Αποστολέας Θέμα: Βάση διοράματος Luftwaffe Airfield  (Αναγνώστηκε 7468 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
Βάση διοράματος Luftwaffe Airfield
« στις: Μαΐου 08, 2007, 01:17:22 πμ »
Όπως σας είχα υποσχεθεί παλαιότερα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω αναλυτικά την μέθοδο που ακολουθώ για την αναπαράσταση βλάστησης & groundwork , παίρνοντας ως παράδειγμα την τρέχουσα κατασκευή βάσης για διόραμα σχετικό με προκεχωρημένα αεροδρόμια της Luftwaffe, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία πληθώρα αεροσκαφών στην 1/48.

Το παρόν στην τελική του μορφή θα αποτελέσει διόραμα με κεντρικό θέμα Me-109K4 ή Fw-190A8 , φιγούρες & ανάλογα εξαρτήματα, γεννήτριες κλπ.

Το παρόν τόπικ ίσως ταιριάζει καλύτερα στις "Τεχνικές" αλλά προτείνω να ολοκληρωθεί πρώτα και μετά ένα κατάλληλα επεξεργασμένο αντίγραφο να δημοσιευθεί στην αντίστοιχη θεματική ομάδα. Πάραυτα έχω εμπιστοσύνη στη διαχείρηση να πράξει όπως κρίνει καλύτερα.

Ξεκινάμε την διαδικασία λοιπόν με την ξύλινη βάση μας η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τετράγωνο κομμάτι MDF πάχους 10mm με κατεργασία στις πλευρές, πέρασμα με έγχρωμο συντηρητικό ξύλου σε απόχρωση ξύλου teak (τικ)  και τρία χέρια γυαλιστερό βερνίκι σε σπρέυ.

Το θέμα μας αναπαριστά ένα "blast pen" ή ανάχωμα κατά το ελληνικότερο, το οποίο συναντάται συχνά σε φωτό εποχής σε θέσεις στάθμευσης α/φ της Luftwaffe. Η υπερυψωμένη επιφάνεια έγινε με κατάλληλα διαμορφωμένα κομμάτια αφρολέξ, κολλημένα μα λευκή κόλλα (atlacol) η οποία στεγνώνει διαφανής, καθαρίζει πανεύκολα με νερό και χρησιμοποιήται κατά κόρον σε τέτοιες κατασκευές.

Στη συνέχεια, από λεπτές λωρίδες ξυλείας Balsa πάχους 2mm, κόπηκαν και κολλήθηκαν οι "σανίδες" οι οποίες ως σκοπό είχαν την παροχή μιας καθαρής και σταθερής επιφάνειας για το α/φ και το προσωπικό στην συνήθως λασπωμένη ύπαιθρο της βόρειας & κεντρικής ευρώπης.
Το pattern μπορεί να ποικίλει αρκεί να βασίζεται σε φωτογραφίες εποχής ή και παρόμοιες κατασκευές συναδέλφων
Με τον ίδιο τρόπο διαμορφώθηκε το ξύλινο "τοιχείο" συγκράτησης του αναχώματος.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία αναπαράστασης του εδάφους / βλάστησης.
Τα βασικά εργαλεία / υλικά είναι τα παρακάτω.

Το φιαλίδιο περιέχει μίγμα 30-40% Λευκής κόλλας + 60-70% Νερό + 2-3 σταγόνες υγρό απορυπαντικό για πιάτα, το οποίο ελλατώνει την επίδραση του φαινομένου της επιφανειακής τάσης του μίγματος διευκολύνωντας τον εμποτισμό του συνθετικού γρασιδιου.
Στη συνέχεια οι επίπεδες επιφάνειες "πασπαλίζονται" με συνθετικό γρασίδι και με την σπάτουλα καλύπτεται κατά βούληση το έδαφος.

Στη συνέχεια το γρασίδι "ποτίζεται" με σταγόνες μίγματος κόλλας.

Αποσκοπούμε στον εμποτισμό όλης της επιφάνειας χωρίς υπερβολές και στρώνουμε με βρεγμένο πινελάκι.

Σε επιφάνειες με κλίση ένα πέρασμα με μείγμα κόλλας πριν το πασπάλισμα του γρασιδιού θα βοηθήσει στο να μην "τρέξει".
Η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαντάζεστε, και δεν είναι απαραίτητο να γίνει με τη μία.
Στη συγκεκριμένη κατασκευή θα γίνει πρώτα ένα στρώσιμο όλης της βάσης και μετά θα τονιστούν διάφορα σημεία με περισσότερη βλάστηση.
Σημεία που λερώθηκαν με μείγμα καθαρίζονται πανεύκολα με νεράκι.
Προσοχή! μετά από κάθε πέρασμα να αφαιρούνται οι ταινίες και να καθαρίζονται τα όρια της κορνίζας με σφουγγαράκι και νερό.

Στο επόμενο ποστ θα περιγραφεί η δημιουργία λεπτομερειών του εδάφους και το βάψιμο.

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
Απ: Βάση διοράματος Luftwaffe Airfield
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 08, 2007, 01:26:15 πμ »
Η πρωτοβουλία σου να δείξεις απο το Α μεχρι το Ω την δημιουργία ενος διοράματος ειναι αξιεπαινη. ::eusa_clap::

Μπραβο τόσο για την ποιοτητα της δουλειας όσο και για την βοήθεια που θα προσφερει η κατασκευη σου σαν οδηγός για εμας τους υπόλοιπους.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 08, 2007, 01:27:13 πμ »
Εξαιρετικό Ευγένιε... Θα αποτελέσει σίγουρα οδηγό...

Αποσυνδεδεμένος BLACK SHEEP

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Σουρλής Γιώργος
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 08, 2007, 02:32:12 πμ »
Ευχαριστώ πολύ Ευγένιε για την διδαχή. Σκέφτομαι να κάνω ένα διόραμα με αυτό το θέμα και δεν ήξερα πως μπορούσα να το φτιάξω, ελπίζω σύντομα να μας δώσεις και την συνέχεια. ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 08, 2007, 08:16:19 πμ »
Μπράβο σου Ευγένιε.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 08, 2007, 08:17:11 πμ »
Μπράβο Ευγένιε. Σ' ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου και θα προσπαθήσω να σ' αντιγράψω  :mrgreen: προκειμένου να φτιάξω παρόμοια για το ΜΕ109 που ετοιμάζω σε 1/72
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 08, 2007, 08:38:39 πμ »
Με προλαβες καλλιτέχνη  :D

Keep going  ::icon_thumright::

Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 08, 2007, 08:50:38 πμ »
Πολύ ΕΥΓΕΝΙΚΟ εκ μέρους σου και ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ και ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΟ  και..και..
 ::thanx::

Περιμένουμε λοιπόν!!!

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 08, 2007, 09:22:07 πμ »
Αυτό είναι  :shock: :shock: :shock: :shock:   Ώραία πράματα.  :!: :!: :!:

Μπράβο Ευγένιε  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::   Περιμένουμε την συνέχεια
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 08, 2007, 09:52:48 πμ »
Αντε μπράβο, να καταλάβω και εγώ το τούβλο!
Χίλια ευχαριστώ Ευγένιε!!!  ::proskino::
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:03:38 πμ »
Αντε μπράβο, να καταλάβω και εγώ το τούβλο!
Χίλια ευχαριστώ Ευγένιε!!!  ::proskino::

Τούβλε...  :lol:
κοίτα καλά να ξεσηκώσεις τέχνη γιατί μετά από αυτήν την φοβερή και αναλυτικότατη παρουσίαση (ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ Ευγένιε  ::eusa_clap:: είσαι απλά ΑΨΟΓΟΣ) δεν θα έχεις καμμιά δικαιολογία πλέον

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:17:35 πμ »
Σ΄ ευχαριστούμε πολύ ΕΥΓΕΝΙΕ!! Φανταστική παρουσίαση!  ::eusa_clap::

Να αρχίσουμε να μπαίνουμε και εμείς τα... τούβλα :lol: στο νόημα! Αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον την συνέχεια! (το θέλω, το θέλω, το έχω ανάγκη πολύ...  ::eusa_dance:: )

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:27:22 πμ »
Ελπίζω να είναι κατανοητή η διαδικασία, είναι πραγματικά πολύ εύκολη και οι όποιες ατέλειες εξαφανίζονται στο βάψιμο το οποίο με τη σειρά του είναι εξίσου εύκολο & διασκεδαστικό.
Το αρθράκι αυτό είναι απλά ένας οδηγός, ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί με ότι λογής υλικό θελήσει, βάσει αυτής της μεθόδου.
Η συνέχεια σύντομα..... ::salut::

Συνδεδεμένος GEO

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ηρακλειο
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:33:36 πμ »
Μπράβο Ευγένιε και σε ευχαριστώ για αυτό τον χρήσιμο οδηγό .

και μια ανόητη ερώτηση από μένα.
αυτό το φελιζόλ πως το τεμαχίζεις ? όσες φορές προσπάθησα έκανα το σπίτι "φόλο" και τις περισότερες φορές μου σπάει σε κόμματια ακανόνιστου σχήματος. Έτσι όσα διοράματα έχω φτιάξει χαρακτηρίζονται από την φλατ επιφάνειά τους  :? :? :? ή από το μεγάλο βάρος τους ....
southern by the grace of God

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:43:09 πμ »

αυτό το φελιζόλ πως το τεμαχίζεις ? όσες φορές προσπάθησα έκανα το σπίτι "φόλο" και τις περισότερες φορές μου σπάει σε κόμματια ακανόνιστου σχήματος. Έτσι όσα διοράματα έχω φτιάξει χαρακτηρίζονται από την φλατ επιφάνειά τους  :? :? :? ή από το μεγάλο βάρος τους ....

Με ψωμομάχαιρο (μάλλον)
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:46:03 πμ »

Με ανοδιώμενη (αυτή που "συρταρώνει") φαλτσέτα & μια καλή καινούρια μακριά λεπίδα, κόβεις φέτες και ανάλογα το ύψος που θες να δώσεις κολλάς επάλληλα στρώματα με ατλακολ. 

Αποσυνδεδεμένος Apostolis

• Always look the bright side of life......
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:46:56 πμ »
για δυσκολες κατασκευες εγω χρησιμοποιω το μπλε φελιζολ της οικοδομης DOW που κοβεται εκολα με πολυ κοφτερο κοφτη η ξυραφακι χαρτιων (αυτο το φτηνο που κοβονται και αλλαζουν οι λεπιδες) και μορφοποιηται με αναπτηρα υγρη κολλα και τα λοιπα......για πιο ψιλες δουλειες τοα ασ[ρο κοβεται με το ιδιο ξυραφι και πολλη προσοχη και το πριονιζεις δεν το κοβεις...εκτος απο τη φλογα του αναπτηρα αυτο το ασπρο δεν σηκωνει πολλα  πολλα για μορφοποιηση ...ελπιζω να βοηθησα  :lol:  
  [img]http://i365.photobucket.co

Αποσυνδεδεμένος STARFIGHTER

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Ελληνικη Ομαδα Διασωσης Αττικης
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 08, 2007, 10:53:49 πμ »
...χιλια μπραβο στον συναδελφο για το ''θεμα''...πραγματικα φοβερα χρησιμο...
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 08, 2007, 11:02:44 πμ »
για δυσκολες κατασκευες εγω χρησιμοποιω το μπλε φελιζολ της οικοδομης DOW που κοβεται εκολα με πολυ κοφτερο κοφτη η ξυραφακι χαρτιων (αυτο το φτηνο που κοβονται και αλλαζουν οι λεπιδες) και μορφοποιηται με αναπτηρα υγρη κολλα και τα λοιπα......για πιο ψιλες δουλειες τοα ασ[ρο κοβεται με το ιδιο ξυραφι και πολλη προσοχη και το πριονιζεις δεν το κοβεις...εκτος απο τη φλογα του αναπτηρα αυτο το ασπρο δεν σηκωνει πολλα  πολλα για μορφοποιηση ...ελπιζω να βοηθησα  :lol: 

Πολύ σωστά Αποστόλη, το DOW είναι το καλύτερο υλικό για όγκο. Έχω δει στο micromark ειδικό εργαλείο με αντίσταση σύρματος, σαν τα πριονάκια ξυλοκοπτικής που κάναμε κάποτε στο σχολείο, για το σκάλισμα του.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 08, 2007, 11:39:01 πμ »
 Για "μορφοποίηση" του φελιζόλ (Dow ή λευκού) μια καλή μέθοδο και με κόστος μηδέν είναι η καύτρα του τσιγάρου. Η φλόγα του αναπτήρα είναι πάρα πολύ δυντατή και "ανοίγει¨το φελιζόλ ακανόνιστα, ενώ η κόλλα με μια σταγόνα κάνει τρύπα σε βάθος. Εάν πλησιάσει κάποιος την καύτρα του τσιγάρου κοντά (οχι να ακουμπήσει) τότε το φελιζόλ "καμπυλώνει" και δεν λιώνει - ανοίγει. Είναι βέβαια λίγο κουραστικό αλλά δεν γίνονται έτσι μεγάλα λάθη που δεν διορθώνονται μετά. Επιπλέον με αυτή την μέθοδο σκληραίνει η επιφάνεια του φελιζόλ και είναι ανθεκτική σε περαιτέρω επεξεργασία (κάνει κρούστα που λένε).
 Για μεγάλες κλίσεις εδάφους ενα καλά ακονισμένο λεπίδι (χωρίς όμως δόντια) μπορεί να δώσει μια γενική και "χοντροκομμένη" ιδέα αλλά το τελικό φινίρισμα θέλει πάλι την ίδια τεχνική.
 Μια άλλη ιδέα είναι να κάνει κανείς βουναλάκια με κοτετσόσυρμα και μετά να το καλύψει με γυψόγαζες....

Αποσυνδεδεμένος STARFIGHTER

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Ελληνικη Ομαδα Διασωσης Αττικης
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 08, 2007, 11:46:36 πμ »
....ωχ...δηλαδη τωρα πρεπει να αρχισω το καπνισμα στα 33..? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 08, 2007, 12:39:09 μμ »
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και από μένα Ευγένιε για την ποιοτική παρουσίαση!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 12, 2007, 11:17:36 μμ »

Συνεχίζουμε την κατασκευή της βάσης  έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο στρώμα συνθετικού γρασιδιού

Συνεχίζουμε με "χαλίκι" της CMK το οποίο απλώνεται αραιά σε σημεία όπου υποτίθεται πως η συνεχής διέλευση προσωπικού & υλικών εμποδίζει την ανάπτυξη πρασινάδας.
Σημειώνεται ότι για το πλήρες στέγνωμα των υλικών, μπορεί να απαιτηθούν έως και και δύο ημέρες γι'αυτό χρειάζεται υπομονή (η έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία)

Στη συνέχεια η βλάστηση θα εμπλουτιστεί σε σημεία που δεν πατιούνται και στα κενά του ξύλινου τοιχείου & καταστρώματος.
Για να δώσουμε όγκο στο φυλωμα προσέχουμε το σταξιμο της κόλλας ώστε να μην διασκορπιστεί το υλικό και αφού ποτίσει η περιοχή που επιθυμούμε να ενισχύσουμε, πασπαλίζουμε αρκετό επιπλέον υλικό  και το αφήνουμε να "τραβήξει" κόλλα μόνο του, για ένα πιο τρισδιάστατο αποτέλεσμα

Ιδού και ο πρώτος επίδοξος θαμώνας!

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα πολύ καλά και ενθαρυντικά σας σχόλια  ::eusa_dance::.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στο βάψιμο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της κατασκευής  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 12, 2007, 11:23:17 μμ »
Καλλιτέχνης  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 12, 2007, 11:31:57 μμ »
Ευγένιε μπράβο  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::

Εδώ θάμαστε και για την συνέχεια, ανυπόμονοι....

Tags: