Φίλτατοι...Οι φώτο δείχνουν την τεχνική και όχι ένα "βήμα" κατασκευής...
Περιληπτικά…Σε κανονική κατασκευή τo καραβάκι που θα μπει στο μπουκάλι είναι καθ’ όλα έτοιμο από πριν…από αρματωσιά μέχρι βάψιμο…έχεις προετοιμάσει την «θάλασσα» από πλαστελίνη ή γύψο (ή τι άλλο νεότερο κυκλοφορεί (δεν ξέρω…) στερεώνεις σταθερά το καραβάκι και με αυτοσχέδια εργαλεία ανασηκώνεις τα κατάρτια και θέτεις όλα τα πανιά σε τάξη…Εννοείται ότι τα κατάρτι-α μπορούν να διπλώσουν γιατί είναι στερεωμένα σε καρφίτσα-ες καρφωμένη-ες στο κατάστρωμα και σε σχήμα "Π".
Όλα τα κινητά σχοινάκια καταλήγουν κάτω από τον πρόβολο (το κοντάρι στην πλώρη του ιστιοφόρου) και αφού τεντωθούν και κολληθούν κόβεις ότι περισσεύει και κλείνεις το μπουκάλι …
Όταν προετοίμαζα την κατασκευή για λάμπα…χρησιμοποιούσα δύο (κατά προτίμηση καμένες…).
Από την μία έπαιρνα το μεταλλικό μέρος και από την άλλη το γυάλινο…
Μετά για να κόψω το γυάλινο μέρος και να αφαιρέσω το στέλεχος της λάμπας (δεν ξέρω τι κάνουν άλλοι) χρησιμοποιούσα την τεχνική που θα περιγράψω και που έμαθα σε ένα σχολείο Ειδικών δυνάμεων στην προηγούμενη ζωή μου…Δεν θα σας πω που-γιατί την εφαρμόζουν οι Ειδικές δυνάμεις γιατί μπορεί να κατηγορηθώ για εκπαίδευση σε τρομοκρατία….
Λοιπόν παίρνουμε ένα μάλλινο νήμα και το βρέχουμε με πετρέλαιο. Το τυλίγουμε γύρο από την λάμπα στο σημείο που θέλουμε να την κόψουμε. Έχοντας κοντά ένα κουβά με νερό…ανάβουμε φωτιά στο νήμα. Θα πρέπει να ακουμπάει μόνο εκεί που θα κόψουμε. Το αφήνουμε να κάψει γύρο στο λεπτό και το βουτάμε απότομα στο νερό…Η διαφορά θερμοκρασίας που αντιμετωπίζει το γυαλί το κόβει εκεί που θέλουμε….
Προσοχή η τεχνική εφαρμόζεται σε ανοιχτό χώρο μακριά από δάσος… και φοράμε προστατευτικά γυαλιά.Στην συνέχεια αντιμετωπίζουμε την λάμπα σαν εύθραυστο μπουκάλι και δουλεύουμε ανάλογα.
Όταν τελειώσουμε με την καθέλκυση… κλείνουμε την λάμπα με το μεταλλικό μέρος της άλλης.
Η πίκρα μου... γιατί υπάρχει και αυτή. Πριν 10-12 χρόνια ελληνικό μοντελιστικό περιοδικό
μου ζήτησε να γράψω άρθρο για την τεχνική «Πλοία σε μπουκάλια» (γνωρίζοντας ότι είχα –έχω τρία βραβεία σε εκθέσεις της IPMS) και αφού το ετοίμασα με κείμενα και φώτο δεν το δημοσίευσαν ποτέ για δικούς τους λόγους αλλά τους οποίους υποψιάζομαι…
Ωχ βγήκε μεγάλο το κείμενο…
Επόμενη ερώτηση?