Αποστολέας Θέμα: ΠΛΑΣΤΙΚΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ  (Αναγνώστηκε 25071 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: ΠΛΑΣΤΙΚΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
« Απάντηση #50 στις: Μαΐου 23, 2020, 02:09:35 μμ »
 ::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #51 στις: Μαΐου 23, 2020, 03:42:37 μμ »
Οι φιγούρες στη βινιέτα ήταν πλαστικές (τροποποιημένες και ιδοκατασκευές) προερχόμενες από διάφορα κίτ (κατά βάση 1/35). Κατασκευαστής ο ξάδελφος μου ο Σπύρος.
Καλά είχα μείνει χασκούμενος, δεν είχα ξαναδεί...

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #52 στις: Μαΐου 23, 2020, 05:03:00 μμ »

Κι εγώ ταξί και ντουγρού για τη στοά στη Μητροπόλεως στο μοντελάδικο του Ιακώβ Μπενβενίστε, για historex.

ʼλλη μεγάλη μορφή του χώρου. Τυχεροί οι Θεσσαλονικείς. Δεν ξέρω αν υπάρχει / υπήρξε παρόμοιου επιπέδου ῾φιγουράς῾ στην Αθήνα.

Προσωπικά, τον είχα γνωρίσει το καλοκαίρι του 89, καί αφού ἕφαγα῾ κανα 10λεπτο χαζεύοντας  την βιτρίνα στην στοά μετά όταν μπήκα μέσα έκανα κανα μισάωρο να πω τι έψαχνα - χαμένος σε αυτα που έβλεπα μπροστά μου. Ο κύριος Μενβενίστε, ευγενικός άνθρωπος, μου λέει "ότι θές πες μου" και με άφησε να καταστρώνω σχέδια στο μυαλό μου για ένα διόραμα εποχής Βιετνάμ που ήθελα να φτιάξω αλλά που τελικά ποτε δεν έφτιαξα!

Ευτυχώς, αυτές οι μνήμες δεν έχουν "ξεφτίσει" ακόμα στο μυαλό μου και άρα βοηθούν στο να διατηρώ σχετικά υψηλο το μοντελιστικό ηθικό μου!!!
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #53 στις: Μαΐου 26, 2020, 11:15:34 πμ »
Στην έκθεση της ΕΝΕΜ, είχε παρουσιαστεί και ένα εξαιρετικό (και τεράστιο) διόραμα του Αλέξανδρου Βράιλα (ελπίζω να γράφω σωστά το όνομα), με μια βάση της Coastal Command, με ένα Sutherland που έβγαινε από τη θάλασσα. Είχε παρουσιαστεί και σε τεύχος της "ΠΤΗΣΗΣ" (αν θυμάμαι καλά, σε κάποιο τεύχος που είχε Hawks των Red Arrows στο εξώφυλλο).

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #54 στις: Μαΐου 27, 2020, 04:52:34 μμ »
Στην έκθεση της ΕΝΕΜ, είχε παρουσιαστεί και ένα εξαιρετικό (και τεράστιο) διόραμα του Αλέξανδρου Βράιλα (ελπίζω να γράφω σωστά το όνομα), με μια βάση της Coastal Command, με ένα Sutherland που έβγαινε από τη θάλασσα. Είχε παρουσιαστεί και σε τεύχος της "ΠΤΗΣΗΣ" (αν θυμάμαι καλά, σε κάποιο τεύχος που είχε Hawks των Red Arrows στο εξώφυλλο).

ΔΚ
Αυτό το διόραμα... φταίει για όλα... Από εκεί κόλλησα το μικρόβιο :twisted:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #55 στις: Μαΐου 27, 2020, 05:19:27 μμ »
Μου θυμίσατε πολλές αγαπημένες στιγμές, στην στοά της Σταδίου, στο γωνιακό μαγαζί του Δημήτρη ψηλά στην Ιπποκράτους, αλλά και ατελείωτες ώρες με φίλους και τρελές μοντελιστικές και μη πλάκες στην Ομήρου στη Νέα Σμύρνη. Στο μαγαζί του Γιάννη...

Και κάπου εδώ θυμήθηκα και κάποιους άλλους που δεν είναι πια μαζί μας. Και σταματάω εδώ, γιατί πονάει πολύ η απουσία τους...
Φιλικά,
Διονύσης

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
« Απάντηση #56 στις: Μαΐου 27, 2020, 06:16:50 μμ »
Θυμάστε το " μαγαζίδιο' του Π.Καλφάκη στην είσοδο του θεάτρου, λίγο παρακάτω από την γνωστή στοά της Σταδίου ;

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #57 στις: Μαΐου 27, 2020, 07:35:08 μμ »
Θυμάστε το " μαγαζίδιο' του Π.Καλφάκη στην είσοδο του θεάτρου, λίγο παρακάτω από την γνωστή στοά της Σταδίου ;

::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow::

Για πες λεπτομέρειες γιατί προσωπικά πρώτη φορά το ακούω αυτό.

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #58 στις: Μαΐου 27, 2020, 09:42:36 μμ »
Σαν επισκέπτης-περαστικός από την Αθήνα αρχές δεκαετίας '90 και με οδηγό τις διαφημίσεις στο "Modelling" πρόλαβα Καλφάκη στη Σταδίου, Verlidenάδικο από τον Καλφάκη δίπλα στο κεντρικό της Ιπποκράτους, Plastimodellismo τέρμα Θεού Ιπποκράτους, Μακρυγιάννη σε Πειραιά και κάπου πίσω από το Τιτάνια, Σπανό στη Δεριγνύ και άλλο ένα ψηλά στην 3ης Σεπτεμβρίου που το έφτασα ποδαράτο από Ομόνοια έχοντας άγνοια της απόστασης.Αθώες εποχές, ωραίες εποχές...

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #59 στις: Μαΐου 28, 2020, 12:25:23 πμ »
Λίγο παρακάτω από την γνωστή στοά με τον Καλφάκη, επί της Σταδίου, όπως κατεβαίνουμε για Ομόνοια, υπήρχε ένα μικρό θέατρο. Την μία πλευρά της εισόδου , προς το Σύνταγμα, είχε νοικιάσει ο Π.Καλφάκης. Πλάτος καταστήματος 2 μέτρα και βάθος 5 μέτρα, μεγάλη βιτρίνα με κουτιά μοντέλων και στα πλάγια λίγα φτιαγμένα. Απ' ό,τι μου είχε πει το ήθελε για  "κράχτη", γιατί το άλλο, μέσα στην στοά, δεν το έβλεπε κανένας.
Εκεί είχα πάει με τα πρώτα μου μεροκάματα. Πήρα ένα Panzer III του  DAK της ESCI στην 1/72. ΄Οταν ζήτησα από τον Παράσχο χρώματα, με έστειλε στην στοά. Σταδίου 48 νομίζω. Τρελλάθηκα με την βιτρίνα και με ένα Μ40 με σκόνισμα από αερογράφο. ΄Ενας νεαρός, στην ηλικία μου, με πλησίασε και με εξυπηρέτησε. Μου έδωσε το κίτρινο του DAK από την σειρά αυθεντικών της Humbrol..΄Ακουσα ότι θα παρουσιαζόταν στα τεθωρακισμένα σε λίγο καιρό. ΄Ηταν ο γνωστός στους παλιούς Νίκος. ΄Ενας σπάνιος άνθρωπος.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #60 στις: Μαΐου 28, 2020, 02:39:06 πμ »
Εγώ το πρόλαβα... Το θέατρο λεγόταν "Κάβα".  Αυτό το δούλευαν κυρίως ο Νίκος και η κα Καλφακη (δυστυχώς, δεν θυμάμαι το όνομα της)...

Αυτό το μαγαζάκι, ήταν και η πρώτη μου επαφή με πραγματικό μαγαζί μοντέλων. Μέχρι τότε, βολευομασταν από βιβλιοπωλεία και ψιλικατζιδικα!!!

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #61 στις: Μαΐου 28, 2020, 01:07:49 μμ »
Έχω φάει το κόσμο να βρω στο λάπτοπ μου μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το ίντερνετ, που αποτυπώνει μια συνάθροιση στη Σταδίου και στο βάθος διακρίνεται η φίρμα ΚΑΛΦΑΚΗΣ, αλλά νομίζω ότι λέει βιβλιοπωλείο.
Αν την βρω θα την ανεβάσω.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #62 στις: Μαΐου 28, 2020, 01:09:41 μμ »
Επίσης, ξέρει κανείς ποιο μοντελάδικο έχει βγάλει τέτοια ρεκλάμα ;

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #63 στις: Μαΐου 28, 2020, 01:39:11 μμ »
Έχω φάει το κόσμο να βρω στο λάπτοπ μου μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το ίντερνετ, που αποτυπώνει μια συνάθροιση στη Σταδίου και στο βάθος διακρίνεται η φίρμα ΚΑΛΦΑΚΗΣ, αλλά νομίζω ότι λέει βιβλιοπωλείο.
Αν την βρω θα την ανεβάσω.

Το πρώτο κατάστημα του Παράσχου Καλφάκη ήταν όντως βιβλιοπωλείο, εξειδικευμένο στα λεξικά τσέπης. Σιγά σιγά "μεταλλάχθηκε" σε μοντελάδικο
Το έχω γράψει και στην αρχή αυτού του νήματος.

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #64 στις: Μαΐου 28, 2020, 03:01:58 μμ »
Σπανό στη Δεριγνύ και άλλο ένα ψηλά στην 3ης Σεπτεμβρίου που το έφτασα ποδαράτο από Ομόνοια έχοντας άγνοια της απόστασης.Αθώες εποχές, ωραίες εποχές...

Λες για το Model Shop του κυρ Κώστα (Αντωνόπουλος). ʼλλος ῾ψαρωτικός῾ χαρακτήρας!!! ΑΛΛΑ πάντα με κέφι να σε εξυπηρετήσει και ο μοναδικός που είχε τον χρωματικό κατάλογο FS595b.

Όσο για τον Νίκο Σπανό στην Δεριγνύ κι αυτός μέγας γνωστης του αντικειμένου όπως και ο Χρήστος (θεος χωρεστον) ο Παπαθανασίου που το ανέλαβε μετά.

Όσο για το περπάτημα που λές..... για τους Αθηναίους - θα ξέρουν, από το Υπουργείο Γεωργίας αρχές Αχαρνών ποδαράτος μέχρι τέρμα Ιπποκρατους που ήταν το Plastimodellismo!!!! Μονάχα φανέλα που δεν έπαιρνα μαζί μου τα καλοκαίρια για να αλλάζω στο μέσο της διαδρομής προκειμένου να φτάσω μέχρι εκεί!!!!

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #65 στις: Μαΐου 28, 2020, 03:05:12 μμ »
Μέχρι τότε, βολευομασταν από βιβλιοπωλεία και ψιλικατζιδικα!!!

ΔΚ

Matchbox καί ῾ξερό ψωμἰ῾!!!! Κόλλα UHU καί χωρίς χρώματα!!!

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #66 στις: Μαΐου 28, 2020, 03:33:11 μμ »
Βρεθηκα τυχαια στο νεο κοσμο,καθως περπατουσα βλεπω ενα βιβλιοπωλειο με καποια κουτια με αεροπλανα και αρματα που μου αρεσαν,μπαινω μεσα,οπου μια κυρια σπευδει να με εξυπηρετησει,αλλα εγω κοιταζα ενα νεαρο στην ηλικια μου ,γονατισμενο στο πατωμα να ψεκαζει με αερογραφο ενα kubelwagen στην 1/9 (νομιζω) με africa yellow,ασυναρμολογητο,αυτο ηταν ετσι αρχισαν ολα,ρωταω λοιπον και μου εξηγει, το αγοραζω σε τριανταπενταρι και παραγγελνω και  ενα αερογραφο,μου φερνει ενα badger 200 τον εχω ακομη μαζι με ενα κομπρεσερ απο τον Νικο τον Σπανο
Να εισαι καλα Μιμη

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #67 στις: Μαΐου 28, 2020, 03:37:00 μμ »
Βρεθηκα τυχαια στο νεο κοσμο,καθως περπατουσα βλεπω ενα βιβλιοπωλειο με καποια κουτια με αεροπλανα και αρματα που μου αρεσαν,μπαινω μεσα,οπου μια κυρια σπευδει να με εξυπηρετησει,αλλα εγω κοιταζα ενα νεαρο στην ηλικια μου ,γονατισμενο στο πατωμα να ψεκαζει με αερογραφο ενα kubelwagen στην 1/9 (νομιζω) με africa yellow,ασυναρμολογητο,αυτο ηταν ετσι αρχισαν ολα,ρωταω λοιπον και μου εξηγει, το αγοραζω σε τριανταπενταρι και παραγγελνω και  ενα αερογραφο,μου φερνει ενα badger 200 τον εχω ακομη μαζι με ενα κομπρεσερ απο τον Νικο τον Σπανο
Να εισαι καλα Μιμη

Κι ο Έκτωρας να μπερδεύει στα πόδια της μαμας του Μίμη.
Από εκεί πήρα τον HOLBEIN TORICON PIECE με την πατέντα με το καρφί...

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #68 στις: Μαΐου 28, 2020, 03:46:07 μμ »
Κι ο Έκτωρας να μπερδεύει στα πόδια της μαμας του Μίμη.
Από εκεί πήρα τον HOLBEIN TORICON PIECE με την πατέντα με το καρφί...
Τι θυμομαστε αληθεια εχω τη σκηνη μπροστα μου
Θυμασαι μηπως ενα μαγαζι στο Παγκρατι,νομιζω με κλωστες κα (οδος Ασπασιας) ο ανθρωπος ηταν τιγκα στα Tamiya,παραξενο γιατι δεν ειχε πελατες μοντελιστες,αλλα εγινα εγω καθως οι τιμες του ηταν μισες απο αλλα μαγαζια

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #69 στις: Μαΐου 28, 2020, 04:16:51 μμ »
Σπηλιωτόπουλος στην Ασπασίας. Και γι αυτόν έχουμε γράψει στην 1η σελίδα του νήματος

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #70 στις: Μαΐου 28, 2020, 04:41:40 μμ »
Πάντως πολλά ψιλικατζίδικα-χαρτοπωλεία ήταν σωστά μοντελάδικα τότε. Μικρός ψώνιζα από ένα τέρμα Σίνα,τον κ. Τάσο, κοντά στο μελλοντικό τρίγωνο (όπου τότε δεν ήταν κανένα από τα σημερινά μοντελάδικα). Αν και χαρτοπωλείο, είχε μεγάλη συλλογή από airfix (και μεγάλα κιτ, όπως το HMS Rodney ή το Stuka στην 1/24, όχι μόνο παιδικά) αλλά και κόλλα airfix και χρώματα enamel (τότε ήταν και αυτά airfix όχι humbrol). Νομίζω ότι είχε φέρει και pactra αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι τα είχα πάρει από εκεί. Λίγο πιο πάνω το γαλλικό βιβλιοπωλείο έφερνε τα heller ενώ καμία 300 μέτρα στην άλλη πλευρά ένα άλλο ψιλικατζίδικο είχε όλα τα matchbox (αλλά μόνο κιτ). Γενικά πάντως έβρισκες εύκολα, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, και μοντελιστικές κόλλες και μοντελιστικά χρώματα (οπότε όχι UHU) στο τέλος της δεακετίας 1970-αρχές 1980. Η πετρελαϊκή κρίση του 1979 προκάλεσε παγκοσμίως κρίση και στον μοντελισμό (λόγω κόστους πλαστικού μεταξύ άλλων αλλά και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε). Κάπως μεγαλύτερος πια (λύκειο-φοιτητής) σύχναζα εκεί που τώρα είναι το fasma models στην Ιπποκράτους, όπου τότε ήταν οι εκδόσεις Παρά Πέντε με το ομότιτλο περιοδικό κόμικς αλλά και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Το Παρά Πέντε με τη Βαβέλ έμαθαν το μη παιδικό κόμικ στην Ελλάδα.

Αποσυνδεδεμένος Αλεξης.

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηπειρος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #71 στις: Μαΐου 28, 2020, 05:24:41 μμ »
Εγω τα πρωτα μου μοντελάκια, matchbox κυριως, τα επερνα στην γειτονια μου και μαλιστα σε μικρη επαρχιακη πολη καπου εκει στο 1982-83.

Σε τι μαγαζι λετε;

Βοηθεια: oxι ψιλικατζιδικο ή βιβλιοπωλειο.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #72 στις: Μαΐου 28, 2020, 06:05:50 μμ »
σύχναζα εκεί που τώρα είναι το fasma models στην Ιπποκράτους, όπου τότε ήταν οι εκδόσεις Παρά Πέντε με το ομότιτλο περιοδικό κόμικς αλλά και βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Το Παρά Πέντε με τη Βαβέλ έμαθαν το μη παιδικό κόμικ στην Ελλάδα.

Φανατικός με τα κόμικ κι εγώ , εκεί πήγαινα. Έχω πάρει κάποια τεύχη του Druuna.
Από τα μοντελιστικά, πιο νέος , γύρω στα 86-87, από την πλ. Βάθης στο τέρμα του
λεωφορείου, περπάτημα μέχρι την Κάννιγκος, και στο υπόγειο με τα Academy,
Σταδίου στη στοά, την Χαρ. Τρικούπη στο Happening, τέρμα Ιπποκράτους στο
Λαρόζα και κατόπιν στα μοντελάδικα που άνοιξαν. Έκανα τότε παρέα και με ένα φίλο
που έφτιαχνε φανατικά αεροπλάνα και πηγαίναμε παρέα. Μερικές φορές πήγαμε
ποδαράτο στο Model shop από Ομόνοια και από εκεί κάποιες στην πλατεία στην
Κυψέλη που υπήρχε ένα κατάστημα ακόμη. Μετά ήρθε η ενηλικίωση, ο στρατός,
η οικογένεια και τ' αφήσαμε στην άκρη , όπως πολλοί εδώ μέσα.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:01:32 μμ »
Εγω τα πρωτα μου μοντελάκια, matchbox κυριως, τα επερνα στην γειτονια μου και μαλιστα σε μικρη επαρχιακη πολη καπου εκει στο 1982-83.

Σε τι μαγαζι λετε;

Βοηθεια: oxι ψιλικατζιδικο ή βιβλιοπωλειο.
Τα σουπερ μάρκετ έφερναν.

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 28, 2020, 07:14:37 μμ »
Ο Σπηλιωτόπουλος ήταν πρώτα στην Αστυδάμαντος και Ευτυχίδου γωνία για πολλά χρόνια. Τον έδιωξαν από 'κει και πήγε στο στενό. Ποτέ του δεν κατάλαβε από πλαστικομοντελισμό. ΄Εμπορας απλός ήταν. Βοήθησε πολύ όμως. Να' ναι καλά.

Tags: