Αποστολέας Θέμα: SSGN κλάσης Echo II (SkyWave 1/700)  (Αναγνώστηκε 5526 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
SSGN κλάσης Echo II (SkyWave 1/700)
« στις: Δεκεμβρίου 09, 2007, 05:52:09 μμ »
Αφού ανακοινώθηκε και επίσημα, τότε να ανακοινώσω και εγώ επίσημα τη συμμετοχή μου (φώτα, μουσική, χορεύτριες, βεγγαλικά).

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στα πλαίσια του GB5 θα κατασκευάσω ένα σοβιετικό (νυν ρωσσικό) πυρηνικό υποβρύχιο [wiki=]SSGN[/wiki] κλάσης Echo II

Το κιτ είναι της άγνωστης σε εμένα SkyWave και είναι στην 1/700. Περιλαμβάνει 2 όμοια πλαίσια στα οποία πλην του υποβρυχίου περιλαμβάνονται 2 F-15, 2 F-16, 2 F4 και ένα Tu-95.

Η λεπτομέρεια είναι απίστευτη όπως βλέπετε στο παρακάτω F-15, μεγέθους μόλις 2cm :shock: Σίγουρα τα panel lines είναι εκτός κλίμκας αλλά με λίγο βάψιμο και wash θα δείχνει αληθοφανές. Ακόμα εν ξέρω αν θα στιάξω τα αεροπλάνα, αν λύσω το πρόβλημα του πως θα δείξω την καλύπτρα σίγουρα θα φτιάξω το Tu-95.

Να και τα σχέδια. Αν προσξέτε θα δείτε ότι περιέχει και σήματα για ένα ελληνικό F-4 :shock:

Τέλος η καρτέλα με τα σήματα είναι εντυπωσιακότατη και απλά για την κλίμακα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Το μόνο που θα σας πω είναι οτι αν ήταν στην 1/72 θα ήταν 1.5mΧ1.0m :shock:

Αυτά για την ώρα. Τεμπέλης γαρ διάλεξα κάτι πανεύκολο :oops: αλλά επιφυλάσσομαι για τα αεροπλανάκια που θα έχουν τα ζόρια τους.

Αντε, καλές κατασκευές σε όλους!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: SSGN κλάσης Echo II (SkyWave 1/700)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 10, 2007, 12:35:55 πμ »
καλή συνέχεια Γιώργο.
κάνε το εύκολο.. δύσκολο.
αφού φτιάξεις το υποβρύχιο,
βάλτο σε ένα θαλάσσιο διόραμα μα λίγα κυματάκια
και απο πάνω του κάνε overfly το Bear, συνοδευόμενο απο τα F-15 (στερεωμένα με ψιλότατο ατσαλόσυρμα)
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 12:17:54 πμ »
Αρχή κατασκευής. Οπως κάνω πάντα με κάθε πολύπλοκη κατασκευή μελέτησα προσεκτικά τα πλαίσια με τα κομμάτια και τις οδηγίες.

Στη συνέχεια έκοψα όλα τα κομμάτια, επιβεβαίωσα με ένα dry fit οτι δεν θα έχω προβλήματα (απαραίτητο σε μοντέλο πολλών κομματιών) και καθάρισα σημάδια από καλούπι και το ελάχιστο flash που υπήρχε στον ιστό του radar. Ακολούθως, έχοντας πλέον πρόσβαση στο σύνολο του πλήθους των κομματιών, επιβεβαίωσα την σειρά συναρμολόγησης για να αποφύγω μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πρέπει να ομολογήσω οτι η ποιότητα χύτευσης αλλά και η προσφερόμενη λεπτομέρεια είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Βέβαιος πλέον οτι κατέχω τη διαδικασία συναρμολόγησης ξεκίνησα. Αρχικά κόλλησα τα δύο πλευρικά εξογκώματα στον πύργο τα οποία έχουν να κάνουν με το σύστημα ενεργητικής καθοδήγησης των πυραύλων P-500 Bazalt (κωδικός ΝΑΤΟ SS-N-12 Sandbox). Στη συνέχεια δίνοντας μεγάλη προσοχή στη σωστή ευθυγράμμιση κόλληαα το σκάφος με το επίπεδο κάτω τμήμα. Η εφαρμογή ήταν άψογη, κάποια σημεία που το λιωμένο πλαστικό "ξεχείλισε" θα καθαριστούν αύριο με το κοπίδι.

Ο ιστός του radar και η κεραία επικοινωνιών περιμένουν να κολληθούν στο τέλος και του βαψίματος γιατί αλλιώς μάλλον θα σπάσουν κατά το χειρισμό του μοντέλου. Επίσης σκέφτομαι να φτιάξω και τον ιστό της σημαίας αλλά και τη σημαία από αλουμινόφυλλο, κάτι που όπως καταλαβαίνετε ανεβάζει δραματικά την πολυπλοκότητα της κατασκευής και κατατάσσει το μοντέλο στην κατηγορία multimedia. Αύριο μάλλον θα πέσει το χρώμα (μαύρο Humbrol 33) και θα αρχίσω τις φθορές που από ότι βλέπω σε σχετικές φωτογραφίες τα Echo ΙΙ είχαν πολύ μπίχλα.

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 12:58:15 πμ »
Δυναμικό ξεκίνημα Γιώργο, και απ'ότι φαίνεται θα είσαι ο πρώτος που θα τελειώσει μοντέλο στο 5ο GB.
Καλή συνέχεια σε σένα και φυσικά σε όλους τους συμμετέχοντες!
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 01:00:39 πμ »
Πολλά συγχαρητήρια Γιώργο για την πολύπλοκη  ::glossa:: και δύσκολη  ::glossa:: κατασκευή. Πρέπει πραγματικά να σε παίδεψε πάρα πολύ  ::glossa:: ::glossa:: . Να σε δω τώρα με τα tiny tiny αεροπλανάκια  :twisted: :twisted:
Καλή συνέχεια.

ΥΓ Σε βλέπω να τερματίζεις πρώτος στο group build ... και με διαφορά  :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 09:48:55 πμ »
Βρε  συ Γιώργο, όταν κάνεις τέτοιες κατασκευές φώναζε να είμαι επί τόπου να παρακολουθώ και να μαθαίνω....
Τα υπόλοιπα στα είπαν οι άλλοι...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 10:02:48 πμ »
Βρε  συ Γιώργο, όταν κάνεις τέτοιες κατασκευές φώναζε να είμαι επί τόπου να παρακολουθώ και να μαθαίνω....
Φίλιππε θα το έκανα μετά χαράς αλλά με τα ζόρικα μοντέλα θέλω απόλυτη ησυχία και αυτοσυγκέντρωση και μία έντονη μοντελιστική παρουσία όπως εσύ θα μου αποσπά συνεχώς την προσοχή ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 05:55:43 μμ »
Και τα 2 θα βαφτούν μονόχρωμα. Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω και να τα τελειώσω on time.
Υπήρχαν μονόχρωμα στην Ευρώπη;

Λοιπόν, πίσω στο υπερυποβρύχιο. Πέρσα λίγο Hycote τη μούρη του...

...μάσκαρα και έβαψα πινελάτα το διηχητικό κώνο του sonar...

... έβγαλα το μασκάρισμα και ένιωσα ικανοποιημένος.

Τώρ στα δύσκολα. Τι χρώμα το βάφουμε το υπόθετο; Λοιπόν, θυμόσαστε τότε που έφτιαχνα το TBM Avenger που αναρωτιώμουνα πόσο άσπρο είναι το άσπρο; Σε κάτι ανάλογο έπεσα τώρα αλλά με το μαύρο. Για να μην τα κάνω μαντάρα έπεσα στο internet, yahoo και έψαξα για +submarine +nuclear +model +color +paint. Μου κατέβασε μπόλικα και άρχισα την ανάγνωση. Που να μην την άρχιζα...

Μιάμιση ώρα μετά είχα τον απίστευτο πονοκέφαλο και φυσικά δεν είχα ιδέα τι χρώμα να το βάψω. Ποτέ δεν ήξερα οτι υπάρχουν χρώματα όπως black, dirty black, coal black, night black, jet black και δεκάδες άλλα black. Επίσης αρκετοί μοντελιστές ανέφεραν και διάφορα midnight blue (δηλαδή στις 2330 το blue είναι πιο ανοικτό :?: ) και κάποιοι άλλοι αυτό το μυστήριο το engine gray και φυσικά ΟΛΟΙ ανέφεραν οτι επέλεξαν το συγκεκριμένο χρώμα για να έχουν τη σωστή απόδοση λόγω scale effect. Δάκρυσαν τα μάτια μου να βλέπω μοντέλα και πραγματικά υποβρύχια τα οποία εγώ τα έβλεπα μαύρα και ολόϊδια και κάποιοι επέμεναν οτι το μεν ήταν black ενώ το δε ήταν dirty black γιατί είχε αντηχοϊκά πλακίδια και μάλιστα να διακρίνουν και τόνους του black πάνω στο υποβρύχιο :shock: Black queueless snake who ate them :evil:

Κατέληξα στα εξείς συμπεράσματα:

- Ο μοντελισμός είναι μόνο για γυναίκες, οι οποίες μπορούν να ξεχωρίσουν και να περιγράψουν χρώματα όπως εκρού, ζαχαρί και σάπιο μήλο.
- Δεν είμαι γυναίκα (την... απόδειξη την κουβαλάω μαζύ μου χρόνια τώρα ::glossa:: )
- Κάπως πρέπει να το βάψω το γα&^$@^%$ το υποβρύχιο.

και αποφάσισα να δημιουργήσω το gkontog black, τη σύνθεση του οποίου θα δώσω στην ModelMaster για να βγάλει το χρώμα σαν Soviet Navy Submarine Black (non faded). Αρχικά πέρασα το μοντέλο ένα χέρι Humbrol 67 (για τους αεροπλανάδες RLM66, για τους αρματάδες panzer grey). Μόλις στέγνωσε πέρασα ένα πολύ αραιωμένο μαύρο Humbrol 33. Οπως βλέπετε απέναντι σε μία εντελώς μαύρη επιφάνεια πέτυχα να έχω διαφορά.

Τέλος παρκετίνη (τι άλλο) και αναμονή για φθορές.

Εβγαλα και το μασκάρισμα του sonar. Δεν μπορώ να πω πως ξετρελέθηκα με το αποτέλεσμα, αλλά από τα 10cm δείχνει εντάξει. Θα το ψιλοδιορθώσω με πινέλο αν μπορέσω.

Αυτά για την ώρα. Πάω να πιάσω κανένα αεροπλάνο να αποτοξινωθώ.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:10:29 μμ »
Γιώργο, σ' ενα βιβλίο της Vanquish "The Silent Soviets", υπάρχουν δεκάδες φώτο απο Σοβιετικά υποβρύχια όπου όλα έχουν ενα matt black στρώμα. Πιστεύω, συγκρίνοντας καταλόγους χρωμμάτων και φώτος, ότι ταιριάζει το coal black  :wink:  Θυμάμαι οτι και στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης είχα δεί 4 υποβρύχια (παροπλισμένα  :?:  πάντως είχαν ενα "μπαλόνι" στην ουρά που εξείχε απο το νερό) και ήταν μαύρα μάτ αλλά με πολλά σημεία να "φθάνουν" σε αποχρώσεις του γκρί. Πιστεύω οτι λόγω κλίμακας ενα "χέρι" coal matt black σαν "βασικό" και προσεκτικό dry brushing με αποχρώσεις του γκρί, θα σου δώσουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα  :wink:
 Εφόσον το "καθελκύσεις" σε βάση με "νερό", με παρκετίνη ή gloss βερνίκι δώστου και "βρεγμένες" επιφάνειες..... Προς Θεού είναι προσωπικές απόψεις  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:16:02 μμ »
Σε κάποια σημεία, θα έκανα drybrushing και με λίγο "ανοιχτό" Prussian blue

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:28:05 μμ »

Έλα μια χαρά βγαίνει το θηρίο!  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::icon_thumright::

::arrowred:: Ερώτηση: η Αμερικανική εισβολή στον Παναμά το 89 μπορεί να ενταχθεί στο group build :?:?: Έχω κάτι αρματικό υπόψη μου..

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:35:23 μμ »

Έλα μια χαρά βγαίνει το θηρίο!  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::icon_thumright::

::arrowred:: Ερώτηση: η Αμερικανική εισβολή στον Παναμά το 89 μπορεί να ενταχθεί στο group build :?:?: Έχω κάτι αρματικό υπόψη μου..

Εσένα θα σε καταχεριάσω καμιά μέρα  ::punch:: ::punch:: ::punch::
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:42:13 μμ »
Εσένα θα σε καταχεριάσω καμιά μέρα  ::punch:: ::punch:: ::punch::

Να μην έχεις φάει όμως πριν! ʼντε γιατί "βαραίνεις"  εύκολα!   ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 06:45:04 μμ »
Όχι δεν θα φάω πριν.... γιατί θα φάω εσένα  :x :x :x
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 16, 2007, 07:58:27 μμ »
Θυμάμαι οτι και στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης είχα δεί 4 υποβρύχια (παροπλισμένα  :?:  πάντως είχαν ενα "μπαλόνι" στην ουρά που εξείχε απο το νερό) ...
Tέτοια ήταν; Τότε ήταν κλάσσης Victor III. Το μπαλόνι περιέχει ένα συρόμενο σύστημα μικροφώνων.

Προς Θεού είναι προσωπικές απόψεις  :mrgreen:
Προσωπικές αλλά καλές! Δε σε πειράζει να τις ακολουθήσω.

Σε κάποια σημεία, θα έκανα drybrushing και με λίγο "ανοιχτό" Prussian blue
Αντε πάλι, τώρα η φάση άρχισα με τα μπλε ::glossa:: Λοιπόν εγώ το βλέπω πιο πολύ για royal blue ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 12:14:21 πμ »
DJ ANAS ::arrowred:: :shock: :shock: :shock: Νιώθω σα να είμαι στο εργοστάσιο παραγωγής! Και με ξεναγό τον υπεύθυνο αρχιμηχανικό! Μπράβο, απίθανη και λεπτομερέστατη δουλειά. Και φυσικά έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το απόλυτο reference για το συγκεκριμένο όχημα. By Tasos!

Τώρα στο υπερυποβρύχιο. Πήρα τα λαδάκια μου, μαύρο, άσπρο, raw umber, prussian blue (thanks Raw Shooter ::icon_thumright:: ) και αποφάσισα να το ξεφτιλίσω στη φθορά. Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω έχω βρεί πάρα πολλές φωτογραφίες ρωσσικών (σοβιετικών) υποβρυχίων τα οποία έχουν απίστευτα μεγάλες φθορές στο βάψιμό τους. Και δε μιλάω για τα παρατημένα στα λιμάνια, που συχνά βλέπουμε στη σύγχρονη εποχή, αλλά για αυτά της σοβιετικής περιόδου όπου πιστεύω οτι η καλή εικόνα των όπλων του λαού ήταν επιβεβλημένη δια ροπάλου. Ειδικά μερικά Alpha είναι σαν να τα έτριψε κάποιος τυχαία με γυαλόχαρτο και μάλιστα φωτογραφημένα εν μέσω περιπολίας. Ισως να οφείλεται στη χρήση αντηχοϊκής βαφής που κάποιες πηγές αναφέρουν οτι χρησιμοποιούσαν, και η οποία προφανώς δεν είχε και τόσο καλές αντοχές στο θαλασσινό νερό. Aν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας με διαφωτίσει.

Τέλος μετά από μία δημιουργική ώρα με τα λαδάκια μου κατέληξα στο παρακάτω αποτέλεσμα. Ισως δείχνει υπερβολικό αλλά το ματ βερνίκι θα μειώσει τις διαφορές στο τέλος.

Τώρα πρέπει να κολλήσω τα υπόλοιπα κομμάτια (σύνολο 2 τεμάχια) και τα σήματα. Ελπίζω μέχρι αύριο να το έχω ξεπετάξει.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 12:20:21 πμ »
Πολύ καλές φθορές (εμένα έτσι μου φαίνονται ) αν και ξέρω από υποχθονίως κινούμενα πλεούμενα  ::icon_thumright::

Καλά τι βάρος έχει αυτό και μπορεί και στηρίζεται πάνω σε μια οδοντογλυφίδα ?   Εκτός κι αν είναι καμιά οδοντογλυφίδα απ' αυτές που καθάριζαν τα δόντια τους οι.... εεε πώς τους λένε.....  ΓΚΟΝΤΟΓΚΟσαυροι  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 12:26:03 πμ »
...όντως πολύ ευχάριστες στο μάτι οι φθορές σου.  ::eusa_clap::

...φαντάζομαι μπορείς να το κάνεις και μπρελόκ για τα κλειδιά σου  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 12:37:42 πμ »
Καλά τι βάρος έχει αυτό και μπορεί και στηρίζεται πάνω σε μια οδοντογλυφίδα ?   Εκτός κι αν είναι καμιά οδοντογλυφίδα απ' αυτές που καθάριζαν τα δόντια τους οι.... εεε πώς τους λένε.....  ΓΚΟΝΤΟΓΚΟσαυροι  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Δεν είναι και μεγάλο... Το καλαμάκι όντως το κλαίω, αλλά τι να γίνει, το χόμπυ χρειάζεται θυσίες ::glossa::

...φαντάζομαι μπορείς να το κάνεις και μπρελόκ για τα κλειδιά σου  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Και που να δεις τι δυνατότητες ανοίγονται άμα το κάνω χάλια και δεν ξέρω που να το βάλω ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 02:26:15 μμ »
Σε λίγο που θα τον τρίψω, θα ξέρω  και περισσότερα για τη συμπεριφορά του...
RND λοιπόν. Καλή συνέχεια!

Τελικά στο υποβρύχιο δεν τις απέφυγα τις επιπλοκές. Η κεραία επικοινωνιών μπροστά από τον ιστό του ραντάρ έπρεπε να γίνει scratch build. Τελικά φτιάχτηκε από ΖΤΠ. Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί κάποιο βελτιωτικό, αν κυκλοφορεί το συνιστώ για να αποφύγεται τις εκτεταμένες σκρατσιές του απαιτεί το μοντέλο ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 06:18:25 μμ »
Με την έναρξη του ψυχρού πολέμου η ΕΣΣΔ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι αμερικανικές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων ([wiki=]CVBG[/wiki]) αποτελούσαν μία σημαντικότατη θαλάσσια απειλή την οποία τίποτε δεν κατάφερε να την αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του Β ΠΠ. Οι ομάδες αυτές μπορούσαν να εμφανιστούν αιφνιδιαστικά οπουδήποτε αποκτώντας τοπική αεροπορική υπεροχή και να επιφέρουν ισχυρά πλήγματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ή να υποστηρίξουν αποβατικές ενέργειες. Κατά το Β ΠΠ οι ιάπωνες ανακάλυψαν οτι η αμυντική ακτίνα των ομάδων αυτών επεκτεινόταν μέχρι και 200Km μακρυά από τη θέση τους και οτι η προσέγγιση και προσβολή τους ήταν δύσκολες έως αδύνατες. Ακόμα και μέτρα απελπισίας όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας από αέρα και θάλασσα δεν μπόρεσαν αν ανασχέσουν τη δράση των CVBG.

Το τότε ανατολικό μπλοκ δεν βασιζόταν στην θαλάσσιες συνγοινωνίες για την επιβίωσή του αλλά περιβαλλόταν από χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών και η παραχώρηση της θαλάσσιας υπεροχής αμαχητί στον αντίπαλο δεν αποτελούσε έξυπνη στρατηγική τακτική. Μία λύση θα ήταν η δημιουργία αντίστοιχων ομάδων μάχης με σοβιετικά αεροπλανοφόρα, αλλά ο χρόνος σχεδιασμού, ναυπήγησης, εκπαίδευσης και παγίωσης των τακτικών θα ήταν αβάστακτα μεγάλος και δύσκολα θα έφθανε το ετοιμοπόλεμο των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίοες είχαν δοκιμάσει όλα τα πιθανά σενάρια στην πράξη τα τέσσερα χρόνια που πολεμούαν στον Ειρηνικό. Επίσης έπρεπε να εξελιχθούν τα ανάλογα αεροσκάφη και οι απαραίτητες τεχνολογίες, κάτι που έκανε το κόστος οικονομικά αλλά και χρονικά απαράδεκτο. Ετσι οι σοβιετικοί στήριξαν τις ελπίδες τους στους πυραύλους cruise.

Η προσπάθεια για την κατασκευή πυραύλων cruise ξεκίνησε στην ΕΣΣΔ το 1948. Τα προβλήματα ήταν πολλά, το λυριότερο όλων το πρόβλημα της ακρίβειας του πληγματος. Οι πύραυλοι θα εκτοξευόντουσαν από μία φέρουσα πλατφόρμα της οποίας η θέση θα ήαν γνωστή και μέσω εσωτερικής αδρανειακής πλοήγησης θα έφταναν μέχρι το στόχο. Η φέρουσα πλατφόρμα θα ήταν ένα υποβρύχιο το οποίο θα γνώριζε τη θέση του από το αδρανειακό σύστημα πολήγησης που διέθετε. Το πρόβλημα ήταν πως το σύστημα πλοήγησης του υποβρυχίου, τη στιγμή που αυτό άφηνε το λιμάνι για περιπολία, έδινε εξαιρετική ακρίβεια αλλά με τη διαρκεια του χρόνου κατά τη διάρκεια της περιπολίας τα σφάλματα λειτοργούσαν σωρρευτικά και οι αποκλίσεις μείωναν δραστικά την ακρίβεια. Ετσι λοιπόν όταν το 1956 μπήκε σε υπηρεσία ο πρώτος σοβιετικός πύραυλος cruise P-5 Pyatyorka (ονομασία ΝΑΤΟ SS-N-3C Shaddock-Β) είχε σα στόχο τις αστικές περιοχές όπου η ακριβής σκόπευση δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα. Πράγματι με κεφαλή 350 κιλοτόνων μικρή διαφορά θα έχει αν το πλήγμα γίνει στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα. Οι πύραυλοι αυτοί ήταν το κύριο όπλο των υποβρυχίων Project 659 (ονομασία ΝΑΤΟ Echo I) με 6 από αυτούς να φορτώνονται σε κάθε υποβρύχιο. Το 1958 ήταν έτοιμη και η ναυτική έκδοση του πυραύλου με την ονομασία P-6 (ονομασία ΝΑΤΟ [wiki=]SS-N-3[/wiki]a Shaddock-A). Για να επιταχύνουν την ένταξη του όπλου σε υπηρεσία οι σονιετικοί βασίστηκαν στα σχέδια του Project 659 (Echo I) και δημιούργησαν την κλάση Project 675 (ονομασία ΝΑΤΟ Echo II. Τα υποβρύχια αυτά έφεραν 8 πυραύλους P-6, ήταν κατά 3 μέτρα μεγαλύτερα των Echo I και 29 από αυτά κατασκευάστηκαν από το 1961 μέχρι το 1966.

Ενα ολοκαίνουργιο Echo II

Ο πύραυλος P-6 είχε μήκος 10,8m και βάρος 5,3 τόνους. Η εμβέλειά του ήταν 380Km, η μέγιστη ταχύτητά του τα 1.3 Mach και έφερε κεφαλή 200-350 κιλοτόνων. Η διαδικασία εκτόξευσης ήταν τουλάχιστον επικύνδινη για το υποβρύχιο αλλά απαραίτητη για να επιτευχθεί ακρίβεια στη βολή. Αρχικά το υποβρύχιο έπρεπε να αναδυθεί και να λάβει στοιχεία βολής (απόσταση στόχου, θέση) από φίλια αεροσκάφη, ελικόπτερα ή πλοία. Ακολούθως μπορούσε να εκτοξεύσει τους πυραύλους του με μέγιστο ρυθμό των τεσσάρων ανά ομοβροντία. Η καθοδήγηση των πυραύλων προς το στόχο γινόταν από το ίδιο το εν αναδύσει υποβρύχιο μέσω του συστήματος Argument ή παραδιδόταν σε άλλα ιπτάμενα η μη μέσα. Στην τελική φάση ο πύραυλος είχε δικό του ραντάρ το οποίο ενεργοποιούσε και επέλεγε στόχο. Η διαδικασία εκτόξευσης και καθοδήγησης και των 8 πυραύλων απαιτούσε ανάδυση διαρκείας 20-30 λεπτών κατά τη διάρκεια της οποία το υποβρύχιο ήταν εξαιρετικά ευάλωτο και οι σοβιετικοί υπολόγιζαν απώλειες της τάξης του 90% του συνόλου των εμπλεκομένων υποβρυχίων!

Η απειλή αλλά καi ο στόχος των Echo II

Παρά το οτι η όλη διαδικασία μοιάζει αυτοκτονική, η είσοδος των Echo II σε υπηρεσία το 1963 προβλημάτισε πολύ το αμερικανικό ναυτικό. Για πρώτη φορά οι σοβιετικοί είχαν τα μέσα να πλήξουν με επιτυχία τις ομάδες μάχης και μάλιστα με ικανό αριθμο όπλων ώστε να προκαλέσουν κορεσμό στην άμυνά τους. Αυτό είναι και ο κυριότερος λόγος όπου τα Tu-95 και άλλα σοβιετικά αεροσκάφη τα οποία είχαν τη δυνατότητα να καθοδηγήσουν τους P-6 έγιναν αντικείμενο συνεχούς και σφικτής παρακολούθησης. Το 1977 τα Echo II άλλαξαν τους P-6 με τους P-500 Bazalt (ονομασία ΝΑΤΟ [wiki=]SS-N-12[/wiki] Sandbox) οι οποίοι διέθεταν εμβέλεια 550Km και ταχύτητα 2.5 Mach ενώ το υποβρύχιο μπορούσε να εκτοξεύσει και του 8 που μετέφερε σε μία ομοβροντία. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μοιράσουν τους στόχους κατά την τελική προσύγγιση ενώ οι πυρηνικές κεφαλές τους ήταν θωρακισμένες για να επιζήσουν από τα πλήγματα της αντιαεροπορικής άμυνας των στόχων. Επίσης η μεγαλύτερη εμβέλεια έδινε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στο υποβρύχιο. Πέρα από το κατά πόσο θα ήταν επιτυχής μία τέτοια επίθεση στην πραγματικότητα, τα Echo II ανάγκασαν το αμερικανικό ναυτικό να λάβει δραστικά και εκτενή μέτρα αντιμετώπισης. Ευτυχώς ποτέ δε θα μάθουμε τις πιθανότητες επιτυχίας που θα είχαν τα Echo II σε κάποια πιθανή σύρραξη.

Τα Echo II υπηρέτησαν στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό και μερικές φορές έδρασαν στην Μεσόγειο και τον Ινδικό αποτελόντας σκιά των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Παρά το ότι δεν αποτελούσαν και πολύ ήσυχα σκάφη σε κατάδυση, εκτέλεσαν με επιτυχία τις αποστολές τους αν και υπάφεραν από αρκετά ατυχήματα στο σύστημα πρόωσης με αρκετές απώλειες ανάμεσα στα πληρώματά τους. Αρχισαν να αποσύρονται το 1988 με τα δύο τελευταία (Κ-22 και Κ-34) να βγαίνουν από την ενεργό δράση το 1994. Πολλά περιμένουν τη διάλυσή τους σε διάφορες ρωσσικές ναυτικές βάσεις. Αντικαταστάθηκαν από υποβρύχια κλάσης Oscar τα οποία έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες και αποτελούν μία πολύ μεγαλύτερη απειλή για οποιονδήποτε στόλο.

Το τέλος του δρόμου για τα Echo II.

Ιδού και το μοντέλο. Πραγματικά είχα πρόβλημα να το φωτογραφίσω, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Αποτέλεσε ενδιαφέρουσα άσκηση και με έκανε να ψάξω για πληροφορίες σε έναν τομέα που ελάχιστα μέχρι πρότινος γνώριζα. Και αυτό, για μένα τουλάχιστον, είναι μέσα στη χαρά του μοντελισμού.

Αντε, γνώμες χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

ΥΓ
Καλή συνέχεια σε όλους!

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 06:35:32 μμ »
...δεν μπορώ να φανταστώ το πόσο σε δυσκόλεψε η κατασκευή...  ::glossa::, πάντως το βάψιμο μου αρέσει πάρα πολύ, χαράς την υπομονή σου φίλε μου. ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος BLACK SHEEP

• Scale 1/48
  • *
  • Σουρλής Γιώργος
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 06:37:53 μμ »
gkontog πάντα χαίρομαι όταν ποστάρεις, γιατί εκτός από την όμορφη κατασκευή, απόλαμβάνω και τις πάμπολλες πληροφορίες που δίνεις. Το μοντελάκι έγινε πολύ πειστίκο με τις φθορές και τις σκουριές που του έκανες. Περιμένω με αγωνία να το δω και σε κάποιο διόραμα.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
5ο Modelclub Group Build:
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 07:44:14 μμ »
Μπράβο Γιώργο... Το πρώτο τελειωμένο του GB5... Θέλει όμως και τι θαλασσίτσα του...
Και μια ερώτηση... Με ποιό χρώμα μπορεί να αντικατασταθεί το XF-68 Nato Brown της Tamiya?

Αποσυνδεδεμένος Παναγιώτης Μαυροειδής

• Δεν είναι ψέμα, τελείωσα μοντέλο!!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 30, 2007, 08:10:19 μμ »
Κάτι μου λέει πως αυτό το GB θα σπάσει ταμεία!!! ::icon_thumright::

::arrowred:: Gkontog: Ρε φίλε, εδώ κατάφερες και ανέδειξες τέτοια λεπτομέρεια σε ένα πραγματάκι που είναι λίγο παχύτερο από την οδοντογλυφίδα που το κρατάει κι εσύ μου λες για τρύπες σε πυροβόλα και τρίχες κατσαρές... :shock: :shock: :shock:

Γενικά οι κατασκευές έχουν ξεφύγει ::icon_rr::

Tags: