Σταύρο φίλε μου καλή αρχή και καλή επιτυχία
Πολύ ωραία ιδέα η συλλογή του Willy σε διάφορες κλίμακες, θυμάμαι μου το 'χες προτείνει όταν έφτιαχνα το Kubel
Αν θέλεις μπορώ να κοιτάξω εδώ στην Θσ/νίκη για το 24αρι 
Απλά έχω μια ερώτηση μονάχα....γιατί ενώ στην 1/35 η Tamiya δείχνει ξεκάθαρα οτι πρόκειται για Willy στην 1/48 το 'χει "καμουφλάρει" λόγω copyright
:
Μήπως "έχασε" το copyright μετά το 35αρι
:
:
:
Ο φίλτατος Πάνος, θίγει ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο ανοίγω εδώ σαν ξεχωριστό τόπικ διότι θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις επ' αυτού.
Το copyright και γενικά τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης εμπορικών ονομάτων σε μοντέλα υπο κλίμακα, πάει να γίνει η μεγάλη πληγή στο μοντελισμό.
Είναι πολλές οι εταιρείες που κατασκευάζουν στρατιωτικό υλικό και όχι μόνο, που θέτουν ζητήματα απαγόρευσης των ονομάτων τους απο τις εταιρείες μοντελισμού ή ζητούν - απ' όσο μαθαίνουμε απο περιοδικά- υπερβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά για δικαιώματα χρησης αυτών των ονομάτων.
Το Willys MB Jeep της Tamiya στην 1/48, όπως και το πρόσφατο Opel Blitz της ίδιας στην 1/35 είναι τα τελευταία παραδείγματα αντίδρασης των μοντελιστικών εταιρειών.
Αντί να μπλέκουν με τις υπερβολικές απαιτήσεις των "μεγάλων" εταιρειών, καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις. Το τζιπάκι κυκλοφόρησε "κρυμμένο" στο κουτί με τις φιγούρες και με τον περιορισμό να μην φαίνεται η χαρακτηριστική μάσκα του πραγματικού στο εξώφυλλο - λέγεται ότι η Hasegawa που το κυκλοφόρησε "επώνυμα" και πρώτη μούρη ως Follow Me, πληρωσε τρελλά λεφτά για δικαιώματα - ενώ στο Opel Blitz 1/35, πουθενά δεν αναφέρεται ως τέτοιο ενώ από το κιτ απουσιάζει το γνωστό λογότυπο από τη μάσκα.
Επίσης πόσοι έχετε προσέξει ότι στα Γερμανικά άρματα της Dragon, στα ελαστικά των τροχών δεν αναγράφεται σωστά το λογότυπο του κατασκευαστή "CONTINENTAL" αλλά παραποιημένο : "CONTINENTAU".
Και δεν έχουν θιγεί μόνο τα αρματικά θέματα έτσι?

Πριν καιρό διάβαζα ότι η εταιρεία Pratt & Whittney απαγόρεψε την αναγραφή του ονόματος της στα ρητινένια σετ που κυκλοφορούν (έκτοτε αναγράφεται "κινητήρα ΧΨΖ παρόμοιος με....τάδε"
ενώ για παρόμοιους λόγους δεν κυκλοφορούν πολλά αγωνιστικά αυτοκίνητα λόγω προβλημάτων με τους σπόνσορες.
Εξαιρώ την απαγόρευση αναγραφής των προιόντων καπνού που εμπίπτουν σε άλλη "εκστρατεία" και το άλλο θέμα με τις σβάστικες. Εδώ θα "ξυπνήσουν¨και οι "οπαδοί" της Λουφτβάφε και όχι μόνο με την απαγόρευση προβολής των ναζιστικών συμβόλων κλπ.
Κρίμα.
Προσωπικά θεωρώ ότι η αναπαράσταση υπο κλίμακα ενός αντικειμένου, είναι άμμεση προβολή αυτού και δεν ισχύσει το αντίθετο (ότι το μοντέλο εκμεταλλεύεται την αναγνωρισιμότητα του πραγματικού για να πουλήσει)
Απόψεις?
Σ.Σ.