Μια και ο φίλος Getsa με προέτρεψε σε άλλο topic να αναφέρω την τεχνική μου στο chipping, το κάνω με μεγάλη χαρά, αν και υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι, από τους οποίους και εγώ έμαθα τα μυστικά.
Υλικά:
- Πινελάκια πολύ ψιλά. (000, 0000, ακόμα και 00000)
- Κομματάκι από το πράσινο σύρμα από σφουγγαράκι για τα πιάτα (διαλέγουμε αυτό που έχει σχετικά αραιή πλέξη)
- Χρώμα, εγώ χρησιμοποιώ enamel, το Panzer Grey
Διαδικασία:
Πριν βάψω το μοντέλο το ασταρώνω όλο με ένα γκρι (hycote) και μετά βάφω το χρώμα της επιλογής μου. Αφού στεγνώσει καλά αρχίζει η διαδικασία του chipping.
Εδώ θέλει μια καλή μελέτη να βρούμε τα σημεία που είναι λογικό να φθαρούν, είτε από καταπόνηση ή από διάφορες ατσαλιές, ψιλο-τρακαρίσματα, γρατσουνιές κλπ.
Στα σημεία που οι φθορές - γρατσουνιές είναι αρκετές και μαζεμένες κοντά-κοντά χρησιμοποιώ το πράσινο σύρμα το οποίο βουτάω λίγο στο χρώμα και αφού το ακουμπήσω 2-3 φορές σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει τα πολλά-πολλά το ακουμπάω ελαφρά και εντελώς κάθετα στα σημεία του μοντέλου που θέλω να κάνω φθορά. Μόλις δεν αφήνει αποτύπωμα, επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το χρώμα.
Στα σημεία που η φθορά είναι μεμονωμένη, χρησιμοποιώ πινελάκι ψιλό, με χαρτί κουζίνας αφαιρώ το πολύ χρώμα, και όσο γίνεται πιο κάθετα με το πινέλο κάνω την γραμμή ή το σχέδιο που επιθυμώ.
Μία τεχνική που τελευταία ανακάλυψα, αλλά συζητώντας είδα ότι και άλλοι την χρησιμοποιούν, είναι με ένα κοπίδι να ξύνω ελαφρά τις ακμές, ώστε να φανεί από κάτω το γκρι υπόστρωμα του ασταριού. Επίσης με το κοπίδι κάνω και σε μεγάλες επιφάνειες κάποια μπαλώματα.
Επίσης σε μεγάλες επιφάνειες chipping, προσπαθώ στο κέντρο αυτής, να κάνω ένα ελαφρύ dry brush με κάποιο ασημίζον χρώμα, ώστε να γυαλίζει λίγο το σημείο εκείνο, λες και έχει σχεδόν φανεί το μέταλλο, το οποίο λόγω της συνεχούς τριβής από την καταπόνηση, έχει αρχίσει να γυαλίζει.
Το βασικό πάντως είναι να μην το παρακάνουμε... Καλύτερα λιγότερο chipping, γιατί η υπερβολή αρμόζει σε ελάχιστες περιπτώσεις. Και αν κάπου δεν σας αρέσει, καλύτερα να διορθώσετε με το βασικό χρώμα και να ξαναπροσπαθήσετε.
Μόλις τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία και στεγνώσει το χρώμα, περνάμε ένα χέρι υγρή παρκετίνη και αφού στεγνώσει και αυτή, αρχίζουμε το wash. Εγώ για αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώ χρώματα λαδιού σε σωληνάριο.
Αυτά και καλούς πειραματισμούς.
Υπ΄όψη τα παραπάνω τα κάνω σε άρματα και οχήματα, δεν είμαι αεροπλανάς καρδιά μου...

( ένα καλό παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο Bedford που έφτιαξα
http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=6334.msg136225#msg136225 )