Αποστολέας Θέμα: Vacuform  (Αναγνώστηκε 1551 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Filippos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Νέα Σμύρνη
Vacuform
« στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 07:41:51 μμ »
Έχει κανείς εμπειρία από κιτ τύπου "Vacuform";Πόσο δύσκολα είναι:Πόσο έμπειρος πρέπει να είναι κάποιος για να τα κατασκευάσει;Εν τέλει,ποιά είναι η διαφορά τους με τα συνηθησμένα μοντέλα:

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
Απ: Vacuform
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 07:54:59 μμ »
Γενικά τα Vac είναι λίγο ζόρικα. Δεν είναι τόσο πολύ θέμα εμπειρίας αλλά υπομονής.
Λόγο του υλικού και του τρόπου κατασκευής τους έχουν σπάνια καλή συμπεριφορά και εφαρμογή (άρα ετοιμάσου για αρκετό στοκάρισμα στην καλύτερη).

Διαφορές από τα κανονικά κιτ έχουν αρκετές αλλά αυτό ποικίλει ανάλογα την εταιρία.. π.χ.: Μερικές εταιρίες Vac δεν βάζουν στα μοντέλα τους καμία οδηγία συναρμολόγησης κάποιες άλλες δεν βάζουν τα πολύ μικρά κομμάτια και σου λένε φτιάξτο μόνος σου από φύλλο πλαστικού κλπ....

Γενικά όμως ενώ έχουν οι περισσότερες απίθανα θέματα κάνουν αρκετούς συμβιβασμούς στην ποιότητα και στην ποσότητα της λεπτομέρειας και πολύ απλά δεν έχουν ιδέα τι θα πει εφαρμογή!!!

Αποσυνδεδεμένος Μιχάλης Παπαδάκης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • IPMS 784
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 08:37:06 μμ »
Θεωρώ οτι έχω αρκετή εμπειρία στην κατασκεύη μοντέλων.. Παρ'ολα αυτα δεν θα ξεκινούσα ενα Vac.

1. Υπάρχουν τόσα άλλα μοντέλα και τόσο λίγος χρόνος που δέν μας φτάνει για να φτιάξουμε ούτε καν αυτά που έχουμε ήδη μαζέψει.
2.Παλιότερα τα Vac πράγματι κάλυπταν κάποια κενα στην αγορά με θέματα που ήταν "εξωτικά" και δεν θα τα έβγαζαν εταιρίες όπως Tamiya, Hasegawa κλπ. Στις μέρες μας με εταιρίες όπως η Fonderie Miniatures που κυκλοφόρησε Halifax 1/48 (και σύντομα θα κυκλοφορήσει το Hampden (!!!)), την Trumpeter που κυκλοφόρησε το Wellington που χρόνια τόρα δέν υπήρχε, η ΜΡΜ με το He 177 και με την τάση που επικρατεί απο νέες αλλα και παλιότερες εταιρίες να κινούνται και σε λιγότερο "διμοφιλή" θέματα νομίζω οτι το κενό τείνει να κλίσει. Επομένως αν σου αρέσει τόσο πολύ π.χ το Sunderland στην 1/48 και δεν μπορείς να περιμένεις τότε ναί το Vac είναι η μόνη λύση. Παρόλα αυτά νομίζω οτι η θεματολογία έχει μεγαλώσει αρκετά ωστε να αξίζει να ασχοληθείς με ένα Vac.

Κάποτε ξεκίνησα ένα Vac Blenheim. Δεν κατάφερα τίποτα και το ξανα-αγόρασα. Ούτε την δεύτερη δεν κατάφερα τίποτα. Αποτέλεσμα? Μετά από λίγο καιρό βγήκε ολόκληρη σειρα σε injection από Mk I έως και Mk V. To ϊδιο μου συνέβει και με ένα Vac Bristol Beαufort το οποίο έμαθα οτι κυκλοφόρησε (θα κυκλοφορήσει?) πρόσφατα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαστε άδικα τη στιγμή που υάρχει πληθώρα επιλογών. Ο μοντελισμός είναι τόσο ατελείωτος που ακόμαι και ένα Mustang της Tamiya μπορεί να χρειαστεί μήνες κατασκευής αν θελήσεις να εμβαθύνεις... Πιστέυω λοιπόν οτι καλό είναι να κινηθούμε βήμα-βήμα. Να κοιτάξουμε πρώτα να τελειοποιήσουμε κάποιες τεχνικές, να δοκιμάσουμε σταδιακά κάποια πιο δύσκολα μοντέλα και μόνο όταν έχουμε πολύ μεγάλη πλεον εμπειρία να προχωρήσουμε σε είδη μοντελισμού όπως το Vac ή το Scratchbuilt. 

Η εμπειρία βέβαια που παραθέτω έχει να κάνει με αεροσκάφη στην 1/48. Δεν γνωρίζω αν τα άρματα ή τα πλοία είναι ευκολότερα στην κατασκευή. Όπως και να χει η προσωπική μου άποψη είναι οτι δεν αξίζει τον κόπο εκτός και άν το επίπεδο είναι ανάλογο με αυτό του Τσώνου ή του Πολύζου.

Αποσυνδεδεμένος Filippos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 08:43:01 μμ »
Αυτά που έχω βρεί σε μαγαζί στην Πολωνία είναι πολιτικά PZL και Antonov.Συνεπώς,αμφιβάλλω πώς θα διανεμηθούν ποτέ από μεγάλη εταιρία. ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος Μιχάλης Παπαδάκης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • IPMS 784
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 08:50:17 μμ »
Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει πολύ το θέμα και δεν μπορείς να περιμένεις τότε πάω πάσο. Απλά η άποψη μου είναι οτι θα δυσκολεύτείς πολύ και δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά ικανοποιητικό για σένα. Αν θεωρείς οτι έχεις αρκετή εμπειρία και πάλι δοκίμασε το. Σίγουρα είναι ενδιαφέρον είδος μοντελισμού. Αν όμως θεωρείς οτι δεν είσαι αρκετά έμπειρος αστο στην άκρη για αργότερα. Αν αποτύχει η προσπάθεια σου θα μπορέσεις να ξαναβρείς το μοντέλο?

Η ταπεινή μου γνώμη είναι αυτή. Παρόλα αυτά η επιλογή είναι δική σου. Αν πάντως μπορώ να σε βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο θα χαρώ πολύ να το κάνω...

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 09:01:58 μμ »
Φίλιππε,τα μοντέλα που λες,πιθανόν θα είναι vac και limited run ταυτόχρονα,κάτι που τα κάνει ακόμα πιο δύσκολα στην κατασκευή τους.
Εχεις δει κανένα μοντέλο από αυτά που σε ενδιαφέρουν,άφτιαχτο,πουθενά στο ίντερνετ?
Ρίξε μια ματιά εδώ..http://www.clubhyper.com/reference/vacformbg_1.htm

Εκ περιεργίας, τι αεροσκάφη ακριβώς είναι?

Αποσυνδεδεμένος Filippos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 09:18:05 μμ »
Όταν ήμουν στο κατάστημα-πριν καιρό-μου ελιχε ανοίξει ένα και ήταν 2 φυλλα πλαστικού,με μέρη αεροσκαφων να προεξέχουν.Αυτά έπρεπε να αφαιρεθούν από το φύλλο και μετά η διαδικασία της συναπρμολλογήσεως.Αυτά που ήθελα να πάρω είναι το PZL-104 Wilga και το An-14.(είμαι λάτρης των Ανατολικοευρωπαικών αεροσκαφών)

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 09:23:43 μμ »
Ηταν στην 1/72 ή 1/48 ή κάποια άλλη κλίμακα?
Πληροφοριακά Wilga  στην 1/72 βγάζει injection η AModel.

Είμαι επίσης λάτρης των Ανατολικών αεροσκαφών.... :D ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Filippos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 09:27:18 μμ »
1/72 ήταν.Εγώ νόμιζα η a-model έβγαζε μόνο τα τεράστια μεταγωγικά.Βλέποντας στο λινκ που μου έστειλες,η κατασκευή είναι τεράστια διαδικασία και το λάθος είναι ασυγχώρητο.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 19, 2007, 09:33:02 μμ »
Η κατασκευή είναι σίγουρα μεγάλη διαδικασία,το λάθος δεν είναι ασυγχώρητο απλώς χρειάζεται ακόμα περισσότερη διαδικασία μετά... :roll:
Υπάρχουν πάντως και vac κιτ( π.χ. Koster,MPM) που αν τα κόψεις σωστά από το φύλλο πλαστικού,δεν είναι συγκλονιστικά  πιο δύσκολα από ένα συνηθισμένο κιτ.

Να το λινκ για το Wilga http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://www.jadarhobby.waw.pl/product_thumb.php%3Fimg%3Dimages/amodel/7232.jpg%26w%3D100%26h%3D80&imgrefurl=http://www.jadarhobby.waw.pl/pegaz-pojazdy-mechaniczne-wojska-polskiego-1939-ksiazka-p-13068.html&h=80&w=100&sz=9&hl=el&start=10&um=1&tbnid=lkGO3BZiElUfqM:&tbnh=66&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3Dwilga%2B1/72%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DG

Tags: vacuform