Αποστολέας Θέμα: Βάψιμο φιγούρας Dragon 1/35 Β ΠΠ  (Αναγνώστηκε 1954 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nikolas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Βάψιμο φιγούρας Dragon 1/35 Β ΠΠ
« στις: Οκτωβρίου 16, 2007, 11:14:49 πμ »
Παιδιά καλημέρα,

θέλω να βάψω φιγούρες γερμανών Β ΠΠ σε 1/35 από το κιτ της Dragon "1944 Battle of Hedgerows". Τις έχω περάσει αρχικά με field gray ακρυλικό και θέλω να δείξω πτυχώσεις και σκιές.
Έχω διαβάσει αρκετά θέματα στο forum αλλά δεν κατάφερα να βγάλω άκρη. Ποιες τεχνικές και τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω?

Παρακαλώ βοηθήστε έναν μοντελιστή ο οποίος ξαναπιάνει μοντέλα χάρη σε μία τυχαία συνάντηση με μέλος του forum (gregfilos thank you!) έπειτα από περίπου 12 χρόνια!

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
Απ: Βάψιμο φιγούρας Dragon 1/35 Β ΠΠ
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 10:01:06 πμ »
Καταρχάς να σε καλοσορίσω στο Φόρουμ Νικόλα!  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Με τον Νίκο είμασταν συμμαθητες στο λύκειο και απο τότε φτιάχναμε παρέα που και πού κανα μοντελάκι... Βρεθήκαμε στην ΔΕΘ φέτος τυχαία οπου και του είπα για το φόρουμ και νάτος τωρα ο φίλος μου  ::icon_thumright::

Τώρα σχετικά με τις φιγούρες, κατευθείαν βουτιά στα βαθιά κάνεις.... Αλλά συμμαθητης είσαι τι να κάνω θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω..

Σχετικά με το βάψιμο λοιπόν υπάρχουν πλέον 2 σχολες.. Μια παλιά - στην οποία ανήκω και εγω , και μια καινούργια .

Η 1η σχολή, η παλιά, βάφει με λάδια ζωγραφικής
 Η 2η σχολή βάφει με ακρυλικά χρώματα (σαν τα παλιά τα ταμιγια ας πούμε) με νέες μεθόδους και νέα χρώματα (Τα ταμιγια δεν κάνουνε αλλα υπάρχουν πολλές μάρκες για αυτόν τον σκοπό)..

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξεις την σχολή που θέλεις (στην σχολή με ακρυλικά ειμαι μέγας μπούφος και δεν εχω ιδέα- να ξέρεις) ..

Τέλος (εφόσον πλέον ζείς στην Αθήνα), θα μπορούσες ενα Σαββατο να πεταχτείς στην συνάντηση που κάνουν τα παιδιά στην οδο ιπποκρατους, οπου και θα βρείς εκτός απο πολλούς συναδέλφους, εναν πολύ καλό φίλο αλλά και μοντελιστή, που εχει και το ίδιο ονομα με εσενα, ο οποίος (εκτός απο εμένα μεσω φόρουμ) θα σου εξηγήσει απο κάποια πράγματα σχετικά με το άθλημα.. 

Σαν επόμενο βήμα θα προσπαθήσω να σηκώσω φωτος σε αυτό το thread βήμα, βήμα σχετικα με το βάψιμο γερμανικών στολών filed gray με λάδια ζωγραφικής ωστε να δείς τι σου ταιριάζει..

Καλώς ήρθες λοιπόν και καλή διασκέδαση  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nikolas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 10:46:30 πμ »
Σ' ευχαριστώ φίλε,

έχουν προχωρήσει τόσο τα πράγματα που υπάρχουν δύο σχολές..... Οπότε το οξύμωρο του πράγματος είναι ότι ένας νέος μοντελιστής, θα ακολουθήσει την παλιά σχολή... με τα λάδια ζωγραφικής με τα οποία είχα εξοικοιωθεί τότε.

Έχω φτιάξει τα πρόσωπά τους με λάδια (Raw Umber και Burnt Sienna) και τώρα θα προσπαθήσω να τους κάνω σκιές και πτυχώσεις, απλά δεν ξέρω τι λάδια θα πρέπει να πάω να αγοράσω.

Π.χ. απ' ότι κατάλαβα από τα θέματα του forum, θέλω ένα σκούρο για τις σκιές και ένα ανοιχτό για τις πτυχώσεις, αλλά ποια απόχρωση χρησιμοποιείτε εσείς οι "λαδάδες" φιγουράδες?

Thanks για τη βοήθεια και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος του forum....

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 11:00:58 πμ »
Νικολα πρωτα πρωτα καλως ηρθες στην παρεα μας. Εγω βαφω με λαδια οποτε οτι σου πω ειναι για λαδια και μονο για προσωπα και χερια η ποδια οκ?

Αφου περασω δυο με τρια πολυ λεπτα και αριαωμενα στρωματα με ακρυλικο Flesh (Revell) περναω ενα χερι απο μειγμα Titanium White, Mars Yellow, Tint Flesh σε αναλογια 1:2:6. Τωρα αμα θελω να τον κανω λιγακι σκουροδερμο προσθετο λιγο Mars Brown.

Τωρα για τις σκιες. Για το πρωτο χερι προσθετω παραπανω Mars Brown στο αρχικο μειγμα. Αμα θελω πιο εντονες σκιες προσθετω και αλλο Mars Brown μεχρι που στο τελευταιο σταδιο χρησιμοποιω αυτουσιο το Mars Brown.

Για τα φωτισματα σταδιακα προσθετω Titanium White στο βασικο μειγμα μεχρι που για πολυ εντονα φωτισματα χρησιμοποιω αυτουσιο το Titanium White.

Ελπιζω να σε βοηθησα φιλε μου. Οτι αλλο θελεις εδω ειμαστε!!!!
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος nikolas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 11:06:42 πμ »
Σ' ευχαριστώ Περικλή,

θα το δοκιμάσω στις επόμενες φιγούρες, σ' αυτές που παλεύω τώρα έχω προχωρήσει στις στολές τους.

I'll keep you posted!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 11:11:42 πμ »

...Σχετικά με το βάψιμο λοιπόν υπάρχουν πλέον 2 σχολες.. Μια παλιά - στην οποία ανήκω και εγω , και μια καινούργια .

Η 1η σχολή, η παλιά, βάφει με λάδια ζωγραφικής ...

Καλώς ήλθες συνονόματε  :wink: και καλή διαμονή.

Θα σε συμβούλευα να μην βιαστείς ακούγοντας διάφορους "δεινόσαυρους - παλαιοντολόγους"  ::sofos11::  που πρεσβεύουν αρχαίες  και ξεχασμένες τεχνικές ...  ::glossa::  :mrgreen:
Οκ φυσικά και κάνω πλάκα.   :D :D

Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα καλό στο βάψιμο φιγούρας για να δώσω και συμβουλές θα έλεγα τα εξής : Αν έχεις όπως είπες πείρα με λαδάκια, (τα οποία κι εγώ τα θεωρώ από ΤΑ ΦΟΒΕΡΟΤΕΡΑ υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας) συνεχίζεις έτσι, χωρίς βέβαια να αποκλείει αυτό να δοκιμάσεις κάποια στιγμή και ακρυλικά ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις κάποιο συνδυασμό όλων.
Έλα ένα Σάββατο να γνωριστούμε και από κοντά και να τα πούμε και όλα θα τα βρούμε στην πορεία  ::salut::

Οι συμβουλές πάντως φίλων από το forum όπως των προλαλησάντων είναι ΝΟΜΟΣ καθότι όπως θα διαπιστώσεις και στην πορεία, "βρίσκεσαι σε καλά χέρια"   ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 11:19:08 πμ »
Πάμε λάδια λοιπόν....

Για το πρόσωπο θέλεις τα εξής χρώματα:

1. Naples yellow
  2. White (οποιο να'ναι)
  3. Scarlet lake
  4. Burnt sienna.
  5. Ochre

Για την στολή:

1. Naples yellow
  2. Black
  3. Καποιο σκούρο πράσινο (verde)

Tα παραπάνω είναι η δική μου προσέγγιση στο θέμα.. Αλλα παιδιά χρησιμοποιούν αλλες αποχρωσεις..

ΠΡΟΣΩΠΑ

Εδω πάλι εχουμε διαφορετικές προσεγγισεις... Αλλιώς ειναι η φιγούρα που θα μπεί σε διόραμα και αλλιώς η φιγουρα που θα στέκεται μόνη της...

Μια γρήγορη μέθοδος παραγωγής για πρόσωπα  (οχι για φιγούρα που θα ειναι το κύριο θέμα)  είναι η παρακάτω και ειναι παραλλαγή της μεθοδολογίας του Verlinden:

1. Περνας όλο το κεφάλι με ενα μίγμα burnt umber kai raw umber (δοση 50-50)
 2. Με ενα flat πινέλο σκουπιζεις όλο το χρωμα απο το κεφάλι (επιμένεις μεχρι να μείνει το σκούρο στις σκιες του προσωπου)
 3. Κανεις ενα μίγμα απο naples yellow, scarlet και λίγη ώχρα. Το τελικό χρώμα πρέπει να είναι κοντα στο flesh.
 4. Με ενα πινέλο 000 βαφεις το κεφάλι (αποφευγοντας προς το παρόν τις περιοχες που εχει σκιες)
 5. Με ενα αλλο πινέλο 000 "σβήνεις" τα σύνορα μεταξύ δέρματος και περιοχών που έχει σκιες ετσι ωστε το κοντραστ να μην είναι εντονο.
 6. Με το αρχικό flesh μιγμα + ασπρο βαφεις τις περιοχες που υποτιθεται οτι εξέχουν οπως το πάνω της μύτης, το πηγούνι, το μήλο απο τα μάγουλα, το εξωτερικό των αυτιών.
 7. Αφήνεις να στεγνωσει για μια μέρα τουλάχιστον..

ΣΤΟΛΗ field gray.

Εδω πάλι δεν θα προσπαθήσω να μην σε μπερδέψω και θα σε πάω απο τον πιό ευκολο δρόμο.. Το μίγμα σου απλά ειναι naples yellow και μαύρο και το αποτελεσμα είναι ενα πράσινο πολύ κοντά στο filed gray..

Βασικοί κανόνες

1. Βαφεις με ελάχιστο απο το μίγμα στο πινέλο σου και απλωνεις καλά.
   2. Στις εσοχες προσθέτεις μαύρο και το ΄σβήνεις με καθαρό πινέλο.
   3. Στις εξοχες προσθέτεις naples yellow και κάπου που προεξέχει πολύ (πχ η περιοχή του αγκωνα) βάζεις ελάχιστο λευκό. Πάλι το "σβήνεις" με καθαρό πινέλο.

ΣΒΗΣΙΜΟ (blending) σημαίνει

Η ανάμιξη των χρώματων μεταξύ τους ωστε να σβήνουν τα σύνορα απο την μία περιοχή στην άλλη με ομαλό τρόπο.. Κατα την γνώμη μου αυτό ειναι και το μυστικό σε μια ωραία φιγούρα.. Οσο πιο ομαλή ειναι η μετάβαση απο μια σκούρα/ανοιχτή περιοχή στην βασίκη απόχρωση τόσο πιο επιτυχημένη μια φιγούρα..

Τα παραπάνω οπως καταλαβαίνεις θέλουν εξασκηση.. Ας ξεκινήσουμε έτσι και σε ένα εξάμηνο αν αντέξεις θα προχωρήσουμε σε πιό σύνθετες τεχνικές...  :twisted:

Τα παραπάνω υπόψιν ειναι η δική μου προσέγγιση στο θέμα..

Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθήσουν ολους του φιλους του φόρουμ στο κομμάτι αυτό..

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 11:56:15 πμ »
Τι τον θέλουμε τον Verlinden όταν έχουμε τον Greg Fil( inden )? ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Μου θύμησες πολλά Γρηγόρη!  ::salut::
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος nikolas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 17, 2007, 12:44:50 μμ »
Γρηγόρη, σ' ευχαριστώ για το "διαφωτισμό" σου και κυρίως για το χρόνο σου....
Θα διαβάσω τη μελέτη σου προσεκτικά και θα προσθέσω ένα ακόμα μέλος στους "παλαιοντολόγους" του site.....

Αν και στην πορεία θα κάνω προσπάθειες .... "to teach an old dog new tricks".... σύμφωνα και με την παροτρυνση του nino.

Nino θα σου στειλω μήνυμα μήπως και καταφέρουμε να βρεθούμε από κοντά.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά σας.

Tags: