Αποστολέας Θέμα: Γειά χαρά!  (Αναγνώστηκε 2861 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Γειά χαρά!
« Απάντηση #25 στις: Ιουνίου 18, 2007, 08:38:07 πμ »
Kαλώς ήλθες φίλε Θάνο στην παρέα μας,αν και καιρό μέλος!
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αρκετά πράγματα περί διάδοσης του Ελληνικού Μοντελισμού στο εξωτερικό,με οποιονδήποτε τρόπο!
http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=1477.0
Θα διαφωνήσω μαζί σου σε μερικά σημεία...
Παράθεση
Χρειάζεται πάνω απ' όλα η διάθεση και το μεράκι, το οποίο δυστυχώς εν πολλοίς καταναλώνεται σε συζητήσεις περί άσχετων πραγμάτων, όπως π.χ. το επίπεδο φθορών, το ακριβές χρώμα της χ  - ψ παραλλαγής, κτλ. Είπαμε: Δεν υπάρχουν κανόνες!!! Μοντελάρουμε πρωτίστως για τη δική μας ικανοποίηση. Προσωπικά ουδόλως με απασχολεί αν οι ειδήμονες (οι...ποιοί???) διαφωνούν για την απόχρωση ή με το wash που κάνω, καθώς δεν υπάρχουν ειδήμονες.
Εντάξει,καλή η δημιουργική απασχόληση πάνω στα μοντέλα μας με οποιονδήποτε τρόπο,αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Μοντελισμός είναι πρώτα απ όλα η αναπαράσταση της Ιστορίας σε τρεις διαστάσεις!
Μπορεί τα επίπεδα φθορών,όπως αναφέρεις να μην είναι σημαντικά υποκειμενικής συζήτησης,αλλά κάποια στοιχεία ενός μοντέλου,χρειάζονται Ιστορική ακρίβεια,πάντα κάτω από κάποιες προυποθέσεις.

Μέσω του Μοντελισμού,μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του κάθε μοντέλου που κατασκευάζουμε,και η βιβλιογραφία είναι πιστεύω,μια σημαντικότατη προέκταση του Μοντελισμού!
Εντάξει,μην ξεφύγουμε με ψιλοδιαφορές και διαφορετικές διαστάσεις των μοντέλων υπό κλίμακα,αλλά κάποια βασικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες του κάθε μοντέλου που φτιάχνουμε,πρέπει να λαμβάνονται σχετικά υπόψιν.
Επίσης η συζήτηση και οι περισσότερες γνώμες,ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν!
Μπορεί σε κάποιο φόρουμ να καταναλώνουμε ώρες,διαβάζοντας και μιλώντας διάφορα θέματα σχετικά μετον Μοντελισμό(ή και άλλα!),ακόμη και εις βάρος των τελειωμένων μας κατασκευών,αλλά είναι πιστεύω ένα σημαντικότατο κομμάτι,της χαράς της δημιουργίας και ακόμη και του αισθήματος της αυτοικανοποίησης.Με αυτό βέβαια δεν εννοώ μόνο τα Μπράβο που λαμβάνουμε σε κάποιο μοντέλο που παρουσιάζουμε.Προσωπικά με ευχαριστεί ιδαίτερα το γεγονός ότι μπόρεσα και μετέδωσα,τις γνώσεις μου,αλλά και πήρα πράγματα,μέσα από συζητήσεις,που πραγματικά εμβαθύνουν τις γνώσεις όλων των μοντελιστών!
Ο Μοντελισμός έπαψε να είναι μοναχικό χόμπυ και μονοδιάστατο!
Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς,είτε μέσω κάποιων φόρουμ,είτε περιοδικών,είτε παρεών μοντελιστών σε κάποια πόλη,είτε ακόμη και μέσω Συλλόγων,όπως ο δικός σας!

Επίσης να τονίσω και να έρθω στα λόγια σου,όπου λέγοντας ότι μοντελάρουμε για την δική μας ικανοποίηση .
Αυτό έχει δύο πτυχές!
Αν σκοπεύουμε να κρατήσουμε τα μοντέλα κλεισμένα στις βιτρίνες μας και να τα βλέπουν οι διάφοροι φίλοι και γνωστοί που δεν έχουν και πολλές γνώσεις στο αντικείμενο,καλώς!
Αν όμως θέλουμε να εμφαθύνουμε τις γνώσεις μας,αν σκοπεύουμε να διαγωνιστούμε ή να εκθέσουμε τα μοντέλα μας,να ποστάρουμε τις κατασκευές μας σε κάποιο φόρουμ,ή τέλος να παρουσιάσουμε τα μοντέλα μας σε κάποιο Μουσείο(όπως σκοπεύετε να κάνετε),οφείλουμε να αναπαράγουμε σωστά, κάποιες λεπτομέρειες ιδιαιτερότητες και χρώματα.
Εδώ έρχεται και το υποκειμενικό...Η Ιστορική ακρίβεια σε λεπτομέρειες και διαφορές είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει.
Στο θέμα βαψίματος και φθορών όμως,όλα παίζουν!Προσωπικά δεν είμαι απόλυτος στο θέμα της απόλυτης πιστότητας χρωμάτων και τόνων,αλλά όχι και σε χοντρά λάθη εντελώς διαφορετικών αποχρώσεων!
Γενικότερα πάντως,είμαι υπέρ και των δύο! Κάποια μοντέλα μας πρέπει αν φτιάχνονται με φροντίδα,προσοχή και Ιστορική ακρίβεια,ενώ κάποια άλλα θα μας ξεκουράσουν,φτιάχνοντας τα για ξεκούραση και χαλάρωση,χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε ανακρίβειες και λεπτομέρειες!
Επίσης,η ικανοποίηση που μπορεί να παίρνει κάποιος με τον Μοντελισμό, μπορεί να είναι διαφορετική από ότι εμείς φανταζόμαστε.
Μοντελισμός δεν είναι μόνο η κατασκευή μοντέλων,αλλά και η μελέτη συγκεκριμένων μερών της Ιστορίας τους, η διάδοση του χόμπυ σε νεότερους, και η προσπάθεια διατήρησης τους σε αυτό,αλλά και η μεταφορά γνώσεων μεταξύ μοντελιστών.
Θα συμφωνήσω τέλος και με τα λόγια του συνάδελφου akonti
Παράθεση
Δικαίωμα όμως είναι στο καθένα μας να το "εξασκεί" όπως αυτός νομίζει, με τον δικό του τρόπο και κοσμοθεωρία χωρίς να επιβάλεται με τις απόψεις του. Ποιός είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του σωστό ή λάθος και με ποιά κριτίρια αποτυπώνει το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δίκαιο ή άδικο???
Υπάρχει κανείς???
Ιδάλως θα πάψει να αποτελεί χόμπυ και περνάει σε κλίμακα μιας επαγγελματικής τοποθέτησης που εκεί ισχύει ο κανόνας των "επι πτωμάτων"

Χάνεται η μαγεία της δημιουργίας, χάνεται ή ψυχική ολοκλήρωση που προκύπτει από το καμάρωμα του αποτελέσματος στο τέλος. (είναι δεν είναι τέλειο-που δεν υπάρχει-).
Κάποιοι έχουν λίγο ή πολύ χάρισμα παραπάνω, λίγο ή πολύ ταλέντο, λίγες ή πολλές γνώσεις, λίγα ή περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες και πάει λέγοντας
Το ζήτούμενο είναι αποτελούμε μια ομάδα με τα ίδια ενδιαφέροντα και να παράγουμε με όποιο τρόπο έχουμε και μπορούμε αυτή τη "ΤΕΧΝΗ" για μένα.
Αυτή είναι η ομορφιά!! (άποψή μου)
Κατά άλλα ζόυμε και αναπνέουμε στη χώρα που γέννησε την δημοκρατία και ο καθένας ας έχει τις απόψεις του. ʼλλοι θα συμφωνούν, κάποιοι άλλοι θα διαφωνούν, άλλοι θα μενουν αμέτοχοι.
Αρκεί μέσα από όλη αυτη διαδικασία να μην δημιουργούνται ζήλειες, και διαξιφισμοί ή το χειρότερο απ' όλα για μένα το "χαίδεμα"!!!

Φιλικά,
Γιώργος.
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #26 στις: Ιουνίου 19, 2007, 12:36:41 πμ »
Καλώς ήρθες Θάνο :D
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος thanosmen

• IF IT'S OPEN, IT'S SCRATCHBUILT...
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/72
  • Τόπος: ΑΙΓΙΟ
  • Dare you challenge the Dark side???
« Απάντηση #27 στις: Ιουνίου 19, 2007, 01:41:26 πμ »
Καλή σου μέρα φίλε Γιώργο!!!!

Βασικά βλέπω περισσότερο να συμφωνούμε, παρά να διαφωνούμε στα προαναφερθέντα θέματα. Σαφώς ο μοντελισμός είναι η τρισδιάσταση αναπαράσταση της ιστορίας  και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε κάθε φορά που καταπιανόμαστε με κάτι - είτε προσωπικό είτε συλλογικό, όπως στην ΕΛ.ΜΟ. Όπως έγραψα και στον Αλέξη, ο καθένας μας είναι διαφορετικός, δε βλέπουμε όλοι τα ίδια με τον ίδιο τρόπο. Σαφώς και οι συζητήσεις δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν - φτάνει μόνο να μη μένουν συζητήσεις και ιδέες του φραπέ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από μια συζήτηση και μια ιδέα, καθώς και με πολύ διάθεση και μεράκι, η ΕΛ.ΜΟ. - κατά πάσα πιθανότητα - αναλαμβάνει ευρωπαϊκά προγράμματα με απώτατο σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Αναπαράστασης της Κερκυραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού (σε πρώτη φάση εκεί που είναι η έδρα), ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΕΙ...Και όσον αφορά στην πιστότητα, εφόσον εμπλέκεται και μουσειολόγος στην ομάδα, είναι δεδομένη.
Και όταν λέω οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ, το εννοώ. Ήμουν Τ/Θ στη Χίο και ορισμένοι αδαείς καλοθελητές προσπάθησαν να πουν "κάτι" για τα βαμμένα με πινέλο Μ-48 και ΒΜΡ-1 μου. Πού να ήξεραν οι κακομοίρηδες ότι ΕΤΣΙ (με πινέλο) βάφονταν και εξακολουθούν να βάφονται τα περισσότερα οχήματα σε προκεχωρημένες μονάδες...Ή ότι τα περισσότερα α/φη στην έρημο το '43 βάφονταν με τον ίδιο τρόπο (ναι, πινέλο!) σε διάφορα panels, αν όχι ολόκληρα. Σίγουρα χρειάζεται η καλή βιβλιογραφία, αλλά και οι προσωπικές πληροφορίες είναι ανεκτίμητες! Αυτό εννοούσα μιλώντας για κανόνες και ειδήμονες και ελπίζω να συμφωνείς.
Όπως γράφεις κι εσύ: "Μοντελισμός δεν είναι μόνο η κατασκευή μοντέλων,αλλά και η μελέτη συγκεκριμένων μερών της Ιστορίας τους, η διάδοση του χόμπυ σε νεότερους, και η προσπάθεια διατήρησης τους σε αυτό,αλλά και η μεταφορά γνώσεων μεταξύ μοντελιστών." Εγώ θα συμπληρώσω και κάτι ακόμα: Εκτός από όλα αυτά με τα οποία βέβαια συμφωνώ κάθετα και οριζόντια, θα αισθανθώ πραγματικά όμορφα όταν αφήσω κάτι πίσω μου, για τα παιδιά μου και για όποιον άλλο ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου μας και την αναπαράστασή της υπό κλίμακα. Αν μπορέσω να βάλω το θεμέλιο αυτού του τοπικού - αρχικά - μουσείου, ιδρύματος, δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει, θα ξέρω ότι αφήνω πίσω κάτι σημαντικό και χρήσιμο για όλους. Ήδη συζητάμε για δημιουργία δικτύου τέτοιων μουσείων με αντίστοιχες N.G.O. ευρωπαϊκών χωρών μεσα από προγράμματα του Δ' ΚΠΣ. Μπορεί να φαίνεται ουτοπικό στους περισσότερους, αλλά δεν είναι.
Επιτέλους, σε κάτι πρέπει να πιστέψουμε!!!

Και πάλι καλή σου μέρα!
Θάνος

Welcome to the Dark side of the Force...

Αποσυνδεδεμένος Aλέξης Κοντηβέης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη-Πάτρα
  • Jolly time!!!
« Απάντηση #28 στις: Ιουνίου 19, 2007, 09:22:13 πμ »
Και γω πιστεύω ότι συμφωνούμε τελικά, ...διαφωνώντας!!!!!!

Ρε παιδιά, κάντε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε. Αφου έτσι σας αρέσει, καλώς κάνετε!!!. Σταματήστε να βλεπετε το δέντρο και κοιτάξτε το δάσος που είναι πανέμορφο!

Φιλικά ένας μοντελιστής Ελευθέρων Ηθών!!!!!

Μαυρομοντελούρος..."Εδώ τα καλά τελευταία Βιολογικά μοντέλα!!!"

Αποσυνδεδεμένος thanosmen

• IF IT'S OPEN, IT'S SCRATCHBUILT...
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/72
  • Τόπος: ΑΙΓΙΟ
  • Dare you challenge the Dark side???
« Απάντηση #29 στις: Ιουνίου 22, 2007, 01:11:07 πμ »
Φίλε Αλέξη, είπαμε: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ

Μοντελάρουμε για πάρτη μας, για την προσωπική μας ευχαρίστηση (ναι, αν θέλω να κάνω ένα panther ροζ, θα το κάνω!!!), όχι για δαγωνισμούς και βραβεία...που πολλές φορές είναι σικέ........

Για το τελευταίο έχει κανένας διαφορετική γνώμη??? Από την άποψη του "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" καταρχήν...

Welcome to the Dark side of the Force...

Tags: