Αποστολέας Θέμα: Ferries scratchbuilding  (Αναγνώστηκε 7220 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος agnostos13

• Scale 1/144
  • *
Ferries scratchbuilding
« στις: Απριλίου 11, 2008, 02:27:36 μμ »
Γεια σας... ειμαι νεος εδω κ θα ηθελα να σας ζητησω την βοηθεια σας...
μετα απο 2 χρονια αποχης απο τον στατικο μοντελισμο αποφασισα να ξαναρχισω με scratchbuilding αυτη την φορα....
σκεφτομαι να κατασκευασω απο το 0 το f/b lissos της ΑΝΕΚ lines... μηπως ξερετε που μπορω να βρω σχεδια για το συγκεκριμενο φερρυ αλλα κ για αλλα παρομοια πλοια της γραμμης???
επισης για scratchbuilding τ τεχνιικη προτεινετε κ τι υλικα (φυλλο πλαστικου,φυλλο χαλκου,μακετοχαρτο,ακρυλικο,αλλο??)
Ευχαριστω προκαταβολικα..... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Απ: Ferries scratchbuilding
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 11, 2008, 02:57:32 μμ »
Εδω ανοιξες δυσκολο θεμα!Τα φερυ στην χωρα μας εχουν υποστει τρελες μετασκευες,ειδικα τα γιαπωνεζικα οπως το Λισσος που εγινε πραγματικα αγνωριστο!Η μονη λυση που μπορω να σκεφτω ειναι να τα ζητησεις απο την ιδια την Ανεκ.Δεν θα ειναι παντως ευκολη δουλεια η κατασκευη... :roll: Παραθετω μερικα χρησιμα λινκ και μια φωτο του πλοιου οπως ηταν πριν την μετασκευη.

http://www.faktaomfartyg.se/ferry_hamanasu_1972.htm

http://commodoreinc.com/MVLissos.pdf

http://www.interq.or.jp/white/ishiyama/e-column35.htm

http://www.ferry-site.dk/ferry.php?id=7220269&lang=en

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 11, 2008, 04:51:27 μμ »
στο ΥΕΝ που εκδιδονται οι αδειες των πλοιων, υπαρχουν τα σχεδια, αλλα πως τα βρισκεις
 :lol: :lol: :lol:
Σ.Σ.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 16, 2008, 10:51:29 μμ »
ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας... το εκτιμω... ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος thanasis87

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 16, 2008, 11:18:32 μμ »
καλησπέρα agnoste! Είπα να σου απαντήσω, μιας και ασχολούμαι με scratch τηλεκατευθυνόμενα πλοία. Όπως και εσυ, έχω ψάξει αρκετές φορές, (στο αρχείο του ΥΕΝ, στο ναυτικό μουσείο κ.α.) Πριν λίγο καιρό μάλιστα γνώρισα και έναν master του είδους (φτιάχνει μακέτες πλοίων επαγγελματικά), το κο Παγώνη Νίκο, ο οποίος μου απάντησε σχετικά με την εύρεση των σχεδίων. Μου είπε πως ο μόνος τρόπος να βρεις τέτοια σχέδια, είναι να απευθυνθείς στις πλοιοκτήτριες εταιρίες και (αφού τους εξηγήσεις τι τα θες τα σχέδια), να κανονίσεις αν γίνεται να σου δώσουν κάποιο αντίγραφο. Πρέπει να έχεις υπόψην σου ότι ακόμα και σε μακετίστες του είδους να απευθυνθείς, δε πρόκειται να στα δώσουν, αφού ακόμα και τα σχέδια που έχουν για τις μακέτες θεωρούνται περιουσία της εταιρίας! Πάντως ψάξτο, δε χάνεις τίποτα, υπάρχει πιθανότητα να σε βοηθήσουν.
Ο κος Λαλαγιάννης (μακετίστας πλοίων επίσης) μου είχε παραχωρήσει κάποια σχέδια από ένα ελληνικό ρυμουλκό που φτιάχνω τώρα. Έχει αρκετά ελληνικά αν θες να το ψάξεις!. (από όσο ξέρω δε τα πουλάει, απλά κάνει κόπιες σε όσους θέλουν). ::angel4:: ::icon_thumright::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 16, 2008, 11:22:42 μμ »
Αν στειλω mail στην εταιρια παιζει να γινει τπτ η θα πρεπει να παω στα κεντρικα να παρακαλαω με τις ωρες???? :D

Αποσυνδεδεμένος thanasis87

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 16, 2008, 11:55:57 μμ »
καλύτερα (κατά τη δική μου άποψη πάντα) να πάρεις ένα τηλέφωνο, να ρωτήσεις, και να συννενοηθείς έτσι ώστε να μη τρέχεις άδικα στο πειραιά...

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 19, 2011, 12:00:51 μμ »
Καλημέρα στους Ναυπηγούς!

επαναφέρω το θέμα γιατί ξεκίνησα προσπάθεια κατασκευής του ferry "Σάμαινα".
Η κλίμακα είναι 1/144 (για να κάνει παρέα με τα πολιτικά αεροσκάφη μου) και το υλικό κατασκευής χοντρό χαρτόνι.
Προς το παρόν βρίσκται σε αυτή την φάση:

και ο σκοπός είναι να καταλήξει σε κάτι τέτοιο... :roll:

Γνωρίζει κανείς πώς μπορώ να κατασκευάσω τις λεπτομέρειες όπως σωστικές λέμβους, κάγκελα, άγκυρες, κατάρτια κλπ?

Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 19, 2011, 05:17:48 μμ »
Λοιπόν, για ξεκίνημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα σετ για ρέλια. Βέβαια είναι στην 1/150, αλλά η διαφορά της κλίμακας είναι μικρή.

Για κατάρτια, μάλλον θα σε βολέψουν πλαστικά ή χάλκινα μήκη σωλήνων σε διάφορα μεγέθη (βρίσκεις και στα μοντελιστικά μαγαζιά)

Spoiler (hover to show)
Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 20, 2011, 03:40:04 μμ »
merci, καλό φαίνεται αυτο ::salut::, 1/150 και για τόσο μικρο κομμάτι εχει μηδαμινή διαφορά. Ελπίζω να υπάρχουν κ τα υπόλοιπα εξαρτηματάκια. Τα παράθυρα λέω να τα κάνω απλά μαύρα αυτοκολλητάκια για ευκολία. Ελπίζω να πετύχει.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 20, 2011, 06:29:05 μμ »

Spoiler (hover to show)
Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 07:33:56 μμ »
Ωραίο ξεκίνημα φίλε μου.

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 08:23:23 μμ »
Φίλε μου η κατασκευή σου μέχρι στιγμής φαίνεται σούπερ :wink:
Αναμένω με ενδιαφέρων την συνέχειά της ::salut::

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 22, 2011, 03:41:56 μμ »
Ευχαριστώ,  ::salut::
ουσιαστικά έκανα μεγένθυση στην 1/144 σχεδια για τα ντεκ του πλοίου που βρήκα και τοποθετώ στα ενδιαμεσα κομμάτια για να τα φέρω στην σωστή απόσταση μεταξύ τους και να γίνει πιο στιβαρή η κατασκευή. Μετά θα το "ντύσω" και αργότερα θα μπουν οι λεπτομέρειες.
Ελπίζω να πετύχει το σουλούπι γιατι μ'αρέσει πάρα πολύ η γραμμή του και στη γάστρα και στην υπερκατασκευή συν οτι είναι και το πρώτο πλοίο που ταξίδεψα.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 22, 2011, 03:44:36 μμ »
Πολλά μπράβο...  ::good_job_smilie:: ::good_job_smilie::

Έχε κατά νου ότι το βάρος της κατασκευής μπορεί με τον καιρό να καταπονήσει τα κάθετα κομμάτια και να σου "κάτσει"... Μήπως να έβαζες περισσότερα εγκάρσια κάθετα κομμάτια ή να ενίσχυες και με άλλο υλικό;  :wink:

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 22, 2011, 03:56:35 μμ »
σίγουρα θα βάλω περισσότερα εγκάρσια, ειδικά πάνω και κάτω απο το main deck που δεν έχουν κολληθέι ακόμα.
έχει πάντως και γύρω στα 4 διαμήκη κομμάτια μεταξύ όλων των εγκαρσίων που δεν φαίνονται απο τη γωνία της φώτο. Ίσως δοκιμάσω και άλλο υλικό αλλά είναι δύσκολο να το κατεργαστώ λόγω έλλειψης εργαλείων και λόγω της κλίσης των ντεκ προς τα πάνω στην πλώρη και την πρύμνη.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 15, 2012, 09:27:15 μμ »
σίγουρα θα βάλω περισσότερα εγκάρσια, ειδικά πάνω και κάτω απο το main deck που δεν έχουν κολληθέι ακόμα.
έχει πάντως και γύρω στα 4 διαμήκη κομμάτια μεταξύ όλων των εγκαρσίων που δεν φαίνονται απο τη γωνία της φώτο. Ίσως δοκιμάσω και άλλο υλικό αλλά είναι δύσκολο να το κατεργαστώ λόγω έλλειψης εργαλείων και λόγω της κλίσης των ντεκ προς τα πάνω στην πλώρη και την πρύμνη.

Πλάκα πλάκα , τελικώς φαίνεται ότι το χαρτόνι κάνει καλή δουλειά αν είσαι λίγο μερακλής όπως η κυρά-Ντόρις από την Τσεχία:
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=12582&postdays=0&postorder=asc&&start=0&sid=833e1f29a29299e1839c73f0f54a79af

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 18, 2012, 08:56:47 μμ »
λίγη πρόοδος...

αρχίζει να παίρνει μορφή...

ΥΓ. πολύ καλλιτέχνης αυτός με το ιστιοφόρο στο προηγούμενο post!!

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 14, 2012, 02:11:42 μμ »
Καλήμερα!
επειδή άρχισαν τα στοκαρίσματα και πλησιάζει η ώρα των βαψιμάτων μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή τύπου χρωμάτων? Το βαπόρι είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου απο χαρτόνι (κυρίως χοντρο εσωτερικά στη δομή και λεπτό σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες εκτος απο τα καταστρωματα).
Πρότιμω χρώματα που να σκληρύνουν την κατασκευή με gloss φινίρισμα. Ξέρω οτι τα κλασσικα enamel χρώματα κάνουν γενικά δουλεια.
Τα ακρυλικά μήπως είναι επικίνδυνο να δημιουργήσουν κυματισμους στην επιφάνεια απο λεπτο χαρτόνι? :?
Μήπως θα έκαναν καλύτερη δουλεια λαδομπογιές ζωγραφικής? :?:

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 14, 2012, 10:10:35 μμ »
Θα σου προτεινα να το περασεις ενα βερνικι πολυουραιθανης(δυο συστατικων) ή καποια ρυτινη(εποξικη ή πολυεστερικη).Θα το "δεσει" και θα το σκληρηνη αρκετα ωστε να το στοκαρεις και να το δουλεψεις πιο ανετα! Μετα μπορεις να χρησιμοποιησης οτι χρωμα σε βολευει καλυτερα!

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 14, 2012, 10:51:05 μμ »
Καλή ιδέα μου ακούγεται. Που τα βρίσκω αυτά :roll:? είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσω κάτι τέτοιο! Χρωματοπωλεία ή καταστήματα μοντελισμού;
ελπίζω να πιάνει και πάνω από στόκο γιατί έχω ήδη βάλει κάτι ψιλά.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Απ' οτι είδα έχεις κατασκευάσει σε R/C την πυραυλάκατο που είχε το ατυχές συμβάν με τη δικιά μου "χαρτοκοπτική".
Συγχαρητήρια. πολύ καλό! ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 15, 2012, 12:34:37 πμ »
Για το βερνικι χρωματοπωλειο, για τις ριτινες ισως να χρειαστει να απευθηνθεις σε καταστηματα που πουλανε συνθετικα υλικα. Καλυτερα ομως μιας και ειναι η πρωτη φορα που θα ασχοληθης με τετοια υλικα, οπως λες, να χρησιμοποιησης βερνικι. Ειναι πολυ πιο ευκολο στη χρηση με εξισου καλα αποτελεσματα για τη δουλεια που το θελεις. Ζητησε το DUROCOAT, το βρισκεις ανετα σε ολα τα χρωματοπωλεια και δεν υπαρχει κανενα προβλημα να το περασεις πανω απο τον στοκο που εχεις ηδη τοποθετηση! Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 06, 2013, 11:11:56 μμ »

χμμμ... καμιά ιδέα κανείς τι υλικό να χρησιμοποιήσω για τους "γερανούς" που κρατούν τις βάρκες? μπάλσα? ρητίνη? εποξική κόλλα? άλλο?
είναι γύρω στα 36mm ύψος και 2mm πάχος

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 01:16:58 πμ »
Κατα τη δικη μου γνωμη θα ηταν καλυτερα να χρησιμοποιησης φυλλο πλαστικου! Ευκολο στη χρηση και στη διαμορφωση και ετοιμο σχεδον για βαψιμο! Μια αλλη επιλογη ειναι λεπτο κοντρα πλακε αλλα θελει προεργασια για το βαψιμο! Ξεχασε τη μπαλσα σε αυτη την κλιμακα θα σου σπασει τα νευρα(σπαει ευκολα)

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 07, 2013, 11:10:32 πμ »
Αυτό με τη μπάλσα το παρατήρησα κ εγω απο την πρώτη δοκιμη... :evil:
κόντρα πλακέ θα μου είναι δύσκολο να το κόψω τόσο μικρό (γενικά δεν έχω πολλά εργαλεία)
ʼρα πάμε για πλαστικό! που βρίσκω απο αυτο?
Καμιά ιδέα για τις βάρκες? Έλεγα επίσης να τις κάνω απο χαρτόνι! Είναι και 3 διαφορετικά μεγέθη οι άτιμες! :?
Σ' ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια και Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου!!

Tags: