πάντα ήμουν υπέρ των κριτικών επιτροπών στους διαγωνισμούς,
εφόσον αποτελούνται απο έμπειρους γνώστες και όχι από "ξερόλες".
μια συμβουλή εάν μου επιτρέπετε (σε περίπτωση που δεν το έχετε ήδη σκεφτεί ή εφαρμόσει):
1. χρησιμοποιήστε φόρμες για την επιμέρους βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, για κάθε έκθεμα χωριστά (πχ. συναρμολόγηση, βάψιμο, φθορές, αυθεντικότητα κ.ο.κ.), με βαση μια συμφωνημένη, ενιαία κλιμακα, πχ. απο το 1 (κακό) έως το 10 (άριστα)
2. κάθε κριτής να βαθμολογεί μόνος του (ο όχλος ή η ομάδα πολλές φορές παρασύρει), κεκλεισμένων των θυρών (για αποφυγή ...σχολίων)
3. στο τέλος βραβεύεται το έκθεμα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία (και οι φόρμες βαθμολόγησης, αιτιολογούν το αποτέλεσμα)
4. η γνώμη του "ειδικού" (κριτή) κάθε κατηγορίας, μετράει σε περίπτωση ισοβαθμίας και συμβουλευτικά εάν ερωτηθεί απο κάποιο άλλο κριτή για θέμα που δεν γνωρίζει καλά.
5. η κριτική επιτροπή, καλό είναι να γνωστοποιείται εκ των προτέρων.
το ανωτέρω σύστημα λειτουργούσε επιτυχώς για αρκετά χρόνια στην έκθεση της IPMS Ελλάδος αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω των αιώνιων παραπόνων των (συνήθων) "ριγμένων".
με το άλλο σύστημα ( της ψηφοφορίας των ίδιων των συμμετεχόντων κάθε κατηγορίας και μόνο) τουλάχιστον δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή παράπονα για "μιλημένους" κριτές.
καλή επιτυχία.
θα προσπαθήσω φέτος να είμαι εκεί και οπωσδήποτε θα συμμετέχω με μοντέλο
Σ.Σ.