των γερμανικών αρμάτων από το 1935 έως και το 1939 ήταν το "Anthrazitgrau" RAL7016. Ήταν χρώμα το οποίο χρησιμοποιούσε αρχικά η Luftwaffe για τα οχήματα εδάφους και τα κράνη του προσωπικού της, γνωστότερο και με την ονομασία "Fliegerblaugrau". Χρησιμοποιείτο δε στα θωρακισμένα οχήματα και σε συνδυασμό με το "Signalbraun" RAL 8002 για τη δημιουργία δίχρωμου καμουφλάζ, σε αναλογία 2 προς 1.
Ορίστε κι ένα λινκ για τα RAL.
www.indfinspec.demon.co.uk/ral_colour_chart.htmΟπότε χρειαζόταν κάτι τονικά πιο σκούρο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συνήθως, αφού το άρμα που θα αναπαρασταθεί, θα δρα όπως είπα στην Πολωνία το 1939.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα μοντελιστικά χρώματα που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες για το pz grey, δεν είναι απόλυτα σωστά (τουλάχιστον για την πρώιμη φάση του πολέμου) με αποτέλεσμα να χρειάζονται αναμίξεις κατά περίπτωση. Τα μόνα σχετικά σωστά που έχω ανακαλύψει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δυστυχώς πλέον δεν μπορώ να τα βρω. ήταν κάποιο παλιό χρώμα της Molak με κωδικό LU? (κάτι δεν θυμάμαι τώρα) νομίζω ότι λεγόταν Seablue? όπως και κάποιο χρώμα της Schreiber ακόμα σωστότερο, δυστυχώς δεν θυμάμαι καθόλου κωδικό (το έβρισκα πριν πολλά πολλά χρόνια στον Καλφάκη). Για τη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, δοκίμασα τα χρώματα που δίνουν για Pz grey η ΤΑΜΙΥΑ, το Air Vallejo και της Agama. Και πάλι κανένα δεν με ικανοποίησε ατόφιο, καθώς άλλα ήταν πιο σκούρα και άλλα πιο ανοιχτά απ'ότι ήθελα. Έτσι επέλεξα μια μέση λύση για την συγκεκριμένη περίοδο, ούτε πολύ σκούρο, ούτε πολύ ανοιχτό και για βασικό κατέφυγα στην ανάμιξη ΤΑΜΙΥΑ XF-63 german grey, XF-2 flat white & X-4 Blue σε αναλογία 5:1:1.
Ξέρω είμαι άρρωστος ... οπότε ζητώ την κατανόησή σας.

Πάντως πιστεύω κάτι να έκανα ...
Στη συνέχεια και μετά ένα εύλογο χρονικό διάστημα στεγνώματος ακολούθησε το "φώτισμα" των πάνελ μόνο των οριζοντίων επιφανειών του σκάφους με το προηγούμενο βασικό ξανοιγμένο σταδιακά όχι με άσπρο που κάνει το χρώμα πιο "παγωμένο" και αφύσικο, αλλά με Flesh. (tip από ξένο μοντελιστικό περιοδικό

).
Σημείωση:
Πιστεύω να φαίνεται το ξάνοιγμα στις φωτογραφίες γιατί δεν ξέρω τι φταίει (η μηχανή μου και οι ρυθμίσεις της; οι φτωχές φωτογραφικές μου ικανότητες; το συγκεκριμένο χρώμα το οποίο είναι δύσκολο στη φωτογράφηση; ) αλλά ταλαιπωρήθηκα γενικότερα. 

Τέλος για σήμερα, τελείωσε και το βάψιμο του βασικού των ερπυστριών για ν'ακολουθήσουν διάφορα wash με λαδάκια και τα σκονίσματά τους με pigments.

Αυτά προς το παρόν, ευχαριστώ για την προσοχή σας και .... βοήθειά μας