Αποστολέας Θέμα: German INFRA-RED equipment  (Αναγνώστηκε 1312 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
German INFRA-RED equipment
« στις: Αυγούστου 10, 2007, 01:19:37 μμ »
Πιθανώς οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ή και ενδεχομένως μελετήσει για το Γερμανικό FG 1250 σύστημα σάρωσης και σκόπευσης με υπέρυθρο (infra-red) ''φωτισμό'' του στόχου, για νυχτερινές συνθήκες μάχης.
Οι σχετικές έρευνες από τους Γερμανούς για το εν λόγω σύστημα, είχαν αρχίσει ήδη από το 1936, με την έναρξη του πολέμου το όλο project ''παγωσε''  και ξεθάφτηκε πλεον κατά τα τελευταία στάδια του πολέμου μετά το 1943 και προς το 1944, όταν η πλάστιγγα του πολέμου άρχισε να κλίνει εμφανώς πλέον προς τη μεριά των συμμάχων.

Για να μην επεκτείνομαι περισσότερο, κάποιες πληροφορίες για το εν λόγω σύστημα, την ανάπτυξή του, περιγραφή και χρήση του μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο link  ::arrowred:: http://www.geocities.com/desertfox1891/nightfightingpanthers/nightfightingpanthers.htm

Μοντελιστικά τώρα, αυτό που με έχει απασχολήσει προσωπικά όσο και μπερδέψει, είναι το χρώμα των κρυστάλλων και φίλτρων που έφεραν οι IR προβολείς. Από ότι έχω δει πολλοί τα βάφουν από έντονο κόκκινο, μέχρι σκούρο κόκκινο, καφέ, raw umber, έως και σκούρο μπλε ή μωβ.
Τέλος, ιστορικά και από ότι έχω διαβάσει σε τεχνικές αναφορές του συστήματος (όπου δυστυχώς η βιβλιογραφία είναι και περιορισμένη όσο και μπερδεμένη) περισσότερο πλησιάζουν μάλλον προς ένα καφέ πολύ σκούρο έως μαύρο.

Θα ήμουν χαρούμενος όσο και ευγνώμων να έχω τις απόψεις σας παρακαλώ  ::salut::

ΥΓ Πιστεύω ότι ''κολλάει'' στην συγκεκριμένη ενότητα, αν η διαχείρηση κρίνει διαφορετικά, παρακαλώ όπως μετακινηθεί.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: German INFRA-RED equipment
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 10, 2007, 01:26:20 μμ »
Τα κρύσταλα αυτά λειτουργούσαν σαν οπτικά φίλτρα τα οποία επέτρεπαν σε συγκεκριμένα μήκη κύματος να τα διαπεράσουν, συγκεκριμένα τα μήκη κύματος από 750nm έως 1mm ([wiki=]infrared[/wiki]). Επειδή κανένα φίλτρο ([wiki=]optical filter[/wiki]) δεν έχει τέλεια καμπύλη απόδοσης, έτσι και τα κρύσταλα αυτά άφηναν και κάποιο μέρος ακτινοβολίας να περάσει, ακτινοβολία με μήκος κύματος έξω από τα παραπάνω όρια. Τα μήκη κύματος απάνω από το 1mm είναι ούτως ή άλλως αόρατα δια γυμνού οφθαλμού, τα μήκη κύματος όμως κάτω από τα 750nm είναι το κόκκνο χρώμα ([wiki=]red[/wiki]). Eτσι πιστεύω οτι τα κρύσταλα αυτά έδιναν την εντύπωση ενός πολύ σκούρου κόκκινου-μαύρου.

Για τον ίδιο λόγο τα [wiki=]UV[/wiki] φίλτρα δείχνουν να είναι βαθύ μωβ, στα ιατρικά όργανα τουλάχιστον.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 10, 2007, 01:26:20 μμ »
Σύμφωνα με τον κύριο Rob στην σελίδα του Rob's Panther o φακός στο infrared ειναι σκούρο κρύσταλο με μιά απόχρωση πρός το μπλέ... Παραθέτει δε και φωτογραφίες..

Ελπίζω να βοηθάει Νικόλα:

http://members.tripod.com/~dietmagic/panther.html

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• MC crew
  • Scale 1/35
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 10, 2007, 01:44:15 μμ »
Κύριε gkontog ήσουν κατατοπιστικότατος, όπως πάντα εξάλλου  :D

..έλα ντε όμως, που αυτά που παραθέτεις  έρχονται έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που παραθέτει ο Γρηγόρης!!!  :?: :?:

Γρηγόρη κι εγώ αυτή τη φωτο είχα υπόψη μου (και 2-3 αντίστοιχα μοντέλα) που με αυτό το καραμπλε δεν συμφωνούν με τίποτα με το γνωστό και πιο συνηθισμένο σκούρο κόκκινο > καφέ > μαύρο.  :?: :?: :?:
(εκτός κι αν κανένας ''φωστήρας'' ανακαπαλαιωτής του συγκεκριμένου άρματος κότσαρε ένα ασχέτου χρώματος μπλε φίλτρο - μπλε έχουμε, μπλε θα βάλουμε  :lol:)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 10, 2007, 01:54:11 μμ »
Είναι γεγονός ότι ένα μπλε κρύσταλο επιτρέπει σε συγκεκριμένα μήκη κύματος να το διαπερνούν, 440-490nm ([wiki=]blue[/wiki]), κάτι το οποίο πρακτικά θα "κόψει" τις IR ακτινοβολίες που είναι κυριολεκτικά στο άλλο άκρο του φάσματος. Δύσκολα μπορώ να δεχθώ το μπλε σαν καθεαυτό χρώμα στα οπτικά φίλτρα.

Πάλι όμως μπορεί ο συνδιασμός του χρώματος του φίλτρου με το χρώμα του εσωτερικού του αισθητήρα και τον εξωτερικό φωτισμό να δημιουργούν την οπτική εντύπωση του μπλε.

Εν ολίγοις, έμπλεξες, κάτι σαν την παραλλαγή των ελληνικών Wildcats ένα πράμα  ::eusa_wall::
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• MC crew
  • Scale 1/35
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 10, 2007, 02:00:34 μμ »

Πάλι όμως μπορεί ο συνδιασμός του χρώματος του φίλτρου με το χρώμα του εσωτερικού του αισθητήρα και τον εξωτερικό φωτισμό να δημιουργούν την οπτική εντύπωση του μπλε.

Έχεις απόλυτο δίκιο.
Επίσης αν θυμάμαι καλά (θα το ξανακοιτάψω όμως για σιγουριά) το χρώμα του εσωτερικού όπως και του κρύσταλλου του προβολέα είναι διαφανές (χρωματιστό είναι μόνο το φίλτρο) οπότε δεν τίθεται θέμα συνδυασμού 2 διαφορετικών χρωμάτων που να δίνουν ως τελικό αποτέλεσμα άλλο, μπλε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αποσυνδεδεμένος trelopanzerakias

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λουτρακι
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 10, 2007, 02:53:58 μμ »
Μπραβο Νινο και ενα μπραβο σε ολους που βρηκατε ενα παρα πολυ ωραιο θεμα,ομως μπερδευτηκα γιατι σε μια εικονα το ειδα μπλε το χρωμα ομως τελικα τι χρωμα ειναι καφε,κοκκινο η μπλε; ::eusa_clap:: ::icon_thumright:: ::icon_rr::

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• MC crew
  • Scale 1/35
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 10, 2007, 04:12:36 μμ »
... κι εμείς αυτό προσπαθούμε να βρούμε φίλε μου και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο χρώμα.

Tags: