Αποστολέας Θέμα: Τεχνική μασκαρίσματος Soft Mask  (Αναγνώστηκε 4153 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Παναγιώτης Μαυροειδής

• Δεν είναι ψέμα, τελείωσα μοντέλο!!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Βόλος
Τεχνική μασκαρίσματος Soft Mask
« στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 11:34:45 πμ »
Πρόκειται για μια τεχνική μασκαρίσματος που είδα σε κάποιο μοντελιστικό περιοδικό (νομίζω ξένο) και αναφέρεται ως soft mask. Σα παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε ένα γερμανικό αεροσκάφος του Β’ ΠΠ με παραλλαγή ερήμου (καφέ με πράσινες κηλίδες).

Αφού περάσουμε το μοντέλο μας με το βασικό του χρώμα (στην προκειμένη με το καφέ) σχεδιάζουμε με μολύβι μια σειρά από διαφορετικά σχέδια κηλίδων σε κομμάτια κάπως σκληρού χαρτιού (για να απορροφά το χρώμα δυσκολότερα) και στη συνέχεια κρατάμε το χαρτί πάνω από το σημείο που θέλουμε να βάψουμε στο αεροσκάφος με τον αερογράφο μας. Η απόσταση της μάσκας και του σημείου εξαρτάται από το σβήσιμο που θέλουμε να κάνουμε στην παραλλαγή. Όσο πιο κοντά τόσο πιο κοφτό θα είναι το σβήσιμο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσουμε το καμουφλάζ κρατώντας τη μάσκα στην ίδια πάντα απόσταση για ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν η μάσκα ποτίσει μα χρώμα τότε απλά την πετάμε και χρησιμοποιούμε μια άλλη.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ πρακτική για όσους δεν έχουν αερογράφο με ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες, δεν είναι πολύ έμπειροι στη χρήση του ή δεν έχουν ιδιαίτερα «σταθερό» χέρι. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάπως ‘περίπλοκα’ καμουφλάζ σε μικρότερες κλίμακες όπως η 1/72.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω και μια δική μου σκέψη στη μέθοδο αυτή. Θα μπορούσε λοιπόν, κάποιος να σχεδιάσει το καμουφλάζ σε υπό κλίμακα σχέδιο του αεροσκάφους και αφού κόψει τα κομμάτια της παραλλαγής, να στερεώσει τις μάσκες ανά χρώμα επάνω στο αεροσκάφος. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση blue tag σε λεπτά ‘σκουληκάκια’ εφαρμόζοντάς τα κατά μήκος των άκρων της μάσκας (λίγο πιο μέσα από τα άκρα), φροντίζοντας όμως να δίνουμε λίγο αέρα ανάμεσα στις άκρες της μάσκας και το μοντέλο μας. Το βάψιμο θα πρέπει να γίνεται κάθετα στη μάσκα (ή υπό την ίδια πάντα γωνία). Με τον τρόπο αυτόν η απόσταση μεταξύ της μάσκας και του μοντέλου παραμένει συνεχώς σταθερή, έχοντας τα χέρια μας ελεύθερα για να κρατάμε π.χ. το μοντέλο όταν το βάφουμε.

Ελπίζω να έχω αποδώσει με κατανοητό τρόπο αυτήν την τόσο πρακτική και ανέξοδη μέθοδο μασκαρίσματος. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αποσυνδεδεμένος Brutalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθήνα, Ζωγράφου
  • Αθήνα, Ζωγράφου
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 12:45:04 μμ »
Πολύ χρήσιμες και σημαντικές συμβουλές Πάνο  :D . Για το σωστό χειρισμό τώρα ενός μοντέλου κατά την βαφή του -κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την τελική εικόνα του μοντέλου μας- και για την αποφυγή εμφάνισης δαχτυλιών, ξεφτισμάτων του χρώματος και εμφάνιση του πλαστικού η του εκάστοτε ασταριού (αν έχει χρησιμοποιηθεί) απο κάτω, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φθηνές λεπτές ταινίες μασκαρίσματος στις οποίες έχουμε αφαιρέσει το μεγαλύτερο ποσοστό της κολλητικής τους ικανότητας (για να μην σηκωθεί το χρώμα όταν την βγάλουμε) και την τοποθετούμε στα σημεία του μοντέλου που σκοπεύουμε να το χειριζόμαστε. Σαν εναλλακτική λύση μπορούν να χρησιμοπoιηθούν και χειρουργικά γάντια.  8)
Ανδρέας Αποστολόπουλος

Αποσυνδεδεμένος vagos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Aπο Καρέα μεχρι Αγγλία.
  • Come And Get IT.
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 03:51:30 μμ »
Παράθεση από: Brutalos
Σαν εναλλακτική λύση μπορούν να χρησιμοπoιηθούν και χειρουργικά γάντια.  8)

Αποστειρωμενα η οχι??  :roll:

Μονο πανω απο το πτωμα μου θα παρεις αυτο το κιτ.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 04:03:34 μμ »
Παράθεση από: vagos
Παράθεση από: Brutalos
Σαν εναλλακτική λύση μπορούν να χρησιμοπoιηθούν και χειρουργικά γάντια.  8)

Αποστειρωμενα η οχι??  :roll:

Όχι γιατί θα γεμίσει ταλκ το μοντέλο... :lol:
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 04:34:48 μμ »
Υπάρχουν σε όλα τα super market, σε συσκευασία των 12 νομίζω... Θα κοιτάξω τη φίρμα και θα σας πω... Ανεκτικά και καλά...

Αποσυνδεδεμένος vagos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Aπο Καρέα μεχρι Αγγλία.
  • Come And Get IT.
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 05:54:54 μμ »
Παιδες απο φαρμακιο ειναι τα μπεστ. Αυτα με το ταλκ ειναι τα οχι αποστειρωμενα. Οποτε το συμπερασμα ειναι. ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΓΑΝΤΙΑ. Χωρις πλακα. :lol:

Μονο πανω απο το πτωμα μου θα παρεις αυτο το κιτ.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 07, 2005, 06:05:33 μμ »
Το πολύ πολύ τα ξεσκονίζουμε!!! :lol:
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος Panos

• Scale 1/48
  • *
  • Knowledge talks, wisdom listens.
Απ: Τεχνική μασκαρίσματος Soft Mask
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 01, 2006, 01:28:20 πμ »
Ολα καλα βρε παιδια, αλλα με το μασκαρισμα τις καλυπτρας τι κανουμε? Με μασκολ δυσκολα, με ταινια και κοφτη ατυχηματα :twisted:!!
Αν εχεται καμια ιδεα θα σας ειμαι υποχρεως!

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 01, 2006, 01:58:48 πμ »
Δυστυχώς εκτός από ότι απέρριψες, τα μόνα είναι έτοιμες μάσκες που βγάζουν κάποιες εταιρείες για συγκεκριμένα μοντέλα. Μιας χρήσης και ανεβαίνει κι άλλο το κόστος το μοντέλου...

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 01, 2006, 11:22:20 πμ »
Χθες το βράδυ όταν έκλεισα το φως για να κοιμηθώ σκεφτόμουν πως θα βάψω το F-102Α που έχω στα μισά και προσπαθούσα να βρω τρόπο να στερεώσω τη μάσκα από χαρτί πάνω στο αεροσκάφος(προβλήματα που έχω ο άτοιμος).Μια από τις λύσεις που σκέφτηκα ήταν και αυτή του blue tac.Επίσης σκέφτηκα την πλαστελίνη αλλά μάλλον θα ξεκολάει και θα λαδώσει το μοντέλο.

Σχετικά με τις καλύπτρες κάνω το εξής...
Τα χοντρά τα καλύπτω με ταινία και κάνω το βάψιμο με ψιλό πινελάκι γιατί το maskol δεν μου
 κάνει.
 :!:
Αν και τώρα που το σκέφτομαι ίσως η πλαστελίνη να δημιουργούσε ωραία εφέ από λαδιές μεγάλης έκτασης σε μέρη με υδραυλικά κτλ.Έτσι γλυτώνουμε επιπλέον περάσματα με πινέλα,αερογράφους κτλ αφήνωντας την πλαστελινή να κάτσει μερικές ώρες πάνω στο μοντέλο αφού πρώτα την πλάσουμε με τα χέρια μας ώστε να ζεσταθεί κάπως και να γίνει λιπαρή.Έτσι μπορούμε να δώσουμε στη λαδιά το σχήμα που θέλουμε.

Πάντως δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μιας και το σκέφτηκα μόλις τώρα.

Τι λέτε υπάρχει περίπτωση να πιάσει???

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 01, 2006, 11:47:19 πμ »
H δική μου τεχνική: Απλώνω απλή φαρδιά χαρτοταινία πάνω σε καθαρό τζάμι που έχω στον πάγκο και πάνω από αυτή κολλάω ταινία διπλής όψης. Έχοντας κόψει τα χαρτιά στο σχέδιο της παραλλαγής κόβω με τον κόφτη κομμάτια από την ταινία σε ότι σχήμα θέλω και τα κολλάω πάνω σε αυτά. Εννοείται ότι η πλευρά που έχει τη διιπλής όψης κολλιέται πάνω στο χαρτί και η πλευρά με τη χαρτοταινία πάνω στο μοντέλο. Καλού κακού κάνω ένα κόλλημα απο πριν πάνω στην παλάμη μου για να μειώσω την κολλητικότητα της ταινίας. Την ταινία την κολλάω πιο μέσα από την άκρη του χαρτιού για να μην είναι τελείως κοφτό το σβήσιμο. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Panos

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 01, 2006, 02:27:43 μμ »
Πολυ καλο υλικο παντως για μασκαρισμα ειναι και το frisket film. Το χρησιμοποιουν σε γραφικες τεχνες πολυ! Το καλο ειναι, οτι ειναι λεπτο, διαφανο και χαμηλης κολυτικοτητας. Ασε που η πισω μερια του ειναι χαρτι και σχεδιαζεις οτι θες. Εγω το χρησιμοποιω ακομα και για σχεδια απο το pc (εκτυπωσεις κ.τ.λ.), πολυ καλο για μασκες για εθνοσημα!

Αποσυνδεδεμένος Panos

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 01, 2006, 02:29:39 μμ »
Sorry κολλητικοτητας ηθελα να πω! αρχαριος μεν, ανορθογραφος δε

• Scale 1/35
  • *
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 01, 2006, 03:53:22 μμ »
Το frisket film είναι καταλληλότερο για κοφτά σβησίματα. Μια φορά που το χρησιμοποίησα μου άφησε την κόλλα του πάνω στη βαμμένη επιφάνεια που είχα καλύψει.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 02, 2006, 07:44:14 πμ »
Το frisket film είναι καταλληλότερο για κοφτά σβησίματα. Μια φορά που το χρησιμοποίησα μου άφησε την κόλλα του πάνω στη βαμμένη επιφάνεια που είχα καλύψει.
Αν δεν το γνωρίζεις ήδη,σε παρόμοιες περιπτώσεις,κολλάς ένα καινούργιο κομμάτι ταινίας και τραβάς απότομα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει και τα υπολείματα κόλλας.
σε δύσκολες καταστάσεις,πιέζεις με ένα στυλό και τοπικά και τραβάς...
Γιώργος   

• Scale 1/35
  • *
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 02, 2006, 08:43:58 μμ »
Αν δεν το γνωρίζεις ήδη,σε παρόμοιες περιπτώσεις,κολλάς ένα καινούργιο κομμάτι ταινίας και τραβάς απότομα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει και τα υπολείματα κόλλας.
σε δύσκολες καταστάσεις,πιέζεις με ένα στυλό και τοπικά και τραβάς...
Αυτό με την ταινία το έχω εφαρμόσει αρκετές φορές και μάλιστα με επιτυχία. Απλά εγώ έχω βολευτεί περισσότερο την τεχνική με τις μάσκες από χαρτί παρά με frisket.