Την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα το Fw-190 A-8 της Eduard. Ξεκινώντας τη μελέτη για συλλογή πληροφοριών πριν ξεκινήσω την κατασκευή και συγκρίνοντας το κιτ με το Fw-190 F-8 της Tamiya που έχω στο στοκ, έχω μερικές απορίες σχετικά με το συγκεκριμένο κιτ:
-στο πίσω μέρος της ατράκτου, πριν από το τμήμα της ουράς, υπάρχει μία κυκλική οπή και από τις δύο πλευρές της ατράκτου. Σε κάποια σχέδια και φώτο που έχω δει φαίνεται ανοικτή και διαμπερής, ενώ σε άλλα κλειστή. Η Eduard τη δίνει κλειστή. Ποιό είναι το σωστό;
-η Eduard δίνει δύο τύπους τροχών χωρίς να διευκρινίζει ποιοί χρησιμοποιούνται στα τέσσερα αεροσκάφη για τα οποία παρέχει σήματα. Υπάρχει κάποιος κανόνας για την επιλογή τους;
-στο κόκπιτ παρέχει τον πίνακα οργάνων και τις πλαϊνές κονσόλες σε έτοιμα βαμένα κομμάτια. Παρατήρησα όμως ότι το χρώμα RLM66 δεν είναι τελείως «συμπαγές», φαίνονται κάποιες πολύ μικρές κουκίδες άσπρου. Έχει παρατηρήσει άλλος το πρόβλημα αυτό ή έτυχε στο δικό μου κίτ;
-Το μήκος των σκελών προσγείωσης του κιτ της Eduard είναι σχεδόν 4mm μεγαλύτερο από αυτά που δίνει η Tamiya (Fw-190 F-8). Ποιό είναι πιο σωστό; Μήπως το μοντέλο της Eduard θα στέκεται πολύ «ψηλά»;
-Επίσης η καλύπτρα τύπου «blown» στο κιτ της Tamiya έχει έντονη καμπύλη στο πάνω μέρος της, ενώ της Eduard είναι πολύ πιο επίπεδη, σχεδόν όσο και η «απλή» καλύπτρα Πιο είναι το σωστό;
-Το πλαϊνό κάλυμμα του κινητήρα ακριβώς πίσω από τις εξατμίσεις, στα προφιλ που έχω δει φαίνεται βαμένο μαύρο. Η Eduard δεν αναφέρει τίποτα σχετικά. Πρέπει να βαφτεί μαύρο;
-Η ανάγλυφη λεπτομέρεια που υπάρχει στα ailerons, στα πτερύγια ύψους-βάθους και στο rudder είναι σωστή; Στο κιτ της Tamiya είναι πολύ διαφορετική.
-Η Eduard δίνει στα σήματα 4 επιλογές αεροσκαφών. Και τα τέσσερα φέρουν τα εξωτερικά πυροβόλα MG151/20 στις πτέρυγες. Όμως, για τα δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη η Eduard λέει να χρησιμοποιηθούν οι άνω πτέρυγες χωρίς τα καλύματα των κλείστρων αυτών των πυροβόλων. Νόμιζα ότι αυτά τα καλύματα υπήρχαν πάντα από τη στιγμή που το αεροσκάφος ήταν εξοπλισμένο με τα εξωτερικά πυροβόλα MG151/20, είναι σωστό αυτό που προτείνει η Eduard;
Και μια και ο λόγος Γι' αυτά τα καλύματα, στο κιτ του Fw-190D-9 'Rudel' της Hasegawa στην 1/32, το σχέδιο προτείνει να τοποθετηθούν αυτά τα καλύματα των κλείστρων παρόλο που το Fw-190D-9 δεν είχε εξωτερικά πυροβόλα MG151/20;;
Τέλος η μία επίλογή σημάτων στο κιτ της Hasegawa αφορά το αεροσκάφος του oberst Hans-Ulrich Rudel (stab./SG2,Grossenhain/Germany 1945). Ο Hans-Ulrich Rudel δεν ήταν ο άσσος των Stuka; ΕΙναι συνωνυμία;
Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός με τις πολλές ερωτήσεις μου,
ευχαριστώ