Αποστολέας Θέμα: Τα χρώματα της Tamiya (XF) είναι ακρυλικά ή όχι;  (Αναγνώστηκε 3876 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Τα χρώματα της Tamiya (XF) είναι ακρυλικά ή όχι;
« στις: Ιουλίου 31, 2008, 01:12:04 πμ »
   Στο τεύχος 40 του περιοδικού AFVmodeler υπάρχει ένα άρθρο του Adam Wilder με θέμα την κατασκευή ενός Panther F στην 1/35. Στην αρχή της περιγραφής του βαψίματος του μοντέλου αναφέρει για τα χρώματα της Tamiya :

"It is also very important to note that I used lacquer thinner as a means of thinning the Tamiya paints. 96% Isopropyl alcohol has long been the means for modelers to thin Tamiya paints because of the false assumption that they are acrylics. Tamiya actually offers both an alcohol and a lacquer type thinner. Trust me, you want the Tamiya lacquer thinner. Tamiya paints spray much better and go on much smoother when using the lacquer thinner. You will also notice less of that dreaded sandy build-up on the surface of the model often obtained with Tamiya XF paints"

Είναι όντως έτσι; Έχει δοκιμάσει κανείς να αραιώσει με lacquer thinner τα XF; Και τελικά αν δεν έιναι ακρυλικά τότε γιατί η Tamiya τα λέει ακρυλικά;

Σήμερα πήγα στον Καλφάκη να πάρω το lacquer thinner για δοκιμή και έχει εξαφανιστεί! Ο υπάλληλος μου είπε ότι τα πήραν όλα σχεδόν αμέσως μόλις τα έφεραν.

Πάντως έχω παρατηρήσει ότι τα χρώματα των Gunze και Model Master (ακρυλικά) μυρίζουν το ίδιο με της Tamiya, άρα το lacquer thinner μπορεί να κάνει και γι'αυτά;

Ελπίζω κάποιος να μπορεί να με διαφωτίσει. Πάντως  ο Wilder έχει δίκιο για το «sandy build-up» που κάνουν τα χρώματα της Tamiya, είναι ένας λόγος που γενικά τα αποφεύγω. Συνήθως αναμιγνύω ακρυλικά όλων των εταιριών μαζί, Gunze, Tamiya, Vallejo και Model Master χωρίς πρόβλημα (αραίωση με Aζαξ)

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
Απ: Τα χρώματα της Tamiya (XF) είναι ακρυλικά ή όχι;
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 31, 2008, 02:14:25 πμ »
Μεταφέρω απόψεις που έχω διαβάσει στο forum  του mig και όχι προσωπική εμπειρία....

Ο λόγος που η Tamiya ονομάζει τα χρώματα της ακρυλικά είναι καθαρά για λόγους marketing!!! Στην ουσία είναι μια μίξη χρωστικής με την ακρυλική βάση και τον δαυλίτη. Το να τα ονομάσεις όμως ακρυλικά, άρα και πιο ασφαλή στην χρίση από πιτσιρικάδες, είναι μια πανέξυπνη κίνηση... και είναι έξυπνη γιατί δεν είναι enamel οπότε who cares??? Και δεν είναι enamel γιατί πολύ απλά δεν διαλύονται π.χ. με white spirit.

Το Lacquer thinner είναι κάτι σαν το διαλυτικό νίτρου αλλά όχι τόσο δυνατό με αποτέλεσμα να μην καταστρέφει τον αερογράφο. Το πιστοποιούν αρκετοί ξένοι μοντελιστές ότι διαλύει πολύ καλύτερα τα Tamiya και τα κάνει σε συμπεριφορά περίπου σαν τα Air Vallejo (δίνουν πιο στιλπνή επιφάνεια χωρίς κόκκους)

Ήταν σγουρό ότι θα εξαφανιστούν τα Lacquer από τον Καλφάκη μιας και το ψάχνει σχεδόν η μισή Ευρώπη!!! Μάλλον είναι λίγο δυσεύρετο οπότε να αισθάνομαι τυχερός που απέκτησα ένα μπουκάλι! :wink:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 31, 2008, 12:15:10 μμ »
Φίλε Νίκο ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Αν και δεν βλέπω να βρίσκω σύντομα διαλυτικό Lacquer thinner οπότε η δοκιμή θα αργήσει. Κάτι μου λέει ότι τα μέλη του modelclub είναι οι υπαίτιοι που άδειασε ο Καλφάκης από μπουκαλάκια...

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 31, 2008, 12:29:01 μμ »

Ας ελπίσουμε πως ο κ. Κώστας θα ξανακάνει το θαύμα του και θα φέρει ακόμα μια παρτίδα!
Πάντως είναι προς τιμήν του που το έφερε για να το δοκιμάσουν και οι Έλληνες μοντελιστές. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Nick Zour

• Obergefreiter
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα-Χαϊδάρι
  • I'm a modeller
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 01, 2008, 04:23:37 μμ »
Με τι αλλο αραιωνονται τα XF :?: :?:
Ob's stürmt oder schneit,
Ob die Sonne uns lacht
Der Tag glühend heiß
Oder eiskalt die Nacht  Bestaubt sind die Gesichter  Doch froh ist unser Sinn  Ist unser Sinn  Es braust unser Panzer  Im Sturm

Αποσυνδεδεμένος Jim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΗELLAS
  • Εεε πειρατηηηηηηηηη...
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 01, 2008, 07:20:51 μμ »
Lacquer thinner
Υπαρχει το ιδιο (?) στα χρωματα αυτοκινητων.
Και αυτο Lacquer thinner λεγεται.
Ισως να κανει.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 03, 2008, 12:50:34 πμ »
Με τι αλλο αραιωνονται τα XF :?: :?:

Με το διαλυτικό της Tamiya για ακρυλικά (νομίζω λέγεται Χ-20Α). Αλλά το πιο απλό είναι αραίωση με άζαξ οπότε μπορείς να τα αναμίξεις και με ακρυλικά άλλων εταιριών (κοίτα το αρχικό ποστ). Επίσης αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα απλά λούζεις το μοντέλο με άζαξ και το ξεβάφεις σε dt. Προσοχή αυτό δεν γίνεται με τα ακρυλικά της Model Master, παρόλο που αραιώνονται με άζαξ, όταν στεγνώσουν έχουν μεγάλη αντοχή σ' αυτό.

Lacquer thinner
Υπαρχει το ιδιο (?) στα χρωματα αυτοκινητων.
Και αυτο Lacquer thinner λεγεται.
Ισως να κανει.

ευχαριστώ θα το ψάξω.

• Obergefreiter
  • Scale 1/72
  • *
  • I'm a modeller
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 03, 2008, 11:10:25 πμ »
Eγω τα αραιωνω με καθαρο οινοπνευμα ::icon_thumright::
Ob die Sonne uns lacht
Der Tag glühend heiß
Oder eiskalt die Nacht  Bestaubt sind die Gesichter  Doch froh ist unser Sinn  Ist unser Sinn  Es braust unser Panzer  Im Sturm

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γερακας
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 03, 2008, 09:49:34 μμ »
οντως το διαλυτικο lacquer κανει θαυματα,ψεκασα λευκο και ειναι απιστευτο,τοσο λεια υφη δεν ειχα ποτε!!!συνυσταται ανεπιφυλακτα ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 04, 2008, 10:08:02 πμ »
Παιδια....η Ισοπροπυλική αλκοόλη πάντως κάνει για διαλιτικο.... και είναι πολυ φθηνότερή σε σχέση με το οινόπνευμα.
Την χρησιμοποιούν σε φαρμακευτικά προιόντα αρα ειναι ασφαλείς.... είναι ελάχιστα λιγότερο πτητική απο το οινόπνευμα αλλα μην φανταστείετε ότι εχει μεγάλη διαφορα.
πάντως εχει καλή συμπεριφορα.
οστώσο.... αν και πήρα το Lacquer thinner της tamiya..... και το μύρισα.....δεν διαφέρει τρομερά απο την ισοπροπυλική αλκοόλη.... σαν μυρωδιά πάντα λέω....γιατι δεν εχω μύτη να κανει χημεικές αναλυσεις. :mrgreen: :mrgreen:
μπορει να εχει και καποια συστατικα παραπάνω....αλλα στα grunze που εχω δοκιμάσει εγω τα διέλυσε τέλεια.
απο εκει και περα θα δείξει.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 04, 2008, 12:43:49 μμ »
Να ξεκινήσω με το τι έχω παρατηρήσει εγώ μέχρι τώρα από την συμπεριφορά των "ακρυλικών" χρωμάτων της ΤΑΜΙΥΑ, καθότι τα χρησιμοποιώ τουλάχιστον κατά 95% στα βαψίματα με αερογράφο.

- Στην αραίωσή τους με οινόπνευμα δίνουν ένα αποτέλεσμα πολύ ματ και αν δεν έχουν αραιωθεί καλά έως αρκετά, ενδέχεται να δώσουν "sandy build-up". Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ έντονη εξάτμιση του οινοπνεύματος και στο γεγονός ότι το χρώμα κατά τη διαδρομή του από το στόμιο του αερογράφου μέχρι την επιφάνεια του μοντέλου, έχει ήδη στεγνώσει. (αν μάλιστα ψεκάζουμε και με υψηλή πίεση, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο)
- Στην αραίωση με άζαξ αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο, οπότε δίνουν ένα πιο "απαλό" τελικό φινίρισμα.
- Στην αραίωση τους 'ομως με το μέχρι τώρα γνωστό διαλυτικό της εταιρείας, το Χ-20Α κι εφόσον επιτευχθεί η σωστή αναλογία αραίωσης, το αποτέλεσμα είναι από πολύ καλό έως τέλειο.
- Το laquer thinner το πήρα κι εγώ, απλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα για να διαμορφώσω γνώμη.

Πιστεύω όμως 'οτι σύμφωνα και με τα γραφόμενα των ξένων συναδέλφων (κυρίως αμερικάνων) σε διάφορα ξένα έντυπα ή φόρα, η συμπεριφορά τους με το laquer thinner της εταιρείας θα είναι πολύ καλύτερη ακόμα.

Συνοψίζοντας, πιστεύω ότι η ΤΑΜΙΥΑ μάλλον δεν λέει ψέμματα, αλλά ούτε και την πλήρη αλήθεια. Τα χρώματα της παρότι πλασάρονται για λόγους μάλλον μαρκετινγκ αλλά και "οικολογικούς" ως ακρυλικά και άρα πιο αθώα, τελικά δεν πρέπει να είναι, αμιγώς τουλάχιστον. Γι'αυτό ακριβώς και η συμπεριφορά τους με το laquer thinner είναι πολύ καλύτερη.  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 04, 2008, 02:14:37 μμ »
Σχετικά με το lacquer.. Επειδή εχω και εγώ ενα μπουκαλάκι, όντος έχει διαφορά στο αποτελέσμα του χρώματος πάνω στο μοντέλο..

-  Για να ξεμπερδέψουμε λίγο και τους φίλους που διαβάζουνε και είναι νέοι στον χώρο το lacquer ειναι διαλυτικό για χρώματα της ταμιγια και συστήνεται για βάψιμο με αερογράφο και οχι με πινέλο, στο πινέλο δεν θα δείτε τεραστιες διαφορές.

ΑΛΛΑ (και είναι γνώμη μου πάντα).

- Ολα σχετίζονται με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, εγώ για παράδειγμα κάνω άρματα.. Τί να το κάνω το lacquer αφού το μοντέλο τρώει το weathering της αρκούδας, σκόνες, φίλτρα, βερνίκια, κτλ.. Να έφτιαχνα ας πούμε αυτοκίνητα ή γενικά κατασκευές που θέλουνε καθαρό βάψιμο εκεί να συμφωνώ..

- Επίσης μερικές φορές και εμείς πέφτουμε θύματα του marketing.. Βγάζει ας πούμε ο κύριος MIG τα ετοιμα φίλτρα για wash και στο κοπανάει 5-6 ευρώ το μπουκαλάκι που είναι για 3-4 άρματα... Και μάλιστα διαφορετική αποχρωση για κάθε χρώμα.. Καταλήγεις λοιπόν να πληρώνεις κανα 30αρι τζάμπα.. Και γιατί το λέω αυτό, γιατί αν ανακατέψεις καλά white spirit με λάδακια κάνεις την ιδια δουλειά και μάλιστα σου κρατάει και για κανά 2 χρόνια το λαδάκι..

- Fixer λεει για τις σκόνες.. 8 ευρώ το μπουκαλάκι.. Για ανακατέψτε λίγο white spirit με pigments και με πινελάκι βάλτε τον πολτό στο άρμα. Αφού ξεραθέι τριψτε με σκληρό πινέλο και δείτε το αποτέλεσμα..

Ενολίγης και κλείνω, γιατί ανοίγω καινούργιο θέμα με τα παραπάνω, η υπερπροσφορά προιόντων μας εχει κάνει να χάνουμε την ουσία.. Μπερδεύονται οι νέοι συνάδελφοι που μπαίνουνε στον χωρο, και εμείς οι "παλιοί" (σε εισαγωγικά παλιοί) προσπαθόντας να μάθουμε όλες τις τεχνικές καταλήγουμε στο να είμαστε θεατές και όχι δημιουργοι..

::salut::

• Obergefreiter
  • Scale 1/72
  • *
  • I'm a modeller
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 04, 2008, 02:18:51 μμ »
Σχετικά με το lacquer.. Επειδή εχω και εγώ ενα μπουκαλάκι, όντος έχει διαφορά στο αποτελέσμα του χρώματος πάνω στο μοντέλο..

-  Για να ξεμπερδέψουμε λίγο και τους φίλους που διαβάζουνε και είναι νέοι στον χώρο το lacquer ειναι διαλυτικό για χρώματα της ταμιγια και συστήνεται για βάψιμο με αερογράφο και οχι με πινέλο, στο πινέλο δεν θα δείτε τεραστιες διαφορές.

ΑΛΛΑ (και είναι γνώμη μου πάντα).

- Ολα σχετίζονται με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, εγώ για παράδειγμα κάνω άρματα.. Τί να το κάνω το lacquer αφού το μοντέλο τρώει το weathering της αρκούδας, σκόνες, φίλτρα, βερνίκια, κτλ.. Να έφτιαχνα ας πούμε αυτοκίνητα ή γενικά κατασκευές που θέλουνε καθαρό βάψιμο εκεί να συμφωνώ..

- Επίσης μερικές φορές και εμείς πέφτουμε θύματα του marketing.. Βγάζει ας πούμε ο κύριος MIG τα ετοιμα φίλτρα για wash και στο κοπανάει 5-6 ευρώ το μπουκαλάκι που είναι για 3-4 άρματα... Και μάλιστα διαφορετική αποχρωση για κάθε χρώμα.. Καταλήγεις λοιπόν να πληρώνεις κανα 30αρι τζάμπα.. Και γιατί το λέω αυτό, γιατί αν ανακατέψεις καλά white spirit με λάδακια κάνεις την ιδια δουλειά και μάλιστα σου κρατάει και για κανά 2 χρόνια το λαδάκι..

- Fixer λεει για τις σκόνες.. 8 ευρώ το μπουκαλάκι.. Για ανακατέψτε λίγο white spirit με pigments και με πινελάκι βάλτε τον πολτό στο άρμα. Αφού ξεραθέι τριψτε με σκληρό πινέλο και δείτε το αποτέλεσμα..

Ενολίγης και κλείνω, γιατί ανοίγω καινούργιο θέμα με τα παραπάνω, η υπερπροσφορά προιόντων μας εχει κάνει να χάνουμε την ουσία.. Μπερδεύονται οι νέοι συνάδελφοι που μπαίνουνε στον χωρο, και εμείς οι "παλιοί" (σε εισαγωγικά παλιοί) προσπαθόντας να μάθουμε όλες τις τεχνικές καταλήγουμε στο να είμαστε θεατές και όχι δημιουργοι..

::salut::

Εχεις μεγαλο δικιο ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Παρ' ολ' αυτα και φιξερ (μπλε ετικετα) εχω και θιννερ (κοκκινη ετικετα) εχω και δυο σετακια με φιλτρα (1 σετ 3 φιλτρα) εχω παραγγειλει.
Ob die Sonne uns lacht
Der Tag glühend heiß

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 04, 2008, 02:31:37 μμ »
Επειδή μπερδεύτηκα εντελώς, μήπως να ορίσουμε ποια είναι τα ακρυλικά χρώματα και τι ιδιότητες έχουν, γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατό να απαντηθεί αν τα χρώματα της Tamiya είναι ακρυλικά ή όχι.

Επίσης από όσα ξέρω, τα μοντελιστικά χρώματα είναι λεπτόκοκκη σκόνη μέσα σε κάποια υγρής μορφής βάση, πχ υγρές ρητίνες ή πετρελαϊκά παράγωγα. Το είδος της υγρής βάσης ορίζει και τους πιθανούς δυαλύτες για κάθε χρώμα, η βασική σκόνη παραμένει η ίδια. Οσον αφορά τα enamel η υγρή βάση απαιτεί διάλυση με οργανικά διαλυτικά, συνήθως παράγωγα του πετρελαίου, τα οποία με την εισπνοή προκαλούν πρόβλημα ενώ στα ακρυλικά ο διαλύτης μπορεί να είναι και σκέτο νερό οπότε περιορίζεται ο κίνδυνος, αν και το να εισπνέεις Azax ή κάποια αλκοόλη δεν είναι και εντελώς υγιές. ΑΛΛΑ η εισπνοή των κόκκων της βάσης προκαλεί ζημιά σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις, οπότε προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση άσχετα με το είδος του υπό χρήση χρώματος.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Tags: ÁÑÁÉÙÓÇ