Αποστολέας Θέμα: Stug III Ausf. F/8 -- Stug. Abt. 243, Mar.-Apr. 1943  (Αναγνώστηκε 3443 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
Stug III Ausf. F/8 -- Stug. Abt. 243, Mar.-Apr. 1943
« στις: Αυγούστου 31, 2007, 12:44:37 μμ »
Ιδού ένα Πυροβόλο Εφόδου (Sturmgeschuetz III Ausf. F/8) της Revell σε κλίμακα 1/35 (που δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον, κυρίως λόγω του ότι περιείχε ερπύστριες Winterketten -με το επιμηκυμένα πέδιλα, κομμάτι-κομμάτι. Πλέον τέτοιου είδους ερπύστριες βρίσκει κανείς σε μεταλλικές - Friul - και δεν θυμάμαι αν έχει και η Modelkasten) που είχε συναρμολογηθεί και βαφεί αλλά δεν είχε τελειώσει 100% εδώ και 10 χρόνια περίπου.

Κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα, μου τη βάρεσε κατά τις 3-4 το πρωί και σκέφτηκα "δεν δοκιμάζω να κάνω και λίγο chipping σε εκείνο το Stug που έχω εκεί και σκονίζεται;". Διότι μπορεί να γνωρίζουμε τι είναι και πώς περίπου γίνεται (από τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων) αλλά δεν το είχα εφαρμόσει συνειδητά σε κάποιο μοντελάκι έως τότε, μόνον ξώφαλτσα και κατα τύχη. Έτσι λοιπόν (μια και δυο, που λένε στα παραμύθια) γέμισα ένα χαμηλό ποτήρι με νερό (βρύσης), γράπωσα ένα πινέλο (μεγέθους 1 ή 2 νομίζω) και 2 χρωματάκια vallejo, το Iraqi Sand και το German Cammo Black Brown και ξεκίνησα τα πειράματα.

Εν τέλει, αφού το ΕΠΗΞΑ στις γρατζουνιές και τα ξεφλουδίσματα (ούτε αφηνιασμένη γάτα να είχε ορμήσει πάνω του) σκέφτηκα να κάνω και κάποια wash (άλλο ξημέρωμα αυτά, βέβαια, αν δεν περάσει η 3η πρωινή δεν γίνεται δουλειά... :roll: ) οπότε ξέθαψα τα λαδάκια μου από ένα κουτί, γέμισα και ένα κυπελλάκι με white spirit και "έπλυνα" το Stug με Raw umber αραιωμένο τόσο ώστε και με το μάτι να φαίνεται περισσότερο σαν βρώμικο νερό παρά σαν χρώμα με διαλυτικό, και δοκίμασα την περιεκτικότητά του ακουμπώντας το πινέλο σε χαρτί κουζίνας για να δω πόσο βγαίνει - περίπου. Αφού έπεισα τον εαυτό μου ότι η αραίωση ήταν καλή ξεκίνησα να απλώνω το διάλυμα τμηματικά πάνω στο κιτ, χωρίς πολλές κινήσεις αφού έτρεχε μόνο του παντού, και μετά με μια μπατονέτα μάζευα το πολύ υγρό από τις επιφάνεις όπου αυτή χωρούσε.

Αφού στέγνωσε αυτό για μια ημέρα και κάτι ψιλά, επαναλήφθηκε η διαδικασία με Burnt Sienna (αν θυμάμαι καλά, πάντως μια sienna ήταν) σε όλες τις επιφάνειες πλην των χαμηλών, δηλαδή τροχοί, αναρτήσεις, ερπύστριες, πήγμα, κλπ. Αυτά τα σημεία θα "λάβουν περιποίηση" όταν έρθει η ώρα να μπει σε βάση.

Το κάτω μέρος του πήγματος έγινε πεδίο δοκιμής pigment (Light Dust του MiG). Δέλυσα λίγη σκόνη σε white spirit άπλωσα με πινέλο. Την επόμενη φρά θα το δοκιμάσω ανάποδα: Διαλυτικό κατευθείαν πάνω στο κιτ και μετά τη σκόνη από πάνω με πινέλο και άπλωμα/ανακάτεμα και απόδοση "φοράς". Είδομεν...

Σκοπεύω να κάνω 1-2 wash ακόμη, σε τοπικό επίπεδο, ξάνοιγμα των χρωμάτων με ελαφρύ στεγνό πινέλο και τέλος κάτι από pigments, παστελ, σκόνες αγιογραφίας (δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιά, μάλλον Pigments, ίσως σε ανάμειξη με κάποιο από τα δύο άλλα υλικά για να δω πως συμεριφέρεται αφού το συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρεται για πεδίο δοκιμών αλλά με γνώμονα ότι θα τελειώσει κανονικά και δεν θα γίνει trash πεδίο δοκιμών).

Απομενουν αρκετές μικροεπεμβάσεις ακόμη, καθώς όπως είδατε, το μοντέλο φτιάχτηκε από το κουτί χωρίς βελτιώσεις, αφαίρεση pin marks, κλπ. Μόνο το μουσαμά στο ασπίδιο του πυροβόλου πρόσθεσα και τα πέδιλα στα πλαϊνά των "κουτιών" του πήγματος. Σκοπός μου είναι να μετριάσω βασικά τα chips του χρώματος και να προσθέσω λίγη λεπτομέρεια στις διάφορες ασφάλειες των εργαλείων, φόρτωμα στο πίσω μέρος που θα γίνει μάλλον από αφρολεξ καθ'ότι θα σκεπαστεί από μουσαμά κατόπιν, κάλυμμα στο φλογοκρύπτη, και διάφορα άλλα σημεία που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Θα τα δείτε καθώς θα τα ανακαλύπτω κι εγώ... :mrgreen:  :roll:

Α, ενδέχεται να αντικαταστήσω τις πλαστικές με φωτοχαραγμένες σίτες στους αεραγωγούς του κινητήρα στα πίσω πλαϊνά σημεία, αλλά ακόμη δεν το έχω αποφασίσει 100%.

Αυτά προς το παρόν, παρακαλώ ό,τι δείτε, παρατηρήσετε ή έχετε να προτείνετε / σχολιάσετε να μου το εκμυστηρευτείτε ελεύθερα  :wink: :)

Να, πως ήταν το μοντέλο πριν ασελγήσω επάνω του εκ νέου (thumbnails) :

Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.

και να σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα:

Συνεχίζεται....

Αποσυνδεδεμένος Lucas

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Cochem
Απ: Stug III Ausf. F/8 -- Stug. Abt. 243, Mar.-Apr. 1943
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 31, 2007, 12:47:49 μμ »
Είναι ένα από τα πιο ωραία STUGIII.Η τεχνητή παλαίωση έγινε παρα πολύ ωραία ::icon_thumright:: ::eusa_clap::

Lucas ::salut::

Αποσυνδεδεμένος STARFIGHTER

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Ελληνικη Ομαδα Διασωσης Αττικης
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 31, 2007, 12:58:33 μμ »
...δεν ετυχε...πετυχε.... ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 31, 2007, 01:30:30 μμ »
Πάνο, πάνω - κάτω καταπληκτικό.  ::eusa_clap::
Εγώ κόλλησα στην φωτό με το κάτω μέρος πάντως, τέλειο λάσπωμα, μπράβο  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 31, 2007, 02:13:06 μμ »
Φίλε Πάνε έχει μεταμορφωθεί κυριολεκτικά και έχει γίνει φοβερό  ::icon_thumright:: . Πολύ καλό το λάσπωμα, το chipping δε ακόμα καλύτερο. Τράβα του και μερικές (μα πολλές όμως) φθορές στις οριζόντιες επιφάνειες των φτερών και είσαι τέλειος  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: . Τις σίτες πιστεύω ότι πρέπει να τις αντικαταστήσεις οπωσδήποτε με p/e γιατί του ''κόβουν'' πολύ. Με μπέρδεψες όμως οι ostketten που είναι;;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 31, 2007, 02:28:40 μμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Πάνο πολύ όμορφο. Οι φθορές είναι καταπληκτικές. Το μόνο που θα διαφωνήσω είναι οι φθορές στην πάνω επιφάνεια του πυροβόλου, μου δίνουν την εντύπωση οτι κάποιος έκοβε βόλτες πάνω του...

Καλή συνέχεια!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος trelopanzerakias

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λουτρακι
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 31, 2007, 02:49:19 μμ »
Παρα πολυ ωραιο Πανο,μπραβο,φοβερη δουλεια,εχω φτιαξει το stug iv,και μελλοντικα ειναι και αυτο που εφτιαξες,μπορεις να μου πεις, γιατι ειναι καφε το σημειο πισω στην κανη; :shock: ::icon_thumright:: ::eusa_clap:: ::icon_rr::

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 31, 2007, 04:08:01 μμ »
Φιλε μου Πανο τρομερη αλλαγη!!!!!!!!!!!!!!!!
Πολυ πιο ομορφο τωρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

::eusa_clap::
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 31, 2007, 08:35:19 μμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Τελικά κάνεις και μοντέλα!!!  :lol: :lol: :lol:

Τώρα που το πόσταρες κατσε να πώ και εγώ κάτι διότι ποιός ξέρει πότε θα ξαναδούμε απο εσένα  ::glossa::

Κατρχάς Στοκάρισε τα pin marks στο καπάκι της θυρίδας του διοικητή... Ε?ε?

Απο εκεί κ πέρα ο Γιώργος έχει δίκιο σχετικα με το πάνω μέρος του πυροβόλου... Είναι λίγο υπερβολικό το chipping εκει.. Ομως, στα υπόλοιπα μέρη είναι διακριτικό και πολύ καλό!

Η λάσπη επίσης πολύ καλή!

Το να σου πώ καμία σχέση με πρίν είναι περιττό... Μπράβο Πάνο και ελπίζω να δούμε και άλλα απο εσένα διότι και η όρεξη υπάρχει και η γνώση είναι εκεί... Εξάσκηση θελει μόνο  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2007, 12:20:28 πμ »
Μπράβο βρε Πάναγιώτη ::icon_thumright::
Είναι πολύ ωραίο, και οι μόνες παρατηρήσεις που έχω, τις έκαναν ήδη οι συνάδελφοι...

...και μιά απορία, τί είδους chiping "παίζει" στα φτερά του ΙΙΙαριού :mrgreen: που έχει αυτό το ιδιόμορφο ανάγλυφο :?: Μήπως ένα απλό στεγνό πινέλο και wash είναι πιό κατάλληλο :roll: ...ή πρέπει να "ξύσεις" ένα-ένα τα εξογκώματα :shock:

Ελπίζω να πάρω και εγώ την απόφαση κάποτε να εφαρμόσω τις "νέες" τεχνικές σε κανένα αρματάκι... (παιδί του Verlinden βλέπετε... ::glossa:: )

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τσιγαριδας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: farwest
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2007, 04:19:13 πμ »
Φιλε Πανο  ::salut::  Βλεπω οτι εχει μπολικη ταλαιπορεια.....αλλα δεν βλεπω BattleDAMAGE.Αντε στραβωσε και τρυπα κανενα φτερααααααακι.Μη το λυπασαι .Στη βραση κολλαει το σιδερο.  ::icon_thumright::   Φιλικουs χαιρετισμουs  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος 5leptos

• readiness και... γουστα να γινονται!
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αλιμος
  • we keep 'em flying day 'n night
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2007, 05:16:11 μμ »
για μεταμεσονυχτια εμπνευση,ειναι εξαιρετικη θα ελεγα :!:
το chipping ειναι επιτυχημενο.αν οπως ανεφερε και ο προλαλησας στραβωνες και κανενα φτερο,θα εβγαζε ματια ο εργαλειος :!:
δεν ειναι δα και δυσκολο για σενα πιστευω   :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:
advrider.com

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2007, 07:13:08 μμ »
Αφήτε ρε σείς τον άνθρωπο να πάρει καμιά ανάσα, τον πλακώσατε με τις παρατηρήσεις σας αμέσως-αμέσως! ::glossa::
Πε-ζέ, μας έχεις χαζέ........
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2007, 07:59:10 μμ »
Χαίρετε, μου πήρε μιάμιση μέρα να κάτσω να πληκτρολογήσω και κάτι στο forum, μονίμως με καμμιά 20ρια θέματα ανοιχτά και τελικά και όλα α μην τα έχω διαβάσει και σε κανένα να μην έχω γράψει....

Λοιπόν το Stug έχει παραμείνει στάσιμο από το σημείο που εμφανίζεται στις παραπάνω φωτογραφίες. Απλά ώρα όοοοταν κάτσω στο γραφείο για μοντελάρισμα πιάνω ρο SdKfz 250/9 για το γνωστό ρουμάνικο διόραμα και όταν σηκώσω τις πρώτες φωτογραφίες θα δείτε το πετσόκομμα και χειρουργία που έχει υποστεί (μ'αρέσει που ξεκίνησε σαν κάτι απλό...απλά μην πείτε του Τάσου ότι άνοιξα και άλλες βελτιωτικές δουλειές.... 8)

Στο θέμα μας τώρα, κατ'αρχήν σας ευxαριστώ όλους όσος μπήκαν στον κόπο να κοιτάξουν το θέμα και να γράψουν και κάτι. (Εδώ πρέπει να απολογηθώ και διότι αν και διαβάζω σχεδόν όλα τα νέα θέματα και δη τα αρματικά, υδεν απαντώ πια τόσο συχνα όσο παλαιότερα, αλλά πιστεύω να βελτιωθώ σύντομα - κυρίως όταν πάψω να ανοίγω καμμιά 20ρια παράθυρα (tabs) και διαβάζωαπαντώ σε ένα-ένα με τη σειρά  :mrgreen: )  Ειδικά τα όποια σχόλια, παρατηρήσεις, παραινέσεις και διορθώσεις είναι άκρως απαράιτητες, διότι πλην των διορθώσεων και βελτιώσεων που βλέπει και ένα ζευγάρι (συνήθως  :mrgreen: ) μάτια παραπάνω, βγαίνουν και ιδέες που μπορεί να μην είχε σκεφτεί ο μοντελιστής που παρουσιάζει τη δουλειά του, αλλά -επίσης βασικό- αποτελούν και μια εκπαίδευση στην υποστολή του εγωισμού μας.

Όταν το έφτιαχνα το Stug, νόμιζα ότι τα περιβόητα pin marks απλά έπρεπε να βρίσκονται εκεί, σκεφτόμενος ότι "για να τα έχει εκεί ο κατασκευαστής, όλο και κάτι θα είναι και κάποια χρησιμότητα θα έχουν" !!  :lol: Τώρα που το ξαναπειράζω πάλι, το σκέφτηκα να τα κλείσω (και είναι 4 στις θυρίδες και κάμποσα στις εφεδρικές ερπύστριες στο πίσω μέρος, αλλά δεν το έκανα σκεφτόμενος ότι δεν θα πετύχαινα πάλι την ίδια απόχρωση dunkelgelb στις θυρίδες και θα έβαζα κάποα αντικείμενα από πάνω και τον μεγάλο μουσαμά στο πίσω μέρος για να τα καλύψω. Βέβαια, θα μπορούσα να βάψω τις θυρίδες με μια απόχρωση ανοιχτότερη από του υπόλοιπου άρματος, και μάλιστα ίσως κάνω αυτό ακριβώς, εξομοιώνοντας το χρώμα του εσωτερικού...θα δούμε.

Τα chips είναι κάπως υπερβολικά σε αριθμό, όπως είπαμε, αλλά όσα βρίσκονται στο πίσω μέρος θα καλυφθούν από το κάλυμμα που θα καλύπτει την απομίηση φορτώματος. Αυτά της κάννης είναι ακριβώς όσα πρέπει, δεδομένου ότι ο πυροβολητής ήταν εξπέρ στις κλακέτες σε μπάρα  :mrgreen:  (*)  Όντως βγήκαν περισσότερες και αυτό έγινε στην προσπάθειά μου να καλύψω κάπως την εμφανή γραμμή των δύο μισών. Θα μετριαστούν και αυτές, αλλά δεν θα εξαφανιστούν τελείως διότι και το σημείο αυτό ήταν εκτεθειμένο σε φθορές. Ο φλογοκρύπτης θα έχει και αυτός το κάλυμμά του.

(*) Ατάκα copyright dedalos

Τώρα δεν έχω το βιβλίο μαζί να σκανάρω τη φωτογραφία από όπου εμπνεύστηκα το συγκεκριμένο βάψιμο και σήματα (όσοι έχουν το Panzer Colors III θα την βρουν στις σελίδες για τα Stug και σε ένα από τα έγχρωμα προφιλ). Το συγκεκριμένο άρμα δεν φαίνεται να έχει σχεδόν καθόλου φθορές, οπότε και το chipping που έκανα κρίνεται υπερβολικό, αλλά έγινε για λόγους εξάσκησης, αλλά μπορώ να τις δικαιολογήσω σαν απεικόνιση του Stug σε μεταγενέστερη στιγμή (αλλά πριν από φθορές μάχης)  :mrgreen:  Γι'αυτό και δεν θα το φθείρω περισσότερο ούτε σαν αποτέλεσμα φθορών, ούτε από μάχιμη υπηρεσία. Αυτά θα γίνουν καλύτερα και ευκολότερα σε κάποια νέα κατασκευή, ώστε να είναι μελετημένα και καλύτερα από το να προσπαθήσω να "χαλάσω" ένα ήδη σχεδόν έτοιμο κιτ. Μόνο τους προφυλακτήρες στράβωσα λιγάκι.

Οι Winterketten ερπύστριες (διαφορετικές από τις Ostketten) τις κράησα για άλλο άρμα, διότι δεν τις είχε ούτε το Stug της φωτογραφίας, αλλά τις κράτησα και για κάποιο άλλο άρμα λόγω και της σπανιότητάς τους. Αυτές που έβαλα είναι Dragon, από ένα παλιό σετ με ερπύστριες για Pz III/IV (late) που δυστυχώς δεν κυκλοφορεί ούτε αυτό πια...

Για τις σίτες των αεραγωγών, συμφωνώ με τον Νίκο μαλον και αφού έψαξα, βρήκα ένα ζευγάρι από άλλο κιτ (Pz III M/N, Dragon) αλλά δεν θα τις βάλω αν το κάλυμμα του πίσω μέρους πέφτει επάνω τους, οπότε και δεν θα φαίνονται. Θα το δούμε αυτό όταν έρθει η ώρα του μουσαμά.

Στην οριζόντια επιφάνεια των φτερών συνήθως βρίσκουμε λάσπες, σκόνες, γδαρσίματα, κλπ. (εξαιρουμένου του όποιου battle damage) και κάτι τέτοιο θα δοκιμάσω αλλά με μέτρο, κυρίως με την τονικότητα.

Ελπίζω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο μέσα στην εβδομάδα και να σας δείξω κάτι περισσόετρο (και εύχομαι και καλύτερο)

Υ.Γ. Γρηγόρη, μοντελάρω που και που  ::glossa::  κυρίως μετα το βιβλιο-κύμα του Αυγούστου, δεν έμειναν και πολλοί πόροι για νέα μοντέλα, εργαλεία, βελτιωτικά, κλπ. οπότε ξεφύλλισμα, ανάγνωση και μοντελάρισμα  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος 5leptos

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 11, 2007, 03:19:01 μμ »
εχουν περασει 37 μερες απ την τελευταια σου δημοσιευση.και εσυ καταφερες να μας αφησεις στα κρυα του λουτρου,στη μεση δηλαδη.
ή το φτιαχνεις ή οχι ρε πανουλη,αμαν :!:
τωρα τα πηρα θα τα χωσω και στον αλεξη  :x
advrider.com

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 03:55:42 πμ »
Είπα να το αφήσω να σαρανταρίσει το θέμα...αλλά οι αυστηρές φωνές του 5λεπτου με έβαλαν στη θέση μου  ::glossa::    οπότε να πως είναι το έρμο το μοντελάκι αυτή τη στιγμή. Ξενύχτησα 2 μέρες (σχεδόν σερί) μήπως και το προλάβαινα για την έκθεση (κλασσικά τελευταία στιγμή  :oops: ) αλλά τελικά δεν πρόλαβα και έτσι όπως ήταν, με τις θυρίδες να χάσκουν ανοιχτές και το απόλυτο χάοε εκεί μέσα, κάτι που δεν μου άρεσε, φιγούρες δεν προλάβαινα να βάψω σε λίγες ώρες, η βάση κατά 50% έτοιμη, κλπ. δεν ήταν έτοιμο για την έκθεση...δεν πειράζει όμως, τούλάχιστον απόλαυσα όλα τα ωραία έως πολύ ωραία μοντελάκια, διοράματα, κλπ. των φίλων, γνωστών, αγνώστων και συναδέλφων. Τώρα έχω την άνεση χρόνου να το παρουσιάσω σε διόραμα, όπως περίπου το είχα σκεφτεί πιο παλιά.

Το φωτογράφησα πρόχειρα στο τραπέζι του μπαλκονιού και ο φωτισμός δεν το βοηθά και πολύ...

[bgcolor=#ffc400](Εάν οι φωτογραφίες αργούν να φορτώσουν σε χαμηλές ταχύτητες πείτε μου να βάλω μόνο τα Links διότι δεν έχω βρει ακόμη πως να βάζω thumbnails από το photobucket...)[/bgcolor]

Οι νέες προσθήκες και βελτιώσεις σε υπό μορφή λίστας:

1) έφτιαξα κόπιες από 2 κιβώτια πυρομαχικών που έδινε η Tamiya με το παλιό Marder II της και μαζί με μερικά κάνιστρα καυσίμων, ένα κουτί κι ένα βαρελάκι στην...1/72 κολλήθηκαν με ατλακολ στο πίσω μέρος άβαφτα.

2) Από πάνω ο μουσαμάς φτιάχτηκε με χαρτί κουζίνας, πειραματικά περισσότερο, αλλά αφού "έκατσε" το άφησα κι εγώ όπως ήταν. Το μούλιασα, το έσφιξα στο χέρι μου και μετά το άπλωσα προσεκτικά να στεγνώσει λίγο. Ύστερα το έκοψα σε περίπου το απαιτούμενο μέγεθος και με ένα πινέλο βουτηγμένο σε διάλυμα ατλακολ-νερού το προσάρμοσα πάνω στις επιφάνειες μέχρι να πάρει τη μορφή που δεν έδειχνε άσχημο ή πολύ τεχνητό. Ένα σχίσιμο στην δεξιά πλευρά έγινε επι τούτου κι ένα στην επάνω αριστερή κατά λάθος (όλα θεμιτά είναι στις φθορε΄ς  :mrgreen: ).

3) Ένα φωτοχαραγμένο χερούλι και "σφάλιστρο" (?) (=clasp) της Aber μπήκαν στην ξύλινη βάση του γρύλλου, καθώς και ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου τρυπημένο 2-3 φορές προς αναπαράσταση του προεξέχοντος μέρους του λουριού πρόσδεσης αυτής της βάσης στις υποδοχές της. Τέλος, ένα μικρό κομματάκι από ψιλό σύρμα έπαιξε το ρόλο της ασφάλισης της αγκράφας.

4) Με το ίδιο ψιλό σύρμα έγιναν και τα "χερούλια" των ασφάλιστρων των εργαλείων σε μια προσπάθεια να αποδοθούν κατά το δυνατόν τα -κανονικά- "πλακέ" αυτά σημεία των ασφαλίστρων. Μάλιστα ένα εξ αυτών είναι και λάθος τοποθετημένο (στην δεξιά μεριά, στο εργαλείο που χρησίμευε για την εκκίνηση του κινητήρα (αν δεν κάνω λάθος), το "σπαστό μεταλλικό ραβδί", το ένα ασφάλιστρο, αν θυμάμαι καλά το πίσω, "κοιτάει" προς τα κάτω) αλλά με την περιορισμένη πρόσβαση σε εκείνο το σημείο, δεν είναι και τόσο κακό, θα....ζήσω κι έτσι (η υπερβολή σε έξαρση...)

5) Ανοίχτηκαν με πολύ ψιλά οδοντιατρικά τρυπανάκια χειρός (έχουν και όνομα, "διευρυντήρες") και με τον κόφτη στη συνέχεια (με μυτερή καινούργια λάμα) τα πιαστράκια που συγκρατούσαν τα συρματόσκοινα. Βέβαια, δεν κύλησαν όλα αναίμακτα, κοινώς, είχαμε τα σπασιματάκια και τα ξεκολλήματά μας, αλλά τελικά με λίγη παραπάνω υπομονή και την πάντα...πιστή κυανοκρυλική zap μπήκαν και αυτά σωστά στη θέση τους.

6) Με τον ίδιο τρόπο (χαρτί κουζίνας, νερό και ατακόλ) κατασκευάστηκαν μουσαμαδένια καλύμματα για το ασπίδιο του πυροβόλου και για τον φλογοκρύπτη, και με το ίδιο ψιλό συρματάκι έγινε και το σκοινί που συγκρατεί το κάλυμμα του τελευταίου.

7) Τοποθετήθηκε σίτα στην εισαγωγή του κινητήρα (δεξιά) που "δανείστηκα" από το Pz III Ausf. M/N της Dragon, ενώ η αριστερή μεριά καλύφθηκε από τον μουσαμά (άλλο αν δεν ήταν σωστή σαν πρακτική, υποθέτουμε ότι όταν θα κινηθεί το άρμα, θα φροντίσει το πλήρωμα να μην καλύπτεται το εν λόγω σημείο  8)  :mrgreen:  )...

8) Τοποθετήθηκαν τα ασφάλιστρα του γρύλλου, (μεντεσέδες, πεταλούδες και οριζόντια προτεταμένα τμήματα) από το αντίστοιχο κομμάτι του σετ εργαλείων για Pz IV της Tamiya και τριμμένο φύλλο πλαστικού.

9) στοκαρίστηκαν και τρίφτηκαν τα pin marks στο εσωτερικό των θυρίδων (αν και στις "πίσω" είναι ακόμη εμφανή) και ξαναβάδτηκαν τοπικά με Humbrol 94 και φθάρθηκαν με wash και στεγνό πινέλο με σκούρο καφέλάδι και ακρυλικά vallejo, αντίστοιχα. Μπήκαν πάλι κάποια γδαρσίματα και τέλος ανοίχτηκε ελαφρά η απόχρωσή τους με στεγνή σκόνη (pigment) MiG, light dust. Οι φωτοχαραγμένες χειρολαβές απ/ασφάλισης προϋπήρχαν και απλά σηκώθηκαν λίγο με ένα λεπτό τσιμπιδάκι για να δείχνουν σωστότερες.

10) τα περισκόπια περάστηκαν ξανά με μαύρο ακρυλικό και κατόπιν με παρκετίνη (αθάνατε gkontog! ::salut:: ) προς αναπαράσταση του γυαλιού.

11) τα φτερά ταλαιπωρήθηκαν πολλάκις και παντοιοτρόπως με λάδια αραιωμένα (καφέ τόνοι), στεγνά πινέλα με λάδια και σμάλτα, σκόνες αγιογραφίας, και τέλος διάφορα pigments (MiG) για να φτάσω σε κάποιο σημείο να αναφωνήσω "αρκετά" με τους διάφορους πειραματισμούς και να είμαι και σχετικά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και ας φαίνεται κάπως ομοιογενής η απόχρωση. Αλλά θα "ξαναπεράσω" από εκείνα τα σημεία  :twisted: :mrgreen: (σαδισμός....μαζοχισμός...όλα μέσα είναι)  ::glossa::

12) Τα χαμηλά μέρη, σασσί, τροχοί, αναρτήσεις, ερπύστριες δεν έχουν δεχθεί ιδιαίτερη μεταχείριση ακόμη, αλλά αναμένεται να την δεχθούν αμέσως μετά. Τα λευκά σημεία είναι υπολλείματα κεραμικού γύψου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της βάσης και...έμειναν όταν προσπάθησα να αποτυπώσω τα ίχνη των ερπυστριών και ανακάλυψα....ότι είχα βιαστεί. Αλλά, προς υπεράσπιση της αμέλειάς μου, τι να πρωτοπρολάβει κανείς σε 48 + ώρες...  :roll:  :mrgreen:

13) Επίσης αναμένονται και οι εξής προσθήκες: πρόσθεση γείσου στο σκοπευτικό του πυροβολητή (λέμε τώρα...), πρόσθεση τρεξιμάτων από τα νερά της βροχής στις επικλεινείς επιφάνειες (αν πετύχει και δεν τα κάνει όλα μαντάρα), προσθήκη του καγκελωτού προστατευτικού του σκοπευτικού του πυροβολητή, χαρακτηριστικό της έκδοσης αυτής, καθώς το φωτοχαραγμένο που παρείχε η eduard πήγε υπερ εκπαιδεύσεως και ζοχάδας τότε που έφτιαχνα το κιτ (πριν τόσα χρόνια). Πάλι με συρματάκι θα γίνει (ΑΝ γίνει...)  :mrgreen:

Τι, στα 13 σταμάτησα; Γρουσουζιά....λοιπόν

14) Ο πυροσβεστήρας στο αριστερό φτερό αντικαταστάθηκε από έναν αντίστοιχο του σετ εργαλείων για Pz IV της Tamiya και περικλέιστηκε στη φωτοχαραγμένη θήκη της Aber, που δίνει τα λουριά...λειτουργικά (!) Εντάξει δεν ανοιγοκλείνουν κιόλας, αλλά ασφαλίζουν μέσα από την αγκράφα κα-νο-νι-κά...

15) Η μία φιγούρα που φαίνεται μάλλον εκεί θα μείνει, αλλά πρώτα θα προστεθούν καρφιά (δεν ξέρω ακόμη με τι υλικό, μάλλον sprue και μετά τρίψιμο...για πείτε κι εσείς) στην αριστερή μπότα (που κάθεται σταυροπόδι) και θα δώσω περισσότερη προσοχή και υπομονή στο βάψιμό της, αρχής γενομένης από το χιτώνιο που τώρα απλά βλέπεται (με μπόλικη κατανόηση). Η φιγούρα είναι Royal models και το κεφάλι Verlinden. Το υπόλοιπο πλήρωμα θα καθοριστεί από την τελική σύνθεση του διοράματος...

- Καλάααααα, ούτε του χρόνου

- Επ! Ποιός το'πε αυτό ρε;

Αυτά τα ολίγα.

Ακολουθούν γενικές απόψεις.

Α, και που'σαι Γιώργη....την επόμενη φορά δεν έχει φοβέρες, απειλές και χλευασμούς, έτσι;.....ένα update γίνεται και καταντάει μυθιστόρημα....άντε... ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 10:49:56 πμ »
Πολυ καλο Παναη!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

Για την φιγουρα μην ανησυχεις,φερτην απο δω να φτιαξουμε την σολα :wink:

Μηπως να κοιτουσες ξανα λιγο το εντονο βρωμισμα στα δυο πλαινα κουτια(εκει που εχεις τον σταυρο....)
Ειναι λιγο απο too much?? ....μηπως να το "ανοιγες" λιγακι?
Η ειναι η φωτο?? :roll: :roll: :roll:
Ε...και κατι αλλο..
Για να σπασει η μονοτονια,μηπως να εβαφες το πανι που σκεπαζει το φορτωμα πισω με αλλο χρωμα?
Ενα πρασινακι θα εδειχνε μαλλον καλυτερο?
Η ακομα καλυτερα πες οτι ειναι τεντα σκηνης και βαψε κανενα oak leaf patern κλπ!!!!!!! :wink:
Για την αλλη θυριδα τι προβλεπεται?
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 11:31:56 πμ »
Εμένα μ' αρέσει πολύ έτσι όπως είναι! ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: Αποτέλεσμα το απαιχτικόν  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Να πώ κάτι για το στήσιμο της φιγούρας που ενδεχωμένως να μην το παρατήρησες: ʼν αφήσεις την φιγούρα στη στάση ώς έχει, ο παρατηρητής θα νομίζει πως θέλεις να δείξεις ο,τι η φιγούρα έχει πρόβλημα μειωπίας και σκύβει να δεί κάτι απο κοντά!
Η γνώμη μου ( άν είναι εφικτό να γίνει στην φιγούρα ) να της αλλάξεις τα πόδια ώστε να κοντράρει στο απέναντι φύλλο  της θυρίδας ( τουλάχιστον το ένα πόδι ) και ο κορμός να είναι τουλάχιστον κάθετος.
Απλά την γνώμη μου λέω και εσύ αποφασίζεις! :wink:
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 11:52:16 πμ »
Αγαπητέ φίλε... MHN ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ τίποτα, ειναι πάρα μα πάρα πολύ καλό χωρίς ίχνος @απαριάς σε αυτό που λέω..

1. Διόρθωσες το chipping σε πολλά σημεία σε σχέση με την προηγούμενη φορά με αποτέλεσμα να δείχνει πολύ πιο ρεαλιστικο τώρα.
2. Εκανες μικρές επεμβάσεις με συρμα οι οποιές βελτιώσαν πολύ την εικόνα του μοντέλου.
3. Οι μουσαμάδες σου είναι πολύ αληθοφανείς επίσης και η νοτα του καλύματος στο στομιο του πυροβόλου ειναι πολύ καλή.
4. Το βάψιμο,σκόνιμα,κτλ είναι κατα την γνωμη μου εξαιρετικό και εχεις κάνει και ωραίο pin wash στα σωστά σημεία.
5. Η φιγούρα για εμένα είναι οκ εκει που είναι απλά νομίζω οτι το περισκόπιο σε περίπτωση που βάλεις την φιγούρα πρέπει να φύγει.

Τέλος η μόνη μου παρατήρηση είναι οτι πρεπει να βαψεις και το εσωτερικό των πελμάτων τις ερπύστριας διότι στην  φωτο που δείχνεις τον πισινό του stug φαίνονται άσπρες..

Συγχαρητήρια και περιμένουμε την επόμενη δουλεια σου.. ΜΗΝ το πειραξεις ειναι ΠΑΡΑ πολύ καλό.  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 01:04:25 μμ »
Βρε Πάνο γιατί Κυριακάτικα μας το κάνεις αυτό;;; Τώρα μου έδωσες μία και κατρακύλισα μοντελιστικά...
Μπράβο όμως, χαλάλι η τούμπα...Πάντα τέτοια...και να φροντίσεις να τα βλέπουμε και από κοντά..
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος 5leptos

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 01:34:40 μμ »
αν ειναι να σου τα χωνουμε για να προβαινεις σε τετοια αποτελεσματα,δεν εχω προβλημα,ειλικρινα αξιζει πιστευω τον κοπο να ξαναγινω κακος :!:
αναμενω αναμμενος ( ::mpr:: ) την συνεχεια.και με επεξηγηση για οτιδηποτε κανεις και για αμπαλους σαν εμενα  :oops:
και συντομα μην εχουμε αλλα...

Υ.Γ. super το e-mail  :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
advrider.com

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 01:44:34 μμ »
Μπραβο Παναγιωτη φοβερο!!!!!!!!!!!!!!!

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 02:06:43 μμ »
Εδώ σίγουρα ΔΕΝ ισχύει το : "Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά".
Πανούλη μου όπως είπαν και τ'άλλα παιδιά το αποτέλεσμα τείνει όλο προς το καλύτερο. Χαλάλι που μας έκανες να περιμένουμε τόσο όσο και για τον κόπο που κατέβαλλες.
Τελικά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι όσο πιο πολύ "το παιδεύες" και "το ταλαιπωρείς" κάτι, κάνοντας όλο και πιο πολλά πράγματα, δοκιμάζοντας όλο και πιο πολλές και άσχετες μεταξύ τους τεχνικές και γενικά όσο περισσότερο ασελγείς  :lol: πάνω του τόσο ΚΑΛΥΤΕΡΟ γίνεται τελικά  :mrgreen:

Πάρα πολύ ωραία, προχώρα και με τα υπόλοιπα για να δούμε κι εκείνο το διόραμα.  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 02:41:11 μμ »
Απίθανο αποτέλεσμα  ::icon_thumright::

Αμα κόψεις και τα "φιλικά"  :mrgreen: θα έχεις περισσότερο χρόνο, αγαπητέ Πάνο
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 14, 2007, 04:36:44 μμ »
Αμα κόψεις και τα "φιλικά"  :mrgreen: θα έχεις περισσότερο χρόνο, αγαπητέ Πάνο

::spam_emoticon::
Πεσ του τα ντε!!!! Τοσο καιρο του λεω να βγαλει αυτη τη ριμαδα την αφισα του Ριμπο με τα ερυθρολευκα απο το δωματιο αλλα αυτος εκει κολημενος!!!!!

::offtopic::

Παρα παρα παρα πολυ καλο!!!! Με τρελανες με το καλυμα του πυροβολου ::101::
... και μια παρατηριση (σιγα μη δεν ειχα)...
Ο μουσαμας πισω καλυπτει το μισο αρμα κανοντας το να διχνει απο ψιλα κιτρινομαυρο (κριφοχανουμιιιιιιιιιιι :mrgreen: ) βαλε κατι απο πανω με αλλο χρωμα (πχ ενα ξυλινο κιβωτιο σε καφε τονους) και δεσε το με τα υπολοιπα με λεπτο μπεζ σπαγκο (θα σπασει τη μονοτονια του μαυρου μουσαμα νομιζω) ::salut::

Tags: