Ωραίος Νικόλα!!!
Έχω δοκιμάσει και εγώ πολλές φορές αυτή την τεχνική στο παρελθόν.
Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω κάτι.
Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη επίσης, για να βγάλεις κάποια πρόσθετα κομμάτια ήδη καλουπωμένα στο μοντέλο,όπως περισκόπια,θυρίδες,κλπ. ή πχ,κράνη από φιγούρες!
Εγώ θα προτείνω μια ελαφρά διαφορετική έκδοση...
Αφού φτιάξεις την πλαστελίνη,πιέζεις την επιφάνεια που θα πιέσεις το πρωτότυπο σε μια γυάλινη επιφάνεια,ώστε να φύγουν να σημάδια απ τα αποτυπώματα των δακτύλων μας και να μην βγούν στο αντίγραφο.
Καλό είναι αν μπορούμε να κολλήσουμε κάποιο sprue στο κομμάτι που θα παίξει το ρόλο χερουλιού και θα βοηθήσει να βγάλουμε το κομμάτι χωρίς ζημιές.
Σαν υλικά καλουπώματος τώρα,πρώτα απ όλα θα πρότινα να ρίξουμε λίγες σταγόνες κόλλας στιγμής,ώστε αφού σκληρήνει να μπορέσουμε να δουλεψουμε τον στόκο χωρίς να φθείρουμε ή παραμορφώσουμε την ευαίσθητη επιφάνεια της πλαστελίνης απ τις τρίχες του πινέλου ή άλλου.
Κάλλιστα αν είναι μικρό το κομμάτι μπορούμε μόνο με αλεπάλληλα στρώματα κόλλας στιγμής και κάποιου υλικού για όγκο(πριονίδι,χαλικάκια)μετά απ το πρώτο στρώμα πάντα.
Γενικά καλό είναι να βάζουμε πάντα ένα στρώμα κόλλας πριν κάνουμε οτιδήποτε.
Τέλος μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος είναι να λυώσουμε σε ένα μπουκαλάκι υγρής κόλλας ή ΜΕΚ, που θα έχουμε μόνο για αυτό.μερικά κομματάκια φύλλο πλαστικού και ψιλοκομμένου sprue.Με κατάλληλη αναλογία και μετά από μια μέρα θα έχουμε με πυκνότητα μελιού,υγρό πλαστικό!!!
Όταν ή υγρή κόλλα εξατμιστεί και το λυωμένο πλαστικό στερεοποιηθεί,μαζεύει υπερβολικά σε όγκο.Σαν αποτέλεσμα εχουμε αντίγραφα κούφια με μια επιφάνεια πλαστικού!!!
Που είναι χρήσιμο αυτό?
Αντίγραφα κρανών με χείλος κράνους στην κλίμακα και κούφια!
Αεραγωγούς από αεροσκάφη που καλουπώθηκαν πάνω στο μοντέλο και στο κούφιο αντίγραφο αφαιρέθηκε με κόφτη το στόμιο!
Αντίγραφα σε πίνακες οργάνων όπου λόγω λεπτότητας από το λυωμένο πλαστικό,κόβεται προσεκτικά τα όργανα,και μετά από λίγο τρίψιμο με ντουκόχαρτο έχετε έτοιμα λεπτότατα όργανα για οποιοδήποτε κόκπιτ.
Φυσικά έχετε απεριόριστες δυνατότητες που θα βρείτε όταν θα χρειαστείτε κάποιο επιπλέον κομμάτι...