Eνας αδελφικός μου φίλος μου έκανε πρόσφατα ένα δώρο που με συγκίνησε. Έψαξε στο e-bay και μου αγόρασε ένα κομματι που είχα απωλέσει. Είναι περισσότερο παιχνίδι παρά μοντέλο, η δε λεπτομέρειά του κρίνεται ανεπαρκής με τα σημερινά δεδομένα. Αλλά έτσι τα έφτιαχναν παλιά.
Κυρίες και κύριοι, Ford Taunus P5 by Dinky toys

Καταπληκτικό κομμάτι.Μπορεί από άποψη ποιότητας/λεπτομέρειας να είναι πρωτόλειο,από άποψη συλλεκτικής/ιστορικής αξίας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.Σίγουρα σε βάθος χρόνου θα γίνει ακόμα πιο περιζήτητο,ενώ το ίδιο δεν πρόκειται να συμβεί με diecast γνωστών εταιρειών,που διαφημίζουν και την περιορσμένη παραγωγή τους με αριθμούς πάνω στη βάση τους

Το παρακάτω "πρωτόγονο" μοντέλο της alfetta Tipo 159 του 1951,κατασκευάστηκε στο Portello,από τεχνίτες της Alfa Romeo (κανείς δεν ξέρει σε πόσα αντίτυπα),προκειμένου να τιμηθεί η κατάκτηση του Πρωταθλήματος GP της προηγούμενης χρονιάς από τον Farina με την alfetta Tipo 158.
Για τη βαφή του χρησιμοποιήθηκε το ίδιο χρώμα,στο οποίο βάφονταν και οι εργοστασιακές alfetta 1950/1951.
Στην περυσινή asta του Νovegro,πωλούνταν από έναν γάλλο δυό ακόμα αντίτυπα αυτού του μοντέλου,σε μέτρια κατάσταση, σε υψηλότατες τιμές (κάποιων χιλιάδων ευρώ).Το περιοδικό Auto Capital το 1992, εκτιμούσε την αξία του μοντέλου την εποχή εκείνη σε 10.000.000 ιταλικές λιρέτες.Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ένα Fiat Uno 45 την ίδια περίοδο κόστιζε 11.000.000 λιρέτες.Και όμως η alfetta αυτή,όταν κυκλοφόρησε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα επετειακό παιχνίδι.Κάτι ανάλογο με σιδερένιες ρέπλικες μονοθεσίων της Ferrari των αρχών της δεκαετίας του 60,που χρησίμευαν σαν βάσεις γνωστού aperitif της ιταλικής αγοράς.