Φίλε Tokkotai ο Mastoras έχει δίκιο σχετικά με το μέγεθος των πριτσινιών στην 1/48, ακόμη και αν πάρεις τη μικρότερη βελόνα (0.3mm) το κυκλάκι που θα χαράξει πάλι θα δείχνει off (δοκίμασε πάντως και αποφασίζεις).
σχετικά με τις δοκιμές πριτσινωτηριών ξένος συνάδελφος σε έχει βγάλει από τον κόπο :
http://www.largescaleplanes.com/tips/RatoMarczak/riveting_1/riveting_1.php.
πρόσεξε επίσης αυτά που δείχνει για τις βελόνες : το καλύτερο σημείο τους είναι η εσωτερική άκρη τους που έχει πιο "αιχμηρή" ακμή και είναι τέλεια για χάραξη πριτσινιών, αλλά θέλει λίγο κόπο (και προσοχή βέβαια) μέχρι να αφαιρέσεις το πλαστικό περίβλημα.
Βελόνες και φλεβοκαθετήρες που λέει και ο mmaker βρίσκεις στην Ομόνοια, μπαίνοντας στην Κωσταντίνου στη διασταύρωση με Σωκράτους (στο δεξί σου χέρι) το γωνιακό κατάστημα τις πουλάει χύμα (σε άλλα καταστήματα νομίζω δίνουν μόνο 100στάδες)
Εγώ αγόρασα από συμφορουμίτη το εργαλείο της trumpeter, αλλά μάλλον δεν ξέρω να το χρησιμοποιήσω.
Όποτε προσπάθησα να το "περάσω" πάνω στην επιφάνεια του μοντέλου, με την πρώτη δεν άφησε κανένα σημάδι, ενώ με συνεχείς προσπάθειες, πήγαινε-έλα, το πράγμα χειροτέρεψε.
Τελικά το σημάδι που έμεινε στο μοντέλο δεν ήταν τρυπίτσες σε γραμμή (πώς αλλιώς να το περιγράψω), αλλά μικρές παύλες σε γραμμή και με τάση να "απλώσουν", ανάλογα με τις φορές που το πέρασα.
Σκέφτηκα μήπως έχουν χαλάσει τα δοντάκια, γιατί η λογική μου λέει ότι θα έπρεπε να είναι αιχμηρά και να τρυπούν το πλαστικό (όπως έχω δει σε κάποιο βιντεάκι).
Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής και περιγραφικός.
Όποιος έχει ανάλογη εμπειρία θα μπορούσε να βοηθήσει.
diehard αυτό που έκανες (η επανάληψη) απαγορεύεται δια ροπάλου στο πριτσίμωνα, μπορεί θεωρητικά στο επόμενο πέρασμα οι μύτες του εργαλείου να πέφτουν στις αρχικές τρύπες, στην πράξη όμως έχεις το αποτέλεσμα που περιγράφεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι ένα αποφασιστικό πέρασμα με σταθερή δύναμη και ταχύτητα (το πόσο θα το πατάς θα το βρείς μόνο με δοκιμές).
Το πριτσινωτήρι της τρουμπέτας είναι αλήθεια ότι κάνει κάπως ρηχές τρύπες, άλλωστε αν δεις τα δισκάκια του είναι πιο λεπτά από αυτά άλλων πριτσινωτηριών, μοιάζουν περισσότερο με κυκλικά πριονάκια. Οταν το είχα χρησιμοποιήσει αναγκάστηκα τελικά να ξαναπεράσω τα πριτσίνια ένα-ένα με μια μύτη από διαβήτη γιατί φοβόμουν ότι στο βάψιμο θα χανόταν, αν θες ρίξε μια ματιά εδώ :
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21093.0.html , (φωτό 27, 28, 29)