Το αμερικανικό δόγμα για την χρήση των αρμάτων στην διάρκεια του Β' ΠΠ - με κύριο υποστηρικτή τον Πάττον - προέβλεπε ότι τα άρματα χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση σε βάθος μετά την διάρρηξη του εχθρικού μετώπου και με βάση αυτό κατασκευάστηκε το Σέρμαν, με έμφαση στην ταχύτητα, στη κίνηση και στην εύκολη συντήρηση.
Η αντιμετώπιση των εχθρικών αρμάτων είχε ανατεθεί στους καταστροφείς αρμάτων και τις αντιαρματικές μονάδες.
Οι ΗΠΑ είχαν και τεχνολογία και τη βιομηχανία για να κατασκευάσουν "βαρέα" άρματα, αν ήταν τέτοιες οι απαιτήσεις του Πενταγώνου.
Και μη ξεχνάμε ότι οι Σύμμαχοι ήταν οι νικητές του Β' ΠΠ με τα Σέρμαν και τα Τ 34 και όχι οι Γερμανοί με τα διαφορετικού τύπου άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Ο ίδιος ο Γκουντέριαν, από την θέση του Επιθεωρητού Τεθωρακισμένων, αντιτάχθηκε στη "σπατάλη" κατασκευής βαρέων αρμάτων, προτιμόντας την παραγωγή μεγαλύτερων αριθμών PZ IV - Sturm